Problemy z Pretec Cheetah

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytusdezoo

Problemy z Pretec Cheetah

Czesc!!Taka dzisiaj nowinke uslyszalem na temat CF PRETEC-dotyczy metalowych tylko.Podobno przy duzej wilgotnosci powietrza albo w zimie jak sie wchodzi z zimnego do cieplego, na obudowie karty osiada wilgoc i powoduje to mozliwosc przeskoku jakiegos ladunku elektrycznego co w skrajnosci powodowalo wywalenie wszystkich fot z karty.
    Jak ktos ma na ten temat wiesci to prosze o pomoc.Wlasnie jestem na kupnie takiego CF-a
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Używam takiej karty i nic takiego nie zauważyłem

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Uzywam takiej karty (Cheetah 1GB 80x) prawie 2 lata. W przeroznych warunkach, rowniez w tych tu opisanych. Nigdy zadna fotka mi nie zniknela.

Komentarz

• mxw
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2315

mogę tylko powtórzyć to, co napisał Vitez: uzywam takiej karty (Cheetah 1GB 80x) prawie 2 lata. W przeroznych warunkach, rowniez w tych tu opisanych. Nigdy zadna fotka mi nie zniknela.

niedługo mam zamiar kupić kolejną taką kartę.
        pozdro.,
        m.

Komentarz

• Loram
          Początki nałogu
          • 2005
          • 325

Ja używam tej karty od roku. Warunki pogodowe były przeróżne, od suszy do bardzo dużej wilgotności, mrozy, gorąco, wszystko. Jak do tej pory ta karta ani razu mnie nie zawiodła
          MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...

Komentarz

• swiderski
            Początki nałogu
            • 2006
            • 338

Czyli jak widać powstaje kolejny mit, tak samo jak z Kingstonem.
            350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez mxw
              niedługo mam zamiar kupić kolejną taką kartę.
              A ja mam zamiar niedlugo dokupic dwie takie ale po 2GB sztuka.

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Zamieszczone przez swiderski
                Czyli jak widać powstaje kolejny mit, tak samo jak z Kingstonem.
                Powstawanie tzw."urban legends" jest domeną takich forów jak nasze :-) Zawsze powtarzam do znudzenia - 99 zadowolonych siedzi cicho i używa zgodnie z przeznaczeniem a 1 niezadowolony narobi tyle szumu, że tych 99 zacznie stopniowo wątpić w to, czy faktycznie coś im dobrze działa :-)
                1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• borkomar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1083

Zamieszczone przez bundy
                  Powstawanie tzw."urban legends" jest domeną takich forów jak nasze :-) Zawsze powtarzam do znudzenia - 99 zadowolonych siedzi cicho i używa zgodnie z przeznaczeniem a 1 niezadowolony narobi tyle szumu, że tych 99 zacznie stopniowo wątpić w to, czy faktycznie coś im dobrze działa :-)
                  Loj ;-) cos w tym jest - sam nabralem dystansu do mojego Kingstona
                  ElitePro - teraz mi juz przeszlo ale kupujac druga karte pewnie bedzie to Pretec (stosunek jakosc cena) obecnie chyba najlepsiejsza:cool:
                  5D +

Komentarz

• bundy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 760

Zamieszczone przez borkomar
                    ... obecnie chyba najlepsiejsza:cool:
                    :-) To tak jak nasz znakomity piłkarz o nazwisku Jeleń, powiedział w wywiadzie, że był najszybciejszy na boisku ;-)
                    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

Zamieszczone przez bundy
                      :-) To tak jak nasz znakomity piłkarz o nazwisku Jeleń, powiedział w wywiadzie, że był najszybciejszy na boisku ;-)
                      Czasem wypowiedzi naszych rodakow od pilki noznej sa fascynujace ;-) - lepsze od najlepszego kabaretu - ale Jelen "szczelil" brame w ostatnim meczu - noi kurde gra w Płocku takze prawie moj ziom bo tez z okolic Płocka jestem
                      Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
                      5D +

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pozwoliłem podpiąć się tutaj.

Zakupiłem kartę PRETEC CHEETAH III 133x 2GB.
                        Nie, żebym 'srał żarem' jak to niektórzy powiadają, ale moje pytanie brzmi - czy wszystkie CF'y PRETECA mają obudowy metalowe?

Tzn takie jak wynika z tego obrazka:

Bo ta co kupiłem, różni się wyglądem. Co prawda w aukcji nie było zaznaczone, że ma obudowę metalową, ale obrazek był jak powyżej.

Ja natomiast dostałem taką kartę:

Tak jak wcześniej pisałem, nie żebym panikował - bo gwarancja jest dożywotnia i papiery na to dostałem. Pytam, bo przeszło mi przez głowę - czy to nie bubel??? Słyszy się o różnych bublach ostatnio...

Moje podejrzenie wywołało konieczność zrobienia testu szybkości.
                        Nie wiem co dokładnie oznacza określenie 133x, w każdym bądz razie test wyszedł na niekorzyść względem SANDISKA ULTRA II 1 GB.

Owy Pretec jest wolniejszy. Np. Bufor w 20D po serii 6 rawów w trybie seryjnym na Sandisku UII opróżnia się do zera po 8,5 sekundach, a na tym Pretecu po 12'stu sekundach.

Transfer (pokazywany przez TotalCommander) wynosi:
                        - przy przesyle z CF PRETEC Cheetah III na kompa po USB2 ~7,5MBps
                        - prz przesyle z kompa na CF PRETEC Cheetah III ~4,5MBps

Dla porównania podaję wyniki dla SanDiska UII:
                        - przy przesyle z CF na kompa ~6,8-7,0MBps (niby mniej niż PRETEC)
                        - przy przesyle z kompa na CF ~4,7MBps

Moje pytanie brzmi: co o tym sądzicie?
                        I czemu w specyfikacji podawane są:
                        Szybkość zapisu: 20 MB/s; Szybkość odczytu: 18 MB/s jak ja tego nigdzie nie widzę. Czy ja czegoś nie rozumiem? :grin:
                        A może TotalCommander nie pokazuje rzeczywistego transferu.
                        Niech ktoś wytłumaczy.

Zapłaciłem 225zł.

Na koniec wklejam fotkę jak wyglądał blister z kartą. Dodam, że nie jest on taki zgrzewany, tylko normalnie można go otworzyć i wyjąć kartę.

sigpic

Komentarz

• Simon
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 162

Wlasnie dzis do mnie ta karta dojedzie ;-)

I wierze, ze bede zadowoloby!
                          Obecnie mam tez Preteca, ale 1GB.

Juz dojechala!
                          I nie uwierzysz - mam identyczna z mala roznica - jest metalowa ;-)
                          Nie mam aparatu w pracy, ale jesli nie wierzysz - moge jutro sfocic ;-)
                          Ostatnio edytowany przez Simon; 3162.
                          golden retriever fotografia poznań

Komentarz

• Zaku
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 108

hejka

niedawno zakupiłem wyżej opisaną kartę, lecz moja jest w metalowej obudowie. Do tej pory myślałem, że wszystkie sa w metalowych ubrankach i uchodziło to za element wyróżniający te karty w tłumie....
                            Jak widać powoli świat się zmienia i obudowy też.

Marcin na Twoim miejscu napisał bym do przedstawiciela Pretec czy wypuszczają na rynek karty CF w plastikowych obudowach. Zapytać nigdy nie zaszkodzi a będziesz spokojniejszy, przynajmniej mam taką nadzieje

Odnośnie opakowania to też miałem podobne odczucia jak Ty. Karta przyszła w blistrze, który był poprostu zaknięty sam w sobie, nigdzie zgrzany. Wygląda to troche jak składanie długopisów w domu, ktoś dostaje karty, etykietke i blister i jedzie w domowym zaciszu. Na etykiecie nie ma żadnych danych odnośnie parametrów karty, ani adresu dystrybutora.

Sprawia to mieszane uczucie odnośnie tej karty, jak się widzi opakowania Sandisk i Kingston, Pretec przy nich aż bije w oczy niechlujstwem.... :-x

Co do samej karty nie mam żadnych zastrzeżeń, śmiga aż miło. Jakiś poragon dostałem więc jak by coś myśle że będzie gdzie gwarancje zrealizować w przypadku problemów, jednak narazie odpukać w niemalowane...

pozdrawiam
                            40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Komentarz

• Zielony
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2928

Zamieszczone przez Simon
                              Juz dojechala! I nie uwierzysz - mam identyczna z mala roznica - jest metalowa ;-)
                              Zamieszczone przez Zaku
                              niedawno zakupiłem wyżej opisaną kartę, lecz moja jest w metalowej obudowie. Do tej pory myślałem, że wszystkie sa w metalowych ubrankach...
                              Coś mi tu śmierdzi...
                              Mimo, że karta nie dla mnie...
                              Co prawda, komenta na allegro jeszcze nie wystawiłem.
                              Czekam na dalsze Wasze informacje.
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...