Fotografowanie negatywów cyfrą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Kolorki ładniej wyszły, ale ostrość chyba niezbyt. Rzeczywiście tak jest, czy to tylko wrażenie na pomniejszeniu?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Qbexus
      Uzależniony
      • 2005
      • 562

Robimy tak bierzemy oparat full frame np 1dsmark costam rozbieramy go do rosolu przyciskamy klatke filmu do matrycy (metoda stykowa) i oswietlamy swiatlem moze byc swieczka ale w tedy tme na bulb. Zycze milego skanowania
      A tak powaznie to naprzyklad stare filmy z 8mm czy 16mm (takie ze starych kamer kaner) przenosi sie na wideo filmujac z ekranu ale przewaznie zamknietego malej skrzynce.

Komentarz

• bartekkaszub
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 48

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Kolorki ładniej wyszły, ale ostrość chyba niezbyt. Rzeczywiście tak jest, czy to tylko wrażenie na pomniejszeniu?
        masz racje ostrość kiepska, jak tak patrze na tą fotke to wydaje mi się że jest tylko na obrzeżach nieostra a w środku ok, może to być wina soczewki do makro, ta moja to 10, wczoraj też coś tam wyczytałem że przysłona 11 to troche malo :-o a przy takiej fotografowałem negatyw

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

mi to wygląda na brak USM tylko. spróbuj podkręcić ostrść
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• sail0r
            Bywalec
            • 2005
            • 198

Zamieszczone przez bartekkaszub
            w koncu wrzucam, tylko pewnie ze skanem negatywu nie da sie tego porównać bo troche małe te fotki, fotografowane obiektywem kitowym z eosa 3000 z soczewką do makro, niestety nie mam mieszka, w powiększalniku żarówka 75W - może jak bym dał mocniejszą było by lepiej - może halogen

tutaj wywołana w labie fotka zeskanowana zwykłym skanerem

a tu fotka negatywu, najpierw custom wb za radą Tomka, reszta w photoshopie, auto levels, auto color i auto contrast bez unsharp mask - ustawienia aparatu - iso 100 1/320s F/11

oooo Holandia
            S45 user

Komentarz

• wujek
              Coś już napisał
              • 2008
              • 86

Dla zainteresowanych artykuł z forum "konkurencji" na O

Sposób wykonania reprodukcji zdjęć, filmowych negatywów i dia za pomocą aparatów cyfrowych. Zajmując się fotografią jako hobby, każdy z amatorów po wielu latach zgromadził w swoich zbiorach tysiące fotografii kolorowych i czarno białych oraz slajdów i negatywów, które z chęcią zamieniłby na wersję cyfrową w celu zmniejszenia miejsca zajmowanego przez metry sześcienne pudełek ze slajdami i zdjęciami oraz trwalszego przechowania po przeniesieniu na twardy dysk i późniejszym nagraniu na CD lub

naprawdę warto to przeczytać

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...