Linux

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

pancer general i ufo chodzą :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

Zamieszczone przez birez
      No czesc pewnie nie chodzi.
      Tylko ze nie wszyscy uzywaja kompa do grania. (np. ja nie uzywam)
      Wiec i to nie wszystkim przeszkadza.
      Spokojnie - na starość zdziecinniejesz, jak ja
      A tak na serio - Linux jest super, po raz pierwszy uruchamiałem go w '93-94 z jakimś historycznym kernelem 0.8.costam.
      Ale dwie sprawy zostały przez winde wygrane - niestety bo to wali po kieszeni - biura oraz gry. O ile można sobie wyobrazić jakichś zwolenników opensource, którzy jadą z firmą na Linuxie + byc moze OpenOffice to w praktyce duże firmy jadą na windzie + Office. Czemu? Bo przy bardzo dużych opracowaniach i współpracy np. międzynarodowej Office M$ to standard. Oczywiście jest np US Navy, które wywala M$ Office i w zamian instaluje StarOffice lecz to wyjątki. Widziałem u mnie w firmie jak ludzie źle reagują na cokolwiek innego niż Word, Excel. Jakoś do nich nie trafia, że można np. kupić o 50% więcej sprzętu rezygnując z tych kosztownych programów na rzecz "analogicznych" (niestety nie w 100% jak się okazuje naprawdę) zastępników OS.

Komentarz

• gawryl
        Uzależniony
        • 2004
        • 810

Zamieszczone przez KMV10
        Widziałem u mnie w firmie jak ludzie źle reagują na cokolwiek innego niż Word, Excel. Jakoś do nich nie trafia,
        do pracownikow to nigdy nie trafia, nie trzeba z nimi gadac tylko wymagac, aby sie przestawili
        Zamieszczone przez KMV10
        że można np. kupić o 50% więcej sprzętu rezygnując z tych kosztownych programów na rzecz "analogicznych" (niestety nie w 100% jak się okazuje naprawdę) zastępników OS.
        choc sie nie znam na biurowych softach, to czego taki StarOffice nie zrobi a co jest w Twoim biurze niezbedne? na przykladzie oczywiscie
        350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez gawryl
          do pracownikow to nigdy nie trafia, nie trzeba z nimi gadac tylko wymagac, aby sie przestawili

choc sie nie znam na biurowych softach, to czego taki StarOffice nie zrobi a co jest w Twoim biurze niezbedne? na przykladzie oczywiscie
          Dzięki za radę ale, to nie jest takie proste jak się wydaje. Próbowaliśmy problem rozwikłać z najwyższego poziomu (zarząd) i trafiliśmy na parę skał. Na razie status quo. Jest jak jest.

Czego nie ma? Inaczej, jak przychodzi np.: bardzo duże opracowanie robocze to ludziom się sypią np. formatowania, tabele (to jest prawdziwy koszmar) - treść jest oczywiście ok. Prawdziwy Saigon to prezentacje - a u mnie średnio kilkadziesiąt osób tygodniowo ma jakieś prezentacje. Diabeł tkwi w szczegółach w każdym razie okazuje się, że znacznie mnie czasochłonne i kłopotliwe jest trzymanie się office'a niż poprawianie tego wszystkiego w trakcie prowadzonych uzgodnień między różnymi stronami (może być to układ bilateralny, trilateralny). Acha, mówimy tutaj o kilkuset userach przeszkolonych w office

PS. Piszę to jako pewien przykład z życia korporacyjnego. Nie stawiam żadnych pytań i nie oczekuję odpowiedzi w związku z tym. To tylko przykład, na innym podwórku może jest bardziej cudownie, userzy hulają na linuxie+openoffice, papier mają z recyclingu i te rzeczy
          PS2. Ja osobiście to i tak lubię LaTex-a
          Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• gawryl
            Uzależniony
            • 2004
            • 810

Zamieszczone przez KMV10
            PS2. Ja osobiście to i tak lubię LaTex-a
            ja tez - wiec prezentacje w prosperze robie
            350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• birez
              Uzależniony
              • 2005
              • 609

Zamieszczone przez KMV10
              Spokojnie - na starość zdziecinniejesz, jak ja
              No nie wiem czy sie da bardziej zdziecinnec :>

Natomiast od grania mam konsole - Sony rulez, Playstation rulez

Ale to juz OT

Komentarz

• skrzat
                Początki nałogu
                • 2004
                • 440

Zaletą linuxa jest to, że za darmo jest Corel PhotoPaint
                Poza tym wiele softu windowsowego chodzi na linuxie przy użyciu pakietu "wine".
                Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez skrzat
                  Zaletą linuxa jest to, że za darmo jest Corel PhotoPaint
                  Zgiń, przepadnij. Ten program to jest jakiś koszmar, przeniesiony na siłę i ledwo działający. Był kiedyś porządnie zrobiony CorelDraw 3.5 (natywnie na UNIXy), ale to już niestety zabytek.

A co do prospera, to jest już konkurent, znacznie fajniejsza klasa do prezentacji. Niestety wyleciała mi z głowy nazwa, ale niedawno kolega mi pokazywał przy okazji dokleję.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Zna ktos moze ten program http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12 ?
                    jest to Linuxowy klon Photoshopa Ponoc (?) zdecydowanie lepszy od gimpa. Niestety nie jest to wersja freewerowa ale mozna pobrac wersje demo

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Popróbuje wieczorem, ostatnio bawiłem się cinepaintem http://cinepaint.movieeditor.com/

ktory ma nad gimpem 2 przewagi: 16bitow (nawet 32!) oraz lepsza współpraca z profilami kolorów. Ma też milion wad, głównie taką, że jest oparty na gimpie 1.2, więc archaicznym, filtrów ma niewiele, bez preview, itd.itp.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                        Zna ktos moze ten program http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12 ?
                        jest to Linuxowy klon Photoshopa
                        O w mordę, mocne.. Facet od 7 lat przepisuje Photoshopa ;-) I nawet jest wersja DOS :-D

Ponoc (?) zdecydowanie lepszy od gimpa.
                        Ponoć Ale wrażenie robi.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

No wiec ponudzilem sie chwile i postanowilem zainstalowac sobie PIXELa
                          Nawet dziala
                          Wersja demo ma jak widac ograniczenia dyskwalifikujace uzywalnosc programu.
                          Jako, ze wychowalem sie na Photoshopie ciezko mi jest przestawic sie na jakikolwiek inny program ...choc ten wydaje sie byc calkiem 'sympatyczny' No nic, wracam do zabawy

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Ja też się chwilę pobawiłem, ale...

- woooolne jak cholera. Na laptopie (PIV Mobile, 2.2GHz) zrobienie czegokolwiek ze zdjęciem 8Mpix to męczarnia. Na moim (zupełnie świeżym ) superdupersprzęcie domowym (Athlon 3800+, dual core, pamięć DualChannel itp.) jest w miarę przyzwoicie. Ale ogólnie, dość ociężałe wrażenie
                            - GUI zerżnięte z Photoshopa aż się kurzy ;-) (nie znam za dobrze PS, ale pierwsze wrażenie jest uderzające)
                            - przestrzenie kolorów niedopracowane. Próbowałem konwersji na LAB i dostałem jakąś kaszę.
                            - Nie znalazłem unsharp maska ;-)
                            - Toolkit ładny, ale wybitnie "single threaded" - czyli jak program coś liczy, to nie można przesunąć okienka, otworzyć menu itp. - wszystko "stoi"

Moim zdaniem to jeszcze nie jest program, za który warto zapłacić $$$... ale zdecydowanie warty, żeby go obserwować.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez muflon
                              woooolne jak cholera. Na laptopie (PIV Mobile, 2.2GHz) zrobienie czegokolwiek ze zdjęciem 8Mpix to męczarnia. Na moim (zupełnie świeżym ) superdupersprzęcie domowym (Athlon 3800+, dual core, pamięć DualChannel itp.) jest w miarę przyzwoicie. Ale ogólnie, dość ociężałe wrażenie
                              cos powooolny ten Twoj laptop ...u mnie na Athlonie 2400 delikatnie podkreconym na 3200 (1GB Duall) smigalo calkiem przyzwoicie ...ale szalu to nie bylo.
                              Zamieszczone przez muflon
                              Nie znalazłem unsharp maska ;-)
                              ja tez nie znalazlem ...ale wstydzilem sie do tego przyznac bo myslalem, ze jestem slepy

Moim zdaniem do zastosowan profesjonalnych to ten programik sie jeszcze nie do konca nadaje.

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

cos powooolny ten Twoj laptop
                                Oj prawda... on jest jakiś dziwny, bo mam ciągle wrażenie, że Dell żony (PIII, 1GHz) jest "na look and feel" dużo lepszy
                                ja tez nie znalazlem ...ale wstydzilem sie do tego przyznac bo myslalem, ze jestem slepy
                                Hihi, ja podobnie :-D Całkiem długo szukałem, bo nie przyszło mi do głowy, że tego może nie być
                                Moim zdaniem do zastosowan profesjonalnych to ten programik sie jeszcze nie do konca nadaje.
                                To fakt. Ale jeśli gość go skończy i doprowadzi do stanu, w którym będzie działał tak dobrze jak się zapowiada... to może trochę namieszać 100 dolarów, 16-bit, CMYK/LAB, profile kolorów...

Komentarz

Pracuję...