jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chewbacca
    • 2007
    • 1

jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje
  • arturro
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 42

Zamieszczone przez Chewbacca
    witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje
    http://canon-board.info/search.php?do=process
    Dużo chęci, mało czasu..
    http://arturo-foto.blogspot.com/

Komentarz

• bartoszsowa
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 47

WOW!

A co do FF i BF to rób zdjęcia a jak naprawdę chcesz sprawdzić co do mm to znajdź tablice testowe i pstrykaj ze statywu

aaaaa nei zauważyłem, weź kilka szkiełek i testuj które najostrzejsze robiąc zdjęcia ze statywu
      Bartosz Sowa

Komentarz

• delaa
        Bywalec
        • 2007
        • 168

Zamieszczone przez bartoszsowa
        weź kilka szkiełek i testuj które najostrzejsze robiąc zdjęcia ze statywu
        Bzdura! Klęcz na kolanach na grochu 10 godzin z Elementarzem w ręku:

1. Nauczysz sie czytać
        2. Lenistwo może z Ciebie "wyjdzie"
        KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
        No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• Chris_11
          Uzależniony
          • 2006
          • 572

Zamieszczone przez delaa
          Bzdura! Klęcz na kolanach na grochu 10 godzin z Elementarzem w ręku:

1. Nauczysz sie czytać
          2. Lenistwo może z Ciebie "wyjdzie"
          AMEN!

I najlepiej rób tylko zdjęcia testowe aż do końca żywota owego obiektywu.
          Po co fotografować to, co jest warte fotografowania, jak można cały czas fotografować tablice testowe.
          Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• bartoszsowa
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 47

Macie problemy...... jak chce sprawdzać to niech sprawdza, ja tam moja L to zamówiłem pocztą i po odebraniu od razu w plener, ostre zdjęcia były to nie odsyłałem......
            Bartosz Sowa

Komentarz

• fret
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1503

Żeby wielokrotnie omawiać problemy, to nawet nie trzeba mieć szkieł. Co innego z robieniem zdjęc... Najprecyzyjniej, to wyjaśnisz sprawę z tymi, co nie mają czasu robić zdjęć, bo jeszcze testów nie dokończyli Albo nawet nie zaczęli, bo boją się cokolwiek kupić...

Komentarz

• delaa
                Bywalec
                • 2007
                • 168

Zamieszczone przez fret
                Żeby wielokrotnie omawiać problemy, to nawet nie trzeba mieć szkieł. Co innego z robieniem zdjęc... Najprecyzyjniej, to wyjaśnisz sprawę z tymi, co nie mają czasu robić zdjęć, bo jeszcze testów nie dokończyli Albo nawet nie zaczęli, bo boją się cokolwiek kupić...
                Przykleić by trzeba ... niestety prawda. Ale podoba mi się - jak się już to zrozumie - doskonałym jest ćwiczenie wyrabiania sobie dystansu do wypowiedzi tzw "Guru".
                Ja czasem jeszcze nie potrafię...
                KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• stratus
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 398

poza tym że warto czasem samemu poszukać to jeśli chcesz ekstremalnie ciasną GO to polecam szkło 50/1.2 na pełnej dziurze i sprawdź czy AF trafia w punkt
                  Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
                  Moje zabawki
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• SylwiaSz
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 53

Podpinam się pod ten wątek, bo nie znalazłam bardziej odpowiedniego na moje pytanie...

Zauważyłam, że mój 400D czasami ma problem z back focusem.

Z różnymi obiektywami, ale nie zawsze - mniej więcej jedno na sześć zdjęć ma przesuniętą ostrość do tyłu o parę centymetrów (np. ostrzę na oczy a ostre mam... uszy ;-) )
                    Najbardziej dziwi mnie, że nie wszystkie zdjęcia mają ten problem a tylko część - jednak jest to trochę upierdliwe...
                    Wczoraj robiłam "test" z AF na punkcie centralnym, i back focus na jest ewidentny.

Czy to normalne?
                    Czy można / trzeba to wyregulować?

Komentarz

• Fotos
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 406

Takich watkow jest setki, ale nikt Ci nie potwierdzi, dopoki nie zobaczy zdjec oraz nie pozna warunkow, w jakich byly zrobione.
                      A jak jestes pewna BF i przeszkadza Ci to, to wyslij do serwisu.

Komentarz

• ARN
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 757

Zamieszczone przez SylwiaSz
                        Podpinam się pod ten wątek, bo nie znalazłam bardziej odpowiedniego na moje pytanie...

Zauważyłam, że mój 400D czasami ma problem z back focusem.

Z różnymi obiektywami, ale nie zawsze - mniej więcej jedno na sześć zdjęć ma przesuniętą ostrość do tyłu o parę centymetrów (np. ostrzę na oczy a ostre mam... uszy ;-) )
                        Najbardziej dziwi mnie, że nie wszystkie zdjęcia mają ten problem a tylko część - jednak jest to trochę upierdliwe...
                        Wczoraj robiłam "test" z AF na punkcie centralnym, i back focus na jest ewidentny.

Czy to normalne?
                        Czy można / trzeba to wyregulować?
                        wiesz z BF/FF jest tak, że albo jest, albo go nie ma (oczywiście w użyciu z tym samym szkłem). Jeżeli na części fotek jest, a na części go nie ma, to winy szukałbym w pracy AF lub u trzymającego aparat ;-)

Komentarz

• SylwiaSz
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 53

Zamieszczone przez ARN
                          wiesz z BF/FF jest tak, że albo jest, albo go nie ma (oczywiście w użyciu z tym samym szkłem). Jeżeli na części fotek jest, a na części go nie ma, to winy szukałbym w pracy AF lub u trzymającego aparat ;-)

No właśnie dziwi mnie to, że na niektórych zdjęciach ostrość jest idealnie tam, gdzie było ostrzone, a na niektórych jest przestrzelona...
                          Gdybym miała problem na każdym zdjęciu, wiedziałabym co robić - a tak...?

W dodatku problem dotyczy dwóch obiektywów...

Specjalnie robiłam wczoraj zdjęcia w jpg, żeby potem sprawdzić w Zoom Browser, na co skierowany był punkt AF.
                          Na niektórych zdjęciach jest ok, a na niektórych - tak jak pisałam - punkt wycelowany w nos, a uszy ostre
                          Ostatnio edytowany przez SylwiaSz; 15724.

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4605

Zamieszczone przez Chewbacca
                            Wszystkie swoje obiektywy kupiłem wysyłkowo, bez możliwości testowania. Jeżeli ktoś ma możliwość sprawdzenia to może jednak warto spróbować. Odradzam tablice testowe. Proponuję prymitywny test: maksymalny otwór przysłony, środkowe pole AF, płaska tabliczka z jakims wyraźnym elementem jako obiekt, obok obśmiewany murek. Jak mamy statyw to fajnie. Robimy coś takiego:

Jak się spodoba rozkład głębi ostrości na murku to można już nie robić więcej testów .
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• drakon
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 101

marfot wielkie dzięki!!!
                              Nie wiem dlaczego tak wielu ludzi pisze bierz aparat i idź robić zdjęcia nie przejmuj się FF/BF .
                              Dlaczego, jeśli mogę sprawdzić obiektyw przed zakupem to mam tego nie robić? Kolega zadał proste pytanie a tu zamiast prostej odpowiedzi najpierw go zjechali kazali klęczeć na grochu itd. sam wydałem ostatnio 4k na szkło, tylko miałem komfort cyknięcia kilku fotek. Bym był spokojniejszy jak bym widział wcześniej Twoje zdjęcie jeszcze raz dzięki.
                              Lepiej wiedzieć przed zakupem jak to sprawdzić i to zrobić niż potem się wściekać że się ma pecha i z obiektywem jest coś nie tak, lub słać go na żytnią lub toczyć boje ze sprzedawcą o wymianę szkiełka

Powinno się gdzieś przykleić temat z dokładnym opisem: jak to się robi z jakiej odległości i z jakiego kąta, na jakiej przysłonie i czasie, jaki punkt AF jaki pomiar światła gdzie znaleźć tablice testowe
                              Fotografia cyfrowa się rozwija i będzie coraz więcej tego typu pytań, jestem tu krótko na forum i już sam widziałem sporo takich pytań i sam dwa razy szukałem na nie odpowiedzi A tu masa nabitych postów i bardzo mało treści
                              40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Komentarz

Pracuję...