Jakiej firmy karta pamięci do Canona S1 si ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swiadziu

Jakiej firmy karta pamięci do Canona S1 si ?

Mam pytanie jakiej firmy kupić kartę pamięci do Canona S1 si ? Wyczytałem gdzieś że podobno ten aparat nie współgra z kartami Kingston - lecz jeśli zapytałem o to sprzedających na allegro to ich odpowiedź była że nie ma z nimi problemów. Proszę o odpowiedź Was, ludzi siedzących w temacie. Chciałbym kupić karytę o pojemności 1Gb szybką ( a może lepiej kupić dwie 500 ) ? Pozdrwaiam świadziu
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

sandisk. po więcej informacji odsyłam do przycisku "Szukaj"
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• SenioR

Ja mam Kingston 512 elite pro HS i jest ok

Komentarz

• swiadziu

szukałem w "szukaj" na temat kart pamięci do S1 si, lecz nie uzyskałem tam odpowiedzi na temat jakie karty współgraja z tym aparatem. W różnych wypowiedziach pojawiaja się nazwy firm produkujace karty których nie mogę znaleźć: Hitachi, IBM, SanDisk - lecz to mi dużo nie mówi. Potrzebuje pomocy w podaniu mi dokładnego modelu karty który mam kupić - UFAM WAM ŻE PORADZICIE MI DOBRA KARTĘ. Pozdrawiam i czekam na pomoc świadziu

Komentarz

• SenioR

Zamieszczone przez swiadziu
          UFAM WAM ŻE PORADZICIE MI DOBRA KARTĘ. Pozdrawiam i czekam na pomoc świadziu
          tylko metoda prob w sklepie, lub poza nim jezeli sprzedawca pozwoli

Komentarz

• Wisozup
            Coś już napisał
            • 2005
            • 72

proponuje jeszcze raz skorzystac z wyszukiwarki...jest sporo watkow na temat kart pamieci. Osobiscie polecam sandisk

Komentarz

• Arecki

Ja posiadam zwykłego kingstona 1024 MB i jest OK....

Komentarz

• TomCio?

Zamieszczone przez Arecki
                Ja posiadam zwykłego kingstona 1024 MB i jest OK....
                Pod czym i ja się podpisuję obydwiema rękami. Dodam tylko, że korzystam z Kingstona High Speed 1024. Zadnych problemów z nagrywaniem filmików. Ciekawi mnie czy by takie 2GB też się kulały w tym sprzęcie (teoretycznie tak, ale...)

Komentarz

• osasa
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 131

Zamieszczone przez SenioR
                  Ja mam Kingston 512 elite pro HS i jest ok
                  Senior, a tak zapytam: Jak mocujesz Canona S1 do statywu? Z tego co wiem on nie ma uchwytu z gwintem....
                  Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

Zamieszczone przez osasa
                    Senior, a tak zapytam: Jak mocujesz Canona S1 do statywu? Z tego co wiem on nie ma uchwytu z gwintem....
                    "Jak nie, jak tak"

EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• SenioR

Zamieszczone przez osasa
                      no wiesz, napewno sobie nie wymysliłem. Canon S1 ma gwint i to metalowy jak każdy przyzwoity aparat. )) pozdrawiam

Komentarz

• Polaco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1135

Chciałbym kupić karytę o pojemności 1Gb szybką ( a może lepiej kupić dwie 500 ) ? Pozdrwaiam świadziu
                        To juz musisz sam wymyslec, ja bym bral 2 po 512 MB, jak nie strzelasz non-stop seriami to tak latwo jej nie zapelnisz, a jak gdzies pojedziesz i padnie Ci karta (tfu, tfu, tfu) ?? Jak bedziesz mial jedna to d... a jak 2 to nadal bedziesz mogl sie bawic...
                        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                        Troche moich knotow

Komentarz

• Tao

Mam pytanie jakiej firmy kupić kartę pamięci do Canona S1 si ? Wyczytałem gdzieś że podobno ten aparat nie współgra z kartami Kingston - lecz jeśli zapytał
                          Była kiedyś jakaś wadliwa seria Kingstonów, tak już wyprodukowana ferelnie, że nie grała dobrze z Canonami. Ale to było już dobry kawałek czasu temu. Od tamtej pory chodzi legenda, że Canony nie czują Kingstonów, ale to nieprawda. Sama mam Kingstona w S1 IS i absolutnie nie mogę narzekać. Rzecz jasna są też karty dużo lepsze, ale Kingstony w zupełności wystarczą normalnemu użyszkodnikowi

Komentarz

• @rturo
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 23

Ja też mam ten sam problem, tzn. z wyborem karty. Mam do tej pory Kingstona 256MB (pomarańczowy) a myślę nad 1GB, ale nie wiem czy Kingston ElitePro, czy SanDisk Ultra II. Z własnego doświadczenia moge powiedzieć, że przy robieniu zdjęć na Kingstonie parę razy wyswietlił mi się komunikat "Memory Card Error", a gdy robiłem na karcie Canona, która była razem z aparatem nic takiego sie nie działo.
                            Jezeli chodzi o kręcenie filmików, to na pewno lepsza będzie karta szbsza. Przy zdjęciach nie ma to znaczenia, bynajmniej w S1.
                            CANON 40D + EF-S 17-85mm IS USM, Sigma 70-300 Apo Dg f4-5,6, Benro A-500EX + BH-2

“Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.” - Robert Bresson

Komentarz

• DarekG
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 32

Trochę stary wątek odkopałeś
                              Z Kingstonami podobno były problemy z wcześniejszym firmware, ale w ostatnim 1.0.2 już to poprawili: http://web.canon.jp/Imaging/pss1is/firmware-e.html
                              "Improvements in the communication processing with the CF card."

Dmuchając na zimne kupiłem Preteca 512MB HighSpeed.
                              Moim zdaniem nie ma sensu brać wolniejszej, nawet jak się nie kręci filmów, a nóż-widelec będzie jeden przypadek jak będzie się chciało pokrecić i będzie kiszka jak tutaj: http://www.cyberfoto.pl/canon/65000-...0x320-30-k.htm,
                              poza tym z dobrym czytnikiem powinno się szybciej zgrywać zdjęcia do komputera.
                              Z drugiej strony do S1 wg mnie nie ma sensu kupować kart jeszcze szybszych np. Kingstonów Ultimate, Sandiski Extreme III 100x itp., aparat tego nie wykorzysta i np. większość czytników z allegro raczej też nie.

Pozdrawiam
                              Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Komentarz

Pracuję...