Obiektyw: duży zakres, jakość nie gorsza od kita

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Obiektyw: duży zakres, jakość nie gorsza od kita

No własnie. Szukam obiektywu o dużym zakresie ogniskowych, koniecznie od 18 do co najmniej 125. Światło 4-5.6 może być. Jakośc nie gorsza od kita.
    Znalazłem dwie sigmy: 18-200mm f/3.5-6.3 DC i 18-125/3.5-5.6 DC. Ktoś cos o nich wie? Gdzie mogę znaleźć sample z tych obiektywów?
    Na jakości mi specjalnie nie zależy, byle nie była gorsza od kita.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,
  • Dragunov
    Bywalec
    • 2006
    • 172

i
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Ja miałem do czynienia z tą 18-125 - jest do **** a ta druga podobno jeszcze gorsza.. IMHO szkoda kasy..
      Nawet człowiek który go kupił bo "na początek wystarczy" po tygodniu testów zamienił w sklepie za dużą dopłatą na canona bo to co widział było jeszcze gorsze niż miał w kompakcie a naprawdę było to jego pierwsze spotkanie z lustrzanką i opinia była jednoznaczna.. co dopiero jak wiadomo czego szukać.. ogólnie te dwie sigmy to porażka..

Pozdr
      Artur
      Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• canis_lupus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1252

Hmm, z tego co widze po testach, to sa nieco lepsze od kita czy mi się wydaje? A kit mi jakościowo wystarczał. Nie jestem onanistą i nie oglądam cropów.
        Galeria ,
        Druga galeria,

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez canis_lupus
          Hmm, z tego co widze po testach, to sa nieco lepsze od kita czy mi się wydaje? A kit mi jakościowo wystarczał. Nie jestem onanistą i nie oglądam cropów.
          Pewnie jak to w sigmie bywa zależy na jaki egzemplarz trafisz.. ta z którą miałem doczynienia była bardziej mydlana od mojego kita.. AF też prędkością nie grzeszy.. nie lepiej do szerokich planów zostawić kita a do tele kupić jakieś 70-200 używane czy coś w tym stylu?
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• canis_lupus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1252

Właśnie chodzi mi o jeden obiektyw. Jak jade na wakacje, mając na plecach plecak, namiot, karimatę to zmiana obiektywów jest raczej niemożliwa.
            Galeria ,
            Druga galeria,

Komentarz

• alx_80
              Bywalec
              • 2006
              • 192

ja bym polecil canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM IS - jesli jakosc z kita wystarcza to bedziesz z tego zadowolony
              troche krotszy niz wymagania, 85-125 to wbrew pozorom nie az tak duza roznica
              innego wyboru nie ma przynajmniej w systemie canona (no chyba ze moze zaczynac sie od 24-28)

Komentarz

• lempl
                Uzależniony
                • 2006
                • 684

Idź do sklepu, podepnij, popstrykaj, sam oceń zdjęcia i decyduj
                Jeśli nie sigma to może Nikkor 18-200VR?

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez lempl
                  Idź do sklepu, podepnij, popstrykaj, sam oceń zdjęcia i decyduj
                  Jeśli nie sigma to może Nikkor 18-200VR?
                  O właśnie! A jak ten Nikkor się sprawdza w praktyce?
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jarekA
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 326

zapomnnij o tak duzym zakresie - chyba nie znajdziesz tak uniwersalnego zakresu i rozsądnej jakości (a szkoda byłoby sie przekonac po wakacjach, że fotki nie wyszły tak jak powinny).
                    Jak byś podał max. budżet jaki masz na szkła, to może ktoś doradzi coś rozsądnego.
                    Co do moich typów do szerokiego kata to:
                    - Canon 17-85 - nie jest to optycznie mistrzostwo swiata, ale wykonanie i zakres w sam raz
                    - Tamron 18-50/2,8 - wszysto na jego temat juz powiedziano na forum
                    - Canon 20-35/3,5-4,5 - nie jest zły a cena zachęcająca
                    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 298

Zupełnie niezłośliwie :
                      to może jakiś zaawansowany kompakt?
                      http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Miałem sigmę 18-200. Zdecydowanie nie polecam tego jako podstawowy, jedyny obiektyw. Szkoda pieniędzy. Jeśli natomiast masz już przyzwoitą szklarnię i mimo to potrzebujesz takiego wynalazku to proszę bardzo. Jakość optyczna na poziomie kita, nie gorsza.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• drJolo
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 105

Oba szkła nadają się na spacerzoomy. Canon w tym zakresie nie ma nic do zaoferowania. Oba na krótkim końcu są nie gorsze niż kit 18-55 i zdecydowanie lepsze niż EF-S 17-85mm, którego szeroki koniec jest już przysłowiowy, choć zaletami są literki IS i USM
                          Wady ww sigm to: głośny i nie za szybki AF, oraz pewne prawdopodobieństwo problemów z ustawianiem ostrości. Dlatego jak się zdecydujesz to kup szkiełko z 2-3 tygodniowym wyprzedzeniem, żebyś zdążył wysłać je do ewentualnej kalibracji. Koszty są zerowe, za kuriera też płaci sigma. Na forach (poza tym, bo tutaj o takich szkłach się milczy, albo miesza z błotem ;-) ludzie piszą że, o dziwo, ta dłuższa jest optycznie nieco lepsza.
                          Sam mam 18-125 i jako spacerzoom spędza na korpusie więcej czasu, niż pozostałe I jak się nie ma czasu na żonglerkę, można i ptaka i grzyba i zadymę sfocić
                          Poza tym stara prawda mówi: lepiej żałować czegoś, co się zrobiło, niż czego się nie zrobiło

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez arturs
                            Ja miałem do czynienia z tą 18-125 - jest do **** (....)
                            Ja bym jednak nie radził go wypróbowywać w ten sposób - ale "de gustibus...." .

Zamieszczone przez Bahrd
                            O właśnie! A jak ten Nikkor się sprawdza w praktyce?
                            Nieźle. Wśród tak długich zoomów to najlepsza propozycja na rynku.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Nieźle. Wśród tak długich zoomów to najlepsza propozycja na rynku.
                              Pomijając oczywiście koszmarną dystorsję na szerokim końcu.

Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...