Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kheyyy...
Pierwszy post - więc serdecznie vitam użytkowników Canona.
Czytam Wasze forum już od jakiegoś czasu i postanowiłem zalogować się, by od czasu do czasu po uczestniczyć w Waszych dyskusjach, czasami sprostować pewne wątpliwości tyczące systemu który użytkuję.
Dla ścisłości - nie zamierzam się przesiadać. Raz: za duży sentyment, dwa: za dużo zgromadzonego szkła, trzy: lubię produkty niszowe
Szkla sa fajne, ale nie ma sie czym podniecac. Dostepnosc ich jest troche wieksza niz dostepnosc Maybacha , wiec coz nam po nich. Szczegolnie podoba mi sie ten 43mm, bo przekatna klatki 24x36 to wlasnie 43mm, a nie 50mm.
A jesli jest ktos kto system Pentaxa ma w malym paluszku to moze wyluszcze moj problem z Pentaxami. Mialem 2 Pentaxy ME Super. Piekne malutkie cacuszko. Mniejsze od tak cenionej Yashici GSN, tylko ze ta Yashica to dalmierzowka, a Pentax to lustrzanka i ma wymienne obiektywy he, he. Jeden mial SMC Pentax-M1.7/50-uznawany za najlepszy standard, a drugi Takumara1.8/55.
1) Nigdy nie moglem utrzymac w reku ME Super na czasach ponizej 1/30. Dostawalem poruszone zdjecia. On strasznie kalpie migawka o pionowym przebiegu i lustrem. Podobny problem mialem z Canonem AL-1 mimo poziomego przebiegu migawki. Natomiast A-1, F-1, F-1New chodza idealnie.
2) Oba obiektywy zblendowane dawaly akceptowalny obraz, ale na pelnej dziurze byly po prostu nieostre. Czy ja mialem jakies trefne egzemplarze ?
Pytam, bo niedawno trafilem okazyjnie ME Super i 1.7/50 M i nie wiem czy dac temu aparacikowi trzecia szanse czy do lamusa.
Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
inne sprzety
...to moze wyluszcze moj problem z Pentaxami.
1) Nigdy nie moglem utrzymac w reku ME Super na czasach ponizej 1/30.
Używałem ME Super od roku 1985 aż do 2000. Nigdy nie miałem takiego problemu i wszystkie zdjęcia z obiektywem standardowym były wystarczająco nieporuszone przy długich czasach.
Zamieszczone przez Canonek
2) Oba obiektywy zblendowane dawaly akceptowalny obraz, ale na pelnej dziurze byly po prostu nieostre. Czy ja mialem jakies trefne egzemplarze ?
IMHO one takie są, czyli krótko mówiąc do rewelacji to im daleko.
Canonek - z całym szacunkiem, ale ME Super charakteryzują się tym, że mają wytłumione lustro i m.in. poprzez to oferują nieporównywalną kulturę pracy. Nie jest to tylko i wyłącznie zdanie osób mających system Pentaksa, lecz praktycznie każdej osoby, która zetkneła sięz tą puszką.
Szkłą Limited są częściowo dostępne chociażby poprzez Pstryk'a, lub przedstawiciela na Polskę - Apollo. Chociaż w przypadku tej firmy trudno mówić o przedstawicielstwie...
Pisać o standardach Pentaksa, że daleko im do rewelacji, to jednak mała profanacja. Nie wiem, jak w Canonie, ale rzeczywiście przy pełnej dziurze dają obraz lekko rozmyty. Ale wystarczy lekko je przymknąć, by pokazały swoją klasę. Oprócz 50/2 Pentax nie zrobił nawet przeciętnej "50". Wszystkie są uznane za świetne szkła, co zresztą potwierdzają dowolne wybrane testy.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
ME Super charakteryzują się tym, że mają wytłumione lustro i m.in. poprzez to oferują nieporównywalną kulturę pracy.
Wszystkie lustrzanki manualne z od lat 70 tych poczynajac (no dobra, zapomnijcie o Zenitach :smile: ) maja wytlumione lustro. Np Praktica VLC2 rozni sie od VLC3 glownie sposobem wytlumienia lustra. VLC2 ma taka ruchoma ramke, VLC3 uklad sprezynek. Najlepiej wytlumiona lustrzanka jaka focilem jest Contax 167MT. Ale Canon A-1 podskakuje sam z siebie znacznie mniej niz Pentax ME Super. Nie chodzi mi o wykazanie wyzszosci Canona nad Pentaxem, tylko o poszerzenie swojej wiedzy o Pentaxach, bo A-1 i F-1 New juz mam, ale chcialbym aparacik "kieszonkowy". Poniewaz brzydze sie plastikem i slowem, za przeproszeniem - matryca i upatrzylem sobie wlasnie Pentaxa ME Super.
Juz wiem, ze jesli Wam sie nie trzasl, tzn ze moge jeszcze raz przymierzyc sie do tego aparaciku.
A jaki standard byscie do niego polecali ?
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Szkłą Limited są częściowo dostępne chociażby poprzez Pstryk'a, lub przedstawiciela na Polskę - Apollo.
OK. Zwracam honor, szkoda tylko, ze nie da sie ich kupic na warszawskiej gieldzie foto.
inne sprzety
Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!
Pentax o kilka dziesiątek jest lepszy. Ale czy to ma znaczenie i ktokolwiek będzie w stanie dostrzec tak na prawdę różnice? Nie sądzę. Podejrzewam, że wg. innych tresterów wynik może być odwrotny. Przy tej jakości szkieł tylko onaniści mogą dostrzegać jakąkolwiek różnice
OKO - automatycznie porównałem do mojej 50/1.4
Co w żaden sposób nie zmienia wymowy - kto to zauważy?
No to jak już tak drobimy po jednej dziesiątce, porównaj ze stareńkim Canonem FD 50 mm f/1.8. Chyba ma jeszcze lepsze notowania, ale pal je licho - jak on jest wykonany Tylko metal i szkło, i to żadna tam eLka, zwykły standard. Tak się kiedyś robiło; obecnie kosztowałby on zapewne ponad $1000...
jak on jest wykonany Tylko metal i szkło, i to żadna tam eLka, zwykły standard.
He hehe - to u Was tak samo?
Pierwsze szkła Pentaksa - seria "K" - nie ma sobie równych pod względem jakości odwzorowania. Późniejsze serie: "M", "A", "F", "FA" stopniowo traciły na jakości. To się chyba nazywa postęp i to o tym wspominał Kopernik w swej teorii o gorszym pieniądzu
Nie wiem, jak w Canonie, ale Pentax daje tę możliwość, że WSZYSTKIE obiektywy wyprodukowane na bagnet Pentaksa (nawet te 30 letnie) można zamontować w nowych korpusach i mieć zarówno potwierdzenie ostrości jak i pomiar światła (tak jak i ze szkłami M42). A ceny starych szkieł w komisach, czy chociażby na Allegro jest śmieszna.
To się chyba nazywa postęp i to o tym wspominał Kopernik w swej teorii o gorszym pieniądzu
Dokładnie
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Nie wiem, jak w Canonie, ale Pentax daje tę możliwość, że WSZYSTKIE obiektywy wyprodukowane na bagnet Pentaksa (nawet te 30 letnie) można zamontować w nowych korpusach i mieć zarówno potwierdzenie ostrości jak i pomiar światła (tak jak i ze szkłami M42).
Niestety w Canonie tak dobrze nie jest. Powiedziałbym nawet, że jest bardzo źle pod tym względem.
Jeśli chodzi o Pentaxa, to ośmielę się zaryzykować twierdzenie, że to jedyna zaleta :wink: bo nie bardzo jest do czego te tanie szkła podłączać - vide fuzja z Samsungiem; oby tylko Pentaxowi na zdrowie wyszła.
że to jedyna zaleta bo nie bardzo jest do czego te tanie szkła podłączać
Zaczekajmy do jesieni
A tymczasem - akurat ja focę analogami, a amatorowi cyfrówki w zupełności wystrcza Ist DS. Prawdę powiedziawszy - Czy różnica między 350D a 370D będzie tak poważna, by się przesiadać? Czy ewentualny użytkownik będzie tego POTRZEBOWAŁ rzeczywiście, czy tylko odczuje potrzebę przesiadki ze względu na marketingowy bełkot?
Canon posiada w ofercie sporo korpusów. Ale czy wynika to z potrzeby rynku, czy też wymuszają to spece od zdobywania tegoż rynku? Mam ponad 10 letni korpus. I jak już pisałem, wolałbym tylną ściankę do niego, niż nową puszkę. Ja tam wolę energię "marnować" na focenie niż ekscytowanie się nowym sprzętem.
A sam stary DS?
Cóż, życzę wszystkim takiego wizjera (lepszy niż w Minolcie D7D), dokładności naświetleń, balansu bieli i solidności wykonania w tym segmencie.
Wszystko co dzieje sie na rynku od 15 lat nie wynika z potrzeby rynku tylko wymuszają to spece od zdobywania tegoż rynku. Bo jak inaczej nazwac zwiekszenie ilosci pol matrycy do 47, podczas gdy aparatem z pomiarem centralnie wzonym tez da sie spokojnie robic zdjecia. Aparaty sa coraz bardziej plastikowe, zawodne i maja wytrzymac ok. 15 lat. Pozniej musisz kupic nastepny.
inne sprzety
Komentarz