Co polecacie z gwintem m42??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maslo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 39

Co polecacie z gwintem m42??

witam!! :cool:
    Mam pytanko. Co polecacie zamiast sonnara 135/3,5, gdyz ostatnio cena tego szkla mocno podskoczyla. Wiem, ze jest to jeden z najlepszych obiektywow na m42, ale chyba nie jest niezastapiony. Potrzebuje szkla do portretow. :cool:
    Obecnie mam Tessara 50/2,8 i chce inna stalke z wieksza ogniskowa.
    dzieki za sugestie
    Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Jupiter MC 37 135/3.5. Jest jeszcze wersja bez MC, trochę słabsza ale też daje radę. Sonnar to oczywiście nie jest, ale ostrość i plastyka obrazu i tak bardzo wysokich lotów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jupiter MC 37 135/3.5. Jest jeszcze wersja bez MC, trochę słabsza ale też daje radę. Sonnar to oczywiście nie jest, ale ostrość i plastyka obrazu i tak bardzo wysokich lotów.
    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293. Powód: Automerged Doublepost
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• maslo
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 39

to jest ten jupiter, ktory zrobili na wzor sonnara??
      Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||

Komentarz

• Zbig
        Bywalec
        • 2007
        • 101

Tak, ponoć tak. Mam go w torbie, ale jeszcze nie miałem okazji używać za dużo. Na pytanie co polecacie z m42 jest bardzo trudno odpowiedzieć, bo nie wiadomo czego szukasz. Ja np. dorwałem wczoraj Heliosa 58/2 i jest świetny. Poza tym mam Industara do makro i też nie narzekam.

Radziłbym poszukać trochę info o tych szkłach i kupować. Są one na tyle tanie, że możesz kupić nawet kilka, a później sprzedać najmniej pasujące.

I jeszcze jedno - z tego co wiem, to z m42 najlepiej zakres od standardu w górę. Poza tym, jakbyś chciał jakieś większe tele, to sugeruję raczej zoom z AF, bo w innych przypadkach jest trochę zabawy. Podsumowując - preferowany przeze mnie zakres na m42 to od 50 do prawie 150mm (piszę o cropie).

Acha - jakbyś chciał poczytać o szkłach, to napisz mi mail na PW, a podeślę Ci fajny PDF z opisem szklarni na m42.

Zbyszek

Komentarz

• Peri Noid
          Uzależniony
          • 2006
          • 604

Jupiter 135/3.5, jak pisali przedpiścy. A jeśli nie 135-ka (na cropie robi się 200, więc długo), to Jupiter 85/2 - też bardzo zacne szkiełko, na cropie daje ~135mm, jaśniutki. Jest wersja bez MC (mam) i MC. Podobno te powłoki nie są najlepsze i wersja bez MC jest trochę lepsza. Nie miałem okazji porównać, tyle znalazłem na sieci.
          Zamieszczone przez Zbig
          Acha - jakbyś chciał poczytać o szkłach, to napisz mi mail na PW, a podeślę Ci fajny PDF z opisem szklarni na m42.
          A mógłbyś to gdzieś wystawić? Może już gdzieś leży wystawione? A jeśli nie, to poprosiłbym na maila :-)
          Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Mariusz_C
            Uzależniony
            • 2007
            • 577

Zamieszczone przez Zbig

Zbyszek
            Ja też chętnie bym to obejrzał.
            5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• adamtg
              Coś już napisał
              • 2007
              • 65

Zamieszczone przez Zbig

Zbyszek
              Ja także bym prosił, jeśli można o podesłanie tego PDFa. ;-)

Komentarz

• tymin3
                Bywalec
                • 2005
                • 102

Jupier 37A bardzo dobry i tani okolo 100-120zl
                E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• Saurus
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 269

Pentacon 135/2.8 z dłuższych szkieł, a jeśli na cropa to lepiej moim zdaniem Jupiter 9 85mm/2 - nie będziesz musiał tak bardzo się oddalać i jaśniejszy.
                  Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                  "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• dj_zibi
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 541

co do heliosa to duzo zalezy na jakie szkło trafisz, ja trafiłem na dobre i wg mnie szkiełko jest dobre. mam Jupitera 137 bez MC to szkiełko jest dla mnie genialne, nie miałem sonara ale Jupiterem mozna robic naprawde piekne fotki. Mam jupitera 200/4 szkielko równiez dobre jesli ktos chce tele
                    Moja strona

Komentarz

• laur
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 144

Jupitera i ja polecam, używam głównie tego szkła na zmianę z canonowską 50mm.
                      Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
                      Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez Zbig
                        Czy to jest ten PDF, który swego czasu ja rozpowszechniałem ?

A MC Jupiera 9 85/2 polecam i ja. Choć jest nieco niewygodny w użytkowaniu to rewanżuje się jakością uzyskiwanych obrazów. No i ogniskowa do portretowania (na cropie) zdecydowanie wygodniejsza.
                        Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Zbig
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 101

Ten PDFik to kawałek Chip Foto-Video Digital pod nazwą najpopularniejsze obiektywy m42. Oczywiście nie ma tam tylu informacji, które znajdzie się np. na forum, ale jest to dosyć syntetycznie i fajnie zrobione.

Komentarz

• kaawka
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 59

Zamieszczone przez Zbig

Również wklejałem kiedyś ten link na forum. Mam jeszcze u siebie jeśli ktoś chce to wyślę. Oba Jupitery są warte polecenia. Pentacon 135 f/2.8 zawsze był oceniany gorzej niż Sonnar 135, ale chyba nie jest taki najgorszy.

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

a moze tak:

?

z poprawka na to, ze wyniki pojedynczych testow sa niekoniecznie
                              miarodajne, bo w przypadku obiektywow z KDL (a zwlaszcza "Sdielano
                              w SSSR") byla spora wariancja jakosciowa
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...