komp nie widzi mojego canona PS S3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuti_74

komp nie widzi mojego canona PS S3

Witam.
    Dzisiaj podłączyłem mój aparacik do kompa, a winda xp nie widzi go. Do tej pory wszystko było ok. Myślałem, że to kabel lub port usb w aparacie, ale podłączyłem do innego kompa, i wszystko ok. Co nagle się mogło stać ??? :-(
  • Ciosna
    Bywalec
    • 2007
    • 162

Próbowałeś przez ZoomBrowse wykryć aparat ?. Przyznam szczerze że nie zdarzyło mi się jeszcze, żebym aparat miał w tryb odtwarzana zdjęć podłączony do kompa i żeby mi go XP nie wykrył. Jak się automatycznie nie włączył to zawsze w "Moj Komputer" widniał sobie, Chyba że coś masz z systemem XP, jakieś pliki odpowiedzialne za podłączony sprzęt zostały usunięte, Albo coś z USB w kompie nie tak. Może je (USB) odłączyłeś w "Menedżerze urządzeń". Spróbuj podłączyć jakiś inny sprzęt pod USB i sprawdź czy chodzi.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• Nawrot
      Bywalec
      • 2006
      • 115

sprawdz port usb w kompie

Komentarz

• kuti_74

Próbowałem przez ZoomBrowser'a, ale też go nie widzi. Inny sprzęt na usb działa normalnie. Mam trzy porty usb, i na każdym to samo. Nie wiem, co może być przyczyną. :-( Pierwszy raz takie coś mi się zdarza.... To chyba coś z xp nie tak, ale co ????

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Przemysl bardzo dokladnie i odpowiedz na to: co sie ZMIENILO/MOGLO zmienic w twoim kompie przez ostatnie... tydzien czy dwa tygodnie?
          Instalacja/deinstalacja/czyszczenie/skanowanie, ktos obcy albo mniej ci znany siadal, ktos sie bawil, cokolwiek sie dzialo?

Zawsze jest jakas przyczyna, tu najwyrazniej sterowniki ci mogly zniknac - moze samo odinstalowanie wszystkiego zwiazanego z Canonem i zainstalowanie od nowa pomoze, a moze poszukaj updejtu do sterownikow?

Komentarz

• odynka

mam ten sam problem z a75 kupiłam czytnik kart i wszystko ok choc jest wiecej roboty,natomiast u innych po zainstalowaniu oprogramowania działa kabel,niezmieniłeś czasem myszki lub nie dodałes portów usb?mi sie to stało po dodaniu wiekszej ilości usb

Komentarz

• pietro.s
              Bywalec
              • 2007
              • 140

ja proponuje tak: podłącz aparat, wejdz w menażera udrządzen i rozwiń porty usb i ltp, tak to sie chyba nazywa i zobacz przy którymś prawdopodobnie pojawi sie zółty znak zapytania, spróbuj aktualizować sterownik.
              a czy jak podłączasz to xp wydaje standardowy sygnał podłączania sprzętu czy jakiś inny?
              Piotrek S.

Komentarz

• kuti_74

Wydaje dwa dźwięki, tzn. jakbym wkładał i wyciągał...

Komentarz

• kermadec

Ja dzisiaj miałem identyczną sytuację. Kupiłem nowy komputer i dzisiaj naszła mnie ochota zrzucenia fotek na dysk. Zainstalowałem całe oprogramowanie z płytki i klops. Oprogramowanie Canona nie widzi mojego S3 (na poprzednim komputerze wszystko pięknie chodzi). Można zrzucić fotki przez menadżera w XP ale przecież nie o to chodzi.
                  Proszę o radę.

Pozdrawiam.

Komentarz

• pietro.s
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 140

jeżeli komputer po podłączeniu sprzętu wydaje takie 2 szybkie jakby to nazwać "tydą-tydą" to coś prawdopodobnie ze sterownikami portu usb, lub kabla które przez przypadek mogły zostać wykasowane przez jakieś oczyszczanie dysku lub podobną czynnośc, próbowałeś aktualizować sterowniki?
                    Piotrek S.

Komentarz

• kuti_74

wiem, że głupie pytanie, ale jak się aktualizuje te stery z portu usb???

Komentarz

• pietro.s
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 140

wiesz co, kliknij prawym na mój komputer, wybierz właściowści, następnie zakładke sprzęt, menedżer urządzen i znajdź porty com i lpt i tam po rozwinięciu kliknij na któryś z portów com i pokażą Ci sie własciwości i w zakładce sterowiki będziesz miał kilka opcji, może najpierw podłacz aparat i zobacz przy którym z tych portów pokazuje sie znak zapytania taki żółty,
                        Piotrek S.

Komentarz

• kermadec

U mnie nie ma problemów z USB tylko z oprogramowaniem Canona. Po podłączeniu S3 do komputera wyświetla mi się komunikat "Choose Canon CameraWindow for this camera". [...].
                          Mea Culpa... Nie pobierałem zdjęć przy pomocy EOS Utility tylko przez CameraWindow. Problem w tym, że CameraWindow się nie uruchamia :/

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 8527.

Komentarz

• skyneo
                            • 2006
                            • 6

też tak miałem

... przez jakiś czas wszystko było OK, mogłem nawet wykonywać fotki zdalnie na PC przez kabelek USB, gdy zainstalowałem update do zoombrowsera wszystko się zmieniło , po podpięciu aparatu przez USB - brak akcji , wywoływanie programu też nic nie skutkowało, a EOS utility krzyczał na mnie że ten aparat obsługuje program Camera Window. zmiana portu USB nic nie pomogła.
                            Więc .. odinstalowałem wszystko co dostałem od Canona i zrobiłem czyszczenie rejestru RegCleanerem upewniając się żeby nie został żaden wpis z odinstalowanych programów. Później ponowna instalacja , zainstalowałem tylko Zoom Browsera i Photo Stitcha. .. restart i działa

Komentarz

• Aszu
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 707

Czasami pomaga format i postawienie systemu od nowa.
                              Wiem że to ostateczność, ale skoro działa na innym PC....
                              //mj

Komentarz

Pracuję...