Nowości Canona!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Super Moderator
    • 2005
    • 2726

Zamieszczone przez pomus
    Widze ,ze na forum jest kilku ukrytych judaszy-nikonowcow,ktorzy nigdy nie zrozumieja,ze canon byl,jest i bedzie NO 1 !!!!!!!!!!!!!
    Dobra, przyznam się (choć się nie kryję), używam Nikona. Tylko dlaczego Judaszy?
    1. Przypuśćmy, że canon jest no 1. I co z tego wynika?
    2. To działa w obie strony. Na forum Nikona udzielają się także ludzie z tego forum. I to tacy tu dość znani, z tysiącami postów.
    3. Rozumiem, że od osób zabierających obiektywne zdane (nie musisz znać wszystkich detali w systemie nikona) wolisz "swoich". Np canika który "kocha" 5D do tego stopna, że ja mu muszę pisać, że to body jest świetne.
    4. W pewnych elementach widzę jakąś przewagę konkretnego body canona nad nikonowskim body - i na odwrót. I co z tego? Użytkownik ma wybór, jest konkurencja. I dobrze.
    Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez jaca
      Dobra, przyznam się (choć się nie kryję), używam Nikona. Tylko dlaczego Judaszy?
      bo troll pomus jest na tym forum tylko po to, zeby szczekac na tych, co nie maja Canona. moim zdaniem wdawanie sie w dyskusje mija sie z celem - delikwent pobije Cie doswiadczeniem :-D

w zasadzie, to jest prosba do moderatorow, zeby zrobic porzadek
      www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Czerwona kartka już jest, jak będzie trzeba, to będą dalsze kroki a chyba starczy nie karmić
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez jaca
          1. Przypuśćmy, że canon jest no 1. I co z tego wynika?
          2. To działa w obie strony. Na forum Nikona udzielają się także ludzie z tego forum. I to tacy tu dość znani, z tysiącami postów.
          3. Rozumiem, że od osób zabierających obiektywne zdane (nie musisz znać wszystkich detali w systemie nikona) wolisz "swoich". Np canika który "kocha" 5D do tego stopna, że ja mu muszę pisać, że to body jest świetne.
          4. W pewnych elementach widzę jakąś przewagę konkretnego body canona nad nikonowskim body - i na odwrót. I co z tego? Użytkownik ma wybór, jest konkurencja. I dobrze.
          Jacku po prostu nie ma co tym się przejmować. Takie zdarzenia są wszędzie. Przy czym mam wrażenie, że na obu forach temperatura dziwnie się podniosła. I to niestety w niedobrą stronę.
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            Czerwona kartka już jest, jak będzie trzeba, to będą dalsze kroki a chyba starczy nie karmić
            no... staszek szybki jest!
            www albo tez flickr

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

Przeciez on zartowal, przynajmniej moim zdaniem...

Z drugiej strony kto to tam wie, na onecie zawsze wiary nie daje ze taka glupota jest mozliwa i biore za malo wyszukany zart...

O czym my tu, 40D bardzo fajna pucha, pomacalem dzisiaj i chyba wezme zwlaszcza ze cena zadowalajaca. Z drugiej strony gdybym nie mial szkla i osprzetu to napewno poczekal bym na d300. Dali rade z ta puszka, inna liga troche ze specyfikacji wychodzi...
              www.kwapisz.org

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez wojkij
                Przeciez on zartowal, przynajmniej moim zdaniem...

Z drugiej strony kto to tam wie, na onecie zawsze wiary nie daje ze taka glupota jest mozliwa i biore za malo wyszukany zart...

O czym my tu, 40D bardzo fajna pucha, pomacalem dzisiaj i chyba wezme zwlaszcza ze cena zadowalajaca. Z drugiej strony gdybym nie mial szkla i osprzetu to napewno poczekal bym na d300. Dali rade z ta puszka, inna liga troche ze specyfikacji wychodzi...
                Z tym D300 to fajna pucha tyle, że znów jak się tym papierom przyjrzeć to do tego i owego można mieć zastrzeżenie. Także bardzo dużo tu zależy od tego kto patrzy. Wcale sprawa nie jest tak jednoznaczna. Po za tym cena zabija.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• snowboarder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Dziwisz się. Jakoś wątpię żeby po 1Ds-a ustawiały się u nas kolejki. Faktem jest jednak że dyskusja na wszystkich niemal forach toczy się tak jakby oferta Canona kończyła się na 1D mkIII. Cała nadzieja w snowboarderze ale ostatnio jakoś milczy ...
                  No prosze, wywolales mnie do tablicy ;-)

Ja zdecydowanie chce kupic nowego 1Ds-a, ale nawet przy
                  nieograniczonym budzecie trzeba by byc idiota, zeby teraz nie zaczekac,
                  chocby do wiosny.

Po pierwsze cena - gdy pokaze sie D3 na rynku i (byc moze) Nikon
                  zapowie D3x z wiekszym sensorem, to sie sytuacja drastycznie zmieni
                  i cena 1Ds-a moze spasc. Niby zadko sie zdarzaja szybkie spadki,
                  ale Apple np wlasnie obnizyl cene iPhone'a o $200 w dwa miesiace po
                  wprowadzeniu (i tak jest to super urzadzenie i nie zaluje )

Po drugie kwestia AF - wydaje mi sie, ze musi to byc identyczny modul
                  jak 1D MKIII zatem cos musi byc wyjasnione-powiedziane.

Po trzecie 5D MKII - jesli mialby choc nieco poprawiona
                  szczelnosc i AF plus 14-bitowe 16MP, to zakup 1Ds MkIII robi sie
                  dosc problematyczny... Choc jest to dosc oczywiste dla Canona,
                  wiec najprawdopodobniej bedzie to 40D z FF i raczej nic wiecej.

A po trzecie bis - zdjecia z 5D sa po prostu odlotowe i jesli nowa
                  wersja bedzie 16MP z 14-bitowym kolorem, moze sie okazac totalnym hitem.
                  Bedac tydzien temu w Chicago zrobilem maly eksperyment -
                  zrobilem jedno zdjecie 16-35L II i wycialem jego srodkowa czesc
                  do panoramicznego kadru a potem zrobilem druga panorame z 4 zdjec z 50L.
                  Ta druga panorama ma 10000 pixli szerokosci.
                  Czyli jakies 70Mp jesli by byla wycietym fragmentem jednej klatki.
                  Zdjecia sa rozne, az tak poswiecac jednego zachodu slonca
                  na testy mi sie nie chcialo. Ale pewne wnioski mozna wyciagnac.
                  Detale na duzym pliku sa odlotowe, ale jak duzy ma byc druk, by zobaczyc
                  roznice? Nie mam jeszcze ostatecznych rezultatow, ale wydaje sie,
                  ze musi byc dosc duzy :-)
                  Poza tym pewne tematy, jak budynki lepiej daja sie uprez'owac
                  niz inne, pojawily sie tez nowe programy do uprez'u ktore daja niezle
                  wyniki.

Takze oczywiscie porownanie 12MP 5D do 21MP 1Ds MkIII bedzie dosc
                  nierowne dla tego pierwszego, ale 16MP 5D II a 21 MP 1Ds MkIII
                  - oba w nowej technologii, ze slabszym filtrem itd,
                  rezultat moze byc bardzo bliski ...

Dla uzupelnienina obie fotki - pierwsza z 16-35 II, druga
                  - sklejona z 4 50L. Reszta zdjec z Chicago tu: http://www.wildlifeland.com/Chicago/

Ciekawe jak Canon rozwiaze usytuowanie rynkowe nowego 5D
                  a nowy 1Ds MkIII. Gdyby nie bylo D3 i przede wszystkim D300, to 5D bylby
                  bardzo prostym aparatem z dobrym sensorem, jak do tej pory.
                  Ale D300 udowadnia, ze mozna miec profesjonalny AF i dobra
                  puszke za grosze. Czyli jesli 5D II bedzie nadal prostym aparatem,
                  to forumowicze nie pozostawia na Canonie suchej nitki.
                  A jak bedzie za dobry, to wielu - jak ja - sie dwa razy zastanowi zanim
                  kupi 1Ds MkIII...
                  Ostatnio edytowany przez snowboarder; 934.

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

Zamieszczone przez snowboarder
                    ...
                    Po trzecie 5D MKII - jesli mialby choc nieco poprawiona
                    szczelnosc i AF plus 14-bitowe 16MP, to zakup 1Ds MkIII robi sie
                    dosc problematyczny... Choc jest to dosc oczywiste dla Canona,
                    wiec najprawdopodobniej bedzie to 40D z FF i raczej nic wiecej.

[...]

..... Czyli jesli 5D II bedzie nadal prostym aparatem,
                    kupi 1Ds MkIII...
                    Jeśli będzie tak jak piszesz, albo (co nie daj Bóg) władują do niego te 16MP wyjęte z 1ds mk2, to oleję C. Nie kupię ds-a mk3, bo nie potrzebuję 22mp i wolałbym nawet te 12mp, które mam teraz, ale w porządnym body. Jak mi znowu zaserwują taką amatorszczyzne jak mam w 5d (choć zdjęcia robi swietne), to się chyba lekko zastanowię nad zmianą barw..
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

(....)
                      Ciekawe jak Canon rozwiaze usytuowanie rynkowe nowego 5D
                      a nowy 1Ds MkIII. Gdyby nie bylo D3 i przede wszystkim D300, to 5D bylby
                      bardzo prostym aparatem z dobrym sensorem, jak do tej pory.
                      Ale D300 udowadnia, ze mozna miec profesjonalny AF i dobra
                      puszke za grosze. Czyli jesli 5D II bedzie nadal prostym aparatem,
                      kupi 1Ds MkIII...
                      Canon będzie miał nie lada zgryz z tym co dać, a czego nie w nowym 5D. Być może rzeczywiście będzie możliwy taki scenariusz, że zrobią dwie puszki. Być może prawdą jest to co mówi ten oficjel, że tak duży rozrost rynku dslr wymusi większą ilość puszek dla różnych odbiorców.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• snowboarder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

Zamieszczone przez Arkan
                        Jeśli będzie tak jak piszesz, albo (co nie daj Bóg) władują do niego te 16MP wyjęte z 1ds mk2, to oleję C. Nie kupię ds-a mk3, bo nie potrzebuję 22mp i wolałbym nawet te 12mp, które mam teraz, ale w porządnym body. Jak mi znowu zaserwują taką amatorszczyzne jak mam w 5d (choć zdjęcia robi swietne), to się chyba lekko zastanowię nad zmianą barw..
                        No wlasnie, raptem sie okazuje, ze to co bylo slaboscia Nikona,
                        wychodzi mu na zdrowie. Nikon ma oczywisty podzial -
                        drogi FF, tani DX, wiec mozna tam wsadzic dobra puszke, bo
                        wewnetrznej konkurencji nie ma.
                        W Canonie 5D byl hitem, ale teraz nie ma tego jak ugryzc...
                        Moim zdaniem jedyne zdrowe rozwiazanie to wprowadzenie
                        oslawionego 3D. Zachowanie 5D jako tani FF, za powiedzmy $2-2.4K,
                        AF z 40D, bez uszczelnien, 12-14MP ale 14-bit color.
                        3D bylby mini 1Ds MKIII, to samo tylko bez gripa, z powiedzmy 16MP
                        za $4-5K. I dla superwymagajacych 1Ds MKIII za $7K.

Wtedy nadal jest miejsce dla 10fps 1D MKIII za $4K

możliwy taki scenariusz, że zrobią dwie puszki.
                        dobre - naraz napisalismy to samo :-)
                        Ostatnio edytowany przez snowboarder; 934. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• adalbert
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 353

Pozostaje tylko zadać pytanie, czy byli przygotowani na taką sytuację, która się wytworzyła po zaprezentowaniu D3.
                          3D z uszczelnieniami i 16MP za 4-5$ - czyli baby-1Ds - to obawiam się marzenie ściętej głowy - przynajmniej w bliższej perspektywie czasowej - podkopałby znacznie sprzedaż 1Ds MkIII.
                          Pozostanie zapewne na razie oczekiwać 5D MkII z 16MP ...ale w puszce jak dotychczas.
                          Chciałbym się mylić
                          Miejmy nadzieję, że doskonała sprzedaż (oby) D3 zmusi canona do szybkiej reakcji.

Komentarz

• adam_k
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 235

Ja zdecydowanie chce kupic nowego 1Ds-a, ale nawet przy
                            nieograniczonym budzecie trzeba by byc idiota, zeby teraz nie zaczekac,
                            chocby do wiosny.
                            cena nie jest taka straszna bo na poziomie poprzednika (1ds MK2) i w jednym z Krakowskich sklepów pojawiła się oferta za 27399 brutto (netto ok. 22458 )
                            Mnie raczej powstrzymuje obawa przed pierwszymi egzemplarzami

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez adalbert
                              Pozostaje tylko zadać pytanie, czy byli przygotowani na taką sytuację, która się wytworzyła po zaprezentowaniu D3.
                              3D z uszczelnieniami i 16MP za 4-5$ - czyli baby-1Ds - to obawiam się marzenie ściętej głowy - przynajmniej w bliższej perspektywie czasowej - podkopałby znacznie sprzedaż 1Ds MkIII.
                              Pozostanie zapewne na razie oczekiwać 5D MkII z 16MP ...ale w puszce jak dotychczas.
                              Chciałbym się mylić
                              Miejmy nadzieję, że doskonała sprzedaż (oby) D3 zmusi canona do szybkiej reakcji.
                              Ja bym nie demonizował kwestii sprzedaży 1Ds, bo z tego że raczej nie będą to miliony sztuk raczej Canon sobie zdaje sprawę. Podejrzewam też że cena nowego smarka jest wynikiem tego że Canon wie, że nowego Nikona o dużej rozdzielczości nie będzie - przynajmniej w bliższej perspektywie czasu. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że włożenie matrycy 16 mpx do 3D (tak go nazwijmy) nie spowoduje zbyt dużej konkurencji, bo nie da się prawdopodbnie przy tej rozdzielczosci tak osłabić filtru AA jak się to udało w 1Ds mkIII. Co w sposób widoczny będzie pozycjonować te puszki. Przecież to już jest ten pozoim, że po pierwsze decydują szczegóły po drugie kupują to już bardzo świadomi użytkownicy.

Jest jeszcze jedna kwestia - cena. Nie wierzę osobiście w jakieś duże obniżki ceny Desesa. On ma tyle kosztować. Choćby dla prestiżu kupującego. To jest numer jeden u Canona i ma być drogi nawet bardzo drogi i nie sądzę żeby Canon odpuścił. Do tego jego rynkiem myślę, że bedzie też częściowo rynek średnich formatów. Tutaj myślę też, że jeżeli firmy będą spały to mogą się mocno przejechać. Zwłaszcza że jak na rynek MF to 1Ds mkIII to taniocha.
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
                                Super Moderator
                                • 2005
                                • 2726

.... Do tego jego rynkiem myślę, że bedzie też częściowo rynek średnich formatów. Tutaj myślę też, że jeżeli firmy będą spały to mogą się mocno przejechać. Zwłaszcza że jak na rynek MF to 1Ds mkIII to taniocha.
                                no nie taka taniocha. W pstryku ścianka ZD kosztuje 33 tys brutto, a ma porównywalnie dużo - 22 MP na 2x większej powierzchni. Czyli przewagę w plastyce obrazu większą niż FF nad body z cropami. Wolę już dołożyć i kupić ściankę.
                                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...