Obiektyw macro do 1500 .....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wiewiór333
    • 2008
    • 12

Obiektyw macro do 1500 .....

Witam!
    Jestem zielony nie orjentuje się w tych ogniskowych itp. jestem na etapie dokształcania...
    Chcę kupić obiekyw tylko i wyłącznie do makro do 1500 złociszy...
    Wiem ze było setki razy nie zabijajcie...
    Chciałbym zebym tym obiektywem widział np oko pająka nie takie mega duze, tylko zeby było ujęcie mordki i na niej będe widział pyszczek i 2 oczka

Cos takiego

Z góry dzięki i pozdrawiam!!!!
  • grzbiet
    Bywalec
    • 2006
    • 180

Dołóż coś koło 500 zł i kup Canon 100/2,8 Macro. Jak nie masz tych 5-ciu stówek o zostaje Ci Tamron 90/2,8 albo Sigma 105/2,8. Chyba że używka... albo import z USA (ryzyko cła, itp.)

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

po co doplacac 500zl do Canona, ktory w niczym poza nieco skuteczniejszym AF (co niekoniecznie jest decydujaca cecha w przypadku makro) i pomiarem odleglosci w w niczym nie przewyzsza Tamrona, a wrecz mu zauwazalnie ustepuje optycznie?
      www albo tez flickr

Komentarz

• k4cper
        Bywalec
        • 2007
        • 142

no i będziesz widział więcej niż 2 oczka pająka

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Można niekiedy znaleźć Sigmę 150mm f/2.8 w cenie niewiele większej. Ja za swoją zapłaciłem 1800 ale musiałem niestety dołożyć 300 za kalibrację. Z jednej strony jest ryzyko z AF, z drugiej jednak dobra jakość optyczna, solidne wykonanie i bogate akcesoria (uchwyt na statyw, osłona, futerał).
          .

Komentarz

• borysM
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 23

a po co dokładać 500 zł skoro można 50 - na allegrze są canony po 1550 zł.

W cenie ok 1450 zł masz też mocno niedocenianą tokinę 100

Moja galeria ##

Komentarz

• Maku70
              Coś już napisał
              • 2005
              • 66

Szybko się przekonasz, że do Makro przydaje się np. lampa typu macro ring 14 lub nawet 24 - ją zamontujesz tylko na obiektywach Canona (bezproblemowo). 100 Makro 2.8, jest zresztą doskonale oceniana/
              coś o mnie http://web.mac.com/tmaku/

Komentarz

• Wiewiór333
                • 2008
                • 12

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi...:wink:

No więc ja własnie niemam tych 500 stówek.. Obiektyw i tak będe kupował sobie dopiero w olicach czerwca..

Więc który z tych obietkywów będzie naljepszy?

1.Tamron 90/2,8
                czy
                2.Sigma 105/2,8

No chyba, że ten Canon jest naprawde taki dobry i warto na niego pozbierać, ale do by trwało rok.....
                Chciałbym jeszcze prosić o argumenty te za i przeciw i pragnę dodać, że zależy mi na nowym sprzęcie, no chyba, że taiego się nie znajdzie....(Trochę się boje ryzykować..)

Dziękuje i Pozdrawiam!!!
                Ostatnio edytowany przez Wiewiór333; 15304.

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Tu masz zdjęcia z Tamrona 90

http://canon-board.info/showthread.php?t=25674
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• czajna
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 401

W sumie nie musisz prawie nic dopłacać bo u kolegi towersivy i Nowart masz Canona 100/2.8 za ok. 1550... Musisz się do nich odezwać...

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Tamrona masz za 1420 z Vatem, fakturą i polską 2 letnią gwarancją
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez borysM
                        a po co dokładać 500 zł skoro można 50 - na allegrze są canony po 1550 zł.

W cenie ok 1450 zł masz też mocno niedocenianą tokinę 100
                        drogo na Allegro jest.
                        jako ze przed wiosna (a to tutaj jeszcze ze 2 tygodnie) przymierzam sie do zakupu szkla makro, to sledze ceny: www.kamera-express.nl . uprzedzajac pytanie: to jest normalny sklep, gdzie mozna sobie godzinami sprzet pomacac i wybrac z kilku(dziesieciu) sztuk. Tokine mozna kupic za 300 Euro a Tamrona za 350 Euro, gdzie Canon kosztuje 450 Euro. tak ze ta cena Canona na Allegro bylaby wzglednie normalna (o dziwo!) natomiast Tamrona i Tokiny wyraznie zawyzona. co ciekawe, w kraju wiatrakow (sa!) i tulipanow (juz za chwileczke, juz za momencik ) nieludzko wywindowana jest cena Sigmy 105/2.8, bo do poziomu praktycznie Canona. czy to sie sprzedaje (przynajmniej z mocowaniem EF) i w jaki sposob, to jest dla mnie niezla zagadka

w Polsce zapewne tez bym sie czul zmuszony do zakupu Canona, ale szczesliwie bede mogl sobie zafundowac Tamrona, ktory zwyczajnie bardziej mi sie podoba a i w testach pokazuje przewage
                        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• borysM
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 23

tylko pamiętajcie że tamron ma najkrótszą odległość ostrzenia od obiektu, a przy robalach każdy cm się liczy.

Moja galeria ##

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez borysM
                            tylko pamiętajcie że tamron ma najkrótszą odległość ostrzenia od obiektu, a przy robalach każdy cm się liczy.
                            tak, liczy się w ten sposób, ze im blizej robala podchodzisz, tym wieksza szansa, że ucieknie

a bardziej na poważnie to Tamron ma też najkrótszą ogniskową, dlatego musisz podejść bliżej; natomiast maksymalna skala odwzorowania dla tego Tamrona wynosi 1:1 i jest identyczna jak dla pozostały wymienionych obiektywów (Canon100, Tokina 100, Sigma 105)

i tu należałoby się zastanowic czy ta skala będzie wystarczająca do sportretowania "twarzy" pająka, oczywiście wcześniej zapytawszy jaki to pająk?

bo moim zdaniem o ile nie będzie to jakiś ptasznik, to 1:1 będzie zdecydowanie za mało, ale moze w tej kwestii wypowiedzą się jacyś fachowcy od makro?
                            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez gwozdzt
                              bo moim zdaniem o ile nie będzie to jakiś ptasznik, to 1:1 będzie zdecydowanie za mało, ale moze wypoweidzą się jacyś fachowcy od makro?
                              no to akurat nie wymaga wiekszej modlitwy. skala 1:1 to odwzorowanie na materiale rejestrujacym obrazu takiej samej fizycznej wielkosci co ten material rejestrujacy - tzn. jesli film czy matryca ma 36 mm szerokosci to sfotografowany obiekt w skali 1:1 tez bedzie mial 36 mm szerokosci

jezeli na matrycy APS-C sfocisz pajaczka w skali 1:1, a oczko ma dajmy na to 3 mm srednicy, to na matrycy bedzie tez mialo rowno 3 mm srednicy. jako ze matryca ma 22 mm x 15 mm, to z prostego rachunku wychodzi, ze to oczko bedzie stanowilo 2,7% kadru, czyli dla matrycy 10 Mpix raptem 27.000 pikseli a to jest jedynie 165 x 165 pikseli.

reasumujac i piszac to dla normalnego czlowieka: no ni cholery sie nie da. trzeba cos nakrecic obiektywowi z przodu albo od, za przeproszeniem, **** strony

jedyna opcja kiedy 1:1 sie sprawdzi to taka, ze sie foci sie pajaczka, ktory ma oczko rozmiaru 22 mm x 15 mm. z tym ze jesli gabaryt zwierzaka jest proporcjonalny do rozmiaru oczka, to ja bym w takiej sytuacji raczej sp... niz robil zdjecia, bo a nuz bydle miesozerne
                              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...