PQi: błędy odczytu, czy karta, czy co?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nthx
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 22

PQi: błędy odczytu, czy karta, czy co?

Czesc!

Kilka razy na jakies 1000 fotek mam dziwne bledy w pliku. W zalaczniku jak wygladaja zdjecia.
    Karta PQI 8G, czytnik Hama, soft Lightroom, puszka 40D, robione Raw+jpg.

Czytnik mnie nigdy wczesniej nie zawiodl. Soft rowniez. Puszka i karta nowe.
    Wczesniej uzywalem Sandisk i 300D i nigdy podobnego bledu nie widzialem.
    40D z sandiskami rowniez dzialal dobrze..

Co najdziwniejsze, wszystkie bledne zdjecia, wygladaja w miare tak samo. Tzn, prostakat blednych pixeli jest zawsze w miare w tym samej pozycji. Czyli tak na oko, od srodka-dol, do prawej krawedzi. (przy pionowych zdjeciach analogicznie).

Ktos widzial kiedys cos podobnego?
    Tomasz

• popi
    Początki nałogu
    • 2007
    • 390

tez uzywam PQI 8gb i extreme III, czytnik a4tech. nigdy czegos takiego nie widzialem. to znaczy spotkalem sie z czyms takim gdy skasowalem sobie fotki z karty a potem odzyskiwalem zdjecia programem rescue pro, to wtedy sie takie fotki zdazaly, tak to nie. moze masz jakis wadliwy model PQI
    sigpic

Komentarz

• GhostRider
      Początki nałogu
      • 2008
      • 335

Ja na swojej PQI 4gb miałem podobne "cuda" - na kilku zdjęciach tylko (na szczęście). Poza tym zdarzały się raz na jakiś czas błędne pliki (RAW) nie dające się odczytać (pisało że file corrupted czy coś takiego).
      Kupiłem Sandiska i nie mam problemów.
      Moje zdjęcia na forum
      7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
      http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

Jeżeli błędy pojawiają się zawsze w tym samym miejscu (prawy dolny róg), to tak na zdrowy rozum, nie jest wina karty tylko puszki.
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• czajna
          Początki nałogu
          • 2005
          • 401

Zamieszczone przez GhostRider
          Ja na swojej PQI 4gb miałem podobne "cuda" - na kilku zdjęciach tylko (na szczęście). Poza tym zdarzały się raz na jakiś czas błędne pliki (RAW) nie dające się odczytać (pisało że file corrupted czy coś takiego).
          Kupiłem Sandiska i nie mam problemów.
          Ja mam identyczny problem :/ Napełniłem moje 4gb już kilka razy i sprawa wygląda tak, że na te ok. 500 Rawów, które wchodzą na karte co 70-80 zdjęcie nie da się otworzyć na kompie (file corrupted), czyli ok. 8-10 fotek jest zepsutych a moment stracony. W aparacie wyświetla wszystkie. Sprawdzałem już czytnik, jest ok, 2 lata używałem Extreme III i nigdy nie było takich cyrków. Pertraktuje teraz z serwisem i mówią, że czegoś takiego jeszcze nie mieli.
          Druga sprawa jest taka, że karta PQI 4GB w porównaniu z EIII 2GB dużo dłużej się włącza (czerwona dioda dłużej świeci) nie wspominając o formatowaniu karty przez aparat. Biorę poprawke na wielkość kart ale różnica mz jest za duża. Czy jest to związane z szybkościami?? Wg producentów są podobne.
          Jakby ktoś coś mógł pomóc niech pisze...

Komentarz

• nthx
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 22

Aparat w ekraniku wyswietla chyba jakas miniaturke, ktora jest umieszczona w Raw. Wiec miniaturka moze byc OK, natomiast RAW popsuty.

Mnie rowniez martwi to, ze ciagle ten sam rog.. Ale to ciagle nie wyklucza bledu samej karty.

Dodam, ze robie Raw+Jpg od czasu pierwszego bledu, i JPG zawsze sa OK.

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

Zamieszczone przez czajna
              Pertraktuje teraz z serwisem i mówią, że czegoś takiego jeszcze nie mieli.
              Jesli piszesz o serwisie pqi to kit Ci wciskaja, ktos juz opisywal na forum to ze wymienial na gwarancji karte z takimi bledami. Ostatnio sam kupilem 2 karty pqi 4gb x120 i mam to samo. 3-5 rawow na karte jest nie do odczytania.

Bylem zachwycony do pierwszego przegladniecia rawow, jpg podgladowy jest zawsze ok wiec odrazu to nie wyszlo na jaw. Nigdy wiecej tego badziewia...
              www.kwapisz.org

Komentarz

• ::ART::
                Bywalec
                • 2008
                • 142

Czyli wniosek taki, że dość mocno zachwalane karty PQI mimo, że tańsze, są kiczowate i nie warto sobie nimi głowy zawracać.

Dobrze, że trafiłem na ten wątek bo chciałem właśnie taka kartę kupić, ale teraz już wiem, że tego nie zrobię.

Komentarz

• czajna
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 401

Ja swoją wysłałem i dostane nową w przyszłym tygodniu. Przepstrykam i zobaczymy czy miałem wadliwą karte czy inne też tak mają...

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez czajna
                    Ja swoją wysłałem i dostane nową w przyszłym tygodniu. Przepstrykam i zobaczymy czy miałem wadliwą karte czy inne też tak mają...
                    Tylko jakbyś robił coś dla klienta to też byś mu z takim spokojem mówił "to już druga moja karta pqi, chciałem się przekonać czy będą błędy też na tej bo na pierwszej miałem, ale za to tańsza parę złotych od sandiska była, i traf chciał że błędy były też na tych zdjęciach co robiliśmy, ale pan się nie martwi, poprosimy xsiędza o powtórkę ślubu" ..

To co piszecie jest wystaczającym powodem dla mnie żeby na pewno nigdy nie kupić PQI
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• czajna
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 401

Pewnie niesmak pozostanie... Jak ta też będzie kopsnięta to wtedy będe miał jasne zdanie na temat tych kart... Pożyjemy, zobaczymy...

Komentarz

• OsMax
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 186

Potwierdzam ze na mojej PQI 2 Gb tez wyskakuja syfy ....
                        Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• popi
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 390

ja zachwalalem te karte ze mi sie nic nie wydawalo ale zrobilem test, pstryknalem na tej mojej pqi 8GB foty serią do zapelnienia buforu tak aby uzyskac 500 zdjec, i wyglada u mnie to tak:

na 500 zdjec w JPG 500 zdjęć bez błędów.
                          na 500 zdjęć w RAW 496 poprawnych.

Wnioski proszę sobie samemu wyciągać. Mnie to odpowiada....
                          sigpic

Komentarz

• zanussi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1696

na jednej z kart PQI 4GB dwa razy zdarzyło mi się to samo :-( a ostatnio także mam mały problem ze zczytaniem ostatniej części plików z takiej (mam dwie i nie wiem czy to ta sama) karty. Następne będą już chyba SanDisk
                            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• ::ART::
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 142

Wystarczająco dużo się naczytałem o wadliwych i niepewnych kartach PQI.
                              W porównaniu z cena body 100 parę złotych za 4GB SanDisk'a to nie dużo.
                              Proszę bardziej doświadczonych o namiary na pewny sklep gdzie można na 100% kupić orginalną kartę SanDiska.

Komentarz

Pracuję...