Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Serwis sony ssie od zawsze prawie... Do tego z jakoscia roznie bywa nawet tutaj w USA ostatnio... Zapytaj kogos kto ma albo mial kompa sony jakich kompow nie kupowac... na 99% uslyszysz Sony
Komp do zdjec i grafiki z obecnych na rynku moze byc dowolny... Najtanszy i najwolniejszy nawet... Jedynie co to do obrobki duzo ramu trzeba na te wszystkie warstwy
Dobry monitor to podstawa. CRT... 19 cali chyba najoptymalniej... Dla mnie wszystko powyzej 19 to telewizory... Szyja boli od krecenia glowa za kursorem i ciezko to zmiescic
No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
:-)
Komputer jest naprawde malo istotny. Monitor - to jest baaaardzo wazne. LCD z reguly odpadaja bo niestetety JESZCZE nie odwzorowuja nalezycie kolorow. Moze kiedys... ale jeszcze nie teraz.
Wbrew Tomkowym "byle nie sony" powiedzialbym, ze raczej wlasnie Sony a jesli ne Sony to z Trinitronem (a to patent Sony). Nie bede namawial do Sony Artisan albo Cinema Displays (do Apple) - bo to merca mozna za to kupic ale np. Mitsubishi na trinitronie jest niezly (ok 2k PLN). Sony Artisan to najwyzsza polka ale za zupelnie przyzwoite pieniadze (niestety porownywalne z cena kompa) mozna miec niezly monitor.
Wazne jest prawidlowe zestrojenie monitora i korekcja (rowniez programowa) kolorow. Znowu - mozna to zrobic kolorymetrem (jakies MonacoOPTICX np.) ale to co jest dostarczane razem z PS (Adobe Gamma) tez wystarczy.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Janusz, miałem "PRECZ Z SONY", właśnie przez serwis
Teraz mam EIZO T962 21cali (no, kineskop sony...) i jest ładnie. Egzemplarz nie jest najlepszy bo ma trochę moirę i do końca konwergencja nie styka, ale absolutnie to nie wpływa na wygląd zdjęć (chyba, że zacznę focić firanki). Również w nocy czerń jest trochę bura, ale może tak ma być.
Na biurku się mieści, ale już nic więcej się nie mieści... WIęc mam inny patent - dziurę w ścianie. Monitor wystaje z domu
Co do tego, czy korekcja jest ważna: zależy do czego. Jeśli chcesz oglądać fotki tylko na ekranie, to wystarczy ustawić, żeby było ładnie. Co innego, jak chcesz odbitki lub jakieś wydruki... ale na tym mało się znam.
Komputer jest naprawde malo istotny. Monitor - to jest baaaardzo wazne. LCD z reguly odpadaja bo niestetety JESZCZE nie odwzorowuja nalezycie kolorow. Moze kiedys... ale jeszcze nie teraz.
Wbrew Tomkowym "byle nie sony" powiedzialbym, ze raczej wlasnie Sony a jesli ne Sony to z Trinitronem (a to patent Sony). Nie bede namawial do Sony Artisan albo Cinema Displays (do Apple) - bo to merca mozna za to kupic ale np. Mitsubishi na trinitronie jest niezly (ok 2k PLN). Sony Artisan to najwyzsza polka ale za zupelnie przyzwoite pieniadze (niestety porownywalne z cena kompa) mozna miec niezly monitor.
Wazne jest prawidlowe zestrojenie monitora i korekcja (rowniez programowa) kolorow. Znowu - mozna to zrobic kolorymetrem (jakies MonacoOPTICX np.) ale to co jest dostarczane razem z PS (Adobe Gamma) tez wystarczy.
Janusz
A nie prawda, ja używam LCD już od paru lat, a że pracuję w DTP to odwzorowanie kolorów musi być prawie idealne, jeżeli chodzi o kalibrację to właśnie w LCD jest dużo lepiej zrealizowana.
No, a "Cinema Displays (do Apple)" to jest właśnie LCD i wcale nie jest taki drogi Apple Cinema Display 20" kosztuje tylko 2 933,00 netto
Zresztą ja właśnie Applowskiego LCD używam i chociaż na rynku są lepsze, to są zdecydowanie droższe.
Jeśli chodzi o monitor to mogę polecić SAMSUNGA SyncMaster 959NF z trinitronem. Bardzo przyjazny CRT. Tylko chyba juz nie produkują Odradzam wszelkie philipsy - syf i kaszanka.
W PieCu mam Athlona 1900, 512 RAMu i GF 4Ti, dysk Caviar. Nie mam żadnych pronlemów, nawet gdy jest odpalony PS, corel, noise ninja i w każdym parę fot
Ja sie w zupelnosci zgodze z Tomkiem ... nigdy nie kupujcie Sony. Co z tego ze bedziecie mieli ladny obraz jesli w razie jakiejkolwiek najmniejszej usterki nie bedziecie mieli zadnych szans z serwisem. Ja jako serwisant nie bylem w stanie nic od nich wygzekwowac a zwykli uzytkownicy zlewani sa 2x bardziej.
Jesli chodzi o monitory to nikt z Was nie poruszyl naprawde porzadnej firmy jaka jest Iiyama ( http://www.iiyama.pl/ ). Specjalizuja sie w monitorach i robia je naprawde dobrze a do tego maja calkiem przyzwoity serwis. No i co wazne ceny maja bardziej konkurencyjne niz EIZO (swego czasu bo juz crt nie produkuja w ogole) a jakosc podobna.
Co do Mitsubishi to firma taka juz na rynku monitorow nie istnieje gdyz zostala dawno temu wchlonieta przez NEC'a Ale NEC sprzedaje monitory pod obydwiema nazwami z tym ze monitory Mitsubishi dedykowane sa dla profesjonalistow natomiast NEC'a dla mniej wymagajacych uzytkownikow. Obydwie firmy z tego co pamietam nie produkowaly nigdy monitorow na Trinitronie jak pisze Janusz a zawsze na opracowanym przez siebie odpowiedniku Diamondtronie co robia po dzis dzien.
Samsunga w ogole nie polecam. Te monitory cechuje calkowity brak powtarzalnosci. Mozna trafic jeden egzemplarz calkiem udany a drugi z tej samej partii totalnie skopany.
Podsumowujac proponowalbym zakup najdrozszego monitora crt Iiyamy na jaki Cie stac. Do tego komputer w ktorym na pierwszym miejscu powinnas wziac pod uwage ilosc ramu (optymalnie 1024 MB) oraz wielkosc dysku twardego, grafika moze byc z tych najtanszych byle to bylo Ati, procesor i plyta glowa moga byc dowolne byle nie jakies zintegrowane i nie z tych najtanszych (asrock, ecs). Z tego segmentu polecam najtansze modele abita i epoxa pod amd.
Komentarz