Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zamierzam kupic canona eos 400d, zastanwiam się nad kupnem obiektywu czy wybrać:
-Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS) ( 650)ZŁ
-Canon EF 28-105mm f/4-5.6 ( 600 ZŁ )
-Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM ( 900 ZŁ)
-Canon 55-250mm EF-S f/4-5.6 IS
-Canon EF 28-200mm f/3.5-5.6
Dodam ze będzie to moja pierwsza lustrzanka , wczesniej używałam zwykłych cyfrówek,
Celem będą min. zdjęcia portretowe, flora, fauna ...
prosze o odpowiedzi,
Pozycja nr 2 wg mnie w ogole nie jest warta uwagi. Za 100zl bym nie chcial tego szkla. Ale juz nr 3 moze byc niezlym rozwiazaniem jak na podane potrzeby. Bardzo dobre szklo i niedrogie. Uzywane do upolowania za 500 zlociszy.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Ps. KITem też da się zrobić niezłe zdjęcia !
Obecnie tylko z niego korzystam i nie narzekam
Jeżeli chcesz zobaczyć jakieś landszafty z KITa to wal na Priva
Skoro dopiero zaczynasz... i jest to pierwsze lustro.... zostan przy obiektywie kitowym plus 50mm f/1.8 i na start jak najbardziej ci to wystarczy... kit bedzie ci szerokim katem a 50mm do portretu nic wiecej na poczatek nie trzeba.... cena 50mm f/1.8 nie przekracza $80
Skoro dopiero zaczynasz... i jest to pierwsze lustro.... zostan przy obiektywie kitowym plus 50mm f/1.8 i na start jak najbardziej ci to wystarczy... kit bedzie ci szerokim katem a 50mm do portretu nic wiecej na poczatek nie trzeba.... cena 50mm f/1.8 nie przekracza $80
Podal czlowiek dokladnie liste z ktorej chcialby cos wybrac, to mu KITa wciskacie i stalke 50mm. Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM zupelnie wystarczy jako pierwsze, uniwersalne i niedrogie szklo. IF, FTM i USM to duza wygoda, a po jakims czasie uzytkownik sam latwo odkryje czego mu zaczyna brakowac w czasie fotografowania . Czy szerokiego kata, czy wiekszych zblizen.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Skoro taki wąski wybór to postawie na poz.3. Choć uważam, że szkoda pieniędzy na takie szkiełka. Moja propozycja na dzień dobry to Tamron 17-50/2.8 dostępny 1000 - 1200 zł.
Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8, Canon 24-105, Canon 17-40,Tamron 28-75/2.8,580 EXII
staram sie podac najlepsze rozwiazanie... najtansze i najbardziej optymalne biorac pod uwage stopien zaawansowania autorki tematu jak i przeznaczenie....
bo jesli mialbym wbrac cos z tych podanych tuaj obiektywow... to nie wybralbym zadnego bo to strata pieniedzy.... zamiast brac takie polsrodki wolalbym poczekac pouczyc sie troche popatrzec jak co dziala na obiektywie KIT i dopiero wtedy dolozyl pare groszy i kupil juz cos konkretnego a nie obiektyw ktorego istnienia nie potrafie sobie wyjasnic....
Jesli 400D kupujesz z kitem to odczekaj troche z zakupami.
Potestuj, zastanow sie co Ci przeszkadza, czego brakuje, wowczas popytaj i nastepnie przejdz do nastepnego etapu - zakupu kolejnego szkla.
Jesli zas kupujesz body bez sloika to moge ci polecic na poczatek szklo ktore ma dobre relacje cena/jakosc t.j. Tamron 17-50 2.8 a ktore starczy Ci napewno na dluzej.
Pozdrawiam
PS
Nie kupuj nic "na sile" na poczatek - zaoszczedzisz troche kasy (np. sprzedajac po kilku miesiacach gdy nie trafisz z zakupem) - mialem ten "syndrom" na poczatku jak kupilem 400D i bez dobrej analizy, zastanowienia kupilem tele - ktore szybko wymienilem na inny model.
szczerze z tego co wymieniłeś nic...
z obiektywami jest tak, że nie warto iść na kompromis... i moim skromnym zdaniem lepiej trochę poczekać oszczędzić ( a na początek szlify łapać na kitowym) i kupić przy szerokości np 17 - 40 canona f/4 USM L.
z obiektywami jest tak, że nie warto iść na kompromis...
Swiete slowa.... ja w poszczegolnych okresach przygody z fotografia tez mialem dylematy jakie szkly... to bym chcial ale za drogie wezme tansze innego producenta... i tak dalej i tak dalej... dzisiaj... same szkla z gornej polki i jesli mi na jakies brakuje to wole nawet i pol roku poczekac a kupic konkretne dobre szklo ktore mnie nie zawiedzie ni bawic sie w polsrodki...
Na start powtarzam... 18-55 kitowy obiektyw plus 50mm f/1.8 wszystko co potrzeba zeby nauczyc sie jak co dziala, zeby poznac tez swoje zainteresowania tematem bo bedziesz widziala czego ci brakuje do twoich koncepcji i na podstawie tego dobierzesz szkla... narazie odloz pieniadze do swinki skarbonki... zdobadz troche obcia ze sprzetem i wtedy inwestuj w najlepsze szkla... nie sa tanie... pewnie ze ni sa tanie... czasem sa naprawde drogie... ale kazdy polsrodke i szklo zastepcze "ekwiwalent" to beda tylko stracone pieniadze w porownaniu do tych najlepszych....
dzięki wszystkim za odpowiedzi, aparat kupuję w połowie kwietnia więc jeszce mam troszkę czasu do namysłu, jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś propozycje odnośnie obiektywów to niech pisze, za aparat + obiektyw mam do przeznaczenia około 2500 zł a cięzko mi czekać i odkładać kase na coś drozszego bo w gorącej wodzie kompana jestem
z tego co czytałam na necie to przewaznie większośc pisze ze kit jest bleee i wogóle i żeby tego nie kuopwać, dlatego zastanawiam się nad czymś lepszym od razu mimo iz dopiero zacznę przygode z lustraznką.
z tego co czytałam na necie to przewaznie większośc pisze ze kit jest bleee i wogóle i żeby tego nie kuopwać, dlatego zastanawiam się nad czymś lepszym od razu mimo iz dopiero zacznę przygode z lustraznką.
Kit jest dobrym obiektywem dla początkujacego, ale nie mozna go porównywać z obiektywami o kilkakrotnie wyższej cenie.
Jeżeli przed zakupem wyczuwasz już jego wewnetrzne blee to kup body i Tamrona 17-50 2.8 :wink:
Canon 40D, 5D, C17-40, C 24-105, C 35, C 50, C 85, C 70-200, 420EX
KIT nie jest złym szkłem, a jeśli prześledzisz niektóre wątki z nim w roli głównej to dowiesz się, jak go używać, żeby robić całkiem dobre zdjęcia.
Moja propozycja również jest taka, żeby zostać przy kicie + tamron 55-200 f/4-5.6 (niecałe 300złociszy) i masz "pełen" zakres dla amatora. Po roku działania na takim sprzęcie zobaczysz, w jakich ogniskowych najczęściej pracujesz, czy potrzebujesz czegoś jaśniejszego, szybszego itd. i wtedy szukaj szkła z wyższej półki odpowiadającego Twoim potrzebom.
Komentarz