Canon 28-105/3,5-4,5 USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vasco
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 39

Zamieszczone przez pinkin
    Vasco myslisz ? 17-70 to kwota rzedu 1600zł ... cięzko bedzie
    Ja mam obydwa. 28-105 uzywalem przez kilka lat z eos-em 33 i byl to moj ulubiony obiektyw do czasu jak kupilem tamrona 17-35:razz:
    Przyznam sie ze nie testowalem go z cyfra, z gory przyjalem ze nie bedzie to nic specjalnego i kupilem sigme, ale widze ze sporo osob z powodzeniem go uzywa.
    A sigma - coz, gdyby tylko nie krecila pierscieniem ostrosci albo miala HSM to by byla idealna dla mnie Kupilem ja za jedyne 165 funtow, nowke ale niestety z 'miedzynarodowa gwarancja' na angielskim ebay-u, czyli niewiele wiecej niz za kita
    Pozdrawiam!

Daniel

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Ja już pisałem i powtórzę.
      U mnie z cyframi 28-105 USM spisywał się bardzo dobrze.
      Sprzedałem ze względu na zakres ogniskowych - dolnych
      28 dla mnie to za wąsko

Komentarz

• mceyk
        Coś już napisał
        • 2005
        • 89

avic poszło PW ;-)

Komentarz

• sadaman
          Początki nałogu
          • 2006
          • 294

Pytanie cena kontra możliwości

A ja mam także małe pytanko odnośnie 28-105 3.5-4.5 w wersji II
          Mam okazje go kupić jako uzupełnienie dziurki między zakresem 40 a 70 z małą nawiązką zarówno w góre jak i dół - oczywiście decyzję podejmę po testach - jesli będzie dobrze zachowywać się z moim body.
          Jednakże chciałbym zasięgnąć opini czy warto za te szkło wydać 800 zł - tyle sobie osoba za niego woła... obiektyw jest zadbany, nie posiada właściwie żadnych skaz, otarć, zarysowań, wersja Japońska - o ile napis na obietywie faktycznie świadczy o miejscu produkcji.

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
          Pucha i słoki

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Nowy to ponad tysiąc. Sam musisz skalkulować. Za 800 niespecjalnie masz alternatywę z pewnym AF i niezłą jakością. Moim zdaniem warto się potargować. Ja sprzedawałem wersję I za 600. Dzisiaj żałuję, że się go pozbyłem. Za te pieniądze warto było go sobie zostawić jako uzupełnienie.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Używanego MK II można kupić 80-100 zł taniej, ale jeśli jest w idealnym stanie, z pewnego źródła, z możliwością przetestowania to moim zdaniem warto.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Mam takie pytanie, może naiwne.
                Ostatnio rozglądałem sie za 28-105. I nie zdziwił mnie taki widok normalny
                ale zdarzyło mi sie też znaleźć coś takiego inny. Wg opisu na stronie sprzedającego (ebay) ten 'inny' ma wewnętrzne ogniskowanie i USM. To czy się różni od 'normalnego'?

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Są trzy obiektywy
                  28-105/3.5-4.5 USM Mk I oraz Mk II
                  28-105/4-5.6
                  28-105/4-5.6 USM
                  Ten pierwszy ma i USM i wewnętrzne ogniskowanie, drugi i trzeci to KIT-y, zdaje się od 30/33.

Komentarz

• comatus
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 725

Zamieszczone przez MacGyver
                    Są trzy obiektywy
                    Dzięki, bo on to nawet jak kit wygląda. Czyli nie ma się co pakować i jak kupować to MkI lub II.

Komentarz

• Krisspy
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 131

Zamieszczone przez comatus
                      Czyli nie ma się co pakować i jak kupować to MkI lub II.
                      o tych kitach nawet nie myśl :-)
                      niewiele są warte

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

... Czyli nie ma się co pakować i jak kupować to MkI lub II.
                        Mk II jest trochę lepszy (ma więcej listków przysłony) ale Mk I to jedno z nielicznych przyzwoitych szkieł za małe pieniądze (dzisiaj na giełdzie foto we Wrocławiu widziałem za 550 zł z osłoną, za mój, też z osłoną, dałem jeszcze stówkę mniej).

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

Tylko mk I jest ciężej znaleźć. A i tak jestem zmuszony do szukania po necie, bo w Trójmieście jakoś o giełdzie foto nie słyszałem

A tak na marginesie, zastanawiam sie nad 50 1.8 i 28-105 i nie mogę się jakoś zdecydować, chociaż skłaniam sie bardziej w stronę 28-105.

Komentarz

• Krisspy
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 131

A tak na marginesie, zastanawiam sie nad 50 1.8 i 28-105 i nie mogę się jakoś zdecydować, chociaż skłaniam sie bardziej w stronę 28-105.
                            Mam oba. 50-tka znacznie ostrzejsza, lepsza kolorystyka, bokeh, itd. Ale jak potrzebujesz zmienić ogniskową, to niestety...
                            Musisz sam zdecydować, czego bardziej potrzebujesz...
                            ewentualnie wziąć 50-tke na próbę, jak stwierdzisz, ze brak ci zooma, sprzedasz i kupisz 28-105.

Komentarz

• lukasz_mar
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 38

Tylko mk I jest ciężej znaleźć. A i tak jestem zmuszony do szukania po necie, bo w Trójmieście jakoś o giełdzie foto nie słyszałem

Ja właśnie Chcę sprzedać swojego 28-105 MK I. Są opinie żę jest lepiej wykonany on MK II. Ze względu na to żę ten pierwszy jest Japoński. Nie mam zdania nie używałem II. W każdym razie chcę zmienić na Tamrona 28-75. Jest w dobrym stanie ogłolnie jestem zadowolony ale tak jak napisałem napaliłem się Tamiego a w sumie to zakresy są podobne bo potem mam jeszcze 75-300. Kupiłem go za 680 zł i myślę że jest wart swojej ceny. Jak coś to napisz czy cię intesuje.
                              Ostatnio edytowany przez lukasz_mar; 1842. Powód: pomyłka

Komentarz

• Tomek_S
                                • 2007
                                • 9

Ja mam wersję drugą - też jest Made in Japan.

Komentarz

Pracuję...