Wlasnie spadl mi 50 1.4 i praktycznie zablokowany jest pierscien ostrosci...warto naprawiac, dawac do ekspertyzy? Gdzies w Trojmiescie mam szanse to zrobic? Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki...
Spadl mi obiektyw - i co dalej?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Wysyłasz do serwisu Canona i w ciągu 24h masz odpowiedź, ile będzie kosztowąła naprawa. Jak jest nieopłacalna, po prostu nie naprawiasz - tracisz tylko kasę za przesyłkę w obie strony.Komentarz
-
Miałem ostatnio identyczny przypadek. Z tym, że pierścień zablokował się nie tyle po upadku, co po przewróceniu się aparatu na obiektyw (stał na gripie) a więc po bardzo delikatnym stuknięciu. Na obiektywie ani na pierścieniu nie było żadnych widocznych śladów tego zajścia. Oddałem na Żytnią i w ramach gwarancji wymienili pierścień na nowy.Komentarz
-
-
-
-
Dzisiaj na basenie (:P) na samym końcu focenia, a właściwie już po foceniu wypadł mi z torby z 0.5m 50 1.8 na kafelki(nieszczęsne wiązanie sznurowadła przy bucie...). Ujrzywszy, że leżał na podłodze w więcej niż jednej części wystraszyłem się bardzo, bo to sam plastik i pomyślałem, że pewnie się ostro połamał. Pozbierałem go, spakowałem się i podjechałem do szkoły, usiadłem w kantorku i poskładałem go w 10min.
Wniosek : 50 1.8 jest solidny i do tego ćwiczy sztukę DIY :P
Ciekawe czy poprawi mi to zdarzenie celność AF'a :PKomentarz
-
Komentarz
-
ja swojego 70-300 is usm rozkrecilem na czesci pierwsze i znalazlem co padlo po zderzeniu z asfaltem. niestety czesci sa nie do dostania i cos czuje ze czeka mnie wysylka na zytnia
prosze nie mowic o wyzszosci eLki bo w niej sa dokladnie te same czesci i tak samo by sie rozwalily...(tulejki plastikowe na ktorych chodza soczewki).
i tak sie nacieszylem 3 tygodnie nowym obiektywem
Komentarz
-
Warto dawać do ekspertyzy. Mi to wygląda jakby coś wyskoczył ze swojego miejsca, może jakaś zębatka. Jest szansa, że naprawa nie będzie kosztowna.
pozdrKomentarz
-
Komentarz
-
Zależy od paru czynników np wysokości czy może egzemplarza?
Lka 24-105 z ok 180cm się rozwaliła choć nie w proszek - tylko/aż uszkodzony, ale nie zniszczony IS.
Lka 100-400 z ok 60cm - nic się nie stałoKomentarz
-
hmm wydawało mi sie ze eLki mają prowadnice metalowe ?ja swojego 70-300 is usm rozkrecilem na czesci pierwsze i znalazlem co padlo po zderzeniu z asfaltem. niestety czesci sa nie do dostania i cos czuje ze czeka mnie wysylka na zytnia
prosze nie mowic o wyzszosci eLki bo w niej sa dokladnie te same czesci i tak samo by sie rozwalily...(tulejki plastikowe na ktorych chodza soczewki).
i tak sie nacieszylem 3 teygodnie nowym obiektywem
Eos systemKomentarz
-
Miałam podobny przypadek.
Pierścień ostrości nie zablokowany, ale nie działa ustawianie ostrości, nawet manualne.
Obiektyw właśnie na Żytniej. Naprawa ok. 2 tygodnie.
Wycena na 300 PLN...Komentarz
Komentarz