Test ostrości

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amper
    Bywalec
    • 2006
    • 123

Test ostrości

gdzies na forum był podany link do strony z opisem jak sprawdzić czy nie ma się BF lub FF, był opis i tablice do wydruku

Podajcie proszę :razz:
    30D + 300 + słoiki
    www.tereba.net
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Ja myślę, że dla własnego dobra (i dobra aparatu) nie powinieneś tego robić

Komentarz

• amper
      Bywalec
      • 2006
      • 123

Zamieszczone przez Bagnet007
      Ja myślę, że dla własnego dobra (i dobra aparatu) nie powinieneś tego robić
      cieszę się że wiesz co jest dla mnie dobre

poproszę jednak o link jeśli ktoś zna
      rady, oceny i inne złośliwości proszę pozostawić dla siebie (mam nadzieje że jasno sformułowałem prośbę)
      30D + 300 + słoiki
      www.tereba.net

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

No dobrze, już na poważnie. http://www.focustestchart.com/focus21.pdf Chyba o ten chodziło ?

Komentarz

• amper
          Bywalec
          • 2006
          • 123

no i wielkie Ci za to DZIĘKOWAĆ !!!
          30D + 300 + słoiki
          www.tereba.net

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

amper, Bagnet007 naprawdę chciał dla ciebie dobrze, ale sam chciałeś i zaraz się okaże, że masz sprzęt do d...
            www.kondereszko.pl
            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Skipper
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1112

Zamieszczone przez amper
              no i wielkie Ci za to DZIĘKOWAĆ !!!
              dziękowac to powinienes tym ktory ci tego udpostepnic ne chcieli...
              bo jak znam zycie to własnie popsułes sobie obiektywy i jestes gdzies w połowie drugiej blaszki relanium

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• sadaman
                Początki nałogu
                • 2006
                • 294

To mógł być błąd

Amper - stety niestety jakokolwiek by nie powiedzieć, to Skipper, stdanielo i Bagnet007 dobrze ci radzili...żebyś tego nie czynił.
                Byli już tacy na tym forum - wśród nich także i ja - straciłem miesiąc z towarzyskiego życia "i nie tylko" przy okazji uznając że mam liche obiektywy a później także i body a w rezultacie doszedłem do wniosku że cały ten sprzęt jest do kitu.

Jednak udało mi się z tego wybrnąć...zrozumiałem że nie tędy droga...moje obiektywy były dobre - owszem czasem zdarzało im się źle ostrzyć, więc postanowiłem wykonać owy test i co się okazało - jakbyś nie celował to praktycznie zawsze wychodził FF lub BF...załamka.

Test na kartki - działa jak wirus - infekuje twój organizm powodując w większości przypadków iż masz wrażenie że twój sprzet jest wadliwy...owszem czasem jest to prawda / ale tak jest niezwykle rzadko - częściej sam będziesz sobie wmawiał że jest kicha.

Ale skoro wybrałeś...twoje życie, twój czas.

Powodzenia
                Pucha i słoki

Komentarz

• amper
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 123

wyluzujcie, nie jestem na forum od dzis i juz zdążyłem się o tym naczytać
                  jeden z moich obiektywów jest właśnie w serwisie. Zobaczyłem że się coś gubi, stestowałem na tej tablicy czy oby to nie ja mam problem z samym soba i moje obawy się potwierdziły. Zaniosłem do serwisu i okazało się że cos jest zepsute (nie pamiętam co) i teraz czekam aż serwis wymieni mi ta część.
                  te testy potrzebuje tak tylko do sprawdzenia po serwisie
                  30D + 300 + słoiki
                  www.tereba.net

Komentarz

• JaBlam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1304

No ja moge sie dopisac. Nawet Muflon cos jakby mnie zrugal ze chyba cos mi ostatnio odbilo. Pieprznelem wszystki kratki i linijki, zabralem obiektywy i aparat i pojechalem w sobote na koncert Dzemu. I co? Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie. A fotki wyszly tak jak chcialem (oczywiscie pomijajac swiatlo ktore bylo slabe). Sam doszedlem ze te fotografowanie kartek bez sensu. Przeciez w "fotkach z zycia " nie fotografuje aparatem po katem 45o a poza tym testy Tamrona i Canona na www informowaly ze AF dziala roznie. I tak potwierdzenie z kartek nie musi miec potwierdzenia w fotkach "normalnych" i odwrotnie. Szkoda czasu!

----------------------------------------
                    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• jac+
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 842

Szkoda czasu i nerwów na takie testy (chyba, że twój zestaw zaliczył solidne spotkanie z Matką Ziemią ) . Czas poświęcony na te "badania" możesz spędzić na fotografowaniu, a szare komórki dręczone wynikami testu lepiej zająć planowaniem kolejnego wyjścia w plener.
                      Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Zamieszczone przez JaBlam
                        Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie.
                        A przecież wszyscy wiedzą, że napisy na klawiszach są najciekawsze

Komentarz

• JaBlam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1304

NO wiesz... zapomnialem mojego obiektwu makro no i nie moglem.. ale nastepnym razem poloze dodatkowo na scenie karteczki z linijkami i bede patrzyl gdzie ostrosc bedzie lapana..

----------------------------------------
                          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez JaBlam
                            No ja moge sie dopisac. Nawet Muflon cos jakby mnie zrugal ze chyba cos mi ostatnio odbilo. Pieprznelem wszystki kratki i linijki, zabralem obiektywy i aparat i pojechalem w sobote na koncert Dzemu. I co? Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie. A fotki wyszly tak jak chcialem (oczywiscie pomijajac swiatlo ktore bylo slabe). Sam doszedlem ze te fotografowanie kartek bez sensu. Przeciez w "fotkach z zycia " nie fotografuje aparatem po katem 45o a poza tym testy Tamrona i Canona na www informowaly ze AF dziala roznie. I tak potwierdzenie z kartek nie musi miec potwierdzenia w fotkach "normalnych" i odwrotnie. Szkoda czasu!
                            Bardzo mi się podoba takie podejście . Ja też nigdy żadnych testów nie robiłem choć nawet podejrzewam, że mam jakieś BF-y i FF-y ale mi to "lotto" .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• pgfoto
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 106

cieszy mnie ze wreszcie to zrozumiało pare osób z tym BFFF
                              mam nadzieje ze przestaniecie tez wąchac gume przy celowniku i rysy na sankach też wam nie będą juz przeszkadzc,
                              no i te zdjęcia dekielków...
                              Ostatnio edytowany przez pgfoto; 5510.
                              EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
                              speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
                              Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

Pracuję...