Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 285

Wątek: Stworzenie periodyku wydawanego przez CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

W dyskusji o legitymacji fotoreporterskiej pojawił się pomysł żeby stworzyć stowarzyszenie które miałoby możliwość wydawania gazetki np. w formie pdf co w późniejszym czasie mogłoby doprowadzić do wydawania takich legitek. Dalej sami rozumiecie. Ale głównym celem założenia stowarzyszenia mogłoby się stać właśnie wydawnie gazetki.
    Problemem jest to aby zebrać grupę ludzi która zna się na DTP, zna problem od strony prawnej i miałaby ochotę poświęcić swój czas na tworzenie czegoś takiego. Sam bardzo chciałbym żeby coś takiego powstało. Diodak prawdopodobnie też chciałby wziąć udział w czymś takim. Sam niemogę nic.
    Nie znam się na prawie, nie znam się na DTP, nie robię dobrych zdjęć - ale wiem że na tym forum są osoby które mogą naprawdę wiele w takich sprawach. Razem mogliby stworzyć periodyk wydawany przez CB. Mogłyby tam być Tips&Tricks, informacje o wygranych Battle'ach,info o plenerach,relacje z imprez itp.
    Gdybyście mieli jakieś propozycje a najlepiej chęć wniesienia jakiejś pracy do tego projektu - wpisujcię się proszę.
    Wyszło z IDkami, wyszło ze smyczami - dlaczego miałoby teraz nie wyjść?
    Wpisujcie pomysły...

Concigliere zaoferował pomoc prawną - czyli jakby co mamy 2 podpisy na statucie - potrzeba 15. 3 to byłby Diodak, mam nadzieję Jac to byłoby 4...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa / sosnowiec / gliwice

Domyślnie

mogę zaoferować swoją pomoc od strony DTP. znam też kilka tanich i dobrych drukarni wiec w razie druku myślę, że też mogłbym pomóc.

a.
    cood [czyt. kud]
    http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
    przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
    moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie to że chcę Was zniechęcać...
    Pomyślcie o jednym. Czy chcecie wydawac coś co jest fajne, czy chcecie wydawać coś aby miec legitki?

Jeśli to pierwsze - będe Wam z boczku chętnie kibicował.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

to pierwsze - mnie legitka absolutnie nie jest do niczego potrzebna.
    dlatego założyłem nowy wątek.na Cb jest wystarczająco dużo ludzi, którzy wiedzą dużo i potrafią dużo - możnaby tą wiedzę i sztukę usystematyzować i prezentować w publikacji, spotykać się itd.
    przecież to jest sama radość tworzenie czegoś takiego i prezentowanie tego innym.
    czy gdyby chodziło o stworzenie czegoś fajnego mógłbyś nam pomagać?

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    Problemem jest to aby zebrać grupę ludzi która zna się na DTP...
    zakładam, że nie będziemy kupować do tego celu takich kombajnów jak Adobe InDesign czy QuarkXPress, więc możemy się posiłkować oprogramowaniem OpenSource - na potrzeby DTP można skorzystać np.: ze Scribusa.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

chodziłoby na początku o tworzenie w pdf'ie...
    bo mało kto ma hajs na druk itp.
    ale fajnie że są chętni.
    proszę pisać do mnie na gg:1061926
    dzięki za odzew!

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Pomyślcie o jednym. Czy chcecie wydawac coś co jest fajne, czy chcecie wydawać coś aby miec legitki?
    Zapytałbym również, czy to nie będzie czasem tak, że jak słomiany zapał opadnie, to skończy się czas życia wydawnictwa. Żeby to miało sens, to musi trwać... a żeby mogło trwać -potrzebni są ludzie.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

właśnie wysyłam PW i spisuję kontakty do ludzi którzy mogliby coś pisać co wydanie.
    Słomiany zapał to problem.
    Ludzie nie wierzą że można coś stworzyć.
    Ale dlatego piszę ten wątek i próbuję zebrać ludzi a przynajmniej z nimi pogadać żeby można było naprawdę stworzyć periodyk.
    Początki są trudne ale jeśli na początku się nie zaweźmiemy to nic z tego nie będzie...
    Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 25-06-2006 o 18:12

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Do składu periodyku wystarczy macintoshowy Pages... nie trzeba od razu Quarka czy Indesign'a - a każdy Mac defaultowo drukuje do PDF-a.
    Dobrze napisał(a) Giraff(a) - aby periodyk przeżył potrzebni są ludzie, którzy napiszą, zrobią fotki, złożą... ;-)
    Myślę że można zacząć od kwartalnika... jeśli taki byłby interwał wydawnictwa to mogę się podjąć składu...
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Concigliere
    Guest

Domyślnie Do czego stowarzyszenie?

Do rozmaitych celów: ułatwia np. spotkania, zloty, warsztaty itp. Jest partnerem dla właścicieli knajp, ośrodków wypoczynkowych. Może być podmiotem zarządzającym prawami autorskimi, składać wnioski, zapytania publiczne i tak dalej. Pod warunkiem, oczywiście, że Forumowicze odczuwają potrzebę tego rodzaju rozszerzenia własnej aktywności. Takie stowarzyszenie może organizować warsztaty fotograficzne, zapraszać znanych magików branżowych, ułatwiać edukację i promować ten rodzaj dewiacji. Rozmawiałem ostatnio z kolegą nt. warsztatów: sam bym swoje córki posłał by się czegoś o fotografii nauczyły, nie idąc od razu na takie studia. Owszem, założenie stowarzyszenia i wydawnictwa wymaga pewnego wysiłku organizacyjnego, ale może się opłacić. Zwłaszcza najmłodszym Kolegom, którzy nie są jeszcze zawaleni obowiązkami zawodowymi. I nie o legitymację chyba tu chodzi. Ja mam legitymację "NCz!" już od 1998 roku i korzystałem z niej może ze 3 razy. Przydaje się w miejscach "na zakazie": położona na desce rozdzielczej na ogół odstrasza blokadziarzy. Jasne, że to lipa, ale działa. Jak do tej pory. Tego typu przedsięwzięcie może ich wypromować u powaznych pracodawców, bo wykażą się nie tylko talentem ale i przedsiębiorczością. Poza tym to zawsze jekieś doświadczenie.

Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów