Jaki pilot do eos 350D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Zamieszczone przez misiul
    No Panowie, coś chyba z tego będzie (RC-1). Muszę jeszcze skalkulować ten biznes, chyba będzie taniej niż 57 zł .
    A masz zczytane kody IR - w jakim standardzie to chodzi?
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• misiul
      Coś już napisał
      • 2006
      • 90

W przypadku canona są to wysyłane 2 impulsy, nośna wynosi 33kHz - prościzna. Trzeba tylko oprogramować procka (zrobić muszę do niego programator niestety) Szukam jakieś ładnej obudowy aktualnie. Wszystkie są z dziurką na diodkę (obudowy od alarmów samochodowych), więc wstawimy tam leda, będzie bajerek - chociaż będzie wiadomo, ze działa. Będzie mniejszy od oryginalnego RC-1.W tym tygodniu postaram się zrobić pierwszą sztukę i potestować. Wstępnie skalkulowałem pilota na 40-45 zł, będą chętni? Jak będzie działał zamieszcze ogłoszenie w odpowiednim dziale.

Najdrożej to wyjdzie ładna obudowa z tego wszystkiego niestety

Będzie chodziło na 3 V a nie jak te z allegro na 6V (można powiedzieć, że wtedy jedna bateria się marnuje - koszty i waga)
      Ostatnio edytowany przez misiul; 4691.
      350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

W przypadku canona są to wysyłane 2 impulsy, nośna wynosi 33kHz - prościzna. Trzeba tylko oprogramować procka (zrobić muszę do niego programator niestety) Szukam jakieś ładnej obudowy aktualnie. Wszystkie są z dziurką na diodkę (obudowy od alarmów samochodowych), więc wstawimy tam leda, będzie bajerek - chociaż będzie wiadomo, ze działa. Będzie mniejszy od oryginalnego RC-1.W tym tygodniu postaram się zrobić pierwszą sztukę i potestować. Wstępnie skalkulowałem pilota na 40-45 zł, będą chętni? Jak będzie działał zamieszcze ogłoszenie w odpowiednim dziale.

Najdrożej to wyjdzie ładna obudowa z tego wszystkiego niestety

Będzie chodziło na 3 V a nie jak te z allegro na 6V (można powiedzieć, że wtedy jedna bateria się marnuje - koszty i waga)
        Witam..

znalazłem w sieci: http://canon-rc.de.vu/ i to: http://www.camerahacker.com/Forums/D...n_cameras.html
        Może się przyda komuś.. A masz może dokładny opis tej transmisji - to na pewno 33kHz? z tego co widzę to niektórzy używają piloów w kodzie RC5 a tam jest 36 kHz a nie 33. Co do obudowy to faktycznie problem.. mam to samo z moim sterwonikiem, w tej chwili "się" testuje 4 egzemplarze - problem - największy problem oczywiście z obudową w normalnej cenie i jakości.. ja się poddalem na razie i do egzemplarzy testowych wyplotowałem na ploterze tnącym zwykłą typu Z ileśtam.. Na czym będziesz robił (w sensie jakiś procesorek czy coś innego?)

Pozdrawiam
        Artur Starz
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• misiul
          Coś już napisał
          • 2006
          • 90

Będzie na procku ATTINA13V.

Komentarz

• misiul
            Coś już napisał
            • 2006
            • 90

Taka będzie obudowa. Najładniejsza z możliwych. Pod szybką może być diodka lub nie. Jedna bateryjka pastylkowa CR2032
            Ostatnio edytowany przez misiul; 4691.

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

To powinno bez problemu wystarczyć.. Proc będzie cały czas zasilany czy przycisk będzie go załączał? Bo mogą być problemy z żywotnością bterii..
              Fajny procesorek i do tego tani bo o ile pamiętam kosztuje około 4 zł, do tego obudowa i kawałek płytki - koszt powinien się w 15 zł zamknąć..
              A masz gdzieś rozpisany ten protokół? Nie mam orginalnego pilota bo bym podłączył do oscyloskopu i z głowy..

Pozdr
              Artur Starz
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• TOMMYx
                Coś już napisał
                • 2006
                • 54

No Panowie, może uda się ograniczyć koszt do minimum.

Będę uważnie śledził wątek. Ciekawa sprawa
                Pozdrawiam,
                T.

--

Komentarz

• Pawouek
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 59

Zamieszczone przez yogi-bear
                  Hm.. ciekawe czzy pilot działą na podczerwień czy radio. Jeśli jets to podczerwień to ze skopiowaniem nie powinno być problemu. Można by wyzwalać migawkę np. palmem. Ważne żeby znaleść gdzieś parametry tego pilota

TOMMYx: Kablowy zrobiłem sobie sam w 10 min. (a nie jestem dobry w lutowaniu itp. ) z zerowym kosztem i polecam wszystkim takie rozwiązanie Gdzieś na forum były schematy.
                  Pod Palmami to dziala znakomicie. Na forum tez juz o tym bylo:
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=1134
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=594
                  i pewnie w kilku miejscach jeszcze :]

Sam uzywam Palma m105 i m505 do tego.

Komentarz

• boniek

jesli chodzi panowie o remote control do 300 D to ja wyczailem aukcje na ebay w anglii (na razie tu mieszkam). Sam pilot kosztowal mnie 8 funciakow (brand new, 2 lata gwarancji)) tyle, ze przesylka byla troche drozsza niz zazwyczaj - 4 funty bo zamowienie szlo z Honkongu. Pilota uzywam i polecam...

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

i jak prace, bo coś przycichło?

generalnie pytam z zainteresowaniem, choć sam używam RC-1 - ale bardzo sobie chwalę pilota IR - nie wyobrażam sobie już używania wężyków czy kabelków, co i innym polecam. :-D

co ciekawe, canon na przestrzeni lat musiał coś poprawić w odbiornikach IR w aparatach, bo używałem tego RC-1 z 50E i było tak sobie, tzn. dobrze, gdy strzelało się na wprost od przodu apratu, z boków gorzej albo wcale.

natomiast teraz z 350D działa to dużo lepiej, zasięg się zwiększył, a w pomieszczeniach wręcz wystarcza "strzał w sufit". zaznaczam, że baterie są wciąż oryginalne i mają kilkanaście lat (i są już lekko podrdzewiałe, gdy je ostatnio oglądałem ).

natomiast najważniejsze w RC-1 jest mocowanie na pasku aparatu: jest pewne (zatrzask) i pilot jest zawsze pod ręką, nie trzeba go nigdzie szukać, co wg mnie dyskwalifikuje także np. palmy. tak więc do tej wybranej obudowy (bardzo ładna swoją drogą) trzebaby jeszcze wymyślić jakiś mały patent na pasek :wink:
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• misiul
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 90

Prace trwają... Tzn. zaraz wychodzę po części na gieldę. Brak czasu niestety doskwiera. Dzięki za sugestie dot. zaczepki do paska, cos pomyślimy. Z racji tego, ze to pilot autoalarmu, można go przyczepić do kluczy, sprzączki w torbie. MXW podeślij może na PW jak wygląda zamontowanie w RC-1, bo ja go nie widziałem

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Prace trwają... Tzn. zaraz wychodzę po części na gieldę. Brak czasu niestety doskwiera. Dzięki za sugestie dot. zaczepki do paska, cos pomyślimy. Z racji tego, ze to pilot autoalarmu, można go przyczepić do kluczy, sprzączki w torbie. MXW podeślij może na PW jak wygląda zamontowanie w RC-1, bo ja go nie widziałem
                          brak czasu - skąd my to znamy :wink:

ok, ciężko jest zrobić fotkę RC-1 na pasku bez drugiego aparatu, bo.... on jest tuż przy aparacie. wygrzebałem tylko coś takiego, zaraz szczegółowe fotki samego RC-1 podeślę Ci na PW.

niemniej jednak myślę, że nie musisz się aż tak tym paskiem przejmować - zawsze można pilota powiesić na naszej smyczy canonowej albo na pasku aparatu ale na jakimś mini karabinku (nie można na stałe, bo musi się łatwo odpinać).
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• misiul
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 90

Qźwa, scalaka niegdzie nie można dostać ale udało się - na zamówienie. Bedzie w piątek po południu. Koszty jednostkowe (dla 1 sztuki) są dosyć wysokie niestety, ale jak się wezmie wszystkiego po przynajmnniej 10 sztuk to zaczyna to znośnie wyglądać. Największy problem z projektem płytki aby wszystko wyglądało profesional. Mocowanie baterii też mi włos na głowie jeży.Ale coś się wymyśli Mam nadzieję, że mnie wspieracie duchem, coby mi chęci nie odeszły.

Komentarz

• Hodga

Wszyscy cię wspieramy, młodzi i starzy :-) Jak ci się uda to będzie dużo chętnych...

Komentarz

• 1507
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 327

RS-60 E3, remote, Canon, EOS, Wading-In Photography

prawie darmowy pilot do eos, proszę zaopiniować
                                http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

Pracuję...