Canon 400D Kit - zdjęcia mniej ostre niż Nikon 8700

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atlantis

Canon 400D Kit - zdjęcia mniej ostre niż Nikon 8700

Witam!
    Zakupiłem do pracy Canon 400D do robienia zdjęć produktom np. karmnik w plenerze, pergola na trawniku itp. Dotąd używałem Nikona 8700. Po zakupie zaczęliśmy trochę testować aparat - poresetowałem wszystkie ustawienia do fabrycznych (zawsze tak robę po zakupie nowego aparatu) i fociliśmy na dworze około godz. 14 przy pochmurnym niebie (a więc dobre warunki do fotografowania). Fociliśmy na pełnym automacie przy różnych ogniskowych, na programach tematycznych trochę na manualu. Niestety po wgraniu zdjęć do kompa okazało się że większość zdjęć jest nieostra, jakby przymglona, tak jakby lekko poruszyć aparatem przy zbyt długim naświetlaniu. Trochę mnie to zbiło z tropu ponieważ w 8700 automat w 99 % przypadków radził sobie dobrze z ostrzeniem (wręcz powiem ze zdjęcia były "żyleta"). Dziwi mnie to tym bardziej że niektóre zdjęcia 400D też zrobił ostre - i to w dodatku poruszającego się psa przy max zoomie - dziwne. Zrobiłem więc minitest - oba aparaty ustawiłem na statywie właczyłem automaty i minimalne zoomy i zrobiłem zdjęcia tej samej scenerii (samowyzwalacz, dwór, 14.00 pochmurne niebo ISO 100) I ku mojemu zaskoczeniu ostrość w 8700 była lepsza! Kolory może w Canonie ale ostrość w kompakciku Nikona była lepsza! Zmartwiło mnie to tym bardziej że właśnie głównie o ostrość mi chodziło i głównie dlatego kupiłem 400D a nie nikona D80. W różnych testach ostrość wypadała lepiej - no i szumy (do nich się nie przyczepię bo 400D naprawdę mało szumi). Bawiłam się jeszcze na drugi dzień z filtrem polaryzacyjnym kołowym który mi został od mojej 8-letniej analogowej minolty Dynax 505 (zastosowałem redukcję), ale wrażenia te same - 50% zdjęć mało ostrych. Dopiero zaczynam zapoznawanie się z 400D - może coś przeoczyłem ale wydaje mi się że automat w dobrych i typowych warunkach oświetleniowych powinien sobie lepiej radzić. Ma ktoś koncepcję co to może być?
  • leon28

Zamieszczone przez atlantis
    Witam!
    Zakupiłem do pracy Canon 400D do robienia zdjęć produktom np. karmnik w plenerze, pergola na trawniku itp. Dotąd używałem Nikona 8700. Po zakupie zaczęliśmy trochę testować aparat - poresetowałem wszystkie ustawienia do fabrycznych (zawsze tak robę po zakupie nowego aparatu) i fociliśmy na dworze około godz. 14 przy pochmurnym niebie (a więc dobre warunki do fotografowania). Fociliśmy na pełnym automacie przy różnych ogniskowych, na programach tematycznych trochę na manualu. Niestety po wgraniu zdjęć do kompa okazało się że większość zdjęć jest nieostra, jakby przymglona, tak jakby lekko poruszyć aparatem przy zbyt długim naświetlaniu. Trochę mnie to zbiło z tropu ponieważ w 8700 automat w 99 % przypadków radził sobie dobrze z ostrzeniem (wręcz powiem ze zdjęcia były "żyleta"). Dziwi mnie to tym bardziej że niektóre zdjęcia 400D też zrobił ostre - i to w dodatku poruszającego się psa przy max zoomie - dziwne. Zrobiłem więc minitest - oba aparaty ustawiłem na statywie właczyłem automaty i minimalne zoomy i zrobiłem zdjęcia tej samej scenerii (samowyzwalacz, dwór, 14.00 pochmurne niebo ISO 100) I ku mojemu zaskoczeniu ostrość w 8700 była lepsza! Kolory może w Canonie ale ostrość w kompakciku Nikona była lepsza! Zmartwiło mnie to tym bardziej że właśnie głównie o ostrość mi chodziło i głównie dlatego kupiłem 400D a nie nikona D80. W różnych testach ostrość wypadała lepiej - no i szumy (do nich się nie przyczepię bo 400D naprawdę mało szumi). Bawiłam się jeszcze na drugi dzień z filtrem polaryzacyjnym kołowym który mi został od mojej 8-letniej analogowej minolty Dynax 505 (zastosowałem redukcję), ale wrażenia te same - 50% zdjęć mało ostrych. Dopiero zaczynam zapoznawanie się z 400D - może coś przeoczyłem ale wydaje mi się że automat w dobrych i typowych warunkach oświetleniowych powinien sobie lepiej radzić. Ma ktoś koncepcję co to może być?
    stary, ale to chyba bylo do przewidzenia wiadomo przeciez ze nikon robi ostrzejsze zdjecia ;-) zebys chcial kupic d70, tu z ostroscia nie ma zartow, pociac sie idzie

Komentarz

• michal.s
      Początki nałogu
      • 2007
      • 271

Typowy syndrom zakupu lustrzanki

Musisz się bardziej zapoznać z system autofokusa lustrzanki, poczytać trochę o głębi ostrości itp.

Lustrzanka to nie kompakt który zawsze zrobi ostre zdjęcie
      Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• Veene2
        Bywalec
        • 2006
        • 184

Zamieszczone przez leon28
        stary, ...
        To jest kobieta:P

Wez instrukcie obslugi i zwieksz ostrosc zdjec "sharpnes" na maximum. Ponadto kupujac lustrzanke mimowolnie skazalas sie na zapoznanie z programem do obrobki zdjec. Niestety tutaj zdjecie bezposrednio opuszczajace aparat bedzie gorzej wygladalo niz z kompaktu.

Komentarz

• leon28

Zamieszczone przez Veene2
          To jest kobieta:P

Wez instrukcie obslugi i zwieksz ostrosc zdjec "sharpnes" na maximum. Ponadto kupujac lustrzanke mimowolnie skazalas sie na zapoznanie z programem do obrobki zdjec. Niestety tutaj zdjecie bezposrednio opuszczajace aparat bedzie gorzej wygladalo niz z kompaktu.
          qrna nie wiem jak wy sie tu rozpoznajecie, dla mnie jesli ktos pisze "Zakupiłem do pracy", "poresetowałem" itd to chyba jest gach, ale moze zbyt krotko mieszkam tu w polsce?! ;-)

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

http://canon-board.info/showthread.php?t=18987
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Veene2
              Bywalec
              • 2006
              • 184

Zamieszczone przez leon28
              qrna nie wiem jak wy sie tu rozpoznajecie, dla mnie jesli ktos pisze "Zakupiłem do pracy", "poresetowałem" itd to chyba jest gach, ale moze zbyt krotko mieszkam tu w polsce?! ;-)
              Zwracam honor To chyba zasluga whisky krazacej w zylach

Komentarz

• leon28

Zamieszczone przez Veene2
                Zwracam honor To chyba zasluga whisky krazacej w zylach
                ja sacze browarki to i umysl bardziej lotki ;-)

Komentarz

• PrzemeS
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 310

tak jakby lekko poruszyć aparatem przy zbyt długim naświetlaniu
                  No to jak zdjęcie jest poruszone to raczej nie jest wina aparatu, tylko fotografa
                  Ślubna
                  No i niestety N.

Komentarz

• atlantis

MacGyver - temat który podajesz w linku przeczytałem, nie ma tam nic konkretnego odnoszącego się do poruszonego przeze mnie tematu. Za to widzę że inni mają podobne problemy z 400D:
                    http://canon-board.info/showthread.p...highlight=400D
                    Chyba po prostu te kitowe obiektywy mają problem z ostrością.
                    Michal.s - czyli gorsze jest lepsze? a twoje stwierdzenie "Lustrzanka to nie kompakt który zawsze zrobi ostre zdjęcie" to już bez komentarza.
                    Veene2 - To mnie zdziwiło - nieobrobiony plik z kompaktu i lustrzanki zawsze będzie mniej ostry niż z kompaktu? Szkoda że tago nie wiedziałem przed zakupem 400d.
                    A nie zwróciło waszej uwagi to co napisałem że poruszający się pies na max zbliżeniu wyszedł jak żyleta? Ten gość w tym temacie co podaję linka też o tym pisze. chyba po prostu coś jest nie tak z tymi kitowymi obiektywami. W poniedziałek po przyjściu zpracy wpuszczę zdjęcia z jednego i drugiego aparatu. A jeszcze jedno jak ściągałem nieobrobione zdjęcia z depreview to były ostrzejsze niż u mnie.

Komentarz

• leon28

MacGyver - temat który podajesz w linku przeczytałem, nie ma tam nic konkretnego odnoszącego się do poruszonego przeze mnie tematu. Za to widzę że inni mają podobne problemy z 400D:
                      http://canon-board.info/showthread.p...highlight=400D
                      Chyba po prostu te kitowe obiektywy mają problem z ostrością.
                      no tu ameryki nie odkryles. kity sa generalnie do duP%@#*

Komentarz

• atlantis

No OK - tylko chodzi o pewne proporcje. Jeżeli mam w domu Kodaka za 600zł i on robi ostrzejsze zdjęcia niż canon 400D (co prawda z kitowym obiektywam ale zawsze) za 3 klocki - to ja pierdzielę takie wczasy! Myślałem że mi powiecie że coś jest nie tak z moim egzemplarzem - a wy zgodnym chórem "TAK - OSTREGO ZDJĘCIA SIĘ KITEM NIE ZROBI". To jutro idę nogi z tyłka powyrywać moim znajomym którzy powiedzieli - lepsza lustrzanka z bylejakim kitem niż najlepszy kompakt! W sumie zaczynam żałować iż dałem 8700 na Allegro (niestety cena minimalna została osiągnięta).

Komentarz

• leon28

No OK - tylko chodzi o pewne proporcje. Jeżeli mam w domu Kodaka za 600zł i on robi ostrzejsze zdjęcia niż canon 400D (co prawda z kitowym obiektywam ale zawsze) za 3 klocki - to ja pierdzielę takie wczasy! Myślałem że mi powiecie że coś jest nie tak z moim egzemplarzem - a wy zgodnym chórem "TAK - OSTREGO ZDJĘCIA SIĘ KITEM NIE ZROBI". To jutro idę nogi z tyłka powyrywać moim znajomym którzy powiedzieli - lepsza lustrzanka z bylejakim kitem niż najlepszy kompakt! W sumie zaczynam żałować iż dałem 8700 na Allegro (niestety cena minimalna została osiągnięta).
                          qrna wiadomo przecie, ze od kitow z canona gorsze sa tylko denka od butelek. czego oczekiwales? znajomych zmien, bo sie ogolnie nie znaja. lustrem z kitem zrobisz lepsze zdjecia, ale nie bez odrobiny pracy. "ostrosc" kompaktow ma zwiazek z wielkoscia matrycy, gdzie wszystko wydaje sie ostre, stad moze twoje problemy

Komentarz

• michal.s
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 271

Michal.s - czyli gorsze jest lepsze? a twoje stwierdzenie "Lustrzanka to nie kompakt który zawsze zrobi ostre zdjęcie" to już bez komentarza.
                            Zależy dla kogo, kompakt czy hybryda ogranicza możliwości.
                            Ale to na inny wątek, zresztą na forum jest pełno tego typu wątków.

Czemu moje stwierdzenie pozostawiasz bez komentarza ?

To stwierdzenie wynika z różnicy między budową kompaktu i lustrzanki.

Kiedyś były małpki na klisze gdzie był malutki obiektyw i nie było af i zdjęcia wychodziły ostre, teraz tak samo jest w większości telefonów komórkowych
                            Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Czyli KIT-em nie da się robić zdjęć, bo będą zawsze nieostre?
                              http://canon-board.info/showpost.php...92&postcount=1
                              Zdjęcia nr 4,5,6
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...