Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
a może zrobić listę nieuczciwych sprzedawców z allegro?
a może zrobić listę nieuczciwych sprzedawców z allegro?
Witam wszystkich,
Temat ten założyłem pod wpływem kolejnego przypadku zrobienia IDIOTÓW z osób biorących udział w aukcji na sprzęt foto. Po raz kolejny musiał się trafić na allegro rodzynek w postaci pana Czorny666 (tu link do aukcji http://www.allegro.pl/item104277089_...gwarancja.html), który pod koniec aukcji po prostu ją zlikwidował zasłaniając się "zasadami gentelmeństwa" i głupio tłumacząc, że kupił gdzie indziej. Oczywiście ludzie z allegro nie reagują na zgłoszenia takich przypadków. Wystarczyłoby zawieszenie konta. I to powinno pomóc. Cackają się z nimi jak nasza policja i władze z bandytami ze stadionów.
Po raz kolejny także pracownicy allegro udowadniają, że są zwykłymi złodziejami, którzy wyłudzają prowizje nie dając nic w zamian. Przecież poczucie bezpieczeństwa aukcji tworzą sami kupujący i sprzedający poprzez komentarze. Allegro nie ma tu nic do tego.
Może należałoby takich ludzi piętnować na łamach poważnych forum? Wielu ludzi nie marnowałoby czasu na uczestnictwo w aukcji wiedząc o wcześniejszych niekoleżeńskich poczynaniach sprzedawcy.
Co wy na to szacowne canon-board forum ???
link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
Podobna akcja byla na innym forum w swiatku wielbicieli pewnych starych komputerow, gdzie grasuje po e-bay'u kilku sprzedawcow mocno przeginajacych i jest to dosyc skuteczne...
Choc tam ilosc uzytkownikow i potencjalnych kientow jest bardzo mala w porownaniu do ilosci uzytkownikow na forum i zapotrzebowania na canony, wiec ta akcja jest duzo bolesniejsza dla sprzedawcow...
Jestem za, jest tylko jedno ale - takie występki j/w mogą mieć charakter pojedynczych incydentów - powiedzmy, że taki 'sprzedawca' nie będzie już nic sprzedawał na Allegro. Więc może być to baza "sprzedawców na których się nacięto" a nie przestrzegająca innych.
Poza tym baza takich sprzedawców dość szybko by się rozrosła i trzeba by to jakoś zautomatyzować - przegrzebywanie 10 stron wątku w poszukiwaniu "ciekawe czy ktoś miał doświadczenia z XyX" nie jest ani miłe, ani sprawne.
mnóstwo nowych użytkowników - oszustów lista była by długa jak srajtaśma
ludzie którzy dbają o swój interes nie zmieniaj tak często ników
takich delikwentów można by nawet podciągnąć pod listę tipów żeby nie było miliona topików przyklejonych na szczycie strony, do nika którego nie znajdziesz na liscie stosujesz sytem ograniczonego zaufania i jazda
moze poprostu kazdy kto mial jakies nieprzyjemnosci z uzytkownikiem allegro niech tu opisze cala sytuacje a potem by sie to zlozylo do kupy :-) i wstawilo ich nicki ( moze z opisana sytuacja ) na pierwszej stronie. mozna by tez zrobic oddzielny watek ( przyklejony ? ) tylko i wlyacznie z opisami zaistanialej sytuacji i nickiem? a w tym watku byloby to opisywane?
krzysp: Nie bardzo kumam o co ci chodzi, to ze koles sprzedal cos poza aukcja i ja odwolal nie oznacza ze jest to osoba nieuczciwa, robicie jakas sztuczna nagonke.
Moze mial pozostawic do konca ta aukcje i potem tlumaczyc sie osobie ktora wygrala?
Ja jakos nie widze w tym problemu.
Witam wszystkich,
Temat ten założyłem pod wpływem kolejnego przypadku zrobienia IDIOTÓW z osób biorących udział w aukcji na sprzęt foto. Po raz kolejny musiał się trafić na allegro rodzynek w postaci pana Czorny666 (tu link do aukcji http://www.allegro.pl/item104277089_...gwarancja.html), który pod koniec aukcji po prostu ją zlikwidował zasłaniając się "zasadami gentelmeństwa"...
Nie widzę w tym żadnej nieuczciwości.
Jest jeden mankament, a mianowicie brak zdania typu: "Zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji przed czasem, bez podania przyczyny. Sprzedaż aparatu ogłoszona w innych mediach."
To jego sprawa co zrobił z aukcją.
Na Allegro top, to "aukcja prywatna", co stosują wszyscy chandlarze sprzętem foto. Cel ominięcie prowizji.
Rozumiem, gdy cena jest niska.
Co do nieuczicwych kontrachentów to można, tak O mnie
Obie osoby są na czarnej liście i odemnie nic nie kupią, a czy inni kupujący i sprzedający, ich wpisują na swoją czarną listę tego nie wiem.
Jest to jedyny sposób na eliminację podejrzanych użytkowników Allegro.
Jestem za listą polecanych sprzedających, która gdzieś już jest.
Do tego linki z tanimi sklepami lub do taniego sprzętu. TZW OKAZJE
Dwa przykłady:
1.BP-511A(1390mA)Oryginał z hologramem. Cena z przesyłką. Na Allegro brak, a BP511 coś ok.259zł+przesyłka.
2.TC-80N3 Znalazłem i za 400, ale już nie aktualne. Na Allegro
"Sprzęt okazje", a w nim.
Np. Nazwa sprzętu, cena i link.
Nie widzę w tym żadnej nieuczciwości.
Jest jeden mankament, a mianowicie brak zdania typu: "Zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji przed czasem, bez podania przyczyny. Sprzedaż aparatu ogłoszona w innych mediach."
To jego sprawa co zrobił z aukcją.
Na Allegro top, to "aukcja prywatna", co stosują wszyscy chandlarze sprzętem foto. Cel ominięcie prowizji.
Wcale nie jego sprawa a sprawa Allegro, gdyz robienie czegos takiego ze swoja aukcja to wystepek przeciw Regulaminowi:
krzysp: Nie bardzo kumam o co ci chodzi, to ze koles sprzedal cos poza aukcja i ja odwolal nie oznacza ze jest to osoba nieuczciwa, robicie jakas sztuczna nagonke.
Moze mial pozostawic do konca ta aukcje i potem tlumaczyc sie osobie ktora wygrala?
Ja jakos nie widze w tym problemu.
Tak powinien wytłumaczyć się osobie której oferta była najwyższa - przecież jeśli by nie usunął aukcji to ta właśnie osoba wygrałaby ją.
Wybacz, ale dla mnie przystąpienie do licytacji przedmiotu, który został wystawiony na sprzedaż to pewnego rodzaju umowa. Umowa między poważnymi ludźmi. A usuwanie aukcji tuż przed jej końcem oznacza tylko i wyłącznie fakt, iż maksymalna oferowana cena za przedmiot nie satysfakcjonowała sprzedającego. Czy ludzie tego typu nie rozumieją do czego służy opcja ceny minimalnej ????? Przecież to rozumie nawet dziecko.
Fakt, że nie widzisz w tym problemu świadczy o tym, że nie doświadczyłeś uczestnictwa w takiej aukcji. Załóżmy, że zależy Ci na kupnie przedmiotu. Przystępujesz do aukcji i czekasz na jej koniec. W między czasie rezygnujesz z kupna na innych aukcjach, które skończą się wcześniej. Umawiasz się na fotografowanie ślubu lub innej imprezy. Wiesz, że jesteś w stanie przebić większość ofert. A tu nagle kilka godzin lub minut przed końcem wylewa się tobie kubeł pomyj na głowę, tłumacząc sprzedaniem przedmiotu poza allegro. Ze sprzętu nici, inne aukcje już się pokończyły, ty wychodzisz na durnia przed klientami i .... No właśnie, no i co ????? Byłoby Ci miło ????? Nie widziałbyś w tym problemu ????? To nie jest tablica ogłoszeń z kontaktami do sprzedających, to nie są anonse w gazecie. To jest aukcja, której zasady są jasno opisane w regulaminie. To są także pieniądze, czasem w całkiem pokaźnej kwocie. I tu też nie widać problemu ?????
Kilka razy poprzez przeszukiwanie zakończonych aukcji udało mi się namierzyć takich właśnie nieuczciwych sprzedawców. Dzięki temu uniknąłem podobnych sytuacji.
Czy uważasz także , że zamieszczenie w aukcji tekstu w stylu: "dopuszczam możliwość zakończenia aukcji przed czasem. Powód - wystawienie przedmiotu w innych mediach." jest uczciwe ???? To niech poda w jakich mediach wystawił i będzie OK. Tylko, że tego w allegro nie wolno robić. Od takiego postępowania już tylko krótka droga do wysyłania cegieł zamiast aparatów i obiektywów.
link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
Czy uważasz także , że zamieszczenie w aukcji tekstu w stylu: "dopuszczam możliwość zakończenia aukcji przed czasem. Powód - wystawienie przedmiotu w innych mediach." jest uczciwe ???? To niech poda w jakich mediach wystawił i będzie OK.
Jeśli ktoś tak napisze i w ten sposób łamie regulamin to jest to JEGO problem i on za to odpowiada. Jeśli takie warunki tobie nie odpowiadają to po co bierzesz udział w aukcji?
Komentarz