Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: Jaki pilot do eos 350D?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    O zerowych kosztach zapomnij.

Jak Ci sie chce dlubac:

maly uC, diody IR, bateria, kwarz, jakas ladna obudowa. W stuwie sie nie zmiescisz, bedziesz potrzebowal parenascie godzin zeby rozpracowac protokol i go samemu zbudowac. Przewaga moze byc wiekszy zasieg - jesli wybierzesz odpowiednia diode i fiutschery ktore mozna doprogramowac a ktorych nie ma oryginalny pilot.
    Wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze ludzie za 50 zl na allegro sprzedaja zmontowane wlasnorecznie piloty i zakladajac ze sa przy zdrowych zmyslach jeszcze na tym zarabiaja. Koszty napewno mozna wiec obnizyc w stosunku do proponowanych rpzez Ciebie 100 zl.

Coś już napisał Awatar TOMMYx
    Miasto
    Wrocław/Opole

Domyślnie

Na Allegro jest bezprzwodowy za 57,00zł z przesyłką:
    http://www.allegro.pl/item100485324_pilot_do_canon_..._jak_rc_1_etui.htm l

Zawsze można kupić pilot kablowy, z przesyłką to jakieś 18,00 zł (Allegro).
    http://www.allegro.pl/item98904381_wezyk_spustowy_canon_eos_..._.html
    Pozdrawiam,
    T.

--
    "Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hm.. ciekawe czzy pilot działą na podczerwień czy radio. Jeśli jets to podczerwień to ze skopiowaniem nie powinno być problemu. Można by wyzwalać migawkę np. palmem. Ważne żeby znaleść gdzieś parametry tego pilota

TOMMYx: Kablowy zrobiłem sobie sam w 10 min. (a nie jestem dobry w lutowaniu itp. ) z zerowym kosztem i polecam wszystkim takie rozwiązanie Gdzieś na forum były schematy.
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 01-05-2006 o 14:41

Coś już napisał Awatar TOMMYx
    Miasto
    Wrocław/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear
    Hm.. ciekawe czzy pilot działą na podczerwień czy radio. Jeśli jets to podczerwień to ze skopiowaniem nie powinno być problemu. Można by wyzwalać migawkę np. palmem. Ważne żeby znaleść gdzieś parametry tego pilota

TOMMYx: Kablowy zrobiłem sobie sam w 10 min. (a nie jestem dobry w lutowaniu itp. ) z zerowym kosztem i polecam wszystkim takie rozwiązanie Gdzieś na forum były schematy.
    Bezprzewodowe na podczerwień.

A z tym kablowym to mnie zaciekawiłeś
    Zaraz przeszukam forum za tymi schematami
    Pozdrawiam,
    T.

--
    "Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No Panowie, coś chyba z tego będzie (RC-1). Muszę jeszcze skalkulować ten biznes, chyba będzie taniej niż 57 zł .
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    No Panowie, coś chyba z tego będzie (RC-1). Muszę jeszcze skalkulować ten biznes, chyba będzie taniej niż 57 zł .
    A masz zczytane kody IR - w jakim standardzie to chodzi?
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Łódź

Domyślnie

W przypadku canona są to wysyłane 2 impulsy, nośna wynosi 33kHz - prościzna. Trzeba tylko oprogramować procka (zrobić muszę do niego programator niestety) Szukam jakieś ładnej obudowy aktualnie. Wszystkie są z dziurką na diodkę (obudowy od alarmów samochodowych), więc wstawimy tam leda, będzie bajerek - chociaż będzie wiadomo, ze działa. Będzie mniejszy od oryginalnego RC-1.W tym tygodniu postaram się zrobić pierwszą sztukę i potestować. Wstępnie skalkulowałem pilota na 40-45 zł, będą chętni? Jak będzie działał zamieszcze ogłoszenie w odpowiednim dziale.

Najdrożej to wyjdzie ładna obudowa z tego wszystkiego niestety

Będzie chodziło na 3 V a nie jak te z allegro na 6V (można powiedzieć, że wtedy jedna bateria się marnuje - koszty i waga)
    Ostatnio edytowane przez misiul ; 01-05-2006 o 20:40

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    W przypadku canona są to wysyłane 2 impulsy, nośna wynosi 33kHz - prościzna. Trzeba tylko oprogramować procka (zrobić muszę do niego programator niestety) Szukam jakieś ładnej obudowy aktualnie. Wszystkie są z dziurką na diodkę (obudowy od alarmów samochodowych), więc wstawimy tam leda, będzie bajerek - chociaż będzie wiadomo, ze działa. Będzie mniejszy od oryginalnego RC-1.W tym tygodniu postaram się zrobić pierwszą sztukę i potestować. Wstępnie skalkulowałem pilota na 40-45 zł, będą chętni? Jak będzie działał zamieszcze ogłoszenie w odpowiednim dziale.

Najdrożej to wyjdzie ładna obudowa z tego wszystkiego niestety

Będzie chodziło na 3 V a nie jak te z allegro na 6V (można powiedzieć, że wtedy jedna bateria się marnuje - koszty i waga)
    Witam..

znalazłem w sieci: http://canon-rc.de.vu/ i to: http://www.camerahacker.com/Forums/D...n_cameras.html
    Może się przyda komuś.. A masz może dokładny opis tej transmisji - to na pewno 33kHz? z tego co widzę to niektórzy używają piloów w kodzie RC5 a tam jest 36 kHz a nie 33. Co do obudowy to faktycznie problem.. mam to samo z moim sterwonikiem, w tej chwili "się" testuje 4 egzemplarze - problem - największy problem oczywiście z obudową w normalnej cenie i jakości.. ja się poddalem na razie i do egzemplarzy testowych wyplotowałem na ploterze tnącym zwykłą typu Z ileśtam.. Na czym będziesz robił (w sensie jakiś procesorek czy coś innego?)

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Będzie na procku ATTINA13V.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Taka będzie obudowa. Najładniejsza z możliwych. Pod szybką może być diodka lub nie. Jedna bateryjka pastylkowa CR2032
    Ostatnio edytowane przez misiul ; 01-05-2006 o 21:48

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów