Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

Zamieszczone przez forest666
    Jak skorygowac ekspozycje, bo albo jestem tepy, albo mam trafiony aparat
    Wydaje mi się, że uważnie śledzę ten wątek, ale może mi umknęło - podawałeś nam jaki masz aparat czy oczekujesz że się domyślimy?

U mnie w 20D, trzeba włącznik aparatu przesunąć o jedno "oczko" dalej niż pozycja "ON". Wtedy w trybach Av i Tv mogę zmieniać kompensację ekspozycji.

W 3-cyfrowych eosach AFAIK trzeba wcisnąć przycisk i dopiero pokręcić kółkiem żeby dokonać zmian.

A więc odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz na 100% w instrukcji obsługi.
    Jeśli takowej nie masz np. na forum w przyklejonym topicu są, np. google etc.
    RTFM ! ! !
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez forest666
      Sorry, ale odnośnie klawiszologi. Jezeli np w trybie AV, krece kolkiem przy spuscie migawki to zmienia mi sie czas, natomias jezeli krece duzym kolkiem z tylu aparatu, ekspozycja mi sie nie manienia. Jak skorygowac ekspozycje, bo albo jestem tepy, albo mam trafiony aparat
      Wciskasz spust do "pierwszego oporu" tak żeby uaktywnić pomiar światła i potem masz ok 2 sek na kręcenie tylnym kółkiem. Możesz patrzeć na display albo w wizjerze - kreska naświetlenia przesuwa się w w prawo/lewo.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• ARN
        Uzależniony
        • 2008
        • 757

forest - nawet nie podałeś jaki masz aparat (albo przeoczyłem), więc wszyscy z dobrej woli kombinują jak ci pomóc i wróżą z fusów, jakiż to model zadysponowałeś
        Przyłączę sie do kolegów: RtFM

Komentarz

Pracuję...