Problem z Raw + JPG

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Zamieszczone przez Dybik
    niestety nie ma czytnika CF, choć Sony już też te karty produkuje więc pewnie i w laptopach niebawem pojawią się czytniki.
    nie sądzę.

po kolei: to nie CS3 tylko system windows nie widzi plików RAW w aparacie podłączonym kablem - taki 'zwyczaj' canona i koniec. kup czytnik.

i nie musi to wcale być dodatkowy klamot - kup czytnik wbudowany PCMCIA, wsadź do lapka i zapomnij. więcej info masz w tym poście i całym wątku:
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=70

choć pewnie najnowszy sony vaio ma tylko gniazdo expresscard/34 (zamiast 54), z którego czytnik CF faktycznie będzie ciut wystawać, ale jak to się mówi.... było myśleć przed zakupem :wink:

Zamieszczone przez Dybik
    Wydaje się oczywistym, że poto się zadaje pytania na grupie aby uzyskać na nie interesującą nas odpowiedź
    ale dostałeś prawidłową odpowiedź już w pierwszym poście - więc o sssoo chodzi?
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• jceel
      Początki nałogu
      • 2007
      • 282

Zamieszczone przez liquidsound
      Różnie z tym szukaniem bywa. Z doswiadczenia wiem ,ze trzeba jednak z godzine na przegladniecie tego co Ci wypluje szukadelko ;-) jak zgrywasz kablem?? Przez eksplorera?? Sprobuj jeszcze softem dolaczonym (choc to jest koszmar, lepiej odzalowac 30zl na czytnik-szybkosc zgrywania x10)
      E tam, ja używam EOS Utility i nie narzekam. Przynajmniej naciskam jeden przycisk i od razu wrzuca zdjęcia gdzie trzeba posortowane datami, a na koniec odpala mi ZoomBrowsera.
      EN57D DIGITAL.

Komentarz

• liquidsound
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1956

mlody jestes, widac cierpliwosc jeszcze nei umarla smiercia naturalna u Ciebei
        1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
        Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• orvokki
          • 2008
          • 10

[problem] Canon 40D - RAW+JPG

Witam serdecznie!

Mój problem polega na tym, iż na kompie nie widzę plików RAW.
          Zapisuję zdjęcia w formacie RAW+JPG najwyższej jakości. Kiedy sprawdzam na aparacie ilość zajętego miejsca na karcie to wszystko się zgadza, mniej więcej tyle powinno być, ale kiedy pliki otwieram na kompie to mam 2 jpg o tej samej wielkości, po RAWie zero śladu.
          Czy ktoś wie, co mogę na to poradzić?
          Mam firmware 1.0.8. i kartę SanDisk Extreme III 4GB

Z góry wielkie dzięki.

Komentarz

• dzik
            Uzależniony
            • 2008
            • 884

Odczytujesz kablem z aparatu? Nie zobaczysz, uzyj czytnika.

Komentarz

• orvokki
              • 2008
              • 10

ale skoro nie robię żadnym kreatorem, tylko wchodzę na kartę i ręcznie wszystko kopiuję, pliki powinny być widoczne. i dlaczego mam 2x jpg?

ok, z czytnika działa. wielkie dzięki
              Ostatnio edytowany przez orvokki; 16590.

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                Początki nałogu
                • 2007
                • 255

No to jak trza było odesłać to trza czekać. Spróbuj zainstalować program z płyty dołączonej do aparatu i spróbuj.
                Mordo Ty moja !

Komentarz

• Marylka
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 97

Czytnik kart rozwiąże problem, miałam tak samo. Kupiłam czytnik i jest OK.
                  Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Czy ten problem będzie się dalej pojawiał codziennie... ?!
                    Połączyłem te wątki, ale to się już robi nudne... ??:

Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień! ;-)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• JiNN
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 220

Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień!
                      HeHe ja dla odmiany napiszę,że u mnie czy to z czytnika, czy po kablu - wszystko w windowsie widać. Czy to JPG czy RAW czy RAW+JPG

Pozdrawiam

Komentarz

• Aloes
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 43

Hmmm. To jakim cudem mój Windows widzi wszystkie RAWy zgrywane kablem aparatu?... Serio pytam, wypowiadacie się tak kategorycznie, że się zdziwiłam.

Co do Photoshopa i RAWów, to warto zajrzeć tu i zainstalować: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html . Problem "Photoshop nie widzi moich RAWów" znika jak ręką odjął.

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez Aloes
                          Hmmm. To jakim cudem mój Windows widzi wszystkie RAWy zgrywane kablem aparatu?...
                          bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.

Zamieszczone przez Aloes
                          Serio pytam, wypowiadacie się tak kategorycznie, że się zdziwiłam.
                          ileż mozna wytrzymać, gdy codziennie pojawia się problem wynikający z nieczytania instrukcji i niezainstalowania/nieużywania oprogramowania od producenta.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• TriPolis
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 19

Hm, a u mnie Windows (Vista) też widzi RAWy zgrywane kabelkiem, mimo "pchania" się z eksploratorem Windows:-).

Komentarz

• JiNN
                              Zablokowany
                              • 2007
                              • 220

bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.
                              gwozdzt'u ja również używam zwykłego eksploratora windows'owego i w odróżnieniu od Tripolis mam Win XP i żadnego problemu nie mam. Biorę otworz - na samym dole system pokazuje canon 40D- i wybieram sobie pliczki.Nastepnie kopiuj i wklej. To wszystko. Widzi, działa , kopiuje bez problemu.

Nawet bez oprogramowania dołączonego od Canona RAWy widać i można zgrac za pomocą kabla. Sprawdzone w praktyce na kilku kompach.
                              Tylko problem później w odczytaniu (podglądzie ich). Tutaj potrzebny progam lub nakładka na przeglądarkę systemową, pomijając PS,Lr i inne programy do RAW'ów.

Pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez JiNN; 13479.

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez JiNN
                                gwozdzt'u ja również używam zwykłego eksploratora windows'owego i w odróżnieniu od Tripolis mam Win XP i żadnego problemu nie mam.
                                a robisz RAW+JPG ?

bo to jest tak:
                                - robisz tylko RAW jest OK,
                                - robisz tylko JPG jest OK,
                                - gdy zrobisz RAW + JPG to się zaczyna cyrk bo wtedy winda widzi IMG_xxxx.jpg + IMG_xxxx(1).jpg a nie tak jak moznaby się spodziewać IMG_xxxx.jpg + IMG_xxxx.cr2
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...