50 1.4 pod 5D - warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

Zamieszczone przez paweleverest
    Tak tyle że za 35 1,4 mozna mieć 35 2,0 50 1,4 i 85 1,8 i to też jest inna bajka
    taaa i cieszyć się nimi dużo krócej... Nie wiem ile w tym prawdy, ale w pierwszej 50/1.4 miałem rozchuśtany pierscień ostrości- słowa technika z Zytniej. Udało mi sie wymienic w sklepie, wysyłałem tę drugą z 30D bo miała puszka problemy z ff-bf i teraz przy czwartej wizycie ta 50tka co to jej sie gwarancja konczyła też podobno miała rozchustany pierscień ostrości który ponoć na gwarancji wymienili...?? Dziwne bo na 5D nie miałem z tym szkłem zadnych problemów..

Nie jestem pewien, (moze się ktoś wypowie) ale chyba w tych wszystkich szkłach to plastikowe kółka zębate i inne elementy górują...??

Komentarz

• Thunder
      Początki nałogu
      • 2005
      • 307

Zamieszczone przez borkomar
      Niedzwiedz mógłbys pokazać jakieś strzały z 35/2 i później z 35/1,4
      Dzięki z góry.
      Podpinam sie do tej prosby
      Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Jak ogniskowa ci odpowiada to 50/1.4 na 5D jest ok. Po przesiadce z 30D zauważyłem że obraz się zrobił znacznie ostrzejszy. Na trzydziestce f/1.4 było spore mydło, f/2 ok, f/2.8 super. Na 5D mam te same opinie tylko o jedną przysłonę lepiej :-). No i jakby AF lepiej działa, tzn. pewniej, 5D nie kręci już w tą i z powrotem jak 30D tym szkłem a celuje dobrze.
        No i jeszcze jedno. Na f/1.4 pokazuje z 5D OGROMNĄ winietę. :-)

EDIT:
        Tak ogólnie w temacie winietowania z 5D to różnica jest ok 1 i 2/3EV przysłony z cropem. Np. taki 50/1.4 otwarty na cropie ma winietę jak na 5D przy f/2.5.
        Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
        Digart

Komentarz

• Niedzwiedz
          Uzależniony
          • 2004
          • 578

jak mialem 5d i 35 f2 i 35 1,4 to mnie chcieli powiesic ze twierdze ze 35 f2 jest bdb ,poszukam na dysku ale to robilem w celach testowych a testowe foty wywalam po jakims czasie , co do rogow 35 f2 to jakos nie sprawdzalem jakos tak w 1/3 kadru bylo tak samo jak 35 1,4 L , ja nie mowie ze 35 f2 tam zaraz pokonuje eLke ale 35f2 jest swietna alternatywa aaa jeszcze jedno bokhej nie jest tak fajny jak w ELce to tez efekt ceny,

napewno mam sample 35 na f2 i 16-35 2,8 na 35 f2,8 gdzie 35 f2 miadzdzy eLke zooma
          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• czumba
            Coś już napisał
            • 2006
            • 98

Zamieszczone przez Arche121
            ja po zakupie 35/1.4 szybciutko sprzedałem swoja 50/1.4-jakos nijaka ta ogniskowa dla mnie na FF
            Kwestia preferencji.
            Ja z kolei nie mogłem się odnaleźć w 35mm a 50 jest idealna.

Komentarz

• fret
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1503

No i tabuny analogowych idiotów niemal przez stulecie uważały pięcdziesiątkę za podstawowe szkło na FF, dopiero internetowa rewolucja wyłoniła geniuszy...

Komentarz

• czumba
                Coś już napisał
                • 2006
                • 98

Zamieszczone przez fret
                No i tabuny analogowych idiotów niemal przez stulecie uważały pięcdziesiątkę za podstawowe szkło na FF, dopiero internetowa rewolucja wyłoniła geniuszy...

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez fret
                  Przesadzasz trochę. 50tka na FF jest najbardziej uniwersalnym obiektywem i stąd jej popularność, szczególnie w czasach kiedy obiektywy były droższe niż dzisiaj i ludzie kupowali jeden. Z jednej strony nie ma dużych przerysowań (chyba że bardzo z bliska) a z drugiej to jeszcze w miarę szeroko żeby w pomieszczeniu zrobić zdjęcie stojącego człowieka. Dzisiaj się raczej kupuje 'standardowego' zooma czyli zakres ~28-80 w którym te 50mm znajduje się dokładnie w środku.
                  Jednak lepsze efekty da użycie dłuższej ogniskowej przy portrecie i szerszego kąta przy szerszych planach, stąd 'nijakość' 50mm.
                  Digart

Komentarz

• koraf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1748

A ja jestem ciekawy czy 50/1.4 można użytkowo focić od 1.4 z 5d bo na 35/1.4 L jak najbardziej :cool:

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez koraf
                      A ja jestem ciekawy czy 50/1.4 można użytkowo focić od 1.4 z 5d bo na 35/1.4 L jak najbardziej :cool:
                      Można, ale pod światło to nie zawsze wychodzi coś co można potem pokazać :-)
                      Digart

Komentarz

• VanMurder
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 600

Zamieszczone przez czumba
                        zrobiłem ostatni ślub tylko dwoma obiektywami Canona 50/1.4 i 70-200L 2.8 na FF
                        tu są efekty:

ale po zakupie 35L, 50/1.4 staje się taki jakiś niepotrzebny, po za tym zauważyłem (może to moje zwidy) że 50-tka ma większy barrel distortion niż 35L,
                        ale ta ogniskowa to mus mz - na przygotowania idealna, portret z niej przyzwoity wyjdzie i kilka osób w kadrze się zmieści, 85L lub 85f1.8 mz na przygotowania jest za ciasna, a na ceremonie za krótka, tu zoom na 200mm przy 2.8 świetnie świetnie się sprawuje,

wniosek na pewno nie sprzedam 50/1.4 do puki nie kupię 50L/1.2

mam nadzieje że pomogłem
                        pozdrawiam
                        mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• czumba
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 98

Zamieszczone przez VanMurder

wniosek na pewno nie sprzedam 50/1.4 do puki nie kupię 50L/1.2
                          Będziesz nim zachwycony co najmniej jak z 85L

Komentarz

• VanMurder
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 600

Zamieszczone przez czumba
                            Będziesz nim zachwycony co najmniej jak z 85L
                            też mi się tak wydaje, testowałem 85L w zeszły weekend, robiłem headshots i z kolei urodziny tylko 85L i 35L, no cóż obiektyw genialny(85L) bokeh, ostrość światło i w ogóle super szkło!!! uzależniające, ale mało praktyczne, bardziej ciągnie mnie w stronę 50L niż 85L po za tym mieści się ono w zakresie mojego białego zoom'a(2.8 ) więc poleciało na koniec listy zakupów ...

Komentarz

• kucza21
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 518

Ahhh a ja zrobiłem maleńki błąd w rozdziale zakupy tzn kupiłem najpierw 85/1.8, a teraz 70-200 2.8L. I dość poważnie się zastanawiam nad pozbyciem się 85tki na rzecz 50tki. ?? Bo tak jak Van napisał, że 85tka ciasna w pomieszczeniach. A ja na Cropie to mam 135 tke...

Komentarz

• VanMurder
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 600

Zamieszczone przez kucza21
                                Ahhh a ja zrobiłem maleńki błąd w rozdziale zakupy tzn kupiłem najpierw 85/1.8, a teraz 70-200 2.8L. I dość poważnie się zastanawiam nad pozbyciem się 85tki na rzecz 50tki. ?? Bo tak jak Van napisał, że 85tka ciasna w pomieszczeniach. A ja na Cropie to mam 135 tke...
                                taaak oczywiście to co piszę to żadna wyrocznia, ale mam dodatkowe zastrzeżenia 85/1.8, ma makabryczna aberracje chromatyczną, jest w prawdzie bardzo ostry (ostrzejszy niż wide open 50/1.4), ale jego wierne oddawanie kolorów daje wiele do życzenia ... po za tym jego zakres ogniskowej mieści się w 70-200 2.8L która ma rewelacyjna plastykę, powalający kontrast i wierność kolorów (przy low light)...

Komentarz

Pracuję...