Spadl mi obiektyw - i co dalej?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BatMan
    Coś już napisał
    • 2007
    • 53

Spadl mi obiektyw - i co dalej?

Wlasnie spadl mi 50 1.4 i praktycznie zablokowany jest pierscien ostrosci...warto naprawiac, dawac do ekspertyzy? Gdzies w Trojmiescie mam szanse to zrobic? Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki...
  • marekk_ok
    Uzależniony
    • 2007
    • 821

Zrob ekspertyze - moze naprawa bedzie oplacalna?

Komentarz

• paczka
      Coś już napisał
      • 2006
      • 51

Wysyłasz do serwisu Canona i w ciągu 24h masz odpowiedź, ile będzie kosztowąła naprawa. Jak jest nieopłacalna, po prostu nie naprawiasz - tracisz tylko kasę za przesyłkę w obie strony.

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Miałem ostatnio identyczny przypadek. Z tym, że pierścień zablokował się nie tyle po upadku, co po przewróceniu się aparatu na obiektyw (stał na gripie) a więc po bardzo delikatnym stuknięciu. Na obiektywie ani na pierścieniu nie było żadnych widocznych śladów tego zajścia. Oddałem na Żytnią i w ramach gwarancji wymienili pierścień na nowy.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Miałem uszkodzony pierścień w 35/2. Koszt naprawy na Żytniej, z wysyłką w obie strony to około 200 zł. W tej cenie sprawdzą Ci (i w razie potrzeby wyregulują) AF.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ArturBonoVox
            Uzależniony
            • 2007
            • 684

dlatego kupowac l-ki ...

Komentarz

• Misiaque
              Początki nałogu
              • 2007
              • 392

Dlatego kupować M42 :] można równie dobrze napisać.

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Dzisiaj na basenie (:P) na samym końcu focenia, a właściwie już po foceniu wypadł mi z torby z 0.5m 50 1.8 na kafelki(nieszczęsne wiązanie sznurowadła przy bucie...). Ujrzywszy, że leżał na podłodze w więcej niż jednej części wystraszyłem się bardzo, bo to sam plastik i pomyślałem, że pewnie się ostro połamał. Pozbierałem go, spakowałem się i podjechałem do szkoły, usiadłem w kantorku i poskładałem go w 10min.

Wniosek : 50 1.8 jest solidny i do tego ćwiczy sztukę DIY :P
                Ciekawe czy poprawi mi to zdarzenie celność AF'a :P

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

Zamieszczone przez micles
                  Ciekawe czy poprawi mi to zdarzenie celność AF'a :P
                  No nie sądze, ale napewno takie doświadczenia wzmocnią jego charakter i nastepnym razem będzie twardszy
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• tojkaa

ja swojego 70-300 is usm rozkrecilem na czesci pierwsze i znalazlem co padlo po zderzeniu z asfaltem. niestety czesci sa nie do dostania i cos czuje ze czeka mnie wysylka na zytnia
                    prosze nie mowic o wyzszosci eLki bo w niej sa dokladnie te same czesci i tak samo by sie rozwalily...(tulejki plastikowe na ktorych chodza soczewki).

i tak sie nacieszylem 3 tygodnie nowym obiektywem

Komentarz

• LemonR
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 234

Zamieszczone przez BatMan
                      Wlasnie spadl mi 50 1.4 i praktycznie zablokowany jest pierscien ostrosci...warto naprawiac, dawac do ekspertyzy? Gdzies w Trojmiescie mam szanse to zrobic? Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki...
                      Warto dawać do ekspertyzy. Mi to wygląda jakby coś wyskoczył ze swojego miejsca, może jakaś zębatka. Jest szansa, że naprawa nie będzie kosztowna.
                      pozdr

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 298

Zamieszczone przez tojkaa
                        prosze nie mowic o wyzszosci eLki bo w niej sa dokladnie te same czesci i tak samo by sie rozwalily...
                        Chyba będę pierwszy :] na gdyby to była Lka to na 90% by się nie rozwaliła (wiem z doświadczenia)
                        http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                          Chyba będę pierwszy :] na gdyby to była Lka to na 90% by się nie rozwaliła (wiem z doświadczenia)
                          Zależy od paru czynników np wysokości czy może egzemplarza?
                          Lka 24-105 z ok 180cm się rozwaliła choć nie w proszek - tylko/aż uszkodzony, ale nie zniszczony IS.
                          Lka 100-400 z ok 60cm - nic się nie stało

Komentarz

• ukasus
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 165

Zamieszczone przez tojkaa
                            ja swojego 70-300 is usm rozkrecilem na czesci pierwsze i znalazlem co padlo po zderzeniu z asfaltem. niestety czesci sa nie do dostania i cos czuje ze czeka mnie wysylka na zytnia
                            prosze nie mowic o wyzszosci eLki bo w niej sa dokladnie te same czesci i tak samo by sie rozwalily...(tulejki plastikowe na ktorych chodza soczewki).

i tak sie nacieszylem 3 teygodnie nowym obiektywem
                            hmm wydawało mi sie ze eLki mają prowadnice metalowe ?
                            Eos system

Komentarz

• SylwiaSz
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 53

Zamieszczone przez BatMan
                              Miałam podobny przypadek.
                              Pierścień ostrości nie zablokowany, ale nie działa ustawianie ostrości, nawet manualne.

Obiektyw właśnie na Żytniej. Naprawa ok. 2 tygodnie.
                              Wycena na 300 PLN...

Komentarz

Pracuję...