Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak tyle że za 35 1,4 mozna mieć 35 2,0 50 1,4 i 85 1,8 i to też jest inna bajka
taaa i cieszyć się nimi dużo krócej... Nie wiem ile w tym prawdy, ale w pierwszej 50/1.4 miałem rozchuśtany pierscień ostrości- słowa technika z Zytniej. Udało mi sie wymienic w sklepie, wysyłałem tę drugą z 30D bo miała puszka problemy z ff-bf i teraz przy czwartej wizycie ta 50tka co to jej sie gwarancja konczyła też podobno miała rozchustany pierscień ostrości który ponoć na gwarancji wymienili...?? Dziwne bo na 5D nie miałem z tym szkłem zadnych problemów..
Nie jestem pewien, (moze się ktoś wypowie) ale chyba w tych wszystkich szkłach to plastikowe kółka zębate i inne elementy górują...??
Jak ogniskowa ci odpowiada to 50/1.4 na 5D jest ok. Po przesiadce z 30D zauważyłem że obraz się zrobił znacznie ostrzejszy. Na trzydziestce f/1.4 było spore mydło, f/2 ok, f/2.8 super. Na 5D mam te same opinie tylko o jedną przysłonę lepiej :-). No i jakby AF lepiej działa, tzn. pewniej, 5D nie kręci już w tą i z powrotem jak 30D tym szkłem a celuje dobrze.
No i jeszcze jedno. Na f/1.4 pokazuje z 5D OGROMNĄ winietę. :-)
EDIT:
Tak ogólnie w temacie winietowania z 5D to różnica jest ok 1 i 2/3EV przysłony z cropem. Np. taki 50/1.4 otwarty na cropie ma winietę jak na 5D przy f/2.5.
jak mialem 5d i 35 f2 i 35 1,4 to mnie chcieli powiesic ze twierdze ze 35 f2 jest bdb ,poszukam na dysku ale to robilem w celach testowych a testowe foty wywalam po jakims czasie , co do rogow 35 f2 to jakos nie sprawdzalem jakos tak w 1/3 kadru bylo tak samo jak 35 1,4 L , ja nie mowie ze 35 f2 tam zaraz pokonuje eLke ale 35f2 jest swietna alternatywa aaa jeszcze jedno bokhej nie jest tak fajny jak w ELce to tez efekt ceny,
napewno mam sample 35 na f2 i 16-35 2,8 na 35 f2,8 gdzie 35 f2 miadzdzy eLke zooma
No i tabuny analogowych idiotów niemal przez stulecie uważały pięcdziesiątkę za podstawowe szkło na FF, dopiero internetowa rewolucja wyłoniła geniuszy...
No i tabuny analogowych idiotów niemal przez stulecie uważały pięcdziesiątkę za podstawowe szkło na FF, dopiero internetowa rewolucja wyłoniła geniuszy...
Przesadzasz trochę. 50tka na FF jest najbardziej uniwersalnym obiektywem i stąd jej popularność, szczególnie w czasach kiedy obiektywy były droższe niż dzisiaj i ludzie kupowali jeden. Z jednej strony nie ma dużych przerysowań (chyba że bardzo z bliska) a z drugiej to jeszcze w miarę szeroko żeby w pomieszczeniu zrobić zdjęcie stojącego człowieka. Dzisiaj się raczej kupuje 'standardowego' zooma czyli zakres ~28-80 w którym te 50mm znajduje się dokładnie w środku.
Jednak lepsze efekty da użycie dłuższej ogniskowej przy portrecie i szerszego kąta przy szerszych planach, stąd 'nijakość' 50mm.
ale po zakupie 35L, 50/1.4 staje się taki jakiś niepotrzebny, po za tym zauważyłem (może to moje zwidy) że 50-tka ma większy barrel distortion niż 35L,
ale ta ogniskowa to mus mz - na przygotowania idealna, portret z niej przyzwoity wyjdzie i kilka osób w kadrze się zmieści, 85L lub 85f1.8 mz na przygotowania jest za ciasna, a na ceremonie za krótka, tu zoom na 200mm przy 2.8 świetnie świetnie się sprawuje,
wniosek na pewno nie sprzedam 50/1.4 do puki nie kupię 50L/1.2
też mi się tak wydaje, testowałem 85L w zeszły weekend, robiłem headshots i z kolei urodziny tylko 85L i 35L, no cóż obiektyw genialny(85L) bokeh, ostrość światło i w ogóle super szkło!!! uzależniające, ale mało praktyczne, bardziej ciągnie mnie w stronę 50L niż 85L po za tym mieści się ono w zakresie mojego białego zoom'a(2.8 ) więc poleciało na koniec listy zakupów ...
Ahhh a ja zrobiłem maleńki błąd w rozdziale zakupy tzn kupiłem najpierw 85/1.8, a teraz 70-200 2.8L. I dość poważnie się zastanawiam nad pozbyciem się 85tki na rzecz 50tki. ?? Bo tak jak Van napisał, że 85tka ciasna w pomieszczeniach. A ja na Cropie to mam 135 tke...
Ahhh a ja zrobiłem maleńki błąd w rozdziale zakupy tzn kupiłem najpierw 85/1.8, a teraz 70-200 2.8L. I dość poważnie się zastanawiam nad pozbyciem się 85tki na rzecz 50tki. ?? Bo tak jak Van napisał, że 85tka ciasna w pomieszczeniach. A ja na Cropie to mam 135 tke...
taaak oczywiście to co piszę to żadna wyrocznia, ale mam dodatkowe zastrzeżenia 85/1.8, ma makabryczna aberracje chromatyczną, jest w prawdzie bardzo ostry (ostrzejszy niż wide open 50/1.4), ale jego wierne oddawanie kolorów daje wiele do życzenia ... po za tym jego zakres ogniskowej mieści się w 70-200 2.8L która ma rewelacyjna plastykę, powalający kontrast i wierność kolorów (przy low light)...
Komentarz