Poluzowana "gorąca stopka" od Flasha

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tequil
    Początki nałogu
    • 2004
    • 253

Poluzowana "gorąca stopka" od Flasha

Mial ktos z Was taki przypadek ... wczesniej mialem problem ze stopka w D60 po pewnym czasie uzytkowania zaczela sie ruszac... :/ Obecnie mam ten sam problem w 20D. Notabene w 10D ktorego mozcno uzytkowalem - nie mialem tegoz problemu...

Jak to naprawic? jak to jest w ogole zbudowane? Mam obawy , aby mi nie odleciała z zapięta lampa...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
  • xdream
    Coś już napisał
    • 2005
    • 60

Ja miałem ten problem w 20D. Stopka poluzowała się i lampa zaczęła tracić styk przy pionowych zdjęciach. Serwis czeka i już liczy kasę. Ja to dałem do zrobienia w warsztacie zajmującym się aparatami cyfrowymi w Chorzowie. Gostek przykręcił luźną stopkę i zabezpieczył to, jak mówił, specjalnym klejem - coś jak laka -taka do śrub. Przy okazji wyczyścił mi matówę i sensor za free. W każdym razie to nic poważnego. Serwis w Wawie też powiedział przez telefon, że to drobna sprawa. Sprawa drobna, a kasa już mniej. HA !

Komentarz

• Marcin Dryl
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 32

Niestety mam to samo. Bardzo denerwujące gdy lampa jest przypieta. Ja poradziłem sobie z tym tak że włozyłem bardzo cienki ale twardy kawalek plastiku pomiędzu stopkę a obudowę. Dzięki temu stopka się zblokowała i teraz się nie rusza ....ale czy to jedyne i najlepsze rozwiazanie to nie mam pojęcia.

Komentarz

• xdream
        Coś już napisał
        • 2005
        • 60

predzej czy pozniej czeka Cie serwis - lepiej nie zwlekaj bo sie poglebiac bedzie - to chyba klasyczny feler - drobny na szczescie i prosty do usuniecia przez serwis

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez xdream
          to chyba klasyczny feler
          Na jakiej podstawie tak uwazasz?
          Ja np pierwszy raz z tego wlasnie watku dowiedzialem sie o tym "klasycznym felerze" ... a troszke tych roznych opinii czy forow czytam juz od kilku ladnych lat .

Komentarz

• xdream
            Coś już napisał
            • 2005
            • 60

Zamieszczone przez Vitez
            Na jakiej podstawie tak uwazasz?
            Zauważ, że użyłem słowa 'chyba'. Sądzac po 3 przypdkach tej samej usterki można coś uznać za typowe lub klasyczne, tym bardziej że serwis w Wawie wcale nie był zdziwiony, zatem takie przypadki już mieli. Nie ma to przełożenia na ogólną opinię na temat tego modelu i odsuwam się od nadinterpretacji 'te typy tak mają', bo mnie zaraz mafia Vitez and Company zmieszają z błotem.

Komentarz

• Tequil
              Początki nałogu
              • 2004
              • 253

osobiscie sądze ze jest to wina wykonania samego korpusu... porownujac D60,10D,20D na wszystkich trzech modelach pracowalem conajmniej po 1,5...
              Najlepsze wykonanie mial 10D i w nim tegoz feleru nie było....
              Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• plech

mialem to samo. w serwisie na zytniej zrobili mi to w 3 dni liczac wycene. a wszystko kosztowalo o ile pamietam niecale 40zl. ale juz nie pamietam. w kazdym razie zero stresu. powiedzieli ze to normalne.
                pozdro

Komentarz

• tomaszstolz
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 20

Też miałem ten problem. Pomiędzy obudowę, a stopkę włożyłem kawałek papieru żeby docisk był lepszy i już wszystko gra..
                  Fotografia hoteli i pensjonatów

Komentarz

• electron
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 126

mialem to samo w 20d przez to ze czesto kładłem na boku lampe wpieta do aparatu podczas jazdy samochodem. Przykleilem kropelka i do dzisiaj wsyzstko jest ok.Trzeba tylko uwazac na styki zeby ich nie zakleic
                    Ostatnio edytowany przez electron; 2981.

Komentarz

• xdream
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 60

a nie boisz sie ze klej w najmniej oczekiwanym momencie sie wykruszy i nagle stracisz kontakt z lampa? u mnie bylo tak ze jak sie poluzowalo, to na poziomym kadrze blyskala, a na pionowym juz nie...

jesli robisz rekreacyjnie, to nic sie wielkiego nie dzieje, ale jak sa wazne ujecia za kase to polecam jednak przykrecenie tego od srodka w serwisie

u mnie gosc przykrecil oraz zalakowal sruby - mam nadzieje ze bedzie sluzyc

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Przypuszczam, że on nie lakował śrub - użył prawdopodobnie kleju anaerobowego np. z serii Loctite - to bardzo częsta praktyka w przyzwoitych serwisach

Komentarz

• xdream
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 60

tak to był ten klej; gość wspominał mi o kleju właśnie - z tym lakowaniem to ja uprościłem

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

No to w praktyce ta śruba nie powinna się nigdy więcej odkręcić - zwykle do odkręcenia śruby potraktowanej Loctite trzeba użyć albo bardzo dużej siły albo siły połączonej ze zwiększoną temperaturą.

Komentarz

• electron
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 126

a nie boisz sie ze klej w najmniej oczekiwanym momencie sie wykruszy i nagle stracisz kontakt z lampa? u mnie bylo tak ze jak sie poluzowalo, to na poziomym kadrze blyskala, a na pionowym juz nie...

jesli robisz rekreacyjnie, to nic sie wielkiego nie dzieje, ale jak sa wazne ujecia za kase to polecam jednak przykrecenie tego od srodka w serwisie

mysle ze trzyma sie dobrze i od dluzszego czasu korzystam z tego aparatu i nic sie nie dzieje jak zacznie sie klej wykruszac to znowu przyklejenarazie jest dobrze

Komentarz

Pracuję...