Jasna szeroka stałka, a niedroga

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mungo
    Uzależniony
    • 2006
    • 535

Jasna szeroka stałka, a niedroga

Właśnie - jasna stałka, a niedroga. Po długich rozmowach z rodzicami i poważnymi planami co do przyszłości postanowilem sobie kupić coś szerokiego, twierdząc, że kit mi nie wystarcza. Myślałem nad 20 mm 2.8 USM jednak opinie o nim w internecie nie są najlepsze. Z kolei 24 mm 2.8 jest tylko EF bez USM. Szukam jakiegoś niezbyt drogiego szerokiego kąta - cena do ok. 2000 zł, może być troszkę nad. Najlepiej, żeby ta stałka mieściła się w zakresie mojego największego marzenia - 16-35 mm 2.8 USM i była dosyć trwała - tzn. jeśli padnie mi 350D, żeby z następnym aparatem także współpracowala bez problemu, aby była dość żywotna, żeby kilka lat pożyła[nie chce drugiego 50 mm 1.8 co już w chwili zakupu wygląda jakby miał się rozpaść za chwilę]. Wszystkie obiektywy z serii EF-S opadają - a nuż widelec zakupię sobie kiedyś pełną klatkę...
    Pomożecie?
    Z góry dzięki,
    Tomek

Zaczątek portfolio: link
  • Łukasz Unterschuetz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

Ja nieśmiało polecam Sigmę 20 mm 1.8 EX .... Jedyna wada to głośny i niezbyt szybki AF... Reszta bajka jak dla mnie
    http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• mungo
      Uzależniony
      • 2006
      • 535

Właśnie jakoś nie mam przekonania do tej Sigmy. Pozatym szukam czegoś z szybkim AF

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Z szybkim AF to tylko USM :-)
        A EF 28/1.8 USM by Ci nie przypasował ?
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• mungo
          Uzależniony
          • 2006
          • 535

28 mm na cropie daję 44 mm... Troszkę kurczaki dużo i troszkę zbyt blisko 50 mm. Ale cena i jasność aż zadziwiją. Czy ten obiektyw ma jakieś minusy? Chyba wolałbym coś szerszego... [Marudny jestem:/]

Komentarz

• Picia
            Początki nałogu
            • 2006
            • 337

a moze sigmę 30 f1.4 ?

po samplach widze, że całkiem niezłe szkiełko

Komentarz

• Elmarqo
              Bywalec
              • 2007
              • 245

Zamieszczone przez MacGyver
              Z szybkim AF to tylko USM :-)
              A EF 28/1.8 USM by Ci nie przypasował ?
              28 po kropie daje prawie 50, czy to już nie trochę wąsko?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest Tokina 12-24. Nie jest to stałka ale robi ładne fotki. MacGyver ma w tej kwestii więcej do powiedzenia, więc niech się wypowie
              Ostatnio edytowany przez Elmarqo; 9942. Powód: Automerged Doublepost
              mareksliwinski.pl

Komentarz

• 777
                Uzależniony
                • 2006
                • 536

mungo ja jeszcze bardziej niesmialo proponuje zebys moze zastanowil sie nad czyms zmienoogniskowym-a konkretnie ciemniejsza opcja twojego marzenia czyli 17-40 ja wiem ze nie jest to jasne i bedzie oferowala gorsza jakos nie stalka ale...
                masz super szklo typowe reporterskie a ogladajac twoje folio mam wrazenie ze to twoja ulubiona dziedzina fotografii
                po 2 masz naprawde szybki af
                po 3 masz bardzo solidna obudowe , ktora po zastosowaniu filtra mozna wpelni uszczelnic
                po 4 masz wieksze mozliwosci kadrowania

ja szczerze nie jestem fanem stalek i moze dlatego ten post
                wiem ze ta elka tania nie jest i przekracza o 500zl twoj budzet ale czy nie warto sie zastanowic nad ta opcja...
                6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• mungo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 535

Ale Tokina to jest f/4. A w Kicie mam 3.5... Widzę, że jedyny na polu walki, w moim przekonaniu, zostaje tylko Canon 24 EF - coś więcej o nim wiecie?
                  mungo ja jeszcze bardziej niesmialo proponuje zebys moze zastanowil sie nad czyms zmienoogniskowym-a konkretnie ciemniejsza opcja twojego marzenia czyli 17-40 ja wiem ze nie jest to jasne i bedzie oferowala gorsza jakos nie stalka ale...
                  To tutaj się różnimy bo ja wolę stałki Akurat w tym zakresie ogniskowych - 17-40 mm zoom mam w nogach. pozatym na 40 mm specjalnie nic nie przybliżych. IMHO zoomu mają sens przy większych ogniskowych np. 70-200 mm. Pozatym do tego obiektywu nigdy nie mogłem się przekonać...
                  Czy ten 20 mm 2.8 USM jest naprawdę tak słaby?
                  Ostatnio edytowany przez mungo; 4195.

Komentarz

• Kubek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 172

Zamieszczone przez mungo
                    [...] Z kolei 24 mm 2.8 jest tylko EF bez USM.
                    Też się trochę bałem braku USM ale po zakupie
                    i obfotografowanej pierwszej większej zabawie tanecznej,
                    stwierdziłem że AF tego szkła wcale nie ustępuje wersji USM!
                    Jest bardzo szybki i pewny (przynajmniej z 20D).
                    Jak na szkiełko za ok. 1.000 zł, to super sprawa!

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Używanego EF 24/2.8 kupisz za 800 - 900 zł. AF "wiertarkowy", ale dość szybki, tyle że bzyczy. Inna sprawa że przy tej ogniskowej i jasności 2.8 AF nie jest aż tak ważny.
                      Ja mam 35/2, czyli szkiełko o podobnej konstrukcji i powiem tak: da się z takim AF-em żyć, aczkolwiek jak popstrykam sobie szkiełkami USM to mnie on potem nieco denerwuje ;-)

Komentarz

• mungo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 535

Ja całe szczęście szkiełek z USM nie mam, więc kompleksów nie będę łapał AF w tej 24 jest lepszy aniżeli w 50 mm 1.8? Ten w 50mm jest troszkę żałosny...
                        To w takim razie pomóżcie przy takim wyborze: 20 mm z USM, podobno z kiepskimi właściwościami optycznymi, czy 24 mm bez USM-bzyczeć może, byle by był szybki i celny, ale z lepszymi właściwościami optycznymi[co prawda na www.cyfrowe.pl opis tego obiektywu brzmi jakby nadawał się tylko do fotek "u cioci na imieninach" - http://cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=1657]
                        Ostatnio edytowany przez mungo; 4195.

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Widzę że się uparłeś na szerokie stałki Mimo wszystko do reporterki to ja bym Tobie radził jakiegoś zooma. Jak ktoś tutaj już pisał 12-24 lub Canona 17-40. Stałka 24/2.8 na cropie to dla mnie po pierwsze za wąsko po drugie stałki powyżej f2.0 bym nie kupił

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Ja bym postawił na 24/2.8. Optycznie jest całkiem fajny, a że AF jest jaki jest... sportu się tym szkłem raczej nie foci :-)

Komentarz

• mungo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 535

Zamieszczone przez aptur
                              Widzę że się uparłeś na szerokie stałki Mimo wszystko do reporterki to ja bym Tobie radził jakiegoś zooma. Jak ktoś tutaj już pisał 12-24 lub Canona 17-40. Stałka 24/2.8 na cropie to dla mnie po pierwsze za wąsko po drugie stałki powyżej f2.0 bym nie kupił
                              Ale czy stałki przypadkiem nie mają też troszkę lepszej optyki?

MacGyver - czyżbyś miał taki 24 EF? Mógłbyś jakieś sample podrzucić?

Komentarz

Pracuję...