Obiektyw do 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zxzx
    Coś już napisał
    • 2007
    • 99

Obiektyw do 400D

Wiem ze wiele razy pisaliscie o szkielkach ale jesli ktos ma ochote mi doradzic to bardzo prosze , sprzet jaki mam jest w podpisie ,mysle o zakupie jakiegos dobrego szkla do portretow i krajobrazow , czym mam sie sugerowac , na jakie symbole zwrocic uwage i jakie najwieksze wartosci (f)dopuszczalne do ostrych fotek . Mysle o zmianie tego canona kitowego na inny bo wszedzie pisze sie ze kitowe nie sa zbyt dobre , co myslicie o tym ?Czy wogole warto go czyms zastapic , czy naprawde roznica jest duza ?
    CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
    www.wesolowski-photography.co.uk
  • DonAlberto
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 39

17-55 F 2.8 IS, nie ma lepszczego do Cropa

Komentarz

• paweleverest
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1138

Zamieszczone przez DonAlberto
      17-55 F 2.8 IS, nie ma lepszczego do Cropa
      tyle że to drogi sprzęt jeżeli szukaz coś tańszego to tamron 17-50 2,8 - moim zdaniem super szkło a jak się przy okazji spojrzy na cene to już rewelacyjne

Komentarz

• zxzx
        Coś już napisał
        • 2007
        • 99

Czyli im mniejsze f tym lepiej ? Canon EF 50mm f1.8 MK2-cos takiego bylo w pobliskim jessopsie
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Ten tamron nie jest zly mogl by miec stabilizacje obrazu ale coz , ale chce troche popodrozowac po tym pieknym kraju i warto by bylo to uwiecznic na czyms dobrym a nie bede robil zdjec w gorach , zamkach tele zoomem
        Ostatnio edytowany przez zxzx; 13561. Powód: Automerged Doublepost
        CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc

Komentarz

• toms73
          • 2007
          • 10

Przy takim zakresie stabilizacja jest średnio potrzebna. Tamron to dobry wybór. No i ta cena!
          Na razie nic, ale...

Komentarz

• zxzx
            Coś już napisał
            • 2007
            • 99

Mi by sie do niego przydala bo rece sie trzesa , no i ten wiatr ktory naprawde potrafi dac w kosc nawet mieszkancom Ale tamron zostaje tylko sie zastanawiam nad tym pierwszym dolanczanym do body

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez toms73
              Przy takim zakresie stabilizacja jest średnio potrzebna.
              A byłeś kiedyś w muzeum/kościołach/inszych zabytkach gdzie jest zakaz używania lampy błyskowej a przy iso 1600/f2.8 wychodzi ci czas 1/5 sek lub dłużej?

Komentarz

• Olszewski
                Uzależniony
                • 2006
                • 782

Jeśli chodzi o krajobrazy to polecam 17-40/4.0 L (nie napisałeś niestety budżetu), a jeśli o portret to rewelacyjne 85/1.8 USM lub 50/1.4 USM.
                40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• zxzx
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 99

Budzet jest jest moze jakis uniwersalny ? dobry?
                  Vitez tutejsze koscioly to w wiekszosci pub-y , dyskoteki , hotele no i nie wieje w nich Musze duzo cwiczyc by zbytnio nie poruszyc przy czasie ponad 1 sec , no ale wiadomo od razu nikt nie jest doskonaly .

Komentarz

• delaa
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 168

Zamieszczone przez zxzx
                    Musze duzo cwiczyc by zbytnio nie poruszyc przy czasie ponad 1 sec , no ale wiadomo od razu nikt nie jest doskonaly .
                    Witam
                    Bardzo chętnie poznam Twoją metodykę "ćwiczenia" - będę mógł wtedy statyw sprzedać.
                    Pozdro!
                    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• zxzx
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 99

Ja mam dwa bo pierwszy to pomylka Coz na wszystko sa jakies metody , pomysle pocwicze i pozniej sie pochwale . Ale poki co to nie sprzedawaj statywu -dobra rzecz , pozniej moze sluzyc jako wieszak na plaszcz -to byl by oryginalny mebel .

Komentarz

• an4r
                        • 2007
                        • 14

Zamieszczone przez zxzx
                        Mysle o zmianie tego canona kitowego na inny bo wszedzie pisze sie ze kitowe nie sa zbyt dobre , co myslicie o tym ?Czy wogole warto go czyms zastapic , czy naprawde roznica jest duza ?
                        hyhy. wychodzi na to ze chcesz zmienić obiektyw bo inni tak mówią
                        trochę to dziwne, ja też mam jeszcze tego kita (niestety) i tylko chwilowy brak budżetu mnie przy nim trzyma, ale tego że trzeba go wymienić jestem pewny od dnia zakupu. póki co robię nim zdjęcia tylko przy f/8 bo to jedyna przysłona do której się nadaje
                        a co do tych ćwiczeń to też chcę poznać tajniki robienia nieporuszonych zdjęć z czasem dłuższym niż 1s
                        póki co ćwiczę tai-chi ale dalej robię poruszone zdjęcia więc to chyba nie pomoże

Komentarz

• zxzx
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 99

Mam jeden sposob - ustawic aparat na statywie a tak powaznie to na co glownie zwrocic uwage
                          Canon EF 50mm f1.8 MK2 , Sigma 24-60mm f2.8 EX DG (Canon AF , Sigma 28mm f1.8 Aspherical Macro EX (For Canon AF , takie cos jest dostepne szalu nie ma bo sklepow tez zbytnio nie ma tutaj
                          Ostatnio edytowany przez zxzx; 13561. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• an4r
                            • 2007
                            • 14

powiem ci co ja zamierzam kupić po świętach,
                            będzie to tamron 28-75 f2.8, wiem już, że bardziej mi się przyda ogniskowa 75 niż 17 w tamronie 17-50 f2.8, a to chyba jedyna znacząca różnica między nimi.
                            ogniskowej 17 i tak używałbym pewnie do krajobrazów,a te mogę od biedy robić kitem na przysłonie f/8 jak już wspomniałem, bo jest wtedy wystarczająco ostry.
                            a jak już kupię tego tamrona i odłożę do skarbonki to kupuję 50/1.8 i będę zadowolony na jakiś czas.

podsumowując - standardowy zoom tamrona ze światłem 2.8 do 80% fotek i stałka 50/1.8 do 20% fotek (np. pozowany portret, czy zdjęcia w tak ciemnych miejscach, że nawet tamron tam nei da rady )

taki jest mój plan

Komentarz

• MariuszM
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 245

Zamieszczone przez delaa
                              Witam
                              Bardzo chętnie poznam Twoją metodykę "ćwiczenia" - będę mógł wtedy statyw sprzedać.
                              Zwykły sznurek:-)
                              Przyczepiasz do spodu body, drugi koniec pod but, dość mocno napinasz...i masz statyw:-)
                              Taki patent pokazywali w programie "FOTOMANIA" na TVN Turbo - zamiast statywu do robienia panoram. Może i na trzęsące ręce się przyda:-)
                              Zamieszczone przez zxzx
                              Musze duzo cwiczyc by zbytnio nie poruszyc przy czasie ponad 1 sec , no ale wiadomo od razu nikt nie jest doskonaly .
                              Nawet mnich buddyjski nie dałby rady przy czasie powyżej 1 sekundy:-)
                              Ostatnio edytowany przez MariuszM; 11338. Powód: Automerged Doublepost
                              Biegam, bo lubię

Komentarz

Pracuję...