Ehh, gdzies jest juz taki watek gigant gdzie takich histori o serwisie jest na peczki, wielu juz pisma slalo, dzwonilo i atakowalo. Zero efektu
Co robić z kalibracją 30D?
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Przeglądając posty, wydaje się iż serwis na Żytniej ma dużo pracy - dużo zgłoszeń.
Trochę to dziwna sytuacja że jest taki jeden serwis w Polsce (chyba że się mylę?).
Aż prosi się aby powstała jakaś konkurencja.
"Rynkowo" jest to proste - jest takie zapotrzebowanie, będą zlecenia, będzie zysk = otwarcie firmy.
Dziwne że nic konkurencyjnego nie powstaje - chyba że Canon Polska ma kosmiczne wymagania co do takiego serwisu?
Myślę że warto i należy takie sytuacje zgłasza do Canona (Polska i moze lepiej Europa) - gdy powstanie wystarczająca ilośc zgłoszeń to powinni chyba coś z tym zrobic?
Canon jako jeden z liderów tego rynku wydaje z pewnoscia sporo środków na reklamę, promocje - walczy na rynku - a tutaj wydaje sie prosta sprawa zabezpieczenia odpowiedniego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego szwankuje - coś jest nie tak.Komentarz
-
Ja tak sobie mysle ze jezeli potrafia zepsuty sprzet odeslac jako naprawiony i znow wszystko kreci sie od nowa to moze maja placone od ilosci zlecen? moze wlasnie o to chodzi zeby kalibrowac puszke 3 razy bo za kazde zlecenie na serwisie placi canon europe (mowa o gwarancji)? polak potrafi co znamy z historii wiec moze chlopaki z zytniej niezle kombinuja :-)Komentarz
-
No wlasnie bedac tam osobiscie nie widzialem tlumow, luzik, spokoj, jakas osoba, ktorej upadl obiektyw, ktos z kamera, spokojniutko. Jedyne co mnie martwilo to syk powietrza, ktorym chyba czyszcz tez matryce, bo swoja po ich czyszczeniu musialem sam doprowadzic do porzadku.Komentarz
-
Dziś byłem odebrać sprzęcior z Żytniej.
Czyli Tampona; to co trzeba to opiszę w wątku temu przeznaczonym.
Przy okazji dałem im jeszcze raz body do sprawdzenia przebiegu - żeby się przekonać czy te cyfry to nie czasem z czapy rzucone. Kolesia co poprzednim razem mi to przyjmował nie było. Więc kazałem babce zanieść to do sprawdzenia. Wynik dostałem identyczny jak poprzednim razem, a zdjęć w tym czasie nie robiłem żadnych. Także to akurat IM działa.
Nie no, dziś jak ja byłem to akurat się wstrzeliłem dobrze w porę, bo zaraz za mną już była kolejka z 7-8 osób.Komentarz
-
Przed chwilą odebralem telefon od pana z CP. Nie zajmuje się serwisem, ale kontakatami z klientami.
Widać, że serwis nie wie co robić i nie ma pojęcia dlaczego szerokie szkła nie ostrzą wcale. Ostrzyły przed serwisem a PO - nie ostrzą i serwis nie wie dlaczego.
Ze wzorcowym ostrzą - niby - ale ja tego nie mogę sprawdzić, bo serwis nie robi zdjęć wzorcem przy kliencie. Dobre...
Co ja na to? Poprosiłem o przywrócenie stanu fabrycznego - PRZED ingerencją serwisu...
Zobaczymy co dalej...
EDIT: Jutro (30.10.2007) jadę do serwisu ze szkłami i będziemy razem kalibrować. Jestem pełen nadziei, że się uda!
PS
6 listopada będzie miesiąc bez aparatu!Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.Komentarz
-
Też mi zrobili FF na 85/1.2 ... w pewnych warunkach nawet METROWY.
Wkur.. sie i pojechałem z krakowa do wawy (po wcześniejszym umówieniu) i też nie chciałem żeby mi kalibrowali szkła. Więc wybrałem jeden obiektyw który ma najmniejszą głębię (85/1.2) i skalibrowali mi puszkę do niego (122zl). Ponieważ wcześniej przed dokaliborwaniem do 85tki ich wszystkie szkła ostrzyly idealnie - na logikę po dokalibrowaniu do szkla o najmniejszej głębii miało być ponownie ok na pozostałych. No i się udało. Teraz wreszcie mogę pracować.
Wyglądało to tak że po prostu rozstawiłem się ze wszystkimi szkłami na stoliku - Pan Krzysztof (bardzo dobrze mi się rozmawiało z nim) włączył mi aparat w tryb serwisowy, skalibrował do 85tki 1.2 i dał do potestowania na gazecie
Kiedy wszystko było ok ze wszystkimi szkłami - zamknął tryb serwisowy i tyle. Całość trwała godzinkę.
Co ciekawe w trybie serwisowym aparat wiesza się przy strzelaniu serią
Pamiętajcie o zabraniu gwarancji na wszystkie szkła i body. Bo inaczej kalibracja jest płatna. I nie ma uproś bo oni po prostu rozliczają się z Canonem z każdego dotknięcia sprzętu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie ma takiej możliwości - tzn też chciałem żeby mi przywrócili do stanu jak było ale nigdzie nie ma zapisu stanu "PRZED". Po prostu w body mogą pokręcić "pokrętełkiem" do przodu i do tyłu aż będzie dobrze z konkretnym obiektywem.
Ale jeśli już masz różnie z różnymi szkłami (a wcześniej było ok) to jest to coś bardzo dziwnego
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
-
Z tego co mi wyjaśniono, ingerencja w AF jest czysto softwearowa.
Podłączją aparat do komputera (przełączają puszkę w tryb serwisowy - widać opcje normalnie niedostępne z menu) i z niego sterują modułem AF, na mikrokorkach +/-. Aż się wstrzelą.
Tak jest już całym sprzętem elektronicznym, nawet TV naprawiają pilotem od TV, chyba że się coś spali i trzeba lutować.
Moim zdaniem taki soft powinien być darmowy i do ściągnięcia od Canona. Każdy podopieszczał by sobie korpusy jak chce... W sumie takie coś już jest w 1DmIII.Komentarz
-
Tylko kazde szklo (i body) powinno miec ustawienia FACTORY DEFAULT. W przeciwnym razie mieli by wiecej klientow niz maja teraz poniewaz kazdy domorosly posiadacz lustrzanki moglby popsuc ustawieniaKomentarz
-
Komentarz
-
-
Jak juz pisalem w moim sobotnim watku, kumpel ma problem z 85 f/1.8 bo ostrzy mu przed obiektem. Reszta obiektywow jest cacy. Jak przeczytal watki a propos Zytniej, to tak sie wystraszyl i zniechecil, ze powiedzial, iz nie odda. Kurde - jaka paranoja, ze nie ma na nich wplywu i tylko sady zostaja badz liczenie na szczescie
ps
znalazlem taka firme Foto-Tronik w Warszawie. Zalozylem watek nt. opinii. Jesli ktos je posiada i moze podzielic sie nimi, to niech pisze.Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.Komentarz
-
LOL - to niech robi zdjęcia na manualu. Co to za podejście że sie boi
. Jak sprzet ma nie teges to do serwisu z nim - nie pogryzą go tam. Tym bardziej że macie serwis na miejscu.
Ja musiałem zrobić rundkę Kraków->Warszawa->Katowice (oddac sprzęt który pożyczyłem na ślub) -> Kraków. Ćwierć tysiąca kilometrów żeby cofnąć kilka cm FF
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
Komentarz