Kenko czy Canon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • filip71
    Początki nałogu
    • 2004
    • 250

Kenko czy Canon

Który byście polecili:

http://www.pstryk.com.pl/opis/1481 lub

Bądź co bądź róznica cenie 400zł (w porównaniu do cen u TIP-a)
    Telekonwenter podpięty byłby do Canon 70-200 f/2,8.

Co do Canona to widziałem sample ale o Kenko nic nie wiem.

[ Dodano: 07-10-2004 ]
    Aha;

Przy Kenko u Pstryka zaniepokoił mnie poniższy tekst:

"UWAGA! Producenci aparatów nie zalecają stosowania konwerterów firm niezależnych. Nie gwarantujemy poprawnego działania telekonwerterów Kenko ze wszystkimi modelami aparatów i obiektywów. Nie ponosimy odpowiedzialności za niewłaściwy dobór konwertera ani za ewentualne uszkodzenia wynikłe z jego stosowania. "

Co o tym sądzicie.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

A czemu akurat Kenko, a nie np. Sigma? U pstryka ledwie stowke drozsza, a z 70-200/2.8 wg tabeli zgodnosci dziala w 100% :-)

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Jak juz wywalic tyle forsy w telekonwerter to lepiej w cos co dziala na pewno. Czyli wlasnie albo Sigma albo Canon.

Komentarz

• filip71
        Początki nałogu
        • 2004
        • 250

dzięki :-)

[ Dodano: 08-10-2004 ]
        czy warto dopłacić 300zł do Canona czy Sigma jest OK.
        Ma ktoś doświadczenia?
        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Nie mam na jeszcze DSLR (jedzie ) ani nigdy nie stosowałem konwerterów, ale obiło mi się o uszy coś, co może warto sprawdzić.

Otórz przeczytałem wielokrotnie w przypadku recenzji 300D i 10D (20D podobno ma tak samo) że z konwerterami 2x nie działa AF. Wg opisów nic nie wskazywało, że zależy to od obiektywu a jedynie aparatu (np. z MK2 działa OK) - takie ograniczenie Canona dla nieprofesjonalnych aparatów. Lepiej sprawdzić niż później żałować.
          pozdrawiam
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez Kubaman
            Nie mam na jeszcze DSLR (jedzie ) ani nigdy nie stosowałem konwerterów, ale obiło mi się o uszy coś, co może warto sprawdzić.

Otórz przeczytałem wielokrotnie w przypadku recenzji 300D i 10D (20D podobno ma tak samo) że z konwerterami 2x nie działa AF. Wg opisów nic nie wskazywało, że zależy to od obiektywu a jedynie aparatu (np. z MK2 działa OK) - takie ograniczenie Canona dla nieprofesjonalnych aparatów. Lepiej sprawdzić niż później żałować.
            pozdrawiam
            Spokojnie - AF nie działa gdy podłączony zestaw będzie ciemniejszy niż f5.6 - jak podłączysz do obiektywu o świetle 2.8 to powinien działać z każdym. Po drugie telekonwertery Canona można podłączyć tylko do niektórych obiektywów i trzeba o tym pamiętać, po trzecie Kenko ma lata praktyki w produkcji takich wynalazków (telekonwertery i pierścienie pośrednie) a po czwarte polecam Canona
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

No i dzięki Krzychu, przynajmniej się czegoś nauczyłem

Dla zainteresowanego oznacza to jednak, że konwerter będzie miał AF tylko przy części szkieł.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Rudi
                Bywalec
                • 2004
                • 241

Dla zainteresowanego oznacza to jednak, że konwerter będzie miał AF tylko przy części szkieł.
                Tak i na dodatek w przypadku szkieł Canona będzie działał z obiektywami powyżej 135mm i niektórymi zoomami (o ile dobrze pamiętam "L- zommy")

Komentarz

• timmy

Ze swojej strony polece Kenko. Sam uzywam. Ale tylko i wylacznie PRO 300. W przypadku Twojego obiektywu nie bedzie zadnego problemu zarowno z 2.0x jak i 1.4x - autofocus bedzie dzialal bez problemu, aczkolwiek nie z pelnym speedem. Canon jest drozszy jednak wielu profesjonalistow uzywa Kenko - nie maja one limitow jezeli chodzi o wspolprace z konkretnymi obiektywami. Co do kwestii 2.0x czy 1.4x przy Twojej f2.8 mozesz smialo brac 2.0x aczkolwiek jezeli nie jest priorytetem max ogniskowa to jednak jakosciowo lepiej bedzie pracowal 1.4x. Pozdrawiam.

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 995

Zamieszczone przez Vitez
                    Jak juz wywalic tyle forsy w telekonwerter to lepiej w cos co dziala na pewno. Czyli wlasnie albo Sigma albo Canon.
                    A niby dlaczego w takim razie nie rozwazac zakupu Kenko? Akurat Teleplus PRO 300 sa calkiem niezlej jakosci i nie sadze zeby sprawialy problemy.

Sam uzywam Kenko PRO 300 1.4x z EF 200mm f/2.8 i musze powiedziec ze spisuje sie swietnie. Oprocz max. przeslony f/4 i lekkiej straty ostrosci w rogach nie ma wiekszych roznic. AF jest tak samo szybki jak bez TC. Canon 1.4x TC daje lepsza ostrosc w rogach no i jest szczelny (gumowe o-ringi). Poza tym bez wiekszych roznic.

Podejrzewam ze przy TC 2x jest podobnie.

Jeszcze jedna rzecz - wole Kenko bo nie ma ograniczen jak Canon. Dziala z obiektywami od 50mm (Canon od 100mm, +zoomy od 70mm), i ma cofnieta soczewke przez co daje sie go podpiac do wiekszej ilosci obiektywow. No i $100 roznicy.
                    djtermoz@pbase

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez djtermoz
                      Zamieszczone przez Vitez
                      A niby dlaczego w takim razie nie rozwazac zakupu Kenko?
                      A niby dlatego ze wtedy kiedy pisalem te slowa (8 pazdziernika), ktore cytujesz nie mialem pojecia ze istnieje cos takiego jak ten telekonwerter Kenko .
                      Gratuluje odgrzebywania watkow :P

Komentarz

• djtermoz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 995

Zamieszczone przez Vitez
                        Gratuluje odgrzebywania watkow :P
                        He, he... no tak - nie spojrzalem na daty. To jednak nie ja odgrzebalem watek tylko timmy. W kazdym razie rzeczywiscie mamy watek-zombie.
                        djtermoz@pbase

Komentarz

• filip71
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 250

Dzięki;

"Trochę" czekania i znalazł sie wreszcie uzytkownik KENKO. Chyba w niego wejdę gdyż różnica w kasie jest spora.

Komentarz

• Nemeo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1757

TC - Canon v Kenko - Który lepszy ?

Wiem że Kenko zarówno TCx1.4, jak i TCx2 są niezłe, ale jak wyglądają w porównaniu z Canonami ?
                            Czy ktoś robił jakieś porównanie ?
                            Chętnie zapoznam się z wnioskami.

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Komentarz

Pracuję...