sandisk ultra II czy extreme III

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aśka

sandisk ultra II czy extreme III

Witam od nie dawna jestem posiadaczem aparatu d20 jestem na kupnie karty do niego Sandisc ULTRA II czy EXTREME III? zalezy mi na zdjeciach sekwencyjnych .. czy ultra II poradzi sobie z zapisaniem całej 23 klatkowej sekwencji bez strat? ile mniej wiecej trwa zapisywanie wykonanych zdjec?
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

zmieniam tytuł, bo tamten nijak nie pasował do wątku.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

zerknij sobie tutaj

i poczytaj instrukcje tam jest napisane ile zdjec robi 20D w serii
      raw - to jest tylko 6 zdjec z pelna predkoscia
      jpgS - az do zapelnienia karty

tak wiec sprecyzuj pytanie albo RTFM ;-)

mam ultre 1GB i extreme 1GB - nie widac po miedzy nimi roznicy w dzialaniu aparatu
      Instagram

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Obie karty są bardzo szybkie, jeśli masz wystarczający budżet, kup Extreme III a jeśli nie to Ultra II będzie o.k.
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Możesz jeszcze zerknąć tutaj.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

A tak w ogóle to po co przepłacać skoro jest PRETEC 133x
            No tak, ale SanDisk bardziej 'firmowy'
            sigpic

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Możesz jeszcze zerknąć tutaj.
              przeciez to jest to samo co juz podalem
              Instagram

Komentarz

• aśka

dzięki za informacje chyba jednak decyduje sie na ultra II

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez Jac
                  przeciez to jest to samo co juz podalem
                  Wiesz dopiero dzisiaj to zauważyłem. Wybacz.

Do 20D brałbym jednak EIII dużo szybciej zwalnia bufor - odczuwalne zwłaszcza w Raw-ach.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

sorry nie zauwazylem zeby tak bylo UII i EIII "pracuja" tak samo przy rawach - nie ma znaczacych roznic w predkosci oprozniania bufora... ostro to ostatnio przetestowalem .... z muflonem ..... te dwie karty sa rowne w 20D... ale tez bral bym EIII bo cena ta sama (w USA) a ciut lepsza w czytniku ;-)
                    Instagram

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez Jac
                      sorry nie zauwazylem zeby tak bylo UII i EIII "pracuja" tak samo przy rawach - nie ma znaczacych roznic w predkosci oprozniania bufora... ostro to ostatnio przetestowalem .... z muflonem ..... te dwie karty sa rowne w 20D... ale tez bral bym EIII bo cena ta sama (w USA) a ciut lepsza w czytniku ;-)
                      Też to testowałem i dla mnie jest szybciej i to zauważalnie (w RAW-ach, w JPG-ach nie wiem). Nie wiem czemu to wzbudza u Ciebie takie emocje ale jeśli Cię to ma tak drażnic to napiszę, że nie jest to jakś duża różnica i być może dla większości w ogóle pomijalna.
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2063

Ostatnio kupiłem EIII zawsze to nowsza karta, UII pewnie niedługo zniknie z rynku. Z tą szybkością bym tak nie przesadzał ale jeśli macie takie doświadczenie i potraficie mierzyć szybkość zwalniania buforu to jestem pod wrażeniem.
                        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          Też to testowałem i dla mnie jest szybciej i to zauważalnie (w RAW-ach, w JPG-ach nie wiem). Nie wiem czemu to wzbudza u Ciebie takie emocje ale jeśli Cię to ma tak drażnic to napiszę, że nie jest to jakś duża różnica i być może dla większości w ogóle pomijalna.
                          jakie emocje? co ma mnie draznic? ze dla ciebie jest roznica a dla mnie nie ma? - spoko nie drazni mnie to, pisz co chcesz ;-) tylko zeby bylo zgodnie z regulaminem
                          zrobilem jakies 12,5K rawow w ciagu 5 dni... co chwila bufor byl zapychany... no i z obu kart schodzilo tak samo moze sa jakies sekundowe roznice - natomiast ja tego nie wyczyulem, moze jestem nieczuly? ;-)... podobnie z przegladaniem zdjec na karcie - rowniez jest dla mnie tak samo... a co do konkretnej kart to wiadomo ze lepiej kupic EIII
                          Instagram

Komentarz

• kaen
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 77

Jac - kręciłeś film? ;-] A mówią, że lustrzankę się nie da <lol>

Co do wyboru karty - z tego co widzę, to dylemat co wybrać jest już nieaktualny :-) Ciężko znaleźć EII - wszedzie mają EIII. Znalezione EII są w cenie EIII - pewnie jakieś niedobitki

kaen

Komentarz

• EchoX
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 171

wlasnie sie przymierzam do zakupu SanDisk EIII i czy mogoby mi ktos powiedziec, jak jest teraz z tymi SanDiskam jezeli chodzi o 'oryginalnosc'??
                              Bo swego czasu bylo mocno slychac o podrobach masowo wystepujacych na allegro.
                              Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
                              Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
                              Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
                              -aż się muszka zgra ze szczerbinką...

www.echoart.pl

Komentarz

Pracuję...