pancer general i ufo chodzą :>
Linux
Zwiń
X
-
-
Spokojnie - na starość zdziecinniejesz, jak jaZamieszczone przez birezNo czesc pewnie nie chodzi.
Tylko ze nie wszyscy uzywaja kompa do grania. (np. ja nie uzywam)
Wiec i to nie wszystkim przeszkadza.
A tak na serio - Linux jest super, po raz pierwszy uruchamiałem go w '93-94 z jakimś historycznym kernelem 0.8.costam.
Ale dwie sprawy zostały przez winde wygrane - niestety bo to wali po kieszeni - biura oraz gry. O ile można sobie wyobrazić jakichś zwolenników opensource, którzy jadą z firmą na Linuxie + byc moze OpenOffice to w praktyce duże firmy jadą na windzie + Office. Czemu? Bo przy bardzo dużych opracowaniach i współpracy np. międzynarodowej Office M$ to standard. Oczywiście jest np US Navy, które wywala M$ Office i w zamian instaluje StarOffice lecz to wyjątki. Widziałem u mnie w firmie jak ludzie źle reagują na cokolwiek innego niż Word, Excel. Jakoś do nich nie trafia, że można np. kupić o 50% więcej sprzętu rezygnując z tych kosztownych programów na rzecz "analogicznych" (niestety nie w 100% jak się okazuje naprawdę) zastępników OS.Komentarz
-
do pracownikow to nigdy nie trafia, nie trzeba z nimi gadac tylko wymagac, aby sie przestawiliZamieszczone przez KMV10Widziałem u mnie w firmie jak ludzie źle reagują na cokolwiek innego niż Word, Excel. Jakoś do nich nie trafia,
choc sie nie znam na biurowych softach, to czego taki StarOffice nie zrobi a co jest w Twoim biurze niezbedne? na przykladzie oczywiscieZamieszczone przez KMV10że można np. kupić o 50% więcej sprzętu rezygnując z tych kosztownych programów na rzecz "analogicznych" (niestety nie w 100% jak się okazuje naprawdę) zastępników OS.
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Dzięki za radęZamieszczone przez gawryldo pracownikow to nigdy nie trafia, nie trzeba z nimi gadac tylko wymagac, aby sie przestawili
choc sie nie znam na biurowych softach, to czego taki StarOffice nie zrobi a co jest w Twoim biurze niezbedne? na przykladzie oczywiscie
ale, to nie jest takie proste jak się wydaje. Próbowaliśmy problem rozwikłać z najwyższego poziomu (zarząd) i trafiliśmy na parę skał. Na razie status quo. Jest jak jest.
Czego nie ma? Inaczej, jak przychodzi np.: bardzo duże opracowanie robocze to ludziom się sypią np. formatowania, tabele (to jest prawdziwy koszmar) - treść jest oczywiście ok. Prawdziwy Saigon to prezentacje - a u mnie średnio kilkadziesiąt osób tygodniowo ma jakieś prezentacje. Diabeł tkwi w szczegółach w każdym razie okazuje się, że znacznie mnie czasochłonne i kłopotliwe jest trzymanie się office'a niż poprawianie tego wszystkiego w trakcie prowadzonych uzgodnień między różnymi stronami (może być to układ bilateralny, trilateralny). Acha, mówimy tutaj o kilkuset userach przeszkolonych w office
PS. Piszę to jako pewien przykład z życia korporacyjnego. Nie stawiam żadnych pytań i nie oczekuję odpowiedzi w związku z tym. To tylko przykład, na innym podwórku może jest bardziej cudownie, userzy hulają na linuxie+openoffice, papier mają z recyclingu i te rzeczy
PS2. Ja osobiście to i tak lubię LaTex-aOstatnio edytowany przez KMV10; 1454.Komentarz
-
ja tez - wiec prezentacje w prosperze robieZamieszczone przez KMV10PS2. Ja osobiście to i tak lubię LaTex-a
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
No nie wiem czy sie da bardziej zdziecinnec :>Zamieszczone przez KMV10Spokojnie - na starość zdziecinniejesz, jak ja
Natomiast od grania mam konsole - Sony rulez, Playstation rulez
Ale to juz OT
Komentarz
-
Zaletą linuxa jest to, że za darmo jest Corel PhotoPaint
Poza tym wiele softu windowsowego chodzi na linuxie przy użyciu pakietu "wine".Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...Komentarz
-
Zgiń, przepadnij. Ten program to jest jakiś koszmar, przeniesiony na siłę i ledwo działający. Był kiedyś porządnie zrobiony CorelDraw 3.5 (natywnie na UNIXy), ale to już niestety zabytek.Zamieszczone przez skrzatZaletą linuxa jest to, że za darmo jest Corel PhotoPaint
A co do prospera, to jest już konkurent, znacznie fajniejsza klasa do prezentacji. Niestety wyleciała mi z głowy nazwa, ale niedawno kolega mi pokazywał
przy okazji dokleję.
Komentarz
-
Zna ktos moze ten program http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12 ?
jest to Linuxowy klon Photoshopa
Ponoc (?) zdecydowanie lepszy od gimpa. Niestety nie jest to wersja freewerowa ale mozna pobrac wersje demo 
Komentarz
-
Popróbuje wieczorem, ostatnio bawiłem się cinepaintem http://cinepaint.movieeditor.com/
ktory ma nad gimpem 2 przewagi: 16bitow (nawet 32!) oraz lepsza współpraca z profilami kolorów. Ma też milion wad, głównie taką, że jest oparty na gimpie 1.2, więc archaicznym, filtrów ma niewiele, bez preview, itd.itp.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
O w mordę, mocne.. Facet od 7 lat przepisuje Photoshopa ;-) I nawet jest wersja DOS :-DZamieszczone przez [DoMiNiQuE]Zna ktos moze ten program http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12 ?
jest to Linuxowy klon Photoshopa
PonoćZamieszczone przez [DoMiNiQuE]Ponoc (?) zdecydowanie lepszy od gimpa.
Ale wrażenie robi.
Komentarz
-
No wiec ponudzilem sie chwile i postanowilem zainstalowac sobie PIXELa
Nawet dziala
Wersja demo ma jak widac ograniczenia dyskwalifikujace uzywalnosc programu.
Jako, ze wychowalem sie na Photoshopie ciezko mi jest przestawic sie na jakikolwiek inny program ...choc ten wydaje sie byc calkiem 'sympatyczny'
No nic, wracam do zabawy
Komentarz
-
Ja też się chwilę pobawiłem, ale...
- woooolne jak cholera. Na laptopie (PIV Mobile, 2.2GHz) zrobienie czegokolwiek ze zdjęciem 8Mpix to męczarnia. Na moim (zupełnie świeżym
) superdupersprzęcie domowym (Athlon 3800+, dual core, pamięć DualChannel itp.) jest w miarę przyzwoicie. Ale ogólnie, dość ociężałe wrażenie
- GUI zerżnięte z Photoshopa aż się kurzy ;-) (nie znam za dobrze PS, ale pierwsze wrażenie jest uderzające)
- przestrzenie kolorów niedopracowane. Próbowałem konwersji na LAB i dostałem jakąś kaszę.
- Nie znalazłem unsharp maska ;-)
- Toolkit ładny, ale wybitnie "single threaded" - czyli jak program coś liczy, to nie można przesunąć okienka, otworzyć menu itp. - wszystko "stoi"
Moim zdaniem to jeszcze nie jest program, za który warto zapłacić $$$... ale zdecydowanie warty, żeby go obserwować.Komentarz
-
cos powooolny ten Twoj laptopZamieszczone przez muflonwoooolne jak cholera. Na laptopie (PIV Mobile, 2.2GHz) zrobienie czegokolwiek ze zdjęciem 8Mpix to męczarnia. Na moim (zupełnie świeżym
) superdupersprzęcie domowym (Athlon 3800+, dual core, pamięć DualChannel itp.) jest w miarę przyzwoicie. Ale ogólnie, dość ociężałe wrażenie
...u mnie na Athlonie 2400 delikatnie podkreconym na 3200
(1GB Duall) smigalo calkiem przyzwoicie ...ale szalu to nie bylo.
ja tez nie znalazlem ...ale wstydzilem sie do tego przyznac bo myslalem, ze jestem slepyZamieszczone przez muflonNie znalazłem unsharp maska ;-)
Moim zdaniem do zastosowan profesjonalnych to ten programik sie jeszcze nie do konca nadaje.Komentarz
-
Oj prawda... on jest jakiś dziwny, bo mam ciągle wrażenie, że Dell żony (PIII, 1GHz) jest "na look and feel" dużo lepszyZamieszczone przez [DoMiNiQuE]cos powooolny ten Twoj laptop

Hihi, ja podobnie :-D Całkiem długo szukałem, bo nie przyszło mi do głowy, że tego może nie byćZamieszczone przez [DoMiNiQuE]ja tez nie znalazlem ...ale wstydzilem sie do tego przyznac bo myslalem, ze jestem slepy

To fakt. Ale jeśli gość go skończy i doprowadzi do stanu, w którym będzie działał tak dobrze jak się zapowiada... to może trochę namieszaćZamieszczone przez [DoMiNiQuE]Moim zdaniem do zastosowan profesjonalnych to ten programik sie jeszcze nie do konca nadaje.
100 dolarów, 16-bit, CMYK/LAB, profile kolorów...
Komentarz

Komentarz