Tani obiektyw makro

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matti21
    Coś już napisał
    • 2008
    • 58

Tani obiektyw makro

Witam mam takie pytanie jaki obiektyw makro oplaca sie kupic tak do 1000pln bo niestety wiecej nie mam jak na to przeznaczyc. Aparat mam eos 350d. z Gory dzieki za rady
    Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4
  • marta69
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 25

Podłączam się pod pytanie

http://69photo.wordpress.com/

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

odrobine dolozyc, albo poczekac na dalszy spadek kursu EUR i sciagnac zza Odry Tokine 100 albo Tamrona 90. na chwile obecna kosztuja okolo 340 EUR i jesli juz mierzycie w okolice 1000 PLN to do tych dwoch obiektywow bym sie przymierzal
      www albo tez flickr

Komentarz

• nor
        Bywalec
        • 2006
        • 220

Najlepiej uzywany Canon 100/2.8 USM macro albo 60mm EF-S jeśli nie myslicie o pełnej klatce.

Komentarz

• HN70
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 33

baczność!

1) nie jeść przez tydzień i dozbierać 370pln.
          2) pożyczyć od rodziny 180pln.
          3) kupić canona c100/2.8 macro u forumowego tipa za 1550pln.
          4) otrzymać zwrot od canona w wysokości 180pln.
          5) oddać rodzinie 180pln.

wykonać!

;-)

Komentarz

• Marek69
            Bywalec
            • 2008
            • 111

Ja tylko dołożę jedno zdanie założyć na aparat i się cieszyć jaki dobry zakup zrobiliśmy. Jak go założyłem na 350 D zakochałem się w nim po pierwszej fotce więc jak napisał NH70 do dzieła i nie myśleć o zamiennikach.
            Pozdrawiam
            Marek

Komentarz

• Matti21
              Coś już napisał
              • 2008
              • 58

hmm tego canona cos trudno znalezc gdziekolwiek zeby cos sie o nim dowiedziec. Jestem poczatkujacym w szukaniu sprzetu i czy nie da sie kupic takiego obiektywu zeby zarowno robil fajne zdjecia makro jak i robic zdjecia np. ptakow i roznych rzeczy oddalonych? bo w sumie na takich zdjeciach bazuje od dluzeszego czasu a teraz cos znowu kasy wskoczylo i chcialbym na to przeznaczyc i nie wiem jakie rozwiazanie wybrac najbardziej optymalne zeby efekt byl jak najlepszy.
              Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4

Komentarz

• mssk
                Bywalec
                • 2007
                • 244

ja też dodam - do makro jedynie Canon 100mm 2.8
                mam, używam i jestem zadowolony
                większość pochodzi z tego obiektywu
                Ostatnio edytowany przez mssk; 9883.
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

To sie najpierw zastanów Matti czego chcesz. Mam wrażenie, że nie chodzi Ci o obiektyw makro, tylko o długiego zooma z napisem "macro", a to już jest zupełnie inna sprawa.

Komentarz

• nor
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 220

Zamieszczone przez Matti21
                    hmm tego canona cos trudno znalezc gdziekolwiek zeby cos sie o nim dowiedziec. Jestem poczatkujacym w szukaniu sprzetu i czy nie da sie kupic takiego obiektywu zeby zarowno robil fajne zdjecia makro jak i robic zdjecia np. ptakow i roznych rzeczy oddalonych? bo w sumie na takich zdjeciach bazuje od dluzeszego czasu a teraz cos znowu kasy wskoczylo i chcialbym na to przeznaczyc i nie wiem jakie rozwiazanie wybrac najbardziej optymalne zeby efekt byl jak najlepszy.
                    Idź do Ery, może coś Ci doradzą
                    A jak bardzo maja te "rzeczy" byc oddalone i jakie duże i płochliwe te ptaki?
                    Bo jest też 180mm macro L - ale to już wieksza kasa. No i jak bardzo macro ma być ten obiektyw - 1:1, 1:3, 1:4
                    Zasada dla szkieł: TO CO JEST DO WSZYSTKIEGO JEST DO NICZEGO

Takai 100mm macro będzie oprcz makro bardzo dobry również do ciaśniejszych portretów. No ale na ptaszki to trzeba ze 300mm co najmniej.

Komentarz

• ewa_olsztyn
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 311

Zamieszczone przez HN70
                      baczność!

1) nie jeść przez tydzień i dozbierać 370pln.
                      2) pożyczyć od rodziny 180pln.
                      3) kupić canona c100/2.8 macro u forumowego tipa za 1550pln.
                      4) otrzymać zwrot od canona w wysokości 180pln.
                      5) oddać rodzinie 180pln.
                      wykonać!
                      ;-)

HN70!
                      To najlepsza i najsympatyczniej wyrażona rada, jaką ostatnio
                      przeczytałam na forum!!

PS:
                      HN - wymyśl sobie przynajmniej jakiś podpis bardziej "ludzki",
                      bo jak tu się zwracać do inicjału z liczbą??
                      To się nawet nie deklinuje!

Komentarz

• Marek69
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 111

Ewa a ja mam nadzieję, że z niej skorzystasz, i na pewno będziesz zadowolona.
                        Pozdrawiam
                        Marek

Komentarz

• ewa_olsztyn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 311

Zamieszczone przez Marek69
                          Ewa a ja mam nadzieję, że z niej skorzystasz, i na pewno będziesz zadowolona.
                          Nie skorzystam - mam za słaby wzrok na makrowe zdjęcia, przy takich trzeba samemu ostrzyć, a w moim przypadku to zupełnie odpada. Ja tylko w duecie z AlFredem mogę coś sfotografować...

Komentarz

• inferno
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 47

O, piekny temat, wlasnie tez jest w trakcie decyzji o obiektywie makro. Ogladam Tokiny Tamrony Sigmy i Canony. Chodzi mi generalnie o ok. 100mm, nie sa az tak drogie a chyba wystarczajaco dobre do makro. Skala 1:1.
                            Mam Canona 400D. Czyli z mala matryca, czy w takim wypadku nadal obowiazuje skala 1:1? Chyba nie.... jak to jest?

I czy bez problemu taki obiektyw nastawia ostrosc na dal?

I jak z tym AF w canonowym obiektywie, bo czytalam ze zamienniki maja problem z AF i glosno chodzi... Tutaj jest USM czyli cicho chodzi?

Czy ktos moglby wstawic fotke tym obiektywem podpieta do lustrzanki z mala matryca (typu 350D, 400D itd.) i zrobic zdjecie, aby ukazac najwieksze makro jakie sie da zrobic tym obiektywem?

Troche duzo prosb ale moze cos sie z tego ud Wam odpowiedziec
                            Pozdrawiam,
                            Karolina

PS. Ten obiektyw Canona 100mm 2.8 ma przelacznik AF/MF czyli nie mozna "dostawic" ostrosci tak "od reki"? Bo czytalam ze niektore obiektywy maja taka mozliwosc.

Komentarz

• janmar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3468

Zamieszczone przez inferno
                              O, piekny temat, wlasnie tez jest w trakcie decyzji o obiektywie makro. Ogladam Tokiny Tamrony Sigmy i Canony. Chodzi mi generalnie o ok. 100mm, nie sa az tak drogie a chyba wystarczajaco dobre do makro. Skala 1:1.
                              Mam Canona 400D. Czyli z mala matryca, czy w takim wypadku nadal obowiazuje skala 1:1? Chyba nie.... jak to jest?

I czy bez problemu taki obiektyw nastawia ostrosc na dal?

I jak z tym AF w canonowym obiektywie, bo czytalam ze zamienniki maja problem z AF i glosno chodzi... Tutaj jest USM czyli cicho chodzi?

Czy ktos moglby wstawic fotke tym obiektywem podpieta do lustrzanki z mala matryca (typu 350D, 400D itd.) i zrobic zdjecie, aby ukazac najwieksze makro jakie sie da zrobic tym obiektywem?

dobre szkła.

Troche duzo prosb ale moze cos sie z tego ud Wam odpowiedziec
                              Pozdrawiam,
                              Karolina

PS. Ten obiektyw Canona 100mm 2.8 ma przelacznik AF/MF czyli nie mozna "dostawic" ostrosci tak "od reki"? Bo czytalam ze niektore obiektywy maja taka mozliwosc.
                              Oglnie b.mówiąc to szkła ze skala odwzorowania macro to dobre jakościowo szkła.Za zakres odwzorowań "macro " [a nie np."micro " ]Uwaza sie obiektywy o odwzorowaniu od 1:1 do 1:5. Ja staram sie kupowac szkla Canona.[przy zmianie body zdarzały mi sie kłopoty z kompatybilnoscia np.]
                              Mam wrazenie ze mylisz skale odwzorowania z ogniskową.1:1 to skala odwzorowania.USM to najcichszy i co ważniejsze "najdokładniejszy"naped u canona.Przełącznik AF/MF to rozwijając Autofocus i Manual Focus.Po naszemu ustawianie ostrosci [odległosci ]przez silnik sterowany czujnikiem[Auto] lub ustawienie siła miesni dłoni i nadgarstka przez obracanie pierścieniem.Wiele obiektywów pozwala na manualne ustawienia z przełacznikiem w pozycji auto.Okresla to instrukcja.W przeciwnym wypadku gdy krecimy pierscieniem odległosci ,a przełacznik jest na AF,popsujemy obiektyw.Największe macro Tym obiektywem Tym razem mnie załatwiłaś.Nieeeeee....Niech ktos inny Ci na to pytanie odpisze
                              Nie jestem mistrzem w macro, ale tak,czasem robie.Jest to mocno techniczny dział fotografii.Czym innym owady w naturze,czym innym srebrna bizuteria np.Na ogół wymaga wiedzy o obiektach fotografowanych i sprzecie.Sam obiektyw tu nie starczy.Pozdrawiam :-)

Komentarz

Pracuję...