No właśnie tam canon był jednym z najlepszy, a b+w wcale nie było dobre!!!!!
ranking producentów filtrów
Zwiń
X
-
-
Jakoś nie mam zaufania do testów "gazetowych" od kiedy Chip zrobił testy modemów, i na pierwszym był jakis "rols-royce" modemowy, zaraz za nim polski modem (dziwnym trafem z tego samego miasta co redakcja chip'a - i nie była to Warszawa) i potem już popularne sprzęty porównywalne z Toyotą, Hondą i innymi..... Trochę jakby Polonez to był (sam jezdziłem GLI, to znam pojazd
- jak nowy to cieszy, ale jednak wolał bym 4 letnią Hondę)
EOFKomentarz
-
Niewilele sie dowiedzialem. Kupilem f Polaryzacyjny Sunpak (tylko taki w sklepiku byl) Sadzac po cenie nienajlepszy 32$ 58mm. ale nawet z najlepszym fatalne fotki bede robil, wic niema znaczenia
Pozdrawiamrebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l
Komentarz
-
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 LKomentarz
-
Osobiście mogę porównać tylko UV Heliopan mc (16) i Marumi WPC 77 mm (10, w tym 8 absorbujących refleksy) na L-kach.
Heliopan grubszy (1mm), znacznie cięższy (mosiądz, a nie aluminium). Kolor powłok ładniejszy, niż Marumi. Czyszczą się doskonale oba. Efekt destrukcyjny = 0 u obu. Filtr aluminiowy z drugim aluminiowym (np. UV i CPL) ma dużą tendencję do zakleszczania. Ze stalą (obiektyw) się nie zakleszczają.Komentarz
-
Ja może jestem stroną w tej dyskusji, ale nie lubię Hoyi która tępo się czyści i jest, a jeśli chodzi o róznice między Marumi a Heliopanem, to czuć w ręku za co się płaci, wadą jest ręczny montaż tych filtrów (czasem sa takie mikro ryski na nowym, wiec zawsze wybieram przy zakupach dla klientów) ale ja i tak wolę Marumi, ze względu na zewnętrzny gwint w polarach i cieniutki pierścienie (UV WPC i CPL DHG). No i cenę
Miałem jeszcze do czynienia z filtrami Hama i King. Pierwszą firmę należy unikać szerokim łukiem, no chyba,że lubimy mydło na zdjęciach, King w Canonie G5 spisywał się dobrze, nie wiem jak chodzi z DSLRami.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
-
Robi kaszanę nawet w kompaktach
W moim olku 5050 po założeniu polara zdjęcie wychodziło pieknie zblurowane
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 LKomentarz
-
Komentarz
-
Ja też te zdjęcia z G5 mam ostre, wiec nie wymysliłem sobie niczego.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Zgadzam się w 100% miałem kilka lat temu jakieś szkiełko Hoya. Czyszczenie tego to był koszmar. Marumi pod tym względem było o wiele lepsze. Zdecydowanie najłatwiejsza do czyszczenia jest UVka B+W którą używałem razem z 17-40.Komentarz
-
Filtr do 300/4 L
Kolega posiada 300/4 L. Pożyczam go co jakiś czas. Chyba nie muszę pisać jak rewelacyjnie się spisuje. Ma on wszakże jeden mankament. Trzeba było usunąć z niego przednią szybkę zabezpieczającą - była uszkodzona mechanicznie. Obecnie jako zabezpieczenie soczewek używany jest filtr hoya HMC Super UV. Kolega chce kupić coś lepszego (od razu piszę że używanie tego szkła bez filtra nie wchodzi w grę (ze względu na warunki)). Czy macie jakieś propozycje. Ja myślałem o heliopanie."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Heliopan. Twardy, mocny, ciężki. Idealny na przedłużenie szkła.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Mam pytanko do znawców tematu polarek:
1.Czy jest może jakaś skala kontrasu w polarkach????
2.Czy polarki mają również (jasność) tak jak w obiektywach np. 2.8; 4
3.Czy jedynym parametrem optycznym polarek jest ilść powłok MCCanon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzejKomentarz
Komentarz