lustrzanka dla młodego, ambitnego amatora

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szympans

lustrzanka dla młodego, ambitnego amatora

witam
    wiem, ze to pytanie wystepowalo na forum juz mase razy ale musze sam zapytac jaka wybrac lstrzanke na dobrzy poczatek? mam kilku kandydatow: canon 300d, 350d, 10d, lub moze nikon d100... a moze wy zaproponujecie cos od siebie.. aparat najlepiej kupowalbym z kitem prawdopodobnie uzywany.. do wydania mam ok 1800-2000zl.
    z gory dzieki za wszystkie idee
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zacytuje sam siebie:
    http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=11
    ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

a po co ci lustrzanka? body to nic - obiektywy to sa realne wydatki
      do czego ci potrzebny aparat? , do jakiego rodzaju fotografi? jesli kupujesz lustrzanke musisz rozwazyc zakup wraz z obiektywami ( warto znac wszytkie ceny obiektywow i akcesoriow przed zakupem body)

napisz jaki rodzaj fotografi cie ineteresuje?
      Instagram

Komentarz

• kosa14
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 41

popieram Mc Gyver
        Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Komentarz

• SdoubleU
          Początki nałogu
          • 2005
          • 437

W tej cenie z wymienionych przez Ciebie aparatów najlepszym (najmłodszy technologicznie) wyborem, moim zdaniem będzie 350D. A gdyby dołożyć z 2-3 stówki to możesz się rozglądać za nowym aparatem na Allegro. Pozostałe to dość stare konstrukcje nie występujące już w handlu, jedyna możliwość to zakup używanego egzemplarza a to zawsze się wiąże z ryzykiem - nie polecam.
          SdoubleU
          ---------------------------
          Canon :-D

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
            Ja też (z tego samego wątku) :-)
            "IMHO te 350D z KITem nie jest złe, a z innych systemów?
            Wydaje mi się, że D50 z ichnim KItem 18-55 lub z jakąś Sigmą 18-50/3,5-5,6 DC też by spokojnie można kupić - Sigma na Nikonie nie ma tak tragicznego AF jak u nas.
            A takie D50 ma tą zalete nad 350D, że Nikona trzyma się w ręce a nie w palcach Kto ma jeszcze jakieś pomysły?
            "
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Nie będę oryginalny ale na poczatek 350-tka z kitem jest zupełnie dobrym i tanim rozwiązaniem.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• szympans

co ja bym chcial fotografowac? glownie ludzi, macro, krajobrazy, troche architekture, glownie rzeczy ktore raczej nie sa w ruchu.. w 300d mozna kupic wystawowe z kitem za ok 1500zl. + gwarancja... ja tez bym bral 350d ale trzeba wylozyc wiecej kasy... a tak na dobry poczatek mysle ze moznaby kupic 300d+sigma 28-80 f3.5-5.6 macro jako drugi obiektyw... co wy na to??

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez szympans
                  co ja bym chcial fotografowac? glownie ludzi, macro, krajobrazy, troche architekture, glownie rzeczy ktore raczej nie sa w ruchu.. w 300d mozna kupic wystawowe z kitem za ok 1500zl. + gwarancja... ja tez bym bral 350d ale trzeba wylozyc wiecej kasy... a tak na dobry poczatek mysle ze moznaby kupic 300d+sigma 28-80 f3.5-5.6 macro jako drugi obiektyw... co wy na to??
                  300D na dobry początek (a właściwie w moim przypadku na przetrzymanie) to ja mam od półtora roku. Uważam, że moze być.
                  Co do obiektywu, to kup aparat z podstawowym 18-55, natomiast strzeż się takich różnych Sigm, a nawet Canonów 28-80, bo szkoda na ten chłam nawet paru stówek. Lepiej przepić.
                  Kup ten aparat na początek z jednym obiektyqwem i rób zdjęcia. Moze sie okazać, że wcale nie potrzebujesz drugiego, a na przykład lampę lub statyw? Praktyka sama Ci podpowie, co jeszcze jest potrzebne.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez szympans
                    aparat najlepiej kupowalbym z kitem prawdopodobnie uzywany.. do wydania mam ok 1800-2000zl.
                    z gory dzieki za wszystkie idee
                    Jeśli jeszcze nie masz lustra to proponuję Ci zajrzeć na forum Pentaxa lub kontakt z Markiem Wyszomirskim (pl.r.f.c.) lub Andee (z canon-board, też)

Dlaczego Pentak? Bo mają bardzo fajne, małe stałki (długość kilka cm), mają fajne zoom kity (16-45/4) i mają uszczelniony, stabilizowany, K10D.
                    Rawy pisane w DNG.

Wiem, że piszesz o używkach. Jeśli chcesz mam 350D i kita 18-55/USM. Mogę ci tanio sprzedać. "Szkło" dostaniesz w gratisie. Niedługo zmieniam puszkę i kit na pewno nie będzie do niej pasował. Aparat, jako backup, leży spokojnie w szufladzie. Na liczniku ma chyba 92 zdjęcia...jakby co to napisz na PM

Ale i tak polecam Pentaka!
                    the silence is deafening

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez gietrzy
                      Dlaczego Pentak? Bo mają bardzo fajne, małe stałki (długość kilka cm), mają fajne zoom kity (16-45/4) i mają uszczelniony, stabilizowany, K10D.
                      wszystko pięknie, tylko pytacz chce wydać do 2k, a taka kadyszka + 16-45 to 5k (nawet zorientowany jestem, bo też mi się podoba),
                      A cenę tych stałek przemilczmy :-)
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez gwozdzt
                        wszystko pięknie, tylko pytacz chce wydać do 2k, a taka kadyszka + 16-45 to 5k (nawet zorientowany jestem, bo też mi się podoba),
                        A cenę tych stałek przemilczmy :-)
                        Każdy by chciał zbudować system za jednym zamachem. Tak się nie da...
                        Poza tym dostał też propozycje cenową adekwatną do posiadanych pieniążków.
                        the silence is deafening

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Zamieszczone przez gietrzy
                          Dlaczego Pentak? Bo mają bardzo fajne, małe stałki (długość kilka cm), mają fajne zoom kity (16-45/4)...
                          Podstawowy KIT-owy obiektyw do Pentaka to 18-55 mm f/3,5-5,6 DA, nie miałem z tym szkłem nic bliżej ale opinie o nim nie są zbyt dobre, ale i cena niska : niewiele ponad 350 zł. 16-45 mm f/4,0 DA ED AL to raczej coś w okolicach EF-S 17-85 Canona (porównując cenę oraz pozycję i przeznaczenie w systemie, o optyce się nie wypowiadam bo nie wiem)
                          A co do stałek to zgadzam się w pełni. Możliwość podłączenia manualnych szkiełek z zachowaniem potwierdzenia ostrości i pomiaru światła przy otwartej przysłonie to już w ogóle bajka :-)
                          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Silwe
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 164

A ja do 2000 PLN polecam Nikona D70S z + 18-70. To chyba najlepszy zestaw na początek w tej cenie. A na drugim miejscu Canon 350D + kit 18-55 + Canon EF 1.8/50mm.

Moim zdaniem ten pierwszy zestaw optycznie i mechanicznie jest lepszy od tego drugiego. Ten drugi za to produkuje mniejsze szumy i ma chyba ładniejszą kolorystykę zdjęć. Ale wiadomo, zależy kto co lubi i ile ma na to kasy Powodzenia w wyborze.

Acha.. 300D bym odradzał, pomimo tego że to wspaniały aparat to jednak w moim odczuciu ma jedną okropną wadę, jest strasznie wolny w zapisie i odczycie zdjęć.
                            Staram się, ale za mało...

Komentarz

• szympans

a na temat nikona d100 i canona 10d nikt sie nie wypowie? wlasnie tez slyszalem ze 300d jest bardzo wolny ale mi to raczej malo przeszkadza sam robie zdjecia na BRADZO WOLNYM kodaku i jakos jestem przyzwyczajony.. a poza tem ze 300d jest wolny to jakies wieksze wady tez ma??

Komentarz

Pracuję...