problem z ostrzeniem w 24-105L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jatzzek
    Początki nałogu
    • 2006
    • 355

Zamieszczone przez paparazzo
    Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał.
    Robisz projekcje swojej przygody z fotografia na inne osoby. Za 10 lat analog bedzie taka egzotyka jak teraz sredni albo duzy format. I co? To znaczy, ze juz nikt nie bedzie rozumial czym jest fotografia? IMHO troche bez sensu powiedziales.

Karolajna a moglabys wrzucic mi porownanie na skrzynke. Moze z F5 albo F8. Nie przejmuj sie wszelkimi opiniami, ktore powstaly zanim opiniodawca obejrzal zdjecia
    Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Komentarz

• ErnestPierwszy
      Uzależniony
      • 2006
      • 734

Hej!
      Możesz mi przesłać zdjęcia na maila (kolan1(małpa)tlen.pl)?
      Pozdrawiam.
      Marek

PS
      Nie przejmuj się dogryzaniem Ja też "nie umiałem" robić zdjęć obiektywem kolegi EF24-70L f2.8, wychodziło zawsze mydło... Szkło okazało się w końcu "zepsute". Na rynku jest mnóstwo gorszych i lepszych egzemplarzy.

Komentarz

• jatzzek
        Początki nałogu
        • 2006
        • 355

Zamieszczone przez Pirx
        A jaki masz monitor ?

Na LCD z marketu róznica jakości będzie niezauważalna, bo wszystko jest wyswietlane w g...nianej jakości.
        Ja widzę całkiem dużą różnicę na dwóch tanich LCD z matrycami TN z których korzystam na codzień.
        Ten w pracy mam dużo nowszy i lepszy
        Ale jesli na tym samym (gownianym) monitorze porownuje 300D + KIT z 5D + 24-105 i wychodzi jej ze ten drugi uklad mydli bardziej niz pierwszy, to znaczy ze monitor zmienia zdanie i gorzej wyswietla jak rozpozna zdjecie z 5D? Hmm ciekawe,ciekawe...

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zdjecia można bez problemu wrzucić tu:

Przy okazji, moze się przyda do porównania - przykładowe pstryki 5D i teoretycznie dużo gorszy słoik 24-85
          http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=21
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

A próbowałaś może zrobić test nowego obiektywu na starym body, oraz starego i nowego body, z jakimkolwiek innym szkłem (wiadomo EF-S 18-55 odpada) ?
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• SimOn!
              Początki nałogu
              • 2005
              • 371

Karolajna a masz mozliwosc podpiecia innego szkla do swojej puchy? Bo mozliwe ze masz uszkodzone szklo. Moze wez nawet pozycz jaks sigme i zobacz czy sa takie same efekty. Moze jakis forumowicz z łodzi by Ci cosik porzyczyl. Bo tak to zawsze wykluczysz jedna z przyczyn.
              podpis...

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez Karolajna
                Czekam na jakieś fachowe porady a nie sączenie jadu.
                Nie widzialem zdjec, wiec bede zakladac, iz sprzet jest sprawny.

Wg mnie Twoim problemem (jak i wielu innych ludzi) jest przekonanie, iz zakup eLek, powinno dawac zdjecia przynajmniej 2 razy ostrzejsze od kita czy innego taniego sprzetu. Wszyscy skupiaja sie tylko na ostrosci obiektywu. Drozsze obiektywy daja jednak wiele innych rzeczy o ktorych tanie moga tylko pomarzyc. Wykonanie, oddanie kolorow, plastyka obrazu, brak flar podczas robienia pod ostre swiatlo, male CA, szybkosc i celnosc AF'a oraz jeszcze wiele innych subtelnych (dla laika) roznic. Jednak dla wiekszosci jedynym widocznym kryterium jest ostrosc. Dlatego, jesli ktos ma pretensje wzgledem tego jednego czynnika, nie ma sensu aby sie meczyl i wyrzucal pieniadze na cos, co ma go draznic.

Nie tylko fotografia charakteryzuje sie takim prawem, ze choc produkty z gornej polki sa 5 razy drozsze, nie oznacza wcale 5 razy lepszej jakosci wykonania lub komfortu uzytkowania

Komentarz

• Karolajna

... juz jestem robie kolejny test i wsadze na strone o której pisał gwozdzt. Jak juz to zrobie to napisze wszystko o parametrach.

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Pikczer
                    Nie widzialem zdjec, wiec bede zakladac, iz sprzet jest sprawny.
                    Zaraz mi podeśle (wrzucę do siebie). Więc proszę o chwilkę czasu wszystkich skorych do pomocy
                    the silence is deafening

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez gietrzy
                      Zaraz mi podeśle (wrzucę do siebie). Więc proszę o chwilkę czasu wszystkich skorych do pomocy
                      Kiedy ja w ciemno zakladam, iz ostrzejszy bedzie kit :cool:

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

bez bicia... przyznaje sie ze test zrobiłam na jpegach... ustawienia w 1 i w 2 były wyzerowane...
                        A moze tu leży problem?
                        zero w skali -2 do +2 (300D)
                        Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: tosia vogu.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 97,6 KB
ID: 2088116

to zupełnie co innego niż
                        zero w skali 0-7 (5D)
                        Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: tsosia vo.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 114,1 KB
ID: 2088117
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Karolajna

...troche mi wstyd ale Tomek (gwozdzt) ma racje. Zrobiłam kolejny test i teraz jest o niebo lepiej. Wiecie jak to jest z kobietami, wydała duzo kasy na sprzęt i szuka dziry w całym zeby się upewnic czy na pewno dobrze zrobiła.
                          Dziękuje wszystkim dobrym serduszkom za pomoc... pan wam w dzieciach wynagrodzi

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Dziękuje wszystkim dobrym serduszkom za pomoc... pan wam w dzieciach wynagrodzi
                            Skoro tak nam dobrze życzysz to nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć miłej lektury
                            http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=18411077
                            the silence is deafening

Komentarz

• jatzzek
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 355

Zrobiłam kolejny test i teraz jest o niebo lepiej. Wiecie jak to jest z kobietami, wydała duzo kasy na sprzęt i szuka dziry w całym zeby się upewnic czy na pewno dobrze zrobiła.
                              Tak to akurat ma wiekszosc, rowniez w przypadku plci brzydkiej. Co innego jesli chodzi o powsciagliwosc w zadawaniu pytan Skala na 5D nie ma liczb ujemnych wiec nie wiem jak to sobie wykoncypowalas, ze zero na 5D to jest to samo co zero na 300D? W przyszlosci wszelkie testy rob na RAW i zawsze korzystaj z tej samej procedury wywolawczej (takie same ustawienia ktore mozesz sobie zapisac w profilu "test"). Wowczas jestes uniezalezniona od wszelkich ustawien wewnetrzych aparatu.

Komentarz

• scooter
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 857

Zależy od wywoływacza, np. breezebrowser ma różne opcje zależne od modelu aparatu jakim było robione zdjęcie ...

Komentarz

Pracuję...