Najlepszy obiektyw do CANONA 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregora

Najlepszy obiektyw do CANONA 400D

Witam!
    Jestem nowa i proszę o poradę
    Jaki będzie najlepszy obiektyw do canona 400D?
    koszt do 800zl
    Jestem amatorką a fotografia to moja pasja.
    Moje fotografie to: rodzina, przyroda, ogólnie wszystkiego po trochu.
    Posiadam Minolte Dynax 5, AF 28-80 D i jestem bardzo z niej zadowolona, ale najwyższa pora iść z postępem czasu i zaopatrzyć sie w cyfrowa lustrzankę.
  • Hiv
    Początki nałogu
    • 2005
    • 321

Za 800zł nie będzie to na pewno najlepsze szkło do canona
    Poszukaj używanego Tamrona 28-75 f2.8. Powinnaś znaleźć w granicach 900zł.

PS. Troszkę mylny temat - mogłoby być "do 800zł" a tak wchodzę i już się zastanawiam kto zaproponuje lepsze szkiełko

Komentarz

• Viqy
      Początki nałogu
      • 2007
      • 407

Najlepszy do 800 zł może też być Canon 50mm/1.8 za ok. 360 zł. Tyle tylko że zooma trzeba mieć w nogach Ale ostry i jasny.
      rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• marekk_ok
        Uzależniony
        • 2007
        • 821

Zamieszczone przez gregora
        Moje fotografie to: rodzina, przyroda, ogólnie wszystkiego po trochu.
        Chyba bedzie ciezko znalesc jeden najlepszy obiektyw do wszystkiego.

Zamieszczone przez gregora
        najwyższa pora iść z postępem czasu i zaopatrzyć sie w cyfrowa lustrzankę.
        Jesli powod zakupu lustrzanki to tylko postep to nie wiem czy bedziesz zadowolona. Dobrze abys potrafila sobie wskazac/poszukac konkretnych powodow dla ktorych chcesz miec lustro - wowczas zadowolenie bedzie wieksze.
        Piszesz ze masz juz aparat z ktorego jestes bardzo zadowolona - wiec moze na ten moment nie potrzebujesz zmiany?

Komentarz

• gregora

Jednak jestem za wymiana.
          Mam malutkie bardzo żywe dziecko, wiec chyba bym nie zarobiła na klisze:wink: a tak zrzucam na kompa sprawdzam jak mi pasuje to wywołuję a jak nie to do kosza i tak jest z cala reszta.
          Analogową lustrzankę zostawię na martwa naturę no i nie tylko:-P

Komentarz

• fotokor1
            Początki nałogu
            • 2006
            • 373

Zamieszczone przez marekk_ok
            Chyba bedzie ciezko znalesc jeden najlepszy obiektyw do wszystkiego.

Jesli powod zakupu lustrzanki to tylko postep to nie wiem czy bedziesz zadowolona. Dobrze abys potrafila sobie wskazac/poszukac konkretnych powodow dla ktorych chcesz miec lustro - wowczas zadowolenie bedzie wieksze.
            Piszesz ze masz juz aparat z ktorego jestes bardzo zadowolona - wiec moze na ten moment nie potrzebujesz zmiany?
            marekk_ok skąd wiesz które zadowolenie będzie większe: postęp czy znalezienie nowego powodu zakupu lustra, sprawa dotyczy doboru szkła a nie tego dlaczego koleżanka chce zmienić body
            Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4605

Myślę, że nie trzeba uzasadniać chęci posiadania kolejnej lustrzanki, tym razem cyfrowej - 400D to oczywisty i mądry wybór. Proponowałbym zacząć od kita IS + C 50/1,8 lub od razu dozbierać do Tamrona 17-50/2,8.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• marekk_ok
                Uzależniony
                • 2007
                • 821

Zamieszczone przez fotokor1
                marekk_ok skąd wiesz które zadowolenie będzie większe: postęp czy znalezienie nowego powodu zakupu lustra, sprawa dotyczy doboru szkła a nie tego dlaczego koleżanka chce zmienić body
                Jesli dobrze zrozumialem to gregora rowniez zamierza kupic body a do tego szklo, o ktore pyta.
                Moja watpliwosc powstala z uwagi na to iz IMHO wejscie w lustrzanke powinno nastapic z pewnych powodow - ktore oczywiscie moga byc rozne - wowczas zadowolenie z zakupu bedzie wyzsze - ale moge sie mylic.

Dla postepu - tez mozna owszem, lecz tutaj chyba chodzi o praktycznosc/sensownosc wydania kasy badz co badz nie malej - chociaz to rzecz wzgledna.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez marfot
                Myślę, że nie trzeba uzasadniać chęci posiadania kolejnej lustrzanki, tym razem cyfrowej - 400D to oczywisty i mądry wybór. Proponowałbym zacząć od kita IS + C 50/1,8 lub od razu dozbierać do Tamrona 17-50/2,8.
                Moze moj post zabrzmial jako "negacja" lustrzanki - tak wcale nie uwazam :-)
                Raczej analiza moich potrzeb/uzasadnienie moze mnie przyblizyc zarowno do dobrego wyboru lustra jak i szkielka/szkielek.
                Jesli "osiagi" 400D sa wystarczajace (potrzeby, plany) to rowniez uwazam ze jest to niezly wybor - sam "mecze" sie tym body i jestem zadowolony.
                Inna nie mnie wazna sprawa to szklo - zaczynalem od eksperymentow z tanimi szklami lecz nie "wypalily". I uwazam ze na "sile" nie warto kupowac slabych sloikow - lepiej poczekac, odlozyc i zakupic cos dobrego.
                Podzielam Twoja opinie z T17-50/2.8 jak i na poczatek 50/1.8.
                Pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez marekk_ok; 11863. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gregora

Dzieki za odpowiedzi.
                  Jak w koncu sie zdecyduje to dam znac.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• wpj
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 55

@marekk_ok
                    jesli przeczytalbys dokladnie i zacytowal caly fragment wypowiedzi gregora to widzialbys ze ta osoba nie 'wchodzi' w lustrzanki bo juz ma jedna, tyle ze analogową (Minolta Dynax 5), a teraz mysli o przejsciu na cyfrową i stad sie bierze 'najwyzsza pora isc z postepem czasu'.

Natomiast wracajac do glownego pytania, kto wie czy najlepszy nie bylby nowy kit 18-55 is, ktory zakresem odpowiada obiektywowi 'AF 28-80 D'.
                    W sumie na wczesniejszym lustrze ani nic szerszego ani dluzszego nie bylo potrzebne.

Komentarz

• Kinski
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 273

Proponowałbym zacząć od kita IS + C 50/1,8 lub od razu dozbierać do Tamrona 17-50/2,8.
                      Zawsze tę poradę czytam, jak ktoś zastanawia się nad zmianą aparatu.

Odradzam kita i 50 na raz. Kit nadaje się, powiedzmy do natury, widoczków itp. Ogólnie - jak jest dobre światło - jest ok. Do "rodziny", czyli wnętrz raczej nie (chyba że ma się lampę). Straszne winiety przy szerokim kącie i lekkie rozmycie. Najgorzej jest przy używaniu kita razem z 50. Przy porównywaniu zdjęć człowieka może szlag trafić.
                      Odradzam kita, już lepiej dołożyć te kilka stówek i kupić T17-50 - załatwia kita (200 stówki) i stałkę (400 stówki). Oczywiście, wg mnie (po używaniu kita i 50) optymalnym rozwiązaniem jest kupno jednak 17-40 + 50 + coś dłuższego (i droższego).
                      Na miejscu gregory kupiłbym Tamrona lub nowego kita (po sprawdzeniu co i jak).
                      Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Zamieszczone przez wpj
                        @marekk_ok
                        jesli przeczytalbys dokladnie i zacytowal caly fragment wypowiedzi gregora to widzialbys ze ta osoba nie 'wchodzi' w lustrzanki bo juz ma jedna, tyle ze analogową (Minolta Dynax 5), a teraz mysli o przejsciu na cyfrową i stad sie bierze 'najwyzsza pora isc z postepem czasu'.
                        .
                        Moja pomylka iz blednie zalozylem iz Dynax 5 to jest "digital" - za co przepraszam (powinienem to najpierw sprawdzic). Stad bylo moje "rozumowanie".

Komentarz

• Gringo997
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 516

jak do 800zł troszkę dołożysz to możesz kupić EF 1200mm f/5.6L USM używany będzie na pewno tańszy ;-)
                          Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• ToSemJa
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 138

trzymaj sie z dala od wynalzkow typu 18-200mm i bedzie dobrze
                            50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• clark_kent
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 26

osobiście też bym polecil tamrona 28-75, mój brzytwa, nawet sie nie spodziewałem. Tyle ze ja mam FF, a tobie może brakować szerokiego kąta wiec już chyba lepiej 17-50 bo swiatło dobre i jakosć też niezła. Piszesz też że będziesz biegać z aparatem za dzieciakiem wiec przy całym podziwie jaki mam dla tamronów boje sie że okaże sie zbyt wolny...

Komentarz

Pracuję...