jak poznać tajniki Photoshop'a ???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

jak poznać tajniki Photoshop'a ???

tak jak w temacie, czy znacie jakieś linki do konkretnych stron opisujących tajniki obróbki w PS itp
    mój pierwszy dSLR dopiero do mnie jedzie , i nie mam żadnych doświadczeń w obróbce zdjęć z aparatu, choć samego PS nieco liznąłem.

dzięki
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Spontan
    Bywalec
    • 2004
    • 182

A jaki to ten dSLR ?

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

20d
      ale niestety nawet to nie zrobi za mnie zdjęcia (a tak właściwie to na całe szczęście )

dostałeś odpowiedź, a czy ja dostanę ? :wink:
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Re: jak poznać tajniki Photoshop'a ???

Zamieszczone przez Kubaman
        tak jak w temacie, czy znacie jakieś linki do konkretnych stron opisujących tajniki obróbki w PS itp
        mój pierwszy dSLR dopiero do mnie jedzie , i nie mam żadnych doświadczeń w obróbce zdjęć z aparatu, choć samego PS nieco liznąłem.

dzięki
        "Fotografia Cyfrowa - Edycja Zdjęć" Scott Kelby, Wydawnictwo Helion, 69,90 zl.
        to biblia dla każdego, napisana na podstawie PS CS

w dalszej kolejności np.: http://www.graffik.pl/

ale najpierw przeczytaj książkę
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• Spontan
          Bywalec
          • 2004
          • 182

Ja sie nie uczyłem PS'a żadnym poradnikiem ;-) Poprostu metodą prób i błędów, więc poradnika żadnego nie polece :P :P

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez Spontan
            Ja sie nie uczyłem PS'a żadnym poradnikiem ;-) Poprostu metodą prób i błędów, więc poradnika żadnego nie polece :P :P
            zazwyczaj też tak robię, a własciwie robiłem, ale moim zdaniem PS jest na to zbyt rozbudowany
            w tej chwili czas jest dla mnie zbyt cenny by go na to "marnować"
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

dzięki Tytus,

jeśli chodzi o ścisłość, to poszukuję jakiś fajnych stron w necie, czytanie kiepsko mi idzie :wink:

co do nauki - ja też wszystkich programów uczyłem się samodzielnie, problem polega tylko na tym, że chcę robić fajne zdjęcia i mieć możliwość ich poprawnej obróbki od razu, a nie po roku nauki na błędach. przynajmniej pewne pojęcia i zasady chciałbym zebrać od doświadczonych cyfromaniaków

więc? zna ktoś jeszcze jakieś fajne miejsca w sieci
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• wariat

Gógel zna ... ja zwykle wpisuje "photoshop tutorial", albo jak mam jakis problem z czyms konkretnym to "konkretny problem photoshop" ... dziala i odpowiada szybciej niz jakiekolwiek forum ;-)

BTW Dzien dobry wszystkim ;-)

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Kubaman
                  dzięki Tytus,

jeśli chodzi o ścisłość, to poszukuję jakiś fajnych stron w necie, czytanie kiepsko mi idzie :wink:

co do nauki - ja też wszystkich programów uczyłem się samodzielnie, problem polega tylko na tym, że chcę robić fajne zdjęcia i mieć możliwość ich poprawnej obróbki od razu, a nie po roku nauki na błędach. przynajmniej pewne pojęcia i zasady chciałbym zebrać od doświadczonych cyfromaniaków

więc? zna ktoś jeszcze jakieś fajne miejsca w sieci
                  powiem tak, szukałem długo i nie znalazłem

w sieci sa samouczki a właściwie tutoriale bardzo wybiórcze i poświęcone konkretnym zadaniom

w tej książce natomiast znajdziesz od A do Z przewodnik co zrobić w każdej sytuacji ze zdjęciem po wciśnięciu guzika migawki

kup lepiej książkę, strony www też trzeba czytać, a to co jest tam napisane z tą książka równać się nie może
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• TomaszQ
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 127

Zgadzam sie z Tytusem.
                    PS to dość skomplikowane narzędzie i dokąd nie pozna sie jego, dość pokrętnej na pierwszy rzut oka filozofii to kozystanie z netowych tutoriali jest bez sensu.
                    Podstaw nauczysz się z książki potem sam zobaczysz.

Komentarz

• maku
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 563

Jest wiele książek i stron www na temat PS. Ale faktycznie ta którą polecił Tytus jest na początek zdecydowanie najlepsza. Jest to chyba najbardziej przystępna publikacja tego typu jaką spotkałem. W dalszej kolejności możesz szukać takich rzeczy jak biblie itd. są zanacznie szersze ale też trudno znaleźć w nich konkretne rozwiązanie na konkretny problem.A Kelby właśnie w ten sposób napisał tą książkę: problem-rozwiązanie.

Komentarz

• Przemek Białek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

Zamieszczone przez maku
                        Jest wiele książek i stron www na temat PS. Ale faktycznie ta którą polecił Tytus jest na początek zdecydowanie najlepsza. Jest to chyba najbardziej przystępna publikacja tego typu jaką spotkałem. W dalszej kolejności możesz szukać takich rzeczy jak biblie itd. są zanacznie szersze ale też trudno znaleźć w nich konkretne rozwiązanie na konkretny problem.A Kelby właśnie w ten sposób napisał tą książkę: problem-rozwiązanie.
                        w pewnym sensie napewno! ale najwazniejsza rzecza jest poznanie szopa w jego podstawach co w rezultacie pozwala na poprawianie swoich zdjec, i to w zaleznosci co sie chce osiagnac!

bo jesli takie cos to trzeba troche pogluwkowac;

dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                        "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Algier
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 234

Polecam tak jak Tytus: "Fotografia Cyfrowa - Edycja Zdjęć" Scott Kelby, Helion
                          Książka jest rewelacyjna.
                          M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
                          20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
                          580EXII​
                          055XPROB | 488rc2

Komentarz

• Przemek Białek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

Zamieszczone przez Algier
                            Polecam tak jak Tytus: "Fotografia Cyfrowa - Edycja Zdjęć" Scott Kelby, Helion
                            Książka jest rewelacyjna.
                            dla poczatkujacych!
                            dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Baldi
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 53

Oczywiście publikacji jest od zarąbania
                              Zarówno tych internetowych jak i papierowych,
                              Z papierowych to proponuję Biblie Photoshopa 7/7CE ... nie wiem czy już jest Biblia dla CS-a ... ?
                              Jeśli chodzi o internet to przytoczony wcześniej Graffik.pl jak najbardziej,
                              ale znaczie więcej znajdziesz w serwisie (a szczególnie na forum):
                              www.photoshop.pl
                              Na forum oprócz wielu rozwiązań konkretnych problemów znajdziesz wątki z setkami linków do różnych tutków (tutoriali ) i porad. POLECAM zaprzyjaźnienie się z tym forum
                              Pozdrawiam
                              Baldi

Komentarz

Pracuję...