Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przeczytalem wszelkie mozliwe posty jakie znalazlem na forum na ten temat ale niestety te informacje mnie niesatysfakcionuja, dlatego prosze o nieusowanie tego tematu. Dziekuje
Od niedzieli jestem szczesliwym posiadaczem przejsciwki na m42 i jestem bardzo zadowolony z tegu posuiecia. Jakie szkla widac u mnie w stopce wiec nic specjalnego. Za to po zmianie widze drastyczny wzrost jakosci. Problem w tym ze w moim trabancie dosc ciezko jest precyzyjnie ustawic ostrosc w tym malym i ciemnym wizjerku.
I teraz pytanie. Co sie bardziej oplaca kupic. Oczywiscie dodam ze w tej chwili niestac mnie na obydwie opcje naraz - ale z czasem bede darzyl do obydwu.
Wiec co lepiej - matowka czy potwierdzenie - i dla czego??
Teraz mikrorastry są chyba dopracowane? Bo jak w starym Zenicie z przymykaniem przysłony się lekko wciśnie spust i spada ilość światła to robi się niemal czarno na pryzmatach Myślę o obydwu bo lubię tanie i dobre stałki, ale kasy brak ;p
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Matówka od Andee wersja deluxe dość wolno ciemnieje i z tego co zaobserwowałem w 350D którego miałem okazje oglądać to można spokojnie ostrzyć na klin do przysłony nawet 22. Jednak cała matówka jest praktycznie pozbawiona mikrorastrów i można ostrzyć tylko na gładkiej powierzchni i na klin. Natomiast ja miałem w sowim 300D matówkę z klinem i dużym mikrorastrem. Moja matówka ciemniała wraz ze wzrostem wartości przysłony i praktycznie od f8 nie dało sie już ustawić ostrości. Ale wg mnie do przysłony 5.6 lepiej sie sprawdzała niż wersja jasna, ponieważ dzięki mikrorastrom można było bardziej precyzyjnie ustawić ostrość. Moja matówka zaburzała pomiar światło i należało korygować jego wartość zależnie od podpiętego obiektywu ( jego jasności).
Ja polecam na początek zakup Matówki a następnie zakup Dandeliona. Choć tak na dobrą sprawę jedno i drugie się sprawdza. Ja w chwili obecnej korzystam po zmianie puszki tylko z potwierdzenia ostrości i też jest zadowolony. Najlepiej mieć jedno i drugie
EDIT: czy w momencie zmiany matowki nadal podswietlane sa aktywne punkty ostrosci w momencie podlaczenia obiektywu z AF??
Podświetlane są ale ich nie widać W 300D znaczki w których odbija się światło czerwonych ledów są na oryginalnej matówce. Gdy ją wymienisz to nie ma znaczków.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ja używam przejściówki z potwierdzeniem ostrości i jestem zadowolony. Starą przejściówkę (bez potwierdzenia) zamontowałem na stałe w "rybim oku" 16mm, gdzie nie ma raczej problemu z trafieniem ostrości (b.duża GO).
...Wiec co lepiej - matowka czy potwierdzenie - i dla czego??
Mogę na swoim przykładzie powiedzieć, że sama matówka w zupełności rozwiązała wszystkie problemy z ostrością. Mimo że nie posiadam jeszcze soczewki korekcyjnej i w wizjerze mam odrobinę nieostro, to zawsze trafiłem tam gdzie chciałem. Klin można używać to takiego ogólnego ostrzenia, a mikroraster do bardzo dokładnego. Z zalet to np. brak dolnego ograniczenia czułości AF'a. Tam gdzie aparat już nic nie widzi bo jest za ciemno, matówką można spokojnie (zależy jeszcze jak bardzo ciemno :wink: ) ustawić ostrość, wystarczy jakakolwiek linia lub detal. Klin i mikroraster na mojej matówce są dużo jaśniejsze od gładkiej powierzchni. Używanie z nią jasnych obiektywów to po prostu bajka Moja ciemnieje przy f/5,6 a f/4 to jest już granica używalności, trzeba trzymać oko dokładnie w osi optycznej wizjera, inaczej ciemnieje któraś z połówek klina.
edit: aha, jest jeden minus matówki. Gdy pomiędzy aparatem a tym na co chcesz ustawić ostrość jest jakaś przeszkoda, np. firanka, bardzo drobne ogrodzenie czy coś w tym stylu, to jest problem. Trzeba się ratować gładką powierzchnią matówki bo w klinie wszystko jest ostre, tak więc firanka czy co tam jest, przesłania to co jest za nią.
OK, ale chodzi mi o to czy jezeli zaloze normalny obiektyw z AF to jesl aprat zlapie ostrosc (punkt af mam zazwyczja ustawiony na centralnym) to czy mrygnie gdzies w tym obszarze na czerwono?? Bo nie uzywam dźwiękowego BIPa
Najpierw kupiłem matówkę made by Andee i wogóle do mnie nie przemawia. Generalnie mówiąc IMHO rozczarowanie (jeśli ktoś potrzebuje do 350D to sprzedam za bezcen). Następnym zakupem był Dandelion i tu pełen zachwyt. Dobrze wydane pieniądze. Nie ściągam go ze swojego Zeissa. Z mojego własnego doświadczenia mogę z czystym sumieniem polecić tylko i wyłącznie Dandeliona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez crater
OK, ale chodzi mi o to czy jezeli zaloze normalny obiektyw z AF to jesl aprat zlapie ostrosc (punkt af mam zazwyczja ustawiony na centralnym) to czy mrygnie gdzies w tym obszarze na czerwono?? Bo nie uzywam dźwiękowego BIPa
Na czerwono nie mignie, ale mignie na zielono z prawej na dole.
Ostatnio edytowany przez Canclerz; 9642.
Powód: Automerged Doublepost
Mrygnie, ale czy bedzie to widac zalezy od matowki.
Tak czy siak oprocz beepa jest jeszcze kropek w wizjerze I to on wlasnie mryga jak lapiesz ostrosc.
U mnie w 300D przy centralnym punkcie było widać mignięcie na czerwono jak obiektyw złapał ostrość. Generalnie AF działa normalnie i bardzo fajnie widać na klinach jak łapie ostrość.
Komentarz