Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 103

Wątek: Filtr AA

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Pewnie ze sie nie dogadacie... nikt z nikim bo dyskusja zeszla na standardowe "czy crop wplywa na GO", gdzie kazdy juz dawno zapomnial o co biegalo na poczatku Proponuje prosty test: niech kazdy napisze w jednym zdaniu (max. 20 slow) co chce przekazac tymi dlugimi wywodami

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz
    efekty sa po prawej ...
    czy drugi przypadek bedzie mial sklonnosci do wiekszego schodkowania ??
    To nie jest cyfrowa grafika komputerowa gdzie jak Ci przechodzi przez kwadratu srodek kwadratu to jest, a jak nie to nie ma. Poczytaj wyklad goscinny Marka Lewandowskiego z pl.rec.foto.cyfrowa i zobacz jak zachowuje sie ladunek w cemosie ktory nie pada bezposrednio na obszar fotoczuly. No wlasnie. Caly numer polega na tym ze rowniez i obszar poza aktualnym sensorem w obrebie piksela bierze udzial w wychwytywaniu ladunku nawet jak tam nie ma soczewek. To nie jest mikroskopijna kropka na srodku i cala reszta poza nia nie idzie na straty.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Filtr AA...

Witam

Szukam materiałów na temat filtru AA. Mam bardzo powierzchowną wiedzę na jego temat, więc chciałbym ją pogłębić Zacznę może od banalnych wydawałoby się pytań:

1. W jakiem celu się go stosuje?
    2. Co by było gdyby go nie było?
    3. Czy we wszystkich typach matryc jest on stosowany (jeśli nie we wszystkich to dlaczego)?
    4. Dlaczego przy jednych matrycach jest on silniejszy, przy innych słabszy?
    5. Czy istnieje alternatywa dla filtru AA?
    6. Zasada działania i budowa (w miarę szczegółowy opis w miarę możliwości).
    7. Wady i zalety filtru AA.

Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.

EDYCJA:
    Znalazłem "polemikę" na temat filtru AA:

http://groups.google.pl/group/pl.rec...&lnk=nl&hl=pl&

ale nie bardzo rozumiem

Z góry dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 15-08-2006 o 18:09

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zdaje sie ze watek o tym byl i u nas
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6545

To ten post...
    http://canon-board.info/showthread.p...7799#post97799
    Jak przeczytasz go powinien Ci nieco rozjasnic w kilku punktach powyzej. A jak nie to pisz

Aha... Nie recze ze to co tam napisalem (jak zwykle sporo) nie jest jedna wielka bzdura

OT: Muflon, nie wiedzialem ze masz minolcie
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Trochę jest na ten temat (także i odnośniki do innych stron) w Wikipedii. Spróbuj też poszukać pod hasłem "kryształ dwójłomny" ew. dwójłomność! Tutaj masz link. Same rysunki już sporo wyjaśniają.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dziękuję - zatapiam się w lekturze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

OK - poczytałem, poczytałem również wykłady gościnne Marka Lewandowskiego i...

1. Sygnał analogowy (fotony) mamy przetworzony na elektryczny już w zasadzie samej matrycy - w CCD zbieramy do "kubła" wybite elektrony, w CMOS za pomocą fotodiody + 3 tranzystory otrzymujemy odpowiednik napięcia w zależności od światła (fotonów) w celi matrycy. Na tym etapie nie ma mowy o próbkowaniu - ot, liniowa zależność (w układzie półprzewodnikowym wykorzystujemy jego liniową charakterystykę do tego celu). Wiadomo, że światło ma naturę korpuskularno-falową i w zasadzie z celi zliczamy tylko fotony. Aby odnieść się do koloru, matryca pokryta jest malutkimi filtrami R, G, B (gdzie zielonego jest dwa razy więcej) - nie będę się tu rozpisywał, wiadomo o co chodzi. Teraz pytanie. Na jakim etapie dalszym stosowane jest próbkowanie? Po co jest stosowane, skoro mamy już zapis cyfrowy, który odzwierciedla ilość fotonów?
    2. Skoro matryca "pokryta" jest malutkimi filtrami R, G, B po co stosowane są dodatkowe filtry wcześniej typu IR itp?
    3. Marek Lewandowski chyba twierdzi (tak chyba zrozumiałem czytając polemikę z grupy dyskusyjnej), że istnieje fizycznie filtr AA w postaci płytki optycznej przed matrycą. Czy istnieje naprawdę? Z tego co rozumuje, jest to filtr softowy (tu na tym etapie nie rozumiem jego stosowanie, gdyż w moim pytaniu nr 1 mam niejasność co do próbkowania).
    4. Skoro jest nad matrycą jakiś filtr (czy to "AA", IR czy inny zmiękczający) ile tracimy na rozdzielczości zdjęcia? Przykłądowo mamy super obiektyw typu L Canona - ile tracimy linii/mm? Czy jest ktoś w stanie powiedzieć na podstawie matrycy w 350D?
    5. W jaki sposób jest możliwe zrobienie zdjęć w podczerwieni w Canonie 350D, skoro występuje nad matrycą filtr IR, który obcina promieniowanie podczerwone?
    6. I czy istotnie matryca jest mało czuła na promieniowanie UV? Jaki jest zatem sens stosowanie filtrów UV?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 16-08-2006 o 08:43

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Na jakim etapie dalszym stosowane jest próbkowanie? Po co jest stosowane, skoro mamy już zapis cyfrowy, który odzwierciedla ilość fotonów?
    Bo sygnał z matrycy mamy analogowy. I próbuje się go w momencie zejścia z matrycy. Matryca nie zlicza przecież fotonów. Zmienia się jedynie napięcie w pixelu, zależnie od tego ile tych fotonów wpadło. I ile elektronów uciekło/wpłynęło bokiem (szum)

2. Skoro matryca "pokryta" jest malutkimi filtrami R, G, B po co stosowane są dodatkowe filtry wcześniej typu IR itp?
    Pewnie dlatego, że ten filtr kolorowy przepuściłby i IR.

3. Marek Lewandowski chyba twierdzi (tak chyba zrozumiałem czytając polemikę z grupy dyskusyjnej), że istnieje fizycznie filtr AA w postaci płytki optycznej przed matrycą. Czy istnieje naprawdę?[/QUOTE]
    Istnieje. Fizycznie. Szybka taka. I w niektórych aparatach można go sobie nawet wyjąć.

Z tego co rozumuje, jest to filtr softowy (tu na tym etapie nie rozumiem jego stosowanie, gdyż w moim pytaniu nr 1 mam niejasność co do próbkowania).
    Ale chodzi Ci o próbkowanie w jakiej dziedzinie? Przetwarzanie A/D jest w dziedzinie jasności, przetrzennie matryca działa już dyskretnie. Filtr AA wpływa właśnie na tę drugą dyskretyzację.

4. Skoro jest nad matrycą jakiś filtr (czy to "AA", IR czy inny zmiękczający) ile tracimy na rozdzielczości zdjęcia? Przykłądowo mamy super obiektyw typu L Canona - ile tracimy linii/mm? Czy jest ktoś w stanie powiedzieć na podstawie matrycy w 350D?
    Trochę tracimy. Nikon ma słabsze zmiękczanie, banknoty w makro wychodzą ostrzej, ale na niektórych ujęciach wychodzi mora. Coś za coś. Moim zdaniem prościej rozmiękczone zdjęcie wyostrzyć USM niż walczyć z morą.

5. W jaki sposób jest możliwe zrobienie zdjęć w podczerwieni w Canonie 350D, skoro występuje nad matrycą filtr IR, który obcina promieniowanie podczerwone?
    Niektórzy go demontują. A nawet bez niego jest to możliwe bo ten filtr trochę IR przepuszcza. Zakładasz na obiektyw taki, co widzialnego nie przepuszcza, robisz ekspozycję 30s w jasny dzień i masz fotkę w IR

6. I czy istotnie matryca jest mało czuła na promieniowanie UV? Jaki jest zatem sens stosowanie filtrów UV?
    Istotnie. Głębokość wnikania UV w krzem jest na tyle mała, że wygenerowane nośniki w małym stopniu docierają do obszaru aktywnego fotodetektorów. Trochę może to wpływa, nie byłem w Himalajach ani nie robiłem zdjęć w solarium. Na pomiar światła może to mieć wpływ, słyszałem, tam jest dużo prostszy czujnik, jego obszar aktywny może być bliżej powierzchni, ale to gdybania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Ale chodzi Ci o próbkowanie w jakiej dziedzinie? Przetwarzanie A/D jest w dziedzinie jasności, przetrzennie matryca działa już dyskretnie. Filtr AA wpływa właśnie na tę drugą dyskretyzację.
    Możesz się do tego odnieść?

W sieci można znaleźć dwie opinie:
    1. Filtr AA jest to filtr elektroniczny. (optyczny jest rzekomo filtr dolnoprzepustowy)
    2. Filtr AA jest elementem optycznym - czyli tak dobrany, aby ograniczyć "rozdzielczość optyczną" (zależnie od częstotliwości próbkowania).

OT: Jaki zakres F-stop posiada matryca w 350D, ilu jest bitowa? Jaką rozdzielczość maksymalną może zarejestrować ograniczona filtrem AA?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 16-08-2006 o 11:16

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Możesz się do tego odnieść?

W sieci można znaleźć dwie opinie:
    1. Filtr AA jest to filtr elektroniczny. (optyczny jest rzekomo filtr dolnoprzepustowy)
    2. Filtr AA jest elementem optycznym - czyli tak dobrany, aby ograniczyć "rozdzielczość optyczną" (zależnie od częstotliwości próbkowania).
    Filtr AA można zrealizować zarówno w postaci optycznej, jak i w post procesingu. W postaci elektronicznej byłoby delikatnie mówiąc trudno w kierunku prostopadłym do kierunku odczytu pikseli z matrycy.
    Canon i Nikon stosują optyczne. Kaodak stosował postprocesing z miernym rezultatem.

Jaki zakres F-stop posiada matryca w 350D
    Tu masz wyniki dla paru aparatów: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page22.asp
    350D nie ma, ale można wyciągnąć wnioski.

ilu jest bitowa?
    12

Jaką rozdzielczość maksymalną może zarejestrować ograniczona filtrem AA?
    Rozdzielczość bezwzględna jest taka sama jak bez AA, ale przy częstościach przestrzenych blisko rozdzielczości fizycznej mocno spada kontrast. O ile? Trzeba by zmierzyć na przerobionym aparacie, bo nie sądzę żeby Canon publikował takie dane.

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów