Jaka karta CF do 40D / 50D ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Jaka karta CF do 40D / 50D ?

Witam!

Przeszukałem forum ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Przejrzałem oczywiście testy kart ale nic nie było przy tym wspominane o 40D.
    Otóż chcę kupic kartę do 40D. Najpierw myślałem o 4GB Platinum - znajomi ją mają (1x z 20D i 2x z 30D) i nie zanotowali żadnych problemów typu stracone foty itp. No i karty tanie. Ale tak sobie myśląc to stwierdziłem z co z szybkością? W końcu jak już mam te 6,5fps to chciałbym to wykorzystac!(Bo zdaża mi sie reporterka dynamicznych rzeczy no i idą serie czasem nawet po ok10 fotek:-P) Jak zobaczyłem, że ta platinum jest 80x to wydaje mi się, że
    pewnie będzie lipa... Niestety sam 40D i Tamron17-50/2.8 wydrenował mój portfel i np. karta SanDisc Extreme IV w ogóle nie wchodzi w grę bo za droga... Na kartę mam budżet maks 100zł(ale nie powiem jak się da mniej to lepiej :-P)No i rozglądając się po allegro wyróżniłem sobie coś takie oto:
    1)SanDisc EX.III 2GB:
    - http://allegro.pl/item309617705_cf_s...per_cena_.html Tyle, że tutaj zwróciłem uwagę, że sprzedawca nie podaje, że dołącza program do odzyskiwania no i to materiałowe etui więc zapachniało mi podróbą
    - http://allegro.pl/item309630254_2gb_...cf_20mb_s.html już drożej ale jednak najtaniej z tych co niby i oprogramowanie i futerał są... Chociaż zastanawia mnie już sens bo w stosunku do komputronika(wliczając przesyłkę z allegro bo do komputronika to mogę się przejśc sam) to oszczędzam tylko niecałe 10zł...

2)PQI x120(czyli, że niby ok 18MB/s ma więc tylko o 2MB/s wolniejsza - no właśnie tylko czy aż? Czy może też te 18MB/s to tylko napis który nie ma realnego pokrycia?)
    - http://allegro.pl/item310507367_pqi_..._s_zabrze.html Ostatnio widziałem w promocji w sklepie za 56zł także nie pachnie mi tu podróbą niestety w tym sklepie już ich nie maja w ogóle także decyduje się jednak na allegro
    - http://www.allegro.pl/item310509888_..._s_zabrze.html

No i tutaj właśnie pojawia mi się dylemat gdyż w podobnej cenie do SanDisca mogę miec albo 4GB PQI albo 2x2GB PQI (wolałbym tą opcję gdyż wolę 2mniejsze niż jedną duża po doświadczeniu z autodestrukcją mojego kingstona 1GB co mnie nauczyło, że wszystko się może zdarzyc nawet u najlepszych producentów ;-) )
    No ale nie wiem jak z tą prędkością de facto jest a mając już 40D nie chcę go ograniczac tylko poprzez pożałowanie kilku złociszy na karcie ale z drugiej strony nie chcę płacic więcej tylko za inne logo na karcie bo może a nóż na tym PQI będzie cykał z powodzeniem w tym samym czasie tyle samo fot co SanDisc a różnica w ich zapisie na aparacie to będzie 0,5sek. - tak to mi się nie opłaca, ja nie onanista :-P
    Chciałem też zwrócic uwagę, że mam jakiś tam no-name czytnik na USB więc nie interesuje mnie prędkośc zrzutu na kompa bo i tak tutaj czytnik będzie ograniczał a wydawac kolejnej "stówy" na czytnik nie zamierzam ;-P

No i ostatnie jak to jest z tymi podróbami? Macie może jakiś penych sprzedawców nie za drogich? bo jak mam przykładowo zapłacic 100zł za exII wraz z przesyłką to wolę ruszyc dupsko do komputronika i zapłacic 106zł razem z przesyłką i 100% gwarancji oryginału, chociaż już wtedy jestem 2,5 piwa w plecy ;-) :-P )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Śmiało Sandisk Extreme III, np tu: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7732940

Komentarz

• n!5m0
      Zablokowany
      • 2008
      • 25

http://allegro.pl/item308779604_lexa...jna_cena_.html
      albo w/w sandisk, w co innego nie ma się co pchać

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Mnie ostatnio zdziwiła cena SanDiska Extreme III 4Gb, bo 140 złotych to jakby mało. Zapytałem sprzedawce o kraj pochodzenia, odpowiedział Chiny.
        Mimo że miałem problemy z tymi kartami to jednak za miesiąc kupie jeszcze jedną bo to chyba najlepsza alternatywa to całego chłamu jaki jest na rynku. Zawsze robie RAW+JPG i raz mały JPG się przydał, bo RAWA nie mogłem odzyskać. Najczęstrze problemy jakie miałem z kartami to chyba przez moją głupotę, bo jak zrobiłem kilka ujęć i jakieś uznałem za niepotrzebne to kasowałem i w ten sposób robiło się wiecej miejsca na karcie i zdjęcia zapisywały się fragmentami w wolnych miejscach co powodowało że czasami karta po odczycie w kompie jak pobojowisko i stad rozsypane pliki.
        Szukaj Sandiska z kuponem do darmowego CaptureOne !!!

Komentarz

• sepq
          Coś już napisał
          • 2006
          • 91

Jeśli chodzi o karty, to używam Kingstona (ultimate, 1 GB, 120x), Lexara (2Gb, 133x), Preteca (Cheetah, 1GB, 80x), ale mam również PQI (2 GB, 100x). I szczerze mówiąc nie widzę różnicy pomiędzy dwoma pierwszymi wymienionymi (Pretec odpada, bo ze względów oczywistych jest fużo wolniejszy od reszty), a tą ostatnią. Nigdy nie straciłem zdjęć, nigdy nic się nie zacięło, szybkość zapisu i odczytu rónieżporównywalna z Kingstonem oraz Lexarem (sprawdzałem w programie HD Tach). A robię głównie zdjęcia sportowe (i to w rawach), gdzie szybkość ma zasadnicze znaczenie. Dlatego z czystym sumieniem mogę Ci polecić PQI, bo na moim 40D śmiga aż miło. Ja na pewno w przyszłości, jeśli będę chciał kupić jakąś kartę, w pierwszej kolejności rozważę PQI jako zdecydowanie tańszą, a moim zdaniem równie dobrą jak jej bardziej znane odpowiedniki alternatywę.
          ,

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Zamieszczone przez donald7000
            Mnie ostatnio zdziwiła cena SanDiska Extreme III 4Gb, bo 140 złotych to jakby mało. Zapytałem sprzedawce o kraj pochodzenia, odpowiedział Chiny.
            Mimo że miałem problemy z tymi kartami to jednak za miesiąc kupie jeszcze jedną bo to chyba najlepsza alternatywa to całego chłamu jaki jest na rynku. Zawsze robie RAW+JPG i raz mały JPG się przydał, bo RAWA nie mogłem odzyskać. Najczęstrze problemy jakie miałem z kartami to chyba przez moją głupotę, bo jak zrobiłem kilka ujęć i jakieś uznałem za niepotrzebne to kasowałem i w ten sposób robiło się wiecej miejsca na karcie i zdjęcia zapisywały się fragmentami w wolnych miejscach co powodowało że czasami karta po odczycie w kompie jak pobojowisko i stad rozsypane pliki.
            Szukaj Sandiska z kuponem do darmowego CaptureOne !!!
            Jaki kupon? Możesz coś więcej powiedziec na ten temat(mowa o karcie 2GB w moim przypadku ;-) )
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• marekk_ok
              Uzależniony
              • 2007
              • 821

Zamieszczone przez Goomis
              Witam!

Ale tak sobie myśląc to stwierdziłem z co z szybkością? W końcu jak już mam te 6,5fps to chciałbym to wykorzystac!(Bo zdaża mi sie reporterka dynamicznych rzeczy no i idą serie czasem nawet po ok10 fotek:-P) :-P )
              Aby wykorzystac 6,5 fps to chyba nie jest potrzebna najszybsza karta?
              Sama karta nie jest na moja wiedze waskim gardlem tutaj, ale sie moze myle - moze ktos mnie poprawi, jakies testy, dane?

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Sandiski są ok. Preteci także. Używałem PQI - i też nie narzekałem.
                Znajomy używa goodramów - i też nic mu się w kartach nie psuje.
                A mówię o zapisywaniu dużej ilości zdjęć. I często.

Ale fakt faktem, że za obecną cenę, to jakbym kupował karty to tylko sandiski - obecnie chyba najbardziej sprawdzone i najszybsze karty w stosunkowo małej cenie.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• okar_t
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 26

Jaka karta do 40D

Jaką kartę powinienem kupić do 40D i jakie są mniej więcej ceny
                  Czy karty do 40 D są takie same jak do 30D
                  40D + coś tam, coś tam

Komentarz

• delaa
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 168

Oba aparaty obsługują identyczny typ kart - czyli CF - skrót od Compact Flash.
                    Kart jest wiele rodzajów - starsze były po prostu miniaturowymi dyskami twardymi (microdrive).

Są trzy szkoły:
                    1. 1 dużej pojemności karta - jak się zepsuje to po zawodach.
                    2. Kilka mniejszych - jak sie zepsuje - to masz w plecy materiał z jednej karty
                    3. Kilka kart o dużej pojemności - to rozwiązanie ma wady obydwu powyższych

Karta powinna być szybka na tyle żeby nie ograniczać prędkości zapisu zdjęć z bufora aparatu. Nie onanizuję się tym (to takie popularne ostatni słowo) ale powinna być najszybsza na jaką Cię stać - no może poza wynalazkami które do uzyskania pełnej prędkości potrzebują czytnika na 1394 (fajerłajer - nie mylić z fajerłolem).

Poleca się karty :
                    Pretec Cheetah x133
                    Kingston Elite Pro x 133
                    (bla, bla, bla, ultra, mega, hiper, masakra itp.)

I Sandiski od Extreme III w górę - ale tu uwaga - malutkie żółte rączki produkują falsy-fikaty , w sieci jest sporo informacji jak odróżnić je od Sandisków prawdziwych.

Amen.
                    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

A powiem, że wcale nie trzeba super hiper mega karty do 40D. Ostatnio robiłem sobie Ci ja sport i w seriach po około 10zdjęc i karta PQI x120 sprawdziła się bardzo dobrze. Po wykonaniu całej serii(zaraz po odsunięciu aparatu od oka!) po naciśnięciu przycisku view widziałem od razu ostatnio zrobioną fotkę! Tak więc myślę, że wcale nie trzeba prawie 2x droższych cheetachów, kingstonów elite, Sandisków Ultra super duper extreme XX ha! I co wy na to? Kto mnie teraz zbluzga? :-P Może będzie różnica w zgrywaniu tu już nie wiem...

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

za Goomisiem: pe ku i!

mam dwie, 1GB x40, 2GB x100 i zero zastrzezen do niezawodnosci. na wakacje pewnie sobie kupie 8GB i to tez bedzie PQI.

co do szybkosci to sie nie wypowiem. raczej robie na jakosc niz na ilosc
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Olszewski
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 782

Właśnie sam stoje przed takim dylematem, bo 40D niedługo trafi do moich rąk, a dotychczasowe karty to 1GB Kingston i 4GB Sandisk Extreme III. Nie robię jakość specjalnie seriami bo fotografuje portrety, przyrodę (makro), może wkrótce zwierzęta i jakoś tej szybkości chyba wybitnie nie potrzebuje, bardziej przyda mi się na pewno miejsce. I zastanawiałem się nad PQI po przeczytaniu testu tych kart na CB:

http://canon-board.info/showthread.p...&highlight=PQI

W Warszawie PQI 4GB można mieć za 90zł, a 8GB za 150zł, myślę, że dla tych którym jest potrzebne miejsce, a nie prędkość PQI jest dobrym i tanim rozwiązaniem.
                          40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                          Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Fajer
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 290

Zamieszczone przez delaa
                            I Sandiski od Extreme III w górę - ale tu uwaga - malutkie żółte rączki produkują falsy-fikaty , w sieci jest sporo informacji jak odróżnić je od Sandisków prawdziwych.
                            A możecie polecić pewnego sprzedawcę? Chciałbym kupić CF SanDisk'a Ex III 4GB właśnie do 40D.
                            [fotolog] faj3r.blogspot.com
                            [galeria] www.tgf.art.pl
                            ----
                            EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Olszewski
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 782

Zamieszczone przez Fajer
                              A możecie polecić pewnego sprzedawcę? Chciałbym kupić CF SanDisk'a Ex III 4GB właśnie do 40D.
                              Jeśli nie musi być z Torunia, to:
                              http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7732940

Brałem u nich moją kartę 4GB Extreme III.
                              40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                              Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

Pracuję...