Przesiadka z 400d na 40d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

Natomiast w tej chwili nie widzę sensu kupna 5D. To już dość przestarzała konstrukcja. Pomimo swoich niewątpliwych zalet... Ja osobiście nie kupiłbym jej.
    Pozdrawiam.
    Prosze wiecej takich komentarzy!! Bo ja juz szukam po szafkach kazdej zlotowki zeby uzbierac na piatke niech mnie ktos od tego odciagnie moge kupic 40D ale sie waham czy aby nie piateczka
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Ernest_DLRS
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1216

40D to dobry wybór, taniej i nowoczesniej. Po co kupować przestarzały sprzęt jak można mieć aktualny. Aczkolwiek nie każdy tak do tego podchodzi i okej jego wybór, nie ma sprawy. Pozdrawiam
      FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
      APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• kuka
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 20

Zamieszczone przez ptrk
        A jak juz prawie uzbierasz, to pojawi sie nowa, jeszcze fajniejsza puszka
        eee.... mam nadzieję, ze tak długo nie będę zbierać

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez liquidsound
          Prosze wiecej takich komentarzy!! Bo ja juz szukam po szafkach kazdej zlotowki zeby uzbierac na piatke niech mnie ktos od tego odciagnie moge kupic 40D ale sie waham czy aby nie piateczka
          Ja bym się chwili nie wahał tylko brał piątkę .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Kubak82
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2348

liquidsound, ja wole 40'tke bo glownie uzywam dlugich tele.. z tego co pamietam, Ty bawiles sie glownie w portret wiec moze jednak to zbieranie ma w Twoim przypadku zdecydowanie wiekszy sens 8)

choc i tak najwazniejsze sa szkla

Komentarz

• violinman23
              Coś już napisał
              • 2006
              • 97

Pewnie że do przyrody 40D 5D jest fajny, ale mnożnik 1.6 w 40D jest bardzo pomocny. Pozdrawiam
              Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
              Moje gnioty.
              Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Komentarz

• Ernest_DLRS
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1216

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Ja bym się chwili nie wahał tylko brał piątkę .
                Widzę, że Twój nick "Kolekcjoner" zobowiązuje. Pzdr
                FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

Najnowocześniejszy jest 450D 40D pozostaje sensownym wyborem tylko do sportu. Tam gdzie obiekt nie ucieka, to AF 450D w trybie LV jest nie do pobicia. Automatyczna eliminacja FF/BF z każdym szkłem i przy każdym f Ale się porobiło

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez fret
                    40D pozostaje sensownym wyborem tylko do sportu. .
                    czy ja wiem czy "tylko".. moze "glownie" ale wierz mi, ze w przy okazjach tez potrafi zdjecie zrobic

Zamieszczone przez fret
                    Tam gdzie obiekt nie ucieka, to AF 450D w trybie LV jest nie do pobicia
                    a matryca sie grzeje i szuuuuumi

LV IMHO przydaje sie glownie w macro i przy bardzo precyzyjnym predefiniowaniu ostrosci (powiekszenie x10).. w innych dziedzinach (znow IMHO ;-) ) to taki bajer by latwiej bylo przesiasc sie z kompakta na dslr'a 8)

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

LV można jeszcze zastosować jako skaner albo mikroskop.
                      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

Jak rowniez jako zrodlo sygnalu wideo, zarowno analogowego do gniazda jak i cyfrowego po USB do PC. Przy powiekszeniu i dlugim szkle aparat staje sie kamera szpiegowska
                        .

Komentarz

• fret
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1503

Widzę, że kupiliście 40D i musicie to sobie teraz jakoś racjonalizować Nawet nieźle Wam to idzie pewnie nie każdemu się przyda LV z AF, ale LV bez AF, to juz kompletna bzdura. Miło było za to płacić?
                          P.S.
                          Tylko nie traktujcie moich wywodów ze smiertelną powagą, bo się jeszcze jakaś awantura zrobi

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

Zamieszczone przez dr11
                            Jak rowniez jako zrodlo sygnalu wideo, zarowno analogowego do gniazda jak i cyfrowego po USB do PC. Przy powiekszeniu i dlugim szkle aparat staje sie kamera szpiegowska
                            40d ze szklem 500mm i powiekszeniem na LV jest tak wrazliwy na najmniejszy ruch, ze w zasadzie nie da sie w takiej kombinacji poprawnie wyostrzyc ;-) .. najmniejsze dotkniecie obiektywu powoduje drgania..

jak ktos chce to moge po pracy nagrac ktrotki film komorka ;-)

statyw to sherpa 600r - nie wiem o ile lepiej by bylo w przypadku jakiegos manfrotto :-)

Zamieszczone przez fret
                            Widzę, że kupiliście 40D i musicie to sobie teraz jakoś racjonalizować Nawet nieźle Wam to idzie pewnie nie każdemu się przyda LV z AF, ale LV bez AF, to juz kompletna bzdura. Miło było za to płacić?
                            ja tam sobie nic nie racjonalizuje bo kupowalem go swiadomie :-) .. i to nie dla LV tylko kilku innych rzeczy :-) .. tym bardziej jest mi obojetny LV z ustawianiem ostrosci jak w kompacie ;-) .. co do placenia to zawsze wychodzilem z zalozenia ze kasa jest po to by z niej korzystac - wierz mi ze nie zastanawialem sie czy targowac sie ze sprzedawca "bo mi LV nie jest potrzebny" ;-)

Zamieszczone przez fret
                            Tylko nie traktujcie moich wywodów ze smiertelną powagą, bo się jeszcze jakaś awantura zrobi
                            nawet mi to do glowy nie przyszlo ;-)
                            Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• dr11
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1143

Zamieszczone przez Kubak82
                              40d ze szklem 500mm i powiekszeniem na LV jest tak wrazliwy na najmniejszy ruch, ze w zasadzie nie da sie w takiej kombinacji poprawnie wyostrzyc ;-) .. najmniejsze dotkniecie obiektywu powoduje drgania..
                              Na 400mm z IS jeszcze da sie cos zrobic, aczkolwiek nie jest latwo...
                              Niedawno strzelalem owady w locie, wielkosci muchy, z 3m na 400mm i powiem Wam jest to niezly hardcore
                              .

Komentarz

• ser
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 37

Kupiłem 40d, 3 tygodnie temu jako nastepcę mojej 350D (w Japonii ceny są niezłe, w sklepie za nówkę po odliczeniu cashbacka i punktów, zapłaciłem około 1800 złotych).
                                Pierwsze wrażenie, wygląda i czuje się dużo lepszą jakość.
                                Jako że mam 350 z gripem to 40D nie jest większy (myślałem o zakupie gripa ale dodatkowe 5 centymetrów i waga ... do 350D grip był koniecznością, tutaj ... hmm, wydaje mi się że można się bez niego obejść, zwłaszcza że kupiłem hand-strap mocowany do gwintu statywu, ale to oczywiście kwestia preferencji i ilości zdjęć robionych w pionie), jest za to cięższy.
                                Na razie nie miałem dużo czasu na robienie zdjęć, ale przyznam się że na zdjęciach które robiłem nie zauważyłem powalającej różnicy jakości (może to kwestia tematu, albo warunków - prawie wszystkie zdjęcia robiłem w pomieszczeniach) ale nie oglądałem zdjęć w skali 1:1 w celu szukania lepszej/gorszej jakości. Jako że zdjęcia z 350 mi odpowiadały to 40D też, może różnice (dla mnie) wyjdą gdy zacznę używać wyższego ISO albo zdjęcią które będę musiał cropować na komputerze.
                                Ekranik... wydaje mi się gorszy niż w 350 jeśli chodzi o podgląd zdjęć, w słońcu niewiele widać, a jeśli już widać to zdjęcia są jakby wyprane z kolorów (na komputerze jest wszystko ok), może jeszcze nie oswoiłem się z aparatem, zobaczymy.
                                Nie zauważyłem zmiany w szybkości ostrzenia na 24-105 i 16-35 (mk1).
                                Dźwięk migawki jest cichszy (i może być jeszcze cichszy w LV), to jest duży plus, może w końcu będę miał szansę pofocić na koncertach (muzyki poważnej).
                                Klawiszologia jest zupełnie inna, trochę trudno się przestawić... ale to przyjdzie z czasem.
                                Jest też kilka nowości które na pewno będę używał (m.in. C1-3), ale na razie muszę oswoić aparat na poziomie 350, a później postaram się rozwijać ...

Przyznam się że myślałem poważnie nad 450 (no 350 mi odpowiadała), ale wybrałem 40D z 2 powodów
                                1) karty CF w 40D
                                2) niewielka różnica w cenie (pewnie 450 by mnie kosztował więcej, no bo konieczny grip i nowe karty)
                                Przepraszam, jest jeszcze 3 powód ( )
                                W końcu to 40D czyli półka wyżej niż xxxD ( ) i wygląda lepiej...
                                Ostatnio edytowany przez ser; 3856.

Z powazaniem
                                Ser

40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8 + EF 24-105 F4 IS USM + EF 70-200 F4 IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi

Komentarz

Pracuję...