Canon 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Oficjalny "white paper" http://www.the-digital-picture.com/W...hite-Paper.pdf

A na stronie 13/44 słynne już u nas porównanie wielkości wizjera
    Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• c42
      Początki nałogu
      • 2005
      • 266

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpis
      Ten grip do 30-tki (a widać, że w 40-tce tego nie zmienili ) jest piekielnie nie wygodny. Przy mniejszych dłoniach to męka
      akuratnie jade na gripie i nie wyobrazam juz sobie inaczej. komfort trzymania w pionie rekompensuje wszystko. dla mnie rzecz nie do pozbycia sie! wszystko zalezy od potrzeb. dla mnie grip to taki IS ;-) trapi mnie tylko czy podolam dzwigac 30d+grip+24-70 ale to juz inny temat wiec nie smiece...

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez Bahrd Zobacz wpis
        Oficjalny "white paper" http://www.the-digital-picture.com/W...hite-Paper.pdf

A na stronie 13/44 słynne już u nas porównanie wielkości wizjera
        Chyba jednak nie ma aż tak dużej różnicy jak tu niektórzy nowi userzy 40D piali z zachwytu :-). Na moje oko to ten wizjer ma teraz taką wielkość jak w D200 i prawie jak EOS300V. Do 5D to lata świetlne jeszcze go dzielą :-)
        Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
        Digart

Komentarz

• Zigi
          Uzależniony
          • 2005
          • 532

Zamieszczone przez MMM Zobacz wpis
          Chyba jednak nie ma aż tak dużej różnicy jak tu niektórzy nowi userzy 40D piali z zachwytu :-). Na moje oko to ten wizjer ma teraz taką wielkość jak w D200 i prawie jak EOS300V. Do 5D to lata świetlne jeszcze go dzielą :-)
          A może ktoś dorysować na tym rysuneczku 350-tkę i zaprezentować dzieło tutaj?
          40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
          Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• konradl
            Uzależniony
            • 2004
            • 980

A tu przykra wiadomosc, czyzby Picture Style Editor dzialal tylko z rawami z 40d i nowszymi?

"Picture Style Editor ver.1.0 supports RAW images shot
            only on the EOS 40D. (Future versions will support future
            EOS models, but no reverse compatibility to older EOS
            models is planned.) Picture Style Editor has a Preliminary
            Adjustment window for images that need supplementary
            adjustment."

Komentarz

• Quadrifoglio
              Początki nałogu
              • 2006
              • 364

Zamieszczone przez MMM Zobacz wpis

Mam wrażenie jak by niektórzy utożsamiali wielkość pola widzenia w stosunku do wielkości klatki z wielkością samego wizjera - wielkością widzianego obrazu.
              http://praca-magisterska.info
              http://alfetta.pl

Komentarz

• canik
                Bywalec
                • 2007
                • 214

Ludzie przestancie juz trolowac z tym wizjerem.....

Czas na hot news - cena 5d w niemczech w media markt spadła do 1699 euro czyli około 6,500 zł polskich Być może któryś z naszych sklepów on-line sciagnie kilka puszek dla polskich milosników fotografii "pelnoklatkowej"

Komentarz

• konradl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 980

hmm a ile mial d300 kosztowac?? Nie jakos w tych okolicach?

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez Zigi Zobacz wpis
                    A może ktoś dorysować na tym rysuneczku 350-tkę i zaprezentować dzieło tutaj?
                    Aha, i jeszcze jedno. To jest porównanie wielkości obrazu na matówce, które nic nie mówi o wrażeniu "tunelu".
                    Digart

Komentarz

• canik
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 214

Co z tego,że wizjer w 5d jest wiekszy skoro nie ma 100% pokrycia kadru...40d ma przynajmniej 100% pokrycie na ekranie lcd co na pewno ułatwi kadrowanie.

Komentarz

• adalbert
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

Zamieszczone przez canik Zobacz wpis
                        Co z tego,że wizjer w 5d jest wiekszy skoro nie ma 100% pokrycia kadru...40d ma przynajmniej 100% pokrycie na ekranie lcd co na pewno ułatwi kadrowanie.
                        czytam ten wątek, czytam... i jedno pytanie nasuwa mi się od dłuższego czasu:
                        kolego canik - czy masz jakiś problem (mentalny/finansowy, etc - bez obrazy) próbując na siłę udowodnić, że 5d nie dorasta do pięt Twojej nowej zabawce?
                        Może daj sobie na wstrzymanie i przyjmij do wiadomości, że jeden z tych aparatów to FF a drugi crop - i z tej prostej przyczyny są skierowane do innych odbiorców, mających odmienne oczekiwania i potrzeby...
                        [ile razy można to powtarzać ]
                        Nie przekonasz osób użytkujących 5d i np. 85L by zmienili puszkę na cropa - nie wiesz, o czym piszę? Podepnij to szkło do 40D i 5D - przestrzel kilka klatek na 1.2 - 1.6 i poznasz odpowiedź...

Aż przykro czytać Twoje wywody...

[żeby nie było - 40D zapowiada się na świetną puszkę cropową - nie miałem jeszcze w ręce - ale wygląda na to, że skok 30D --> 40D canonowi się udał]

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4250

Cała idea lustrzanki polega właśnie na tym że kadruje się przez wizjer a nie jakiś ekranik LCD, bo jest to dla wprawnego fotografa znacznie bardziej skuteczne narzędzie umożliwiające skupienie całej uwagi na ramce obrazu. I tutaj 5D jest zdecydowanie lepszy od 40D. Jak dla mnie przewaga 40D nad 5D to krzyżowe AF rozstawione szerzej po klatce i przycisk AF-ON. Cała reszta w 40D to bajery bez realnego wpływu na fotografowanie, a za to jest gorsza jakość obrazu z gorszą GO.
                          Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                          Digart

Komentarz

• canik
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 214

widzisz adalbert ja tylko stwierdzam fakty i wcale nie twierdze ze 5d to kiepska puszka imho za droga w stosunku do tego co oferuje.
                            Nie musisz mi pisac o ogniskowych i GO bo ja to wiem...tyle ze to da sie zniwelować jasniejszym szklem i o szerszych ogniskowych.

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

Hehe dobre 40d rozwala 5d i basta. Tak trzymaj oni wszyscy sie nie znaja.
                              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• canik
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 214

Cała idea lustrzanki polega właśnie na tym że kadruje się przez wizjer a nie jakiś ekranik LCD
                                nie do konca sie z tym zgodze bo na ekranie 3 calowym lepiej i łatwiej ocenić koncowy efekt...szczególnie gdy ma sie pokrycie 100%.

Cała reszta w 40D to bajery bez realnego wpływu na fotografowanie, a za to jest gorsza jakość obrazu z gorszą GO.
                                może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie

Komentarz

Pracuję...
                                X