Obiektywy 70-300 z dolnej półki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krasin

Obiektywy 70-300 z dolnej półki

Witam
    Szukam "dobrego" obiektywu 70-300 który by mnie kosztował max ok 1000 zł. szkiełko chce wykorzystać do pstrykania samolotów na lotnisku. Wybor nie jest za duży ale w tym przedziale są trzy szkła Canona (najdroższe z USM) do tego jeszcze Tamron i Sigma APO do której chyba jestem najbardziej przekonany.
    Może ktoś mógłby podzielić sie swoimi wrażeniami ewentualnie podrzucić pomysl na jakiś inny obiektyw.
    Pozdrawiam

Aparat - Canon 350D
    Ostatnio edytowany przez Gość; 9422.
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Było tyle razy... Jak to szło? Canon 100-300USM, Sigma 70-300 APO DG, potem na tyle długo nic, że nie warto się przejmować tym, co jest dalej.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Biperek
      Uzależniony
      • 2007
      • 593

Za te pieniadze to chyba EF 100-300 USM używany na allegro. Sigma podobno też jest do przyjęcia, ale AF Canona bez porównania - szybkość, precyzja, no i szczegół - dźwięk, a raczej jego brak
      Pozdrawiam
      Marek/Biperek

Komentarz

• Krasin

tak tylko że nie moge nigdzie zmaleźć tego szkła 100-300 Canona, ale nie o to mi chodzi bo z tego co czytałem AF w Canonie nie jest taki szałowy, a na cichej pracy mi nie zależy i poza tym wszystkie aberracje i inne złe rzeczy lubią w nim wyjść już przed 200mm a przy sigmie jest jeszcze ok - oczywiście opierając się na testach

aha no i chodzi mi o nówke sztuke - jakoś nie jestem przekonany do używanego obiektywu

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

Zamieszczone przez Krasin

aha no i chodzi mi o nówke sztuke - jakoś nie jestem przekonany do używanego obiektywu
          no tak to tylko ERA ...
          EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• JaBlam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1304

Testami tak bardzo sie nie podpieraj. Zobacz testy wspanialego 17-40 L, czy tamiego 17-50 i porownaj to z tym o czym pisza ludzie tutaj czyli uzytkownicy!. Ja doceniam cicha prace obiektywu. W teatrze robilem 17-50 tamronem ktory warczy jak wiertarka, musialem na manual przejsc! Af w SIgmie bedzie gorszy niz w Canonie, poza tym poczytaj troche od czego zalezy prawidlowe dzialanie AF. VItez chyba dal kiedys topik. Jak zaczalem przestrzegac pewnych rzeczy to i Tamron 17-50 zaczal lepiej trafiac.

----------------------------------------
            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Biperek
              Uzależniony
              • 2007
              • 593

To chyba różne testy cztamy. Oba obiektywy są podobne optycznie. Sigma ma większy zakres ogniskowych i na pewno lepszy stosunek jakość cena. Ale gdzie znalazłeś informację, że Sigma ma lepszy AF. Najmocniejszym punktem Canona jest własnie AF, a to bardzo ważne przy długich ogniskowych, gdzie jest mała GO. Przeryłem ten temat jak szukałem sobie dłuższego zoomu i wiesz na co sie zdecydowałem ? - Canon 70-210 1:3,5-4,5. Nie żałuję, a jestem wręcz urzeczony jego jakością, oczywiście w porównaniu z ceną. Ale jeśli warunkiem dla ciebie jest sztuka nówka, to jest problem, bo Canon doszedł do wniosku, że to szkło jest zabyt dobre w swojej klasie i przestał go produkować.
              Pozdrawiam
              Marek/Biperek

Komentarz

• Krasin

nie napisałem że Sigma ma lepszy AF niż Canon tylko że ten w Canonie nie jest taki dobry jak powinien, ale mniejsza z tym bo zaczynam się przekonywać do Canona niby ma gorsze światło od Sigmy ale zdjecia mam zamiar robić w dzień a różnica w cenie to ok 300 zł

Komentarz

• Blindseeker
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 522

Zamieszczone przez Peri Noid
                  Było tyle razy... Jak to szło? Canon 100-300USM, Sigma 70-300 APO DG, potem na tyle długo nic, że nie warto się przejmować tym, co jest dalej.
                  Mniej więcej tak jak Peri Noid to ujął. Najlepszy Canon 100-300USM, Potem Sigma APO 70-300 ... a potem tu już nic.
                  Ewentualnie może przejściówka na M42 i jakas fajna stałka - np Sonnar 300mm / f4 za ok 700 zł.

Komentarz

• kaczor444
                    • 2004
                    • 8

Mialem kiedys podobny dylemat i postawilem na Canona 100-300 i jak narazie kreci wysmieniciem nie jest to L ale za ta cene naprawde wg mnie dobre szklo!!!
                    | 40D | 300D | EF-S 17-55 2.8 | EF 50 1.4 | EF 100-300 4.5-5.6 USM | Sherpa 600r | apetyt na EF 70-200 L |
                    ''Zdjecie nie papryczka chili nie zawsze musi byc ''

Komentarz

• Pitek
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 68

ja używam od roku Sigmę 70-300 APO DG Macro i jak na tą cenę jest o.k.; czasem się tylko myli AF:smile: należy jednak pmiętać, że bardziej jest to szkło 70-200, bo 200-300 raczej służy do macro
                      Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• tomaj_2
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 247

Zamieszczone przez Pitek
                        ja używam od roku Sigmę 70-300 APO DG Macro i jak na tą cenę jest o.k.; czasem się tylko myli AF:smile: należy jednak pmiętać, że bardziej jest to szkło 70-200, bo 200-300 raczej służy do macro
                        To szkło jest 70-300. Ma funkcję macro od 200mm a dokładniej ma możliwość ustawiania ostrości od 95cm a nie jak normalnie od 1,5m, więc pisanie, że raczej słuzy do macro...to takie trochę naciągane :-|
                        Wracając do tematu...za dnia w dobrym słońcu ten obiektyw trafia bardzo dobrze Szukasz kontrastu...celujesz w niego...i po kłopocie.
                        Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                        Moje wypociny

Komentarz

• czajnik

teleobiektyw do 800zl canon 350d

Witam,

przeszukalem forum ale nie znalazlem nic aktualnego.
                          Posiadam 350d i przymierzam sie do zakupu teleobiektywu, niekoniecznie canona.
                          Dysponuje kwota ok 800 zl, ewentualnie moge cos dolozyc ponadto. (tak do 1000)

Bardzo prosze o sugestie. Sam zainteresowalem sie
                          EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM ale nie moge go znalezc nigdzie w polsce.
                          Jesli chodzi o sigmy to na forum nie widzialem zadnej dyskusji w ktorej nie odezwalyby sie negatywne glosy na ich temat (z zakresu do 1000).

ktos cos wie o Sigma 70-210mm f/4.0-5.6 UC-II ?
                          a moze canon 70-300?

bardzo prosze o sugestie.

Komentarz

• AdrianP
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 462

Myślę że najlepsza byłaby Sigma 70-300 f/4,5-5,6 APO Macro DG
                            Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Bonczar
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 128

Witam, polecałbym tak jak kolega @AdrianP Sigme 70-300 APO Macro DG. Osobiście używam Sigmy 70-300 APO Macro bez DG i jestem w 100% zadowolony z tego obiektywu. Najlepiej pójść do sklepu podpiąć pod swoje BODY i sprawdzić jak obiektyw sie zachowuje.
                              Pozdrawiam
                              Canon EOS 40D|| 5D MK2 || 17-55 2.8 IS || 50 1.4 ||70-200 4L|| 430EX

Komentarz

Pracuję...