85mm f1.8 vs 135L f2.0

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • beachcomber
    Początki nałogu
    • 2005
    • 271

85mm f1.8 vs 135L f2.0

witam
    pytanie do osob, ktore uzywaly, badz uzywaja tych obiektywow portretowych - czy roznica w jakosci zdjec jest duza - czy jakos zdjec ze 135L jest znaczaca lepsza od, badz co badz, rewelacyjnej 85 ? przeznaczenie to FF. 85 uzywam na codzien, 135 nigdy nie mialem w reku...
    Ostatnio edytowany przez beachcomber; 2277.
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Looknij do archiwum. Bylo kilka watkow o 135L z czego jeden bardzo duzy pokazujacy jaki oblesny bokeh ma ten obiektyw
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• perqsista
      Początki nałogu
      • 2005
      • 429

Robiłem zdjęcia obydwoma szkłami (mój ef85mm i pożyczony 135L)podczas jednej imprezy. Parafrazując Adamka w EF85mm brakowało mi tych 135mm a używając 135 momentami było za wąsko
      Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to L-ka jest bardziej używalna od pełnej dziury (lepsza ostrość, mniejsze abberacje). Na 135 ze względu na dłuższą ogniskowa i wbrew pozorom bardzo ładny bokeh (wykluczając fotografowanie liści ) obrazy wydają się bardziej plastyczne. Budowa, dokładność AF też IMO na korzyść Lki. (W trudnych warunkach oświetleniowych w 350d z Lką AF był trochę dokładniejszy). Pytanie z jakim body będziesz używał obiektywu - do FF brałbym bez zastanowienia 135L. Do cropa jak dla mnie w większości przypadków ze 135L jest za wąsko.
      www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

I znow rodzi sie pytanie:
        czy lepiej miec 2000pln w kieszeni czy nie

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Zamieszczone przez Pikczer
          I znow rodzi sie pytanie:
          czy lepiej miec 2000pln w kieszeni czy nie
          Lepiej dołożyć, miałem 85/1.8 pod cropem prawie 1,5 roku na pewno jest to świetny obiektyw, sam byłem z niego szalenie zadowolony jednak 135 to inna klasa, budowa, af, ostrosc klasa sama w sobie ja absolutnie nie żałuje wydanej kasy na 135/2.

Pzdr.

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Różnica w cenie nie rekompensuje różnicy w jakości. 85 1.8 czy 100 2.0 są ostre , szybkie i niewielkich rozmiarów. Jedyną ich wadą są aberracje, zwłąszcza na pełnej dziurze. Ale tez nie przesadne. 135 L nie aberruje i ma przez to bardziej kontrastowe kolory bez niebieskiego zafarbu. 85 i 100 dają bardziej chłodny odcień. 100 2.0 z FF chodziło u mnie jak złoto. teraz mam 135 L ale nie zastanawiam się, czy jest tylko trochę zy dużo lepszy No i zawsze moge podpiąć TC 2x który zwieksza mi rurkę do 270mm a jakość jest nadal OK.
            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

moje doświadczenia a 85/1.8 były dobre, ale do 135L nie ma porównania. Jakość obrazu i kolory są lepsze z Lki. A czy warte ceny? odwieczne pytanie. Jak nie masz to nie warte, jak masz to warte.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Wini
                Początki nałogu
                • 2005
                • 460

Zamieszczone przez McKane
                Looknij do archiwum. Bylo kilka watkow o 135L z czego jeden bardzo duzy pokazujacy jaki oblesny bokeh ma ten obiektyw
                Uhum
                http://canon-board.info/showpost.php...26&postcount=2

Mam te dwa do FF.
                Ciężko porównać, bo troszkę inne przeznaczenie
                Niewątpliwie 135 bardziej kontrastowy, szybszy AF.
                Wini

Komentarz

• Jacek S. 2
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 42

85 f/1,8 - dużo gorszy do portretu od 135 f/2 L ??

Witam. Mam pytanie ak jak w temacie, pozatym czy 135L ma naprawde taki beznadziejny bokeh w plenerze??
                  30 + BG-E2, EOS + Drive Booster + Canon 70-200 f/2,8 , Canon 85 f/1,8, Canon 18-55 f/3,5-5,6 II, Canon 50 f/1,8 II, Sigma 17-70 f/2,8-4,5, Extender 2x, Zenitar 16mm Fisheye, 2x Helios M
                  , 580EX, Velbon 540CX, Rainox 250 DCR, troche kart, teł, cdn..

Komentarz

• Wini
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 460

Zamieszczone przez Jacek S. 2
                    czy 135L ma naprawde taki beznadziejny bokeh w plenerze??
                    Ktoś coś pisał takiego, ale wychodziło, że może mieć, a nie ze ma
                    Wini

Komentarz

• Jacek S. 2
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 42

Ale jak może mieć?? To ma czy nie, nie można być w połowie w ciąży a troche nie.. ???
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      W czym jest lepszy OPTYCZNIE 135L od 85 ??
                      Ostatnio edytowany przez Jacek S. 2; 8744. Powód: Automerged Doublepost
                      30 + BG-E2, EOS + Drive Booster + Canon 70-200 f/2,8 , Canon 85 f/1,8, Canon 18-55 f/3,5-5,6 II, Canon 50 f/1,8 II, Sigma 17-70 f/2,8-4,5, Extender 2x, Zenitar 16mm Fisheye, 2x Helios M

Komentarz

• Wini
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 460

Zamieszczone przez Jacek S. 2
                        Ale jak może mieć?? To ma czy nie, nie można być w połowie w ciąży a troche nie.. ???
                        W czym jest lepszy OPTYCZNIE 135L od 85 ??
                        Może mieć - w zależności od warunków panujących w bliższych i dalszych strefach rozmycia tła, kontrastów i świateł w tych strefach itd, itp...
                        Nallepiej zobaczyć na www.pbase.com i wyrobić sobie opinię, tym bardziej, że to co dla jednego jest piękne dla drugiego niekoniecznie.
                        Co do 85/1.8 i 135/2 - używam ich do tak różnych spraw, że ciężko mi o porównanie.
                        Wini

Komentarz

• Jacek S. 2
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 42

Wini, a masz może jakieś swoje sample z 85/1,8?? Z góry dzięki..
                          Hmm może ewentualnie na maila mi wyślesz??
                          Hmm może ewentualnie na maila mi wyślesz??
                          Ostatnio edytowany przez Jacek S. 2; 8744. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

Zamieszczone przez Cichy
                            Różnica w cenie nie rekompensuje różnicy w jakości. 85 1.8 czy 100 2.0 są ostre , szybkie i niewielkich rozmiarów. Jedyną ich wadą są aberracje, zwłąszcza na pełnej dziurze. Ale tez nie przesadne. 135 L nie aberruje i ma przez to bardziej kontrastowe kolory bez niebieskiego zafarbu. 85 i 100 dają bardziej chłodny odcień. 100 2.0 z FF chodziło u mnie jak złoto. teraz mam 135 L ale nie zastanawiam się, czy jest tylko trochę zy dużo lepszy No i zawsze moge podpiąć TC 2x który zwieksza mi rurkę do 270mm a jakość jest nadal OK.
                            Jest dokładnie tak jak Cichy mówi. Jedyny problem to aberacja na pełnej dziurze, ale tylko w bardzo kontrastowych warunkach. Jeśli chodzi o wybór, to kieruj się tym, która ogniskowa Ci bardziej pasuje, a nie porównaniami obiektywów. W przypadku 85/1.8 i 135L te różnice w praktyce będą marginalne. Miałem już wszystkie możliwe portretówki Canona i najbardziej polubiłem 85/1.8, ale nie dlatego, że jest lepszy od 135L, ale dlatego, że to "moja" ogniskowa do portretu.
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Magus
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 110

Zobacz test

częścią testu jest test boke

Klucz od testu

Generalnie co raz bardziej podoba mi się 135L i ma doskonały boke.

produces wonderfully diffuse, out-of-focus backgrounds.
                              Z pbase - kto mi powie, że to brzydki boke - f2,2

Ostatnio edytowany przez Magus; 9730.
                              Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
                              Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

Pracuję...