Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mygł byś wyjaśnić o jakie nieścisłości chodzi, ja dopiero zaczynam zabawę w RAW'ach i nie chciał bym od początku czegoś przegapić tu też nauczyć się niepotrzebnych rzeczy.
Po pierwsze raw ma taką samą rozpiętość tonalną jak jpg, bo to rozpiętość matrycy, a nie formatu pliku. Raw jedynie owe 5 EV dzieli na więcej poziomów. Po drugie na moje oko równanie histogramu do lewej, czy do prawej nie daje jeszcze prześwietlenia, ani niedoświetlenia. Dopiero jak histogram dotyka końca skali możemy mówić o utracie szczegułów bądż to w światłach, bądż w cieniach.
Po trzecie z kilku innych publikacji (z moich obserwacji też), że lepiej jednak histogram równać do prawej.
Jako uzupełnienie polecam cykl porad Janusza Body w dziale Tips&Tricks tego forum. Nie tylko z resztą odnośnie rawów. Pozdrawiam
Po pierwsze raw ma taką samą rozpiętość tonalną jak jpg, bo to rozpiętość matrycy, a nie formatu pliku. Raw jedynie owe 5 EV dzieli na więcej poziomów. Po drugie na moje oko równanie histogramu do lewej, czy do prawej nie daje jeszcze prześwietlenia, ani niedoświetlenia. Dopiero jak histogram dotyka końca skali możemy mówić o utracie szczegułów bądż to w światłach, bądż w cieniach.
zgadzam się - bo wynikałoby z tego że zdjecia w pewnych sytuacjach np wieczorne beda zawsze niedoswietlone bo histogram jest bardziej do lewej - to nieprawda; poprostu takie to zdjecie jest
Po trzecie z kilku innych publikacji (z moich obserwacji też), że lepiej jednak histogram równać do prawej.
zgadzam sie ze lepiej równac do prawej czyli do swiatel ale jednoczesnie unikając tzw clippingu (czyli prześwietleń)
Jako uzupełnienie polecam cykl porad Janusza Body w dziale Tips&Tricks tego forum. Nie tylko z resztą odnośnie rawów. Pozdrawiam
też polecam - nie czytałem zadnych poradników odnośnie raw - Janusz mi pokazał co trzeba podstawy jak wołać)
Po pierwsze raw ma taką samą rozpiętość tonalną jak jpg, bo to rozpiętość matrycy, a nie formatu pliku. Raw jedynie owe 5 EV dzieli na więcej poziomów.
Nie tylko. Gdyby tak było, nie dałoby się z prześwietleń, które w JPEG "migają" wydobyć spokojnie szczegółow na poziomie 1EV. Więcej zresztą też, ale wtedy już zaczynają się przekłamania kolorów. Także dodatkowy zakres gdzieś tam na górze jest.
Jak masz przepalony jakiś kanał to szczegóły da się wyciągnąć, bo one tam są (w innych kanałach). Jak przepalisz na wszystkich, to masz białą plamę. Możesz skorygować ekspozycje w rawie, ale plama zrobi się szara, a szczegółów nadal nie będzie. -2 EV w DPP daje 190,190,190, czyli jednokolorową plamę. Gdyby jakiś zakres na górze jeszcze był, to z tego też by się dało coś wykrzesać. Mizerne, ale coś.
Jak masz przepalony jakiś kanał to szczegóły da się wyciągnąć, bo one tam są (w innych kanałach). Jak przepalisz na wszystkich, to masz białą plamę. Możesz skorygować ekspozycje w rawie, ale plama zrobi się szara, a szczegółów nadal nie będzie.
Będą :-P To co piszesz na tyle kłóci się z moją wiedzą nabytą przy pisaniu konwertera RAW , że pokusiłem się o prosty test, który pokazuje, że jest inaczej.
Konkretnie: "biała plama" w JPEG - (255,255,255), zdjęcie prześwietlone o ~12EV --> jakieś szczegóły w RAW. Po południu wrzucę obrazki i wytłumaczenie.
I dorzućmy jakieś 12EV na plus Konkretnie, w tym przypadku zmieniłem czas z 1/6s na 6s, przy niezmienionych pozostałych parametrach. Efekt łatwy do przewidzenia:
... to dużo tego nie ma, nawet nie ma co się rzucać na krzywe. Poza najciemniejszymi partiami oryginału, biel jak po wypraniu w Pollenie 2000.
Weźmy teraz RAW. Wywołałem go UFRAWem (wtyczka do GIMP), dając maksymalną korekcję (3EV) i jeszcze podkręcając krzywe jak tylko się dało. Do tego jeszcze w GIMP krzywymi jeszcze mocniej. Efekt oczywiście z oryginałem miał mało wspólnego ;-) kolory mocno zniekształcone itp. - i w sumie na ekranie nie różnił się wiele od tego białego JPEGa powyżej Jednak po zrobieniu podobnej operacji: zaznaczeniu na czarno wszystkiego, co nie było (255,255,255), okazało się:
Pod obrazkiem link do bezstratnie zapisanego GIFa B/W.
Co do artykułu - doceniam włożoną pracę i mnogość cennych informacji. Jednak jedna, bardzo istotna, umknęła autorowi. Rzecz dotyczy Lightrooma. Niestety w związku z błędami w Camera RAW (w Adobe się do tego przyznali, lecz nie potrafią zaradzić ) - Lightroom oszukuje w kolorach.
Zauważcie, że po wczytaniu rawa do LR po chwili następuje zmiana wyglądu miniaturki. W drugą stronę jest podobnie. Wywołujemy rawa, ustawiamy kolory, nasycenie, i eksportujemy. Jakże inny obrazek otrymujemy w efekcie tej operacji. To nie są te kolory, jakie wywołaliśmy.
Nasz forumowy kolega - Tomek z Mastiffu - wie na ten temat dużo więcej. Mam nadzieję, że dla dobra społeczności podzieli się swoją wiedzą. Do pióra (a raczej klawiatury) Tomaszu
pozdrawiam
Komentarz