Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja mam obydwa. 28-105 uzywalem przez kilka lat z eos-em 33 i byl to moj ulubiony obiektyw do czasu jak kupilem tamrona 17-35:razz:
Przyznam sie ze nie testowalem go z cyfra, z gory przyjalem ze nie bedzie to nic specjalnego i kupilem sigme, ale widze ze sporo osob z powodzeniem go uzywa.
A sigma - coz, gdyby tylko nie krecila pierscieniem ostrosci albo miala HSM to by byla idealna dla mnie Kupilem ja za jedyne 165 funtow, nowke ale niestety z 'miedzynarodowa gwarancja' na angielskim ebay-u, czyli niewiele wiecej niz za kita
Ja już pisałem i powtórzę.
U mnie z cyframi 28-105 USM spisywał się bardzo dobrze.
Sprzedałem ze względu na zakres ogniskowych - dolnych
28 dla mnie to za wąsko
A ja mam także małe pytanko odnośnie 28-105 3.5-4.5 w wersji II
Mam okazje go kupić jako uzupełnienie dziurki między zakresem 40 a 70 z małą nawiązką zarówno w góre jak i dół - oczywiście decyzję podejmę po testach - jesli będzie dobrze zachowywać się z moim body.
Jednakże chciałbym zasięgnąć opini czy warto za te szkło wydać 800 zł - tyle sobie osoba za niego woła... obiektyw jest zadbany, nie posiada właściwie żadnych skaz, otarć, zarysowań, wersja Japońska - o ile napis na obietywie faktycznie świadczy o miejscu produkcji.
Nowy to ponad tysiąc. Sam musisz skalkulować. Za 800 niespecjalnie masz alternatywę z pewnym AF i niezłą jakością. Moim zdaniem warto się potargować. Ja sprzedawałem wersję I za 600. Dzisiaj żałuję, że się go pozbyłem. Za te pieniądze warto było go sobie zostawić jako uzupełnienie.
Mam takie pytanie, może naiwne.
Ostatnio rozglądałem sie za 28-105. I nie zdziwił mnie taki widok normalny
ale zdarzyło mi sie też znaleźć coś takiego inny. Wg opisu na stronie sprzedającego (ebay) ten 'inny' ma wewnętrzne ogniskowanie i USM. To czy się różni od 'normalnego'?
Są trzy obiektywy
28-105/3.5-4.5 USM Mk I oraz Mk II
28-105/4-5.6
28-105/4-5.6 USM
Ten pierwszy ma i USM i wewnętrzne ogniskowanie, drugi i trzeci to KIT-y, zdaje się od 30/33.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
... Czyli nie ma się co pakować i jak kupować to MkI lub II.
Mk II jest trochę lepszy (ma więcej listków przysłony) ale Mk I to jedno z nielicznych przyzwoitych szkieł za małe pieniądze (dzisiaj na giełdzie foto we Wrocławiu widziałem za 550 zł z osłoną, za mój, też z osłoną, dałem jeszcze stówkę mniej).
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A tak na marginesie, zastanawiam sie nad 50 1.8 i 28-105 i nie mogę się jakoś zdecydować, chociaż skłaniam sie bardziej w stronę 28-105.
Mam oba. 50-tka znacznie ostrzejsza, lepsza kolorystyka, bokeh, itd. Ale jak potrzebujesz zmienić ogniskową, to niestety...
Musisz sam zdecydować, czego bardziej potrzebujesz...
ewentualnie wziąć 50-tke na próbę, jak stwierdzisz, ze brak ci zooma, sprzedasz i kupisz 28-105.
Tylko mk I jest ciężej znaleźć. A i tak jestem zmuszony do szukania po necie, bo w Trójmieście jakoś o giełdzie foto nie słyszałem
A tak na marginesie, zastanawiam sie nad 50 1.8 i 28-105 i nie mogę się jakoś zdecydować, chociaż skłaniam sie bardziej w stronę 28-105.
Ja właśnie Chcę sprzedać swojego 28-105 MK I. Są opinie żę jest lepiej wykonany on MK II. Ze względu na to żę ten pierwszy jest Japoński. Nie mam zdania nie używałem II. W każdym razie chcę zmienić na Tamrona 28-75. Jest w dobrym stanie ogłolnie jestem zadowolony ale tak jak napisałem napaliłem się Tamiego a w sumie to zakresy są podobne bo potem mam jeszcze 75-300. Kupiłem go za 680 zł i myślę że jest wart swojej ceny. Jak coś to napisz czy cię intesuje.
Ostatnio edytowany przez lukasz_mar; 1842.
Powód: pomyłka
Komentarz