400d i co zamiast kita

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • happypiotr

400d i co zamiast kita

Witam Wszystkich!

To mój pierwszy post 8) . Prosze doradzcie mi co kupić zastepczo zamiast obiektywu kitowego 18-55?
    Mozna tak sklasyfikować jakość/ceny? Np 1. troche droższy i troche lepszy, 2. już bardziej droższy a i bardziej lepszy, itp. Tak aby cena kształtowa sie w granicach 1tyś na Skąpcu, wiem że to nie dużo na dobry obiektyw ale na tyle mnie stać.
    Ogniskowe to 18 do np ok 100 albo moze i 200. Ale wole dwa szkiełka a lepsze, niz jedno szerokie i dalekie. Pomóżcie bo na poczatek w ogóle nie mam pojecia o obiektywach a już chce robic fotki :-D Pozdrawiam!
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Było sto razy, poszukaj, mod zaraz ci to wywali.
    Ja na szybko ci poradzę. 28-105 USM, tamton 17-50, albo jak ci nie trzeba szeroko to 28-75.

Komentarz

• M.I.K
      Bywalec
      • 2007
      • 179

'Pomóżcie bo na poczatek w ogóle nie mam pojecia o obiektywach a już chce robic fotki'

Kitem też da się robić fotki.... to może na początek pofocisz kiciorem i po pół roku będziesz dokładnie wiedział czego chcesz.
      Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zostań przy kicie . Za jakiś czas sam stwierdzisz czego Ci brak.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• jajurek
          Bywalec
          • 2006
          • 160

Moja propozycja to Tamron 17-50/2.8 (tylko do cyfry) ewentualnie Tamron 17-35/2.8-4 (również do analoga). Sam korzystam z tego drugiego, jest OK.
          Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez happypiotr
            To mój pierwszy post 8) . Prosze doradzcie mi co kupić zastepczo zamiast obiektywu kitowego 18-55?
            Tak aby cena kształtowa sie w granicach 1tyś na Skąpcu, wiem że to nie dużo na dobry obiektyw ale na tyle mnie stać....
            Pomóżcie bo na poczatek w ogóle nie mam pojecia o obiektywach a już chce robic fotki
            skoro nie orientujesz się w temacie i nie wiesz co Ci trzeba to kup sobie własnie tego 18-55 za 200zł.
            jest to doskonały obiektyw "rozpoznawczy", kosztuje grosze a pozwoli Ci on zacząć fotografowanie i jednocześnie zorientujesz się czego jeszcze Ci potrzeba:
            http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

Moze się okazać, że na razie nie potrzeba Ci innego obiektywu a pozostałe 800zł możesz przeznaczyc na lampę, statyw, plener-wycieczkę, itp... :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• APP
              Uzależniony
              • 2006
              • 664

Podpisuję się pod dotychczasowymi odpowiedziami -bierz kit, nawet jako nówka jest tani, a skoro nie masz pojęcia co i jak, to na początek to szkło w zupełności wystarczy i na podstawie doświadczeń z nim (i lektury CB w międzyczasie ;-)) sam dojdziesz co w obiektywie jest dla Ciebie ważne/potrzebne, za co i ile jesteś gotów zapłacić itd.
              Na wyrost dodam, że kiedy poczujesz potrzebę zmiany kita, jeśli będzie ona faktyczna, to szybko się okaże, że kwota 1000pln to za mało żeby wykonać sensowny skok, więc bierz kit'a, rób zdjęcia i odkładaj kasę... właśnie, "jeśli poczujesz" - potrzeby są różne, skąd pewność, że kit Tobie nie wystarczy? Wtedy pewnie dokupiłbyś jakieś 55-200 / 75-300 / coś podobnego i będzie po sprawie.

Jak słusznie zauważa dalej gwozdzt, następującą część mojej wypowiedzi należy pominąć:
              Jest jeszcze druga szkoła (dziwne, że nikt jeszcze nie napisał, hehe) - "kup EF 50 f1,8" - to też rozwiązanie nastawione na budżet i naukę (z dużym naciskiem na naukę), ale trochę się niestety poświęca, zwłaszcza, że z wypowiedzi wynika, że jesteś nastawiony na zoom'a. Na pocieszenie, wysoce prawdopodobne, że ten obiektyw zagrzałby u Ciebie miejsca na dłużej.
              Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez APP
                Jest jeszcze druga szkoła (dziwne, że nikt jeszcze nie napisał, hehe) - "kup EF 50 f1,8" - ....
                Pewnie, krótkie tele portretowe na początek i nic wiecej ... ZAPOMNIJ!

Jesli już stałka na start to odpowiednik standardu - Canon 28/1.8 lub Sigma 30/1,4
                (ewentualnie Canon 35/2 ale ten już dośc długi i trochę ciemny jak na standard)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

Z takim budżetem, to zdecydowanie 50/1,8 + kit. Jeszcze Sigma 18-125 chyba zmieści się w cenie.

Komentarz

• APP
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 664

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Pewnie, krótkie tele portretowe na początek i nic wiecej ... ZAPOMNIJ!
                    Fakt, siła nawyku z dawnych lat. Pardon, już się poprawiam ;-)
                    Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• grzbiet
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 180

Proponuję Ci Sigmę 17-70 f/2,8-4,5 Macro... Zbiera niezłe opinie userów, a teraz ma wyjść/lub wyszła z HSM-em, więc poprzedniczka powinna stanieć. Ja mam i nie narzekam, niezłe fotki można nią zrobić. A cena nówki coś koło 1200,-
                      No i poczytaj test na optycznych: http://www.optyczne.pl/14.1-Test_obi...ro-Wstęp.html

Komentarz

• Antolll
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 126

Właśnie. Ja też myśle o tej sigmie, ale na optyczne.pl piszą o strasznej winiecie na 17mm przy 2,8. Macie jakieś sample które nie są białą kartką? Tylko właśnie na 2,8?
                        6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• grzbiet
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 180

Ja tam na razie w foto cienki bolek jestem, i jakoś tej strasznej winiety nie widzę... A jeśli już przeszkadza to według mnie można zastosować PS-a: Filter/Distort/Lens Correction.

Komentarz

• Antolll
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 126

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Jak dla mnie to przy 17/2,8 jest nie do przyjęcia.
                            6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• grzbiet
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 180

Próbuję wkleić dwie poglądowe foty robione Sigmą 17-70 - podkreślam na potrzeby tego wątku, więc nie są to zdjęcia "ahtystyczne", a jedynie do oceny winietowania szkła: ogniskowa 17, f/2,8, 1/3200,. ISO 200, z ręki; pierwsze z vinietą, drugie to samo po zastosowaniu Filter/Distort/Lens Correction, ale mam kłopoty. Proszę ewentualnie o pokierowanie, jak to zrobić.

Komentarz

Pracuję...