Co robić z kalibracją 30D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Ehh, gdzies jest juz taki watek gigant gdzie takich histori o serwisie jest na peczki, wielu juz pisma slalo, dzwonilo i atakowalo. Zero efektu
    www.kwapisz.org

Komentarz

• ErnestPierwszy
      Uzależniony
      • 2006
      • 734

Zamieszczone przez wojkij
      Ehh, gdzies jest juz taki watek gigant gdzie takich histori o serwisie jest na peczki, wielu juz pisma slalo, dzwonilo i atakowalo. Zero efektu
      Bo nikt nic nie zrobił, bo sądy za długie, bo listy, bo łazić trzeba...
      Mnie nie stać na wyrzucenie body za ponad 4000 zł...

Komentarz

• marekk_ok
        Uzależniony
        • 2007
        • 821

Przeglądając posty, wydaje się iż serwis na Żytniej ma dużo pracy - dużo zgłoszeń.
        Trochę to dziwna sytuacja że jest taki jeden serwis w Polsce (chyba że się mylę?).
        Aż prosi się aby powstała jakaś konkurencja.
        "Rynkowo" jest to proste - jest takie zapotrzebowanie, będą zlecenia, będzie zysk = otwarcie firmy.
        Dziwne że nic konkurencyjnego nie powstaje - chyba że Canon Polska ma kosmiczne wymagania co do takiego serwisu?
        Myślę że warto i należy takie sytuacje zgłasza do Canona (Polska i moze lepiej Europa) - gdy powstanie wystarczająca ilośc zgłoszeń to powinni chyba coś z tym zrobic?
        Canon jako jeden z liderów tego rynku wydaje z pewnoscia sporo środków na reklamę, promocje - walczy na rynku - a tutaj wydaje sie prosta sprawa zabezpieczenia odpowiedniego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego szwankuje - coś jest nie tak.

Komentarz

• c42
          Początki nałogu
          • 2005
          • 266

Ja tak sobie mysle ze jezeli potrafia zepsuty sprzet odeslac jako naprawiony i znow wszystko kreci sie od nowa to moze maja placone od ilosci zlecen? moze wlasnie o to chodzi zeby kalibrowac puszke 3 razy bo za kazde zlecenie na serwisie placi canon europe (mowa o gwarancji)? polak potrafi co znamy z historii wiec moze chlopaki z zytniej niezle kombinuja :-)

Komentarz

• BelYaal
            Początki nałogu
            • 2007
            • 387

Zamieszczone przez marekk_ok
            Przeglądając posty, wydaje się iż serwis na Żytniej ma dużo pracy - dużo zgłoszeń.
            No wlasnie bedac tam osobiscie nie widzialem tlumow, luzik, spokoj, jakas osoba, ktorej upadl obiektyw, ktos z kamera, spokojniutko. Jedyne co mnie martwilo to syk powietrza, ktorym chyba czyszcz tez matryce, bo swoja po ich czyszczeniu musialem sam doprowadzic do porzadku.

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Zamieszczone przez Vitez
              Chyba można. Jak sprawdzałem moje 20D to pani już z zaplecza wychodziła z kartką z liczbą, ale ją zawołali z powrotem i przyszła z tamtą liczbą (coś ponad 80 tys) przekreśloną i wpisaną właściwą podobno liczbą (coś pod 23 tyś.).
              Zamieszczone przez Zielony
              Mi koleś tego nawet na kartce nie zapisał. Tylko przyszedł i rzucił cyfrą z czapy. Cholera wie jak to się ma w ogóle to rzeczywistości.
              Dziś byłem odebrać sprzęcior z Żytniej.
              Czyli Tampona; to co trzeba to opiszę w wątku temu przeznaczonym.
              Przy okazji dałem im jeszcze raz body do sprawdzenia przebiegu - żeby się przekonać czy te cyfry to nie czasem z czapy rzucone. Kolesia co poprzednim razem mi to przyjmował nie było. Więc kazałem babce zanieść to do sprawdzenia. Wynik dostałem identyczny jak poprzednim razem, a zdjęć w tym czasie nie robiłem żadnych. Także to akurat IM działa.

Zamieszczone przez BelYaal
              No wlasnie bedac tam osobiscie nie widzialem tlumow, luzik, spokoj, jakas osoba, ktorej upadl obiektyw, ktos z kamera, spokojniutko.
              Nie no, dziś jak ja byłem to akurat się wstrzeliłem dobrze w porę, bo zaraz za mną już była kolejka z 7-8 osób.
              sigpic

Komentarz

• ErnestPierwszy
                Uzależniony
                • 2006
                • 734

Przed chwilą odebralem telefon od pana z CP. Nie zajmuje się serwisem, ale kontakatami z klientami.

Widać, że serwis nie wie co robić i nie ma pojęcia dlaczego szerokie szkła nie ostrzą wcale. Ostrzyły przed serwisem a PO - nie ostrzą i serwis nie wie dlaczego.

Ze wzorcowym ostrzą - niby - ale ja tego nie mogę sprawdzić, bo serwis nie robi zdjęć wzorcem przy kliencie. Dobre...

Co ja na to? Poprosiłem o przywrócenie stanu fabrycznego - PRZED ingerencją serwisu...

Zobaczymy co dalej...

EDIT: Jutro (30.10.2007) jadę do serwisu ze szkłami i będziemy razem kalibrować. Jestem pełen nadziei, że się uda!

PS
                6 listopada będzie miesiąc bez aparatu!
                Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• ripek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1486

Też mi zrobili FF na 85/1.2 ... w pewnych warunkach nawet METROWY.

Wkur.. sie i pojechałem z krakowa do wawy (po wcześniejszym umówieniu) i też nie chciałem żeby mi kalibrowali szkła. Więc wybrałem jeden obiektyw który ma najmniejszą głębię (85/1.2) i skalibrowali mi puszkę do niego (122zl). Ponieważ wcześniej przed dokaliborwaniem do 85tki ich wszystkie szkła ostrzyly idealnie - na logikę po dokalibrowaniu do szkla o najmniejszej głębii miało być ponownie ok na pozostałych. No i się udało. Teraz wreszcie mogę pracować.

Wyglądało to tak że po prostu rozstawiłem się ze wszystkimi szkłami na stoliku - Pan Krzysztof (bardzo dobrze mi się rozmawiało z nim) włączył mi aparat w tryb serwisowy, skalibrował do 85tki 1.2 i dał do potestowania na gazecie Kiedy wszystko było ok ze wszystkimi szkłami - zamknął tryb serwisowy i tyle. Całość trwała godzinkę.

Co ciekawe w trybie serwisowym aparat wiesza się przy strzelaniu serią

Pamiętajcie o zabraniu gwarancji na wszystkie szkła i body. Bo inaczej kalibracja jest płatna. I nie ma uproś bo oni po prostu rozliczają się z Canonem z każdego dotknięcia sprzętu.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                  Co ja na to? Poprosiłem o przywrócenie stanu fabrycznego - PRZED ingerencją serwisu...
                  Nie ma takiej możliwości - tzn też chciałem żeby mi przywrócili do stanu jak było ale nigdzie nie ma zapisu stanu "PRZED". Po prostu w body mogą pokręcić "pokrętełkiem" do przodu i do tyłu aż będzie dobrze z konkretnym obiektywem.

Ale jeśli już masz różnie z różnymi szkłami (a wcześniej było ok) to jest to coś bardzo dziwnego
                  Ostatnio edytowany przez ripek; 2691. Powód: Automerged Doublepost
                  Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• 1507
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 327

a co to jest ten tryb serwisowy?
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• ErnestPierwszy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 734

Zamieszczone przez 1507
                      a co to jest ten tryb serwisowy?
                      Z tego co mi wyjaśniono, ingerencja w AF jest czysto softwearowa.

Podłączją aparat do komputera (przełączają puszkę w tryb serwisowy - widać opcje normalnie niedostępne z menu) i z niego sterują modułem AF, na mikrokorkach +/-. Aż się wstrzelą.
                      Tak jest już całym sprzętem elektronicznym, nawet TV naprawiają pilotem od TV, chyba że się coś spali i trzeba lutować.

Moim zdaniem taki soft powinien być darmowy i do ściągnięcia od Canona. Każdy podopieszczał by sobie korpusy jak chce... W sumie takie coś już jest w 1DmIII.

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Tylko kazde szklo (i body) powinno miec ustawienia FACTORY DEFAULT. W przeciwnym razie mieli by wiecej klientow niz maja teraz poniewaz kazdy domorosly posiadacz lustrzanki moglby popsuc ustawienia

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                          Moim zdaniem taki soft powinien być darmowy i do ściągnięcia od Canona. Każdy podopieszczał by sobie korpusy jak chce...
                          Ja bym sobie PacMana zainstalował

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Zamieszczone przez ripek
                            Ja bym sobie PacMana zainstalował
                            Eeee, tam. Snake powinien być default'owo.
                            Jest joystick do AF'a to by się świetnie grało
                            sigpic

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Jak juz pisalem w moim sobotnim watku, kumpel ma problem z 85 f/1.8 bo ostrzy mu przed obiektem. Reszta obiektywow jest cacy. Jak przeczytal watki a propos Zytniej, to tak sie wystraszyl i zniechecil, ze powiedzial, iz nie odda. Kurde - jaka paranoja, ze nie ma na nich wplywu i tylko sady zostaja badz liczenie na szczescie

ps
                              znalazlem taka firme Foto-Tronik w Warszawie. Zalozylem watek nt. opinii. Jesli ktos je posiada i moze podzielic sie nimi, to niech pisze.
                              Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• ripek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1486

Zamieszczone przez Pikczer
                                Jak przeczytal watki a propos Zytniej, to tak sie wystraszyl i zniechecil, ze powiedzial, iz nie odda.
                                LOL - to niech robi zdjęcia na manualu. Co to za podejście że sie boi . Jak sprzet ma nie teges to do serwisu z nim - nie pogryzą go tam. Tym bardziej że macie serwis na miejscu.

Ja musiałem zrobić rundkę Kraków->Warszawa->Katowice (oddac sprzęt który pożyczyłem na ślub) -> Kraków. Ćwierć tysiąca kilometrów żeby cofnąć kilka cm FF

Komentarz

Pracuję...