Obiektyw do zdjęć w halach i innych ruderach...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • izewa
    Coś już napisał
    • 2006
    • 68

Obiektyw do zdjęć w halach i innych ruderach...

Witam, tematów o ponizszych obiektywach było kilka i od razu zaznaczam, ze zrobiłam rekonesans na ich temat, jednak... chodzi o to, ze potrzebne są mi one głównie do robienia zdjęć w starych halach, magazynach, ruderach itp, gdzie z jednej strony chcialabym uchwycic szerokosc perspektywy, z drugiej zlapac czasem dobry szczegol ktory znajduje sie w miejscu oddalonym, do ktorego nijak nie da sie podejsc, no i swiatlo.... proszę więc o opinie pod tym wlasnie katem, a moze ktos bawi sie w cos podobnego i moglby mi polecic jeszcze inne modele, chetnie poslucham rad profesjonalistow;D

A oto moje typy:
    SIGMA 28-300 DG MACRO CANON
    SIGMA 18-200 f/3.5-6.3 DC OS
    CANON EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
    SIGMA 70-200/2,8 APO EX DG MACRO HSM
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)
  • vuki
    Bywalec
    • 2006
    • 190

dobre obiektywy nie maja szerokiego kata i tele
    albo wybierzesz 2 obiektywy albo wybierz nr 2 z gorsza jakoscia

Komentarz

• panczo
      Coś już napisał
      • 2006
      • 96

nie będzie lepiej zainwestować w stałki?

Z tego zestawu to jedynie sigma 70-200
      "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• stdanielo
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1081

dokładnie z tego zestawu tylko Sigma 70-200 a od reszty kit jest lepszy
        www.kondereszko.pl
        https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• CYNIG
          Uzależniony
          • 2005
          • 694

Ja swoje focenie w halach przemyslowych zalatwiam 24-105 IS (podpietym pod 20d) sporadycznie musialem uzyc 17-40
          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• gorniczy

W halach przemysłowych zwykle bywa tak, że światło wpada przez liczne okna, okienka, szparki i zakamarki - pomijam kwestię poprawnej ekspozycji takich warunków ale obietyw musi na przyzwoitym poziomie niwelować abberacje chromatyczne - więć te tandetne megazoomy raczej nie mają tu czego szukać.
            Szeroki kąt sugerowany, szczególnie jak się potem prostuje - trzeba miec zapas w kadrze!
            Pozdr

Komentarz

• izewa
              Coś już napisał
              • 2006
              • 68

dzieki Wszystkim za sugestie, niby wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest... ale jakos tak jak widze takie przedzialy to troche zal ze nie dzialaja tak jakby na to wskazywalo...
              szeroki kat - slusznie, ale chcialam miec tez mozliwosc przyblizenia tego do czego dojsc sie nie da i stąd plan na zoom ;D
              Cynig - 24-105 hmm moze to jest mysl... a moglbys mi podeslac jakies foty z min i max zakresu?

Komentarz

• Picia
                Początki nałogu
                • 2006
                • 337

z tego co podałeś to zdecydowanie Sigma 70-200.

Komentarz

• CYNIG
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 694

poszukam cos po poludniu, choc bez danych o wielkosci hali to i tak nie beda zadnym wyznacznikiem (a wymiarow hali nie pamietam). Poniewaz zdjecia robilem w trakcie prac demontażu linii technologicznej nieocenionym plusem tego obiektywu byl IS, zwlaszcza ze jak swiecilo slonce to kotrasty wychodza koszmarne i swietliki jarza sie jak zarowki a jak jest pochmurno to niby jest OK tylko swiatlo brakuje - i tu IS bardzo pomaga
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Picia
                  z tego co podałeś to zdecydowanie Sigma 70-200.
                  Taka konfiguracja w halach to raczej tylko do detali, czesto na pojedyncza maszyne jest juz za wasko.
                  Ostatnio edytowany przez CYNIG; 1054. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• izewa
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 68

Zamieszczone przez CYNIG
                    poszukam cos po poludniu, choc bez danych o wielkosci hali to i tak nie beda zadnym wyznacznikiem (a wymiarow hali nie pamietam). Poniewaz zdjecia robilem w trakcie prac demontażu linii technologicznej nieocenionym plusem tego obiektywu byl IS, zwlaszcza ze jak swiecilo slonce to kotrasty wychodza koszmarne i swietliki jarza sie jak zarowki a jak jest pochmurno to niby jest OK tylko swiatlo brakuje - i tu IS bardzo pomaga
                    W sumie moze nie jako wyznacznik, ale zobaczylabym ogolny przekroj mozliwosci :grin:
                    polecam sie wiec popoludniowej pamieci

A z mojego wczesniej obranego wyboru widze ze jednak 70-200 ma najlepsza opinie - mnie do niego przekonuje właśnie glownie f2,8 :wink:

Komentarz

• CYNIG
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 694

mialem z soba 70-200/2,8 ale canonowski i nie sprawdzil sie w praktyce, byl zbyt dlugi

Komentarz

• izewa
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 68

jednak zbyt długi szkoda bo bylby i na inne okazje
                        fakt ze hala to jedno, ale juz ruinki typu stary spalony dom to na pewno 70-200 będzie zbyt waski...

Komentarz

• CYNIG
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 694

Zamieszczone przez izewa
                          ... Cynig - 24-105 hmm moze to jest mysl... a moglbys mi podeslac jakies foty z min i max zakresu?
                          Tu masz cos z 24 mm, na 105 mialem same detale konstrukcyjne robione z bliska

Komentarz

• Picia
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 337

Zamieszczone przez CYNIG
                            Taka konfiguracja w halach to raczej tylko do detali, czesto na pojedyncza maszyne jest juz za wasko.
                            no zgadzam sie z Tobą
                            to jeżeli Sigma Ci pasuje i masz ok 1000pln to dokup jeszcze coś szerokiego np tamron 17-35 albo 17-50

Komentarz

• CYNIG
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 694

jeszcze jedna uwaga. Na halach gdzie pracuja maszyny albo trwa rozbiorka jest bardzo duze zapylenie twardymi czastkami. UV dla ochrony niezbedne i szczelny obiektyw mile widziany

Komentarz

Pracuję...