Kolorki ładniej wyszły, ale ostrość chyba niezbyt. Rzeczywiście tak jest, czy to tylko wrażenie na pomniejszeniu?
Fotografowanie negatywów cyfrą
Zwiń
X
-
-
Robimy tak bierzemy oparat full frame np 1dsmark costam rozbieramy go do rosolu przyciskamy klatke filmu do matrycy (metoda stykowa) i oswietlamy swiatlem moze byc swieczka ale w tedy tme na bulb. Zycze milego skanowania
A tak powaznie to naprzyklad stare filmy z 8mm czy 16mm (takie ze starych kamer kaner) przenosi sie na wideo filmujac z ekranu ale przewaznie zamknietego malej skrzynce.Komentarz
-
masz racje ostrość kiepska, jak tak patrze na tą fotke to wydaje mi się że jest tylko na obrzeżach nieostra a w środku ok, może to być wina soczewki do makro, ta moja to 10, wczoraj też coś tam wyczytałem że przysłona 11 to troche malo :-o a przy takiej fotografowałem negatywZamieszczone przez Tomasz GolinskiKolorki ładniej wyszły, ale ostrość chyba niezbyt. Rzeczywiście tak jest, czy to tylko wrażenie na pomniejszeniu?Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bartekkaszubw koncu wrzucam, tylko pewnie ze skanem negatywu nie da sie tego porównać bo troche małe te fotki, fotografowane obiektywem kitowym z eosa 3000 z soczewką do makro, niestety nie mam mieszka, w powiększalniku żarówka 75W - może jak bym dał mocniejszą było by lepiej - może halogen
tutaj wywołana w labie fotka zeskanowana zwykłym skanerem
a tu fotka negatywu, najpierw custom wb za radą Tomka, reszta w photoshopie, auto levels, auto color i auto contrast bez unsharp mask - ustawienia aparatu - iso 100 1/320s F/11
oooo Holandia
S45 userKomentarz
-
Dla zainteresowanych artykuł z forum "konkurencji" na O
Sposób wykonania reprodukcji zdjęć, filmowych negatywów i dia za pomocą aparatów cyfrowych. Zajmując się fotografią jako hobby, każdy z amatorów po wielu latach zgromadził w swoich zbiorach tysiące fotografii kolorowych i czarno białych oraz slajdów i negatywów, które z chęcią zamieniłby na wersję cyfrową w celu zmniejszenia miejsca zajmowanego przez metry sześcienne pudełek ze slajdami i zdjęciami oraz trwalszego przechowania po przeniesieniu na twardy dysk i późniejszym nagraniu na CD lub
naprawdę warto to przeczytać
pozdrawiamKomentarz

Komentarz