Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mam pytanie ilu z was pracuje na plikach: raw - zapis do 16 bit tif
ilu na raw - zapis do 8 bit tiff
ilu na raw - zapis do jpg
ilu od razu na jpg
oczywiście zawsze bywa, że czasami używa się inaczej - ale przeważnie jak?
58
raw - do 16 bit tiffa
0%
28
raw - do 8 bit tiffa
0%
3
raw - do jpg
0%
17
od razu jpg
0%
10
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
pytanie nie jest najlepiej skonstruowane, bo ja na przykład robię wszystkie zdjęcia w RAW, zapisuję w 16 bitach jako PSD, a jpg robię na konkretne potrzeby druku, albumów lub prezentacji www. Tak wiec odpowiedziałem zaznaczając trzeci punkt, choć pewnie niezgodnie z twoją intencją wybieram pracę na 16 bitach.
EDIT: na tifa nie mogę sobie pozwolić ze względów sprzętowo, czasowych, a wyniki w PSD sa dostatecznie dobre IMHO.
No ja mam dylemat co zaznaczyć, bo w zależności od tego co fotografuje i w jakich warunkach to będzie różnie, albo raw -> konwersja do 16bit->obróbka a potem zapis jpeg + raw, lub od razu w jpeg.
wiem, że cząsto nie mozna jednoznacznie odpowiedzieć, bo czasami tak, a czasami inaczej sie robi. jeśli robicie pół na pół to nic nie zazanaczajcie. ale jeśli coś ma zdecydowaną przewagę - to prosze tak.
pisałem do tiff, ale chodzi o inne bezstratne formaty też - psd.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Ja tylko nieśmiało zauważe, że pytanie nie ma wielkiego sensu. (To zresztą przeniesienie dyskusji z watku Analog Vs Cyfra). Trzeba by zacząc od tego JAKĄ kamerą fotografujesz. Ci co maja "małpki" to podobno 90% rynku i oni o RAWach nic nie wiedzą a i nie muszą.
Jak wydałem pieniądze na dSLRa to nie po to, żeby używac go tak jak aparatu w telefonie komórkowym. Chce wykorzystać to co daje aparat więc RAW->16bit ProPhoto->Obróbka (stadia pośrednie w PSD zwłaszcza jeśli zapisuje warstwy)-> zależy do czego idzie zdjecie. Zdarza się pstykać w jpegach ale TYLKO wtedy jak wiem, że zdjęcie i tak zaraz powędruje do kosza .
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zawsze focę w RAW i konwertuję do 8 bit TIF . Mój szop nie obsługuje większości filtrów przy 16bit . Na nowszą wersję PSa jak narazie nie mam :-(
U mnie jest bardzo podobnie. 16 bit rzuca mi kłody pod nogi... Czasami robię taką konwersję, jeśli zdjęcia jest naprawdę wymagające i ja mam do niego duże wymagania ale jeśli to fotki mniej ambitne - szkoda czasu i miejsca na 16 bitów.
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
U mnie wiekszosc zdjec opcja 1 ; Rawy oraz 16bitowe tiffy po obrobce sobie zostawiam - pojemnosc HDD mam spora (odsiew tez duzy) a z takiego materialu zawsze moge zejsc "nizej" - robie to tylko jesli mam potrzebe: galeryjka, odbitki z labu internetowego itp gdzie wymagane sa jpg (8bit).
Zaglosowalem na trzecia opcje bo tak to najczesciej wyglada - otwieram RAW w PS i po obrobce zapisuje jako JPG.
Poza tym TIFF 16bit uzywam praktycznie tylko gdy sie bawie w poprawianie fotki z RAW do druku.
TIFF 8bit tez czasami gdy wiem ze drukowac nie bede ale byc moze bede cos z tym robil w PS i wielokrotnie zapisywal. Wiem ze 16bit byloby lepsze ale... komputer nie uciagnie tego w rozsadnym czasie.
Tylko JPG - kiedy robie fotki na imprezach w mieszkaniu. Wtedy lampa bounce, ISO400, f9.0, 1/160 albo cos podobnego i mozna praktycznie wylaczyc myslenie. Zawsze wychodzi dobrze.
A z reguly fotki sobie konwertuje do JPG i jeszcze zmniejszam do 1920x1280px (tyle ile wyswietla mi monitor) bo raz, ze oszczedzam miejsce na dysku a dwa, ze szybciej sie je przeglada. Oryginaly zostaja w RAW i czasem w TIFF. Formatu PSD nie uzywam bo zajmuje wiecej miejsca niz TIFF(LZW).
jaca: Hmm nie bardzo wiem do kogo kierujesz ta ankiete ? Do osob zarabiajacych na fotach ? Do amatorow ?
Przecierz taka ankieta niema sensu.
Jesli potrzebujesz wyciagac dane z cieni etc i masz na to czas to tylko i wylacznie raw.
Jesli musisz szybko oddac, przeslac foty to jpg.
Ja co prawda robie tylko jpg (i taka tez opcje wybralem) - co wcale nie przeszkadza mi tesknic za 16-bit kolorem w Gimpie. Nawet jesli ktos nie uzywa RAW i pracuje na obrazach 8-bitowych, z "wewnetrznych" 16 bitow w programie graficznym moze byc ciagle sporo pozytku.
Komentarz