Obiektyw do krajobrazow i portretów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piasek1989
    Bywalec
    • 2007
    • 153

Obiektyw do krajobrazow i portretów

witam wszystkich serdecznie
    mam wielka proźbe czy mogli byście mi podpowiedzieć jakie obiektywy sa dobre do krajobrazow i portretów
    jestem poczatkujący i na obiektywach narazie zawiele sie nie znam tak wiec bede polegal na waszych opiniach

puszka: canon eos 400D
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III
  • pmagdalena
    Początki nałogu
    • 2007
    • 260

Ja tez niezbyt się znam ale przy zakupie body kupiłam sobie odrazu 50mmm/1,8 i za 370 zł i jestem zadowolona z tego obiektywu i robię nim głównie portrety

Komentarz

• Leniwiec
      • 2007
      • 10

Sam mam 400D i zakupiłem właśnie do niego wspomniany przez pmagdalena 50mm 1.8 - do portretów bardzo fajny, szczególnie za taką cenę (poniżej 400 zł).

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Piasek1989
        jakie obiektywy sa dobre do krajobrazow i portretów
        puszka: canon eos 400D
        Wszystkie są dobre, to od Ciebie zależy w jaki sposób będziesz chciał pokazać te tematy :-)

A z drugiej strony, bezpieczne, typowe i najczęściej uzywane są:
        - krajobraz Canon 10-22mm, Tokina 12-24mm, Sigma 10-20mm
        - portret Canony 50mm/1,4 oraz 85mm/1,8
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• pmagdalena
          Początki nałogu
          • 2007
          • 260

Oczywiście lepszy jesat 50mm/1,4 ale na poczatek i za cene 370 zł można poszalec na 50mm/1,8

Komentarz

• Kubak82
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2348

a w jakim zaresie cenowym sie poruszamy
            Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• XkY
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 18

Moja propozycja:

Krajobraz: Canon 17-40 f/4.0 L
              Portret: Canon 85 f/1.8

Komentarz

• Michał Ciucias
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 41

Do krajobrazów na pewno przyda się obiektyw szerokokątny. Trochę ich jest, zależy od tego ile chcesz w to włożyć. Poniżej 1000zł - myślę, że jedną z lepszych opcji będzie standardowo dołączany do 400D ob. 18-55. Wbrew opiniom i pozorom, nie jest taki ostatni. Jak najbardziej można na nim pracować, może nie na ślubach albo w sporcie, ale w pejzażu - owszem.
                Przykładowe zdjęcie

Za niewiele powyżej 1000 jest tamron 17-50 2.8 - często chwalony, jasny, ostry, myślę że będzie najlepszy do Twoich zastosowań. W podobnej cenie jest tamron 17-35 2.8-4.

Jeśli potrzebujesz czegoś jeszcze szerszego:
                W okolicach 1800zł i wyżej można dostać szerokokątną tokinę 12-24 lub sigmy (15-30mm f/3.5-4.5 EX DG, 10-20mm f/4-5.6 EX HSM DC, 12-24mm f/4.5-5.6 EX HSM) Tutaj zyskujesz już naprawdę szeroki kąt.

Jest też Canon 10-22, szeroki, z dobrym układem nastawiania ostrości (USM) no i oczywiście bardzo drogie (i nie najszersze - max 14mm), ale bardzo dobre canony serii L.

No i wiele innych

Wyboru musisz już dokonać samodzielnie, myślę opcje są chyba trzy:
                - brać 18-55 i po prostu zacząć robić zdjęcia, zerknij sobie na moją galerię z tego linka wyżej, tam wszystkie zdjęcie z wyjątkiem jednego są z 18-55
                - dużo droższy i tyleż lepszy tamron 17-50, lub coś jeszcze szerszego
                - opcja-hardcore-szczerze-odradzam: maksymalne oszczędzanie i zakup np. canona 16-35 2.8 L za 5000zł
                Fotografia aktu, portretu, reportażu - www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego "Myszki"

Komentarz

• Piasek1989
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 153

a czy jest jakis taki ze dobry jest do portretów i na krajobraz
                  50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

Na razie fotografuj tym co masz i odkryjesz czego (i jeśli) Ci brakuje.
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                    tu tu

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Na sam poczatek to Ci nawet kit wystarczy, a jak nie to moze byc sigma 17-70
                      Ale ogolnie patrzac to w przyszlosci takiego zestawu nie znajdziesz-
                      Na cropie do krajobrazow bedzie Ci potrzebne cos z zakresu 10-20, a do portretow 50-130
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• Michał Ciucias
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 41

Hmmm to może zróbmy tak: wypróbuj tego canona 18-55 (przy odrobinie pracy zrobisz nim zarówno poprawny krajobraz jak i ciekawy portret), pokaż znajomym i np. tu na forum swoje prace, pogadamy, doradzimy... i później na 100% będziesz już sam wiedział jakiego konkretnie szkła potrzebujesz.
                        Fotografia aktu, portretu, reportażu - www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego "Myszki"

Komentarz

• Yoshitaka
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 585

Nie ma
                          Canon 50D + dodatki

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Zamieszczone przez Yoshitaka
                            Nie ma
                            Jak nie ma jak jest W ograniczonym zakresie oczywiście, ale [email protected] to już można trochę poszaleć z portretem a krajobraz na 17 też fajny da się zrobić.

canon 17-55 2.8
                            tamron 17-50 2.8

Komentarz

• Yoshitaka
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 585

Zamieszczone przez aptur
                              Jak nie ma jak jest W ograniczonym zakresie oczywiście, ale [email protected] to już można trochę poszaleć z portretem a krajobraz na 17 też fajny da się zrobić.

canon 17-55 2.8
                              tamron 17-50 2.8
                              Miałem obiektyw 28 - 85 EF przy 350d i jego ograniczony zakres doprowadził do tego, że zmieniłem szkło na 17 - 55.
                              Nie wiem jak jest z 50mm, ale pewnie podobna sytuacja.

Canona 17-55 f/2.8 chętnie poleciłbym, ale widać, że gość na razie nie jest nastawiony na wydatki oscylujące w granicy 4000PLN.
                              Canon 50D + dodatki

Komentarz

Pracuję...