Jaki komputer do oglądania fot?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Liska
    Coś już napisał
    • 2004
    • 67

Jaki komputer do oglądania fot?

No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
    :-)
    http://whiteplate.blogspot.com/
  • storm
    Bywalec
    • 2004
    • 183

Taki z duzym monitorem

A powaznie to wszystko zalezy od kilku czynnikow..
    Moze napisz do czego oprocz ogladania fot mialby sluzyc?

Komentarz

• Cychol
      Początki nałogu
      • 2005
      • 398

Proponuję:
      Power Mac G5 2.7GHz DP DLSD/ GF6800
      z Apple Cinema Display HD 30" Flat Panel.

Szybko i dokładnie
      pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Komputer jakikolwiek z nowo-produkowanych. Karta graficzna ATI (podobno lepsza jakość), a przede wszystkim monitor CRT, np. EIZO (absolutnie nie SONY)
        http://canon-board.info/showthread.php?t=1039
        http://canon-board.info/showthread.p...hlight=monitor
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          absolutnie nie SONY
          A niby czemu? Uzywam w pracy FW900 i baaardzo sobie chwale

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Serwis sony ssie od zawsze prawie... Do tego z jakoscia roznie bywa nawet tutaj w USA ostatnio... Zapytaj kogos kto ma albo mial kompa sony jakich kompow nie kupowac... na 99% uslyszysz Sony

Komp do zdjec i grafiki z obecnych na rynku moze byc dowolny... Najtanszy i najwolniejszy nawet... Jedynie co to do obrobki duzo ramu trzeba na te wszystkie warstwy
            Dobry monitor to podstawa. CRT... 19 cali chyba najoptymalniej... Dla mnie wszystko powyzej 19 to telewizory... Szyja boli od krecenia glowa za kursorem i ciezko to zmiescic
            ...

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez kavoo
              A niby czemu? ...
              Tomek kiedys mial w podpisie o sobie - Nienawidze sony albo cos w tym stylu. :-) ;-)

Janusz

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez Liska
                No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
                :-)

Komputer jest naprawde malo istotny. Monitor - to jest baaaardzo wazne. LCD z reguly odpadaja bo niestetety JESZCZE nie odwzorowuja nalezycie kolorow. Moze kiedys... ale jeszcze nie teraz.

Wbrew Tomkowym "byle nie sony" powiedzialbym, ze raczej wlasnie Sony a jesli ne Sony to z Trinitronem (a to patent Sony). Nie bede namawial do Sony Artisan albo Cinema Displays (do Apple) - bo to merca mozna za to kupic ale np. Mitsubishi na trinitronie jest niezly (ok 2k PLN). Sony Artisan to najwyzsza polka ale za zupelnie przyzwoite pieniadze (niestety porownywalne z cena kompa) mozna miec niezly monitor.

Wazne jest prawidlowe zestrojenie monitora i korekcja (rowniez programowa) kolorow. Znowu - mozna to zrobic kolorymetrem (jakies MonacoOPTICX np.) ale to co jest dostarczane razem z PS (Adobe Gamma) tez wystarczy.

Janusz

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Janusz, miałem "PRECZ Z SONY", właśnie przez serwis

Teraz mam EIZO T962 21cali (no, kineskop sony...) i jest ładnie. Egzemplarz nie jest najlepszy bo ma trochę moirę i do końca konwergencja nie styka, ale absolutnie to nie wpływa na wygląd zdjęć (chyba, że zacznę focić firanki). Również w nocy czerń jest trochę bura, ale może tak ma być.

Na biurku się mieści, ale już nic więcej się nie mieści... WIęc mam inny patent - dziurę w ścianie. Monitor wystaje z domu

Co do tego, czy korekcja jest ważna: zależy do czego. Jeśli chcesz oglądać fotki tylko na ekranie, to wystarczy ustawić, żeby było ładnie. Co innego, jak chcesz odbitki lub jakieś wydruki... ale na tym mało się znam.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Cychol
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 398

Zamieszczone przez Janusz Body
                    Komputer jest naprawde malo istotny. Monitor - to jest baaaardzo wazne. LCD z reguly odpadaja bo niestetety JESZCZE nie odwzorowuja nalezycie kolorow. Moze kiedys... ale jeszcze nie teraz.

Wbrew Tomkowym "byle nie sony" powiedzialbym, ze raczej wlasnie Sony a jesli ne Sony to z Trinitronem (a to patent Sony). Nie bede namawial do Sony Artisan albo Cinema Displays (do Apple) - bo to merca mozna za to kupic ale np. Mitsubishi na trinitronie jest niezly (ok 2k PLN). Sony Artisan to najwyzsza polka ale za zupelnie przyzwoite pieniadze (niestety porownywalne z cena kompa) mozna miec niezly monitor.

Wazne jest prawidlowe zestrojenie monitora i korekcja (rowniez programowa) kolorow. Znowu - mozna to zrobic kolorymetrem (jakies MonacoOPTICX np.) ale to co jest dostarczane razem z PS (Adobe Gamma) tez wystarczy.

Janusz
                    A nie prawda, ja używam LCD już od paru lat, a że pracuję w DTP to odwzorowanie kolorów musi być prawie idealne, jeżeli chodzi o kalibrację to właśnie w LCD jest dużo lepiej zrealizowana.
                    No, a "Cinema Displays (do Apple)" to jest właśnie LCD i wcale nie jest taki drogi Apple Cinema Display 20" kosztuje tylko 2 933,00 netto
                    Zresztą ja właśnie Applowskiego LCD używam i chociaż na rynku są lepsze, to są zdecydowanie droższe.
                    pozdrawiam

Komentarz

• Ted
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 143

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      Na biurku się mieści, ale już nic więcej się nie mieści... WIęc mam inny patent - dziurę w ścianie. Monitor wystaje z domu
                      o rany , chcialbym to zobaczec

Komentarz

• tpop
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1465

Zamieszczone przez Cychol
                        Proponuję:
                        Power Mac G5 2.7GHz DP DLSD/ GF6800
                        Do ogladania fot? Taki demon? Po co? Do tego ta cena
                        Nawet do obrobki zdjeci za mocny/drogi.
                        Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
                        photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• robson
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 228

Jeśli chodzi o monitor to mogę polecić SAMSUNGA SyncMaster 959NF z trinitronem. Bardzo przyjazny CRT. Tylko chyba juz nie produkują Odradzam wszelkie philipsy - syf i kaszanka.
                          W PieCu mam Athlona 1900, 512 RAMu i GF 4Ti, dysk Caviar. Nie mam żadnych pronlemów, nawet gdy jest odpalony PS, corel, noise ninja i w każdym parę fot

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Ja sie w zupelnosci zgodze z Tomkiem ... nigdy nie kupujcie Sony. Co z tego ze bedziecie mieli ladny obraz jesli w razie jakiejkolwiek najmniejszej usterki nie bedziecie mieli zadnych szans z serwisem. Ja jako serwisant nie bylem w stanie nic od nich wygzekwowac a zwykli uzytkownicy zlewani sa 2x bardziej.

Jesli chodzi o monitory to nikt z Was nie poruszyl naprawde porzadnej firmy jaka jest Iiyama ( http://www.iiyama.pl/ ). Specjalizuja sie w monitorach i robia je naprawde dobrze a do tego maja calkiem przyzwoity serwis. No i co wazne ceny maja bardziej konkurencyjne niz EIZO (swego czasu bo juz crt nie produkuja w ogole) a jakosc podobna.
                            Co do Mitsubishi to firma taka juz na rynku monitorow nie istnieje gdyz zostala dawno temu wchlonieta przez NEC'a Ale NEC sprzedaje monitory pod obydwiema nazwami z tym ze monitory Mitsubishi dedykowane sa dla profesjonalistow natomiast NEC'a dla mniej wymagajacych uzytkownikow. Obydwie firmy z tego co pamietam nie produkowaly nigdy monitorow na Trinitronie jak pisze Janusz a zawsze na opracowanym przez siebie odpowiedniku Diamondtronie co robia po dzis dzien.

Samsunga w ogole nie polecam. Te monitory cechuje calkowity brak powtarzalnosci. Mozna trafic jeden egzemplarz calkiem udany a drugi z tej samej partii totalnie skopany.

Podsumowujac proponowalbym zakup najdrozszego monitora crt Iiyamy na jaki Cie stac. Do tego komputer w ktorym na pierwszym miejscu powinnas wziac pod uwage ilosc ramu (optymalnie 1024 MB) oraz wielkosc dysku twardego, grafika moze byc z tych najtanszych byle to bylo Ati, procesor i plyta glowa moga byc dowolne byle nie jakies zintegrowane i nie z tych najtanszych (asrock, ecs). Z tego segmentu polecam najtansze modele abita i epoxa pod amd.
                            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Cychol
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 398

Zamieszczone przez tpop
                              Do ogladania fot? Taki demon? Po co? Do tego ta cena
                              Nawet do obrobki zdjeci za mocny/drogi.
                              ...ale jaki luksus
                              pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...