Canon Eos 20D i problem z RAWami:(

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karwan89
    • 2007
    • 8

Canon Eos 20D i problem z RAWami:(

Przerzuciłem się z analoga(3000N), na cyfrę(20D) i mam problem z RAWami. Zainstalowałem cały ten syf który był na płytce "EOS DIGITAL Solution Disk Ver.9.1" Gdy podłącze aparat do komputera pliki RAW widać tylko w programie EOS Viewer Utility, ale nie można nic z nimi zrobić, to samo się tyczy JPG. Gdy kliknę na ikonkę aparatu i wybiorę "Otwórz" w folderach widać tylko pliki typu JPG. Nic więcej, nie ma RAWów, nie ma niczego Poniżej podam dwa linki jak mniej więcej to wygląda:

Jeżeli ktoś wie co jest grane i co zrobić, albo najlepiej zna jakiś link do instrukcji lub poradnika do tego programu to będę wdzięczny jeżeli podzieli się tą wiedzą I wolałbym jakieś rozwiązanie na które nie będę musiał wydawać pieniędzy, bo całe oszczędności wydałem właśnie na ten aparat
    Pozdrawiam
  • fotokor1
    Początki nałogu
    • 2006
    • 373

tak tam je widzisz ale wywołaj je np. w zoom brawserze lub DPP, poczytaj wątki o wywoływaniu RaW już było i napisz jaki "syf" zgrałeś z płyty bo na płycie na pewno jest wszystko
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• Karwan89
      • 2007
      • 8

No ten syf to:
      EOS Viewer Utility 1.2.1
      Eos Capture 1.2.0
      PhotoStitch 3.1
      Twain Driver 5.5.0/5.4.1/5.3.1
      WIA Driver 5.5.0/5.4.1/5.3.1

Mógłbym jeszcze prosić o jakieś linki do tych tematów, bo dziś się zarejestrowałem i jeszcze się nie orientuje co gdzie jest Będę wdzięczny
      Pozdrawiam

Komentarz

• fotokor1
        Początki nałogu
        • 2006
        • 373

''pytanie o przerzucenie rawow z aparatu na kompa'' obcja szukaj ten wątek
        między innymi
        Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• sbogdan1
          Początki nałogu
          • 2007
          • 359

Podejrzewam że odpalisz rawy w Eos Capture 1.2.0
          EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• fotokor1
            Początki nałogu
            • 2006
            • 373

na początku zawsze są problemy jeśli coś jest nowe, przeważnie winą obarczamy aparat oprogramowanie natomiast siebie nie zauważamy wogóle, nie jestem specem od RAW i programów do nich jest tu wielu kolegów polecających różne programy ja na razie używam tych które daje canon wraz z aparatem, były problemy ale podstawa to :
            najpierw wgrać całe oprogramowanie z płytek następnie je zainstalować
            a dopiero potem podłączyć aparat i zgrywać fotki nie odwrotnie, zgrywać najlepiej przez czytnik, w oprogramowaniu powinieneś miec DPP, zoom browsera one na początek naprawdę wystarczą,

Komentarz

• Obiektyw
              Bywalec
              • 2007
              • 157

...ale przyznacie, ze "z dolaczonej plytki" instaluje sie masa niepotrzebnego softu. Ja np. mam sterowniki do aparatow, na ktore mowiac oglednie na razie mnie nie stac.
              Zoom browser-bardzo go poprawiono w ostatnich latach, ale to wciaz kobyla.
              Mam szczescie uzywac Adobe Bridge'a. Zoom browser zabijal mnie logika chocby przgladania plikow...
              ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Ja instaluję tylko DPP i na chwilę EOS Utility co by moje nazwisko było zapisywane w exifie... Reszty nawet nie dotykam...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Karwan89
                  • 2007
                  • 8

Już zrobiłem... wstyd się przyznać, ale wystarczyło w "Menu->Communication" zmienić z "Normal" na "PTP". Zamknijcie, albo usuńcie.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• fotokor1
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 373

i po sprawie

Komentarz

• photographus
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 434

Czyli nie syf a piękna królewna Normalnie tak jak z kobitą, z która się jest od 30 lat, tylko..... na odwrót Wybaczcie za OT. Nie mogłem się powstrzymać
                      regulamin pkt 8

Komentarz

Pracuję...