stałka do portretu, jakieś zalecenia?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Bo 85 ma pełny usm, a nie tylko pół-usm jak 50/1.4
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• szymcik
      Coś już napisał
      • 2006
      • 95

pół usm???
      Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Komentarz

• r65
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 44

Zamieszczone przez szymcik
        pół usm???
        Aha albo inaczej microUSM. Z silnika USM napęd przenoszony jest przez plastikową zębatkę.
        Ale jest też zaleta takiego rozwiązania łatwiej ustawić ostrość manualnie bo pełna skala to ponad 180 stopni obrotu a w pełnym USM 85 to zaledwie 60 stopni.
        Mam oba te obiektywy i szczerze mogę powiedzieć, że brak czerwonego paska na 85 1.8 to jakieś zaniedbanie Canona . Jakością obrazu, szybkością i pewnością ostrzenia nie ustępują zarówno 135L jak 200L. Oczywiście jest trochę "gorzej" wykonany, obudowa jest plastikowa a nie ze stopu magnezu jak w eLkach.
        FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.

Komentarz

• ghost7
          Bywalec
          • 2007
          • 201

Zamieszczone przez mkwiek
          nie mam 85 1.8 więc nie wiem ale mówi się, że ma lepszy AF i ostrzejsza i ładniejszy bokeh
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

tzn? jakość wykonania typowa jak dla obiektywu "nie-eLkowego"
          Moja historia z 50 była taka ze w pierwszym egzeplarzu ktory mialem zacinal sie AF i popiskiwał a w drugim byly duze luzy na piersciniu nastawu ostrsci jak juz mam placic 1400 zl to za cos solidnego. oddalem oba egzeplarze 50 i teraz mam 28 1.8 duzo lepszy DUZO!!!. choc musze przyznac ze zdjecia z 50 byly fajne.
          Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez liquidsound
            W czym??Mam oba i nie widze wiekszej roznicy.
            Moje porownanie na szybko (a mam oba juz dosc dlugi czas).

85 1.8 :

+ szybszy AF
            + ostrzejszy, nawet od pelnej przyslony
            + mniejsze dystorsje
            + ladniejszy bokeh (subiektywnie)
            - sporo wieksza min. odleglosc ostrzenia

50 1.4

+ wygodniejsza ogniskowa do ogolniejszych ujec (85 jest bardziej specjalistyczny)
            + dosc krotka odleglosc min. ostrzenia (lepiej sie nadaje do zdjec przedmiotow)
            - wolniejszy AF
            - dystorsje widoczne nawet na cropie
            - ostry od ok 2.0 (choc 1.4 uzyteczne oczywiscie)
            - delikatniejsza budowa silnika AF (juz bylo troche glosow ze sie lubi 'zacierac', o 85 1.8 nic takiego jeszcze nie czytalem)

A teraz ciekawostka... sporo czesciej uzywam... 50 1.4 ! Powod - pierwszy z jego plusow, po prostu jest mi czesciej potrzebny.

Komentarz

• gzak
              Bywalec
              • 2005
              • 239

Zamieszczone przez Vitez
              [...]
              50 1.4
              + wygodniejsza ogniskowa do ogolniejszych ujec (85 jest bardziej specjalistyczny)
              [...]
              A teraz ciekawostka... sporo czesciej uzywam... 50 1.4 ! Powod - pierwszy z jego plusow, po prostu jest mi czesciej potrzebny.
              Podpisuje się pod tym. Mam tak samo, choć uważam 85 1.8 za zauważalnie lepsze szkło, to częściej używam 50 1.4...
              Choć różnica w jasności nie jest duża, to jednak te 2/3 działki plus odrobinę dłuższy czas z ręki (~1/50 vs. ~1/85) pozwala operować 50-tką w takich cięższych warunkach, jak np. knajpka przy świeczkach...

P.S. Co prawda przy 1.4 50tką jest dość mydlana, ale jednak wolę zrobić mydlane zdjęcie niż poruszone... 8) Poza tym przy ISO 3200 i tak różnica w ostrości między 85 a 50 jest IMHO nie do zauważenia...
              P.S.2. Do plusów 50-tki dopisałbym jeszcze mniejsze gabaryty. 350d z 50-tką mieścił mi się w kieszeni płaszcza
              Ostatnio edytowany przez gzak; 2492.
              Grzechu
              http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
              Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• PrzemeS
                Początki nałogu
                • 2006
                • 310

szczerze mogę powiedzieć, że brak czerwonego paska na 85 1.8 to jakieś zaniedbanie Canona
                Wtedy należałoby doliczyć jeszcze około 2000-3000 do ceny.

Mam 50/1.4 i jestem z niej super zadowolony. Mimo tego, że tylko MicroUSM to jednak ostrość ustawiana jest bardzo szybko. Co do jakości optycznej nie mam zastrzeżeń. Mnie już zadowala bardzo od 1.8

85 też pewnie nabędę drogą kupna, ale najpierw jakaś szeroka stałka.
                Ostatnio edytowany przez PrzemeS; 7955.
                Ślubna
                No i niestety N.

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

U mnie na 5D 50/1.4 jest najczęściej zapięty. Bardzo uniwersalna ogniskowa. Poza jakością zdjęć, do której nie mam zastrzeżeń, cenię sobie małe rozmiary i wagę tego szkiełka. 85/1.8 miałem, ale jak dla mnie na FF było za krótko. Idealnie wpasowała się za to 100/2 i to szkło naprawdę polecam na pełną klatkę. Również jest ostre od pełnej dziurki.

Komentarz

• liquidsound
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1956

Mialem na mysli jakosc obrazu. Tak 85'tka ma sporo szybszy AF. Jakosciowo hmmm naprawde oba sa swietne.
                    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• ghost7
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 201

A 135 pod FF to juz praktycznie tele? ciekawe czy by sie nadal na spcerki z dzieckiem by jakies portreciki fajne robic? ciagle sie zastanawiam czy 135 2.0L czy 70-100 4L? hmmm
                      Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• creek
                        • 2007
                        • 10

Zamieszczone przez robgr85
                        to chyba dozbieram troszkę... odnośnie tego canona [email protected] to występuje tylko w wersji z USM'em? Zastanawiałem się czy nie ma trochę tańszej wersji tego obiektywu...
                        Robert
                        Co prawda ani jednego (50/1.4) ani tez drugiego (85/1.8) obiektywu nie posiadam, wiec głosu w dyskusji nie mam prawa zabierac :-) ... niemniej byc moze bezposrednio zainteresowany tematem robgr85 przekona sie ceną do 85-ki ??!.

Jedna z aktualnie wystawionych aukcji na allegro .... cena imho conajmniej przywoita:
                        http://www.allegro.pl/item220029545_..._et_65iii.html
                        EOS 350D + EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II + EF 70-200 f/4

Komentarz

• PrzemeS
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 310

Jedna z aktualnie wystawionych aukcji na allegro .... cena imho conajmniej przywoita:
                          http://www.allegro.pl/item220029545_...t_6 5iii.html
                          A opis i zdjęcie pochodzi z www.cyfrowe.pl
                          Co prawda same pozytywne komentarze, ale chyba wolę dołożyć 80 zł i kupić u Tommy'ego
                          Ślubna
                          No i niestety N.

Komentarz

• dickory dare
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 189

na pytanie skąd pochodzi obiektyw i czy jest nowy czy używany:

obiektyw był kupiony w hurtowni
                            jest jeszcze do kupienia
                            uzywałem go 3-4 razy

na pytanie czy jest jeszcze na gwarancji:

gwarancja jest podbita ale nie wpisana data zakupu

hmmmm

Komentarz

• PrzemeS
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 310

uzywałem go 3-4 razy
                              Co to znaczy, używałem go 3-4 razy? Czy 3-4 razy miał go zapiętego do body?
                              Jak tak, to mogę powiedzieć, że moją pięćdziesiątkę używałem raz, bo od kiedy zakupiłem, to jej nie odpinałem od korpusu
                              Ślubna
                              No i niestety N.

Komentarz

• robgr85
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1719

używany nie wchodzi w rachubę. Jak dla mnie - kupno obiektywu ==kupno nowego obiektywu.

Pozdr
                                Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

Pracuję...